iPon Hírek

Jobban fognak fogyni a netbookok mint a notebookok

Dátum | 2009. 04. 09.
Szerző | Freeman07
Csoport | NOTEBOOK

Egy évvel ezelőtt még nem volt túlságosan ismert a netbook kifejezés a piacon, azonban rövid idő alatt hirtelen hatalmas népszerűségre tett szert, jelenleg pedig számos gyártó a gazdasági válság miatt kieső eladások pótlását várja ezektől a kisméretű, olcsó hordozható gépektől.

Az iSuppli legfrisebb jelentésében az olcsó netbookokba szánt 7-10 hüvelykes kijelzők (amiből szinte egyenesen következik maguknak a gépeknek a száma) eladásait vizsgálta, és vonta le belőle a következtetéseket. Tavaly összesen 13,1 millió ilyen kijelző kelt el, a jelentés szerint ez az érték 2012-re meg fog négyszereződni. Az eladásokból származő bevétel szintén jelentős mértékben fog növekedni, míg tavaly 652,2 millió dollár volt, addig 2012-re 2,1 milliárd dolláros árbevételt vár az iSuppli. A bűvős 1 milliárd dolláros értéket várhatóan idén fogja átlépni a piac. "A netbook piac gyors növekedése vonzó lehetőséget jelent a kis- és középméretű kijelzőket gyártók számára." - közölte Vinita Jakhanwal elemző az iSupplitól.

A gyártók a széles színválasztékkal is próbálják magukhoz csalogatni a vásárlókat.
A fenti eredményhez szorosan hozzá tartozik Paul Jacobs, a Qualcomm vezérigazgatójának a "jóslása", miszerint hamarosan a netbookok eladásai meg fogják haladni a hagyományos notebookokét. Ezt egy helyszínen adott interjújában mondta a vezér a Las Vegas-i CTIA Wireless Show-n. A Qualcomm személyesen is érdekelt a netbook piacon Snapdragon nevű processzor-termékvonalával, amit kifejezetten netbookokba és ultrahordozható eszközökbe szán a gyártó. Így többek között szembe fog kerülni az Intel Atom-jával, ami gyakorlatilag domináló szereplő a netbook piacon. Egy új résztvevő a netbook szegmensbe pedig öröm a vásárlónak, mivel a nagyobb verseny jobb árakat és jobb termékeket eredményez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.04.09. 16:57
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomycz
2009.04.09. 17:34
Háth..nemtudom...nekem nemigazán jönnek be ezek a NETbook-ok.Nagyon kicsi kijelzőjük van..
"olcsó" írja a cikk - ha ez így igaz lenne akkor nem is lenne gondom velük.

Nemrég vettem egy NOTEbook-ot újonnan 75k-ért (ez olcsó volt :-D - és hol? hát tekkó :-D ), 15,4es kijelzővel és még ezt is kicsinek találom a 22"-es monitoromhoz képest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gylovag
2009.04.09. 19:14
Nekem is az a bajom. NEM OLCSÓK, viszont legalább gyenge processzor van bennük és kis kijelző és mostanság még DVD meghajtó nélkül (leszámítva 1-2 fecskét).
Ha viszont annyiba kerülnek, mint a nagyok, akkor meg minek nyomják őket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. eHOG
2009.04.09. 19:50
A netbookok igenis jók. Én pl. nem tudnék magammal hordozni egy 15"-os gépet nap mint nap. A DVD meg nem érdekel, a windowst újra lehet tenni flashdrive-ról is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Antiserver
2009.04.10. 15:32
Mi most vettünk 79-ért egy Acer netbookot, nem tekkóban, hanem "normál" notebook üzletben került ennyibe. Ráadásul netbook viszonylatban nem is gány gépezet, 120-as vinyó, 1,6-os Atom, 1giga ddr2, wifi, webkam meg anyám kínja.

Bővel elég mindenre, amire nekünk szükségünk van, bárhova könnyedén hordozhatom kis mérete miatt. Akkor meg minek költenék több mint 100 rugót egy 15,4"-osra?

Ja, és egyáltalán nem éreztem még a DVD meghajtó hiányát, van egy 8gigás flashdrive-om, ami kell, azt rápakolom otthon az asztali gépemről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!