iPon Hírek

Jobban megéri utólag beépíteni az SSD-t

Dátum | 2010. 10. 26.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

- Miért éri meg, ha egy cég az elavulóban lévő gépei lecserélése helyett az SSD "turbósítást" választja? - Elsősorban a költségeit csökkentheti. Az az érdekes helyzet ugyanis, hogy anyagilag sokkal inkább megéri egy meglévő gépbe SSD-t illeszteni utólag, mint egy új pc-t gyári SSD-vel kérni, hiszen a pc-gyártók még mindig sokkal többet kérnek egy SSD opciós számítógépért. - A megtakarításon kívül milyen előnyöket könyvelhet el? - Az anyagi megtakarításon felül például jelentős teljesítménynövekedést. Ennek hallatán a legtöbben a bootolás gyorsítására gondolnak, pedig az csak a jéghegy csúcsa, az igazi teljesítménynövekedés a mindennapi használat során mutatkozik meg, villámgyorsan megnyílnak a programok, jelentősen felgyorsul az adatmozgatás, a párhuzamosan futtatott alkalmazások gördülékenyebben futtatnak. Ezenkívül jóval kisebb lesz az energiafelvétel, ami a notebookoknál 10-15 százalékos üzemidő-növekedést jelent, illetve a szervereknél jelentős, hiszen az SSD nem melegszik annyira, mint a hagyományos merevlemez, ezért a szerverszoba hűtésére is jóval kevesebbet kell fordítani. Mindezeken túl a Kingston Technology saját mérései szerint az SSD meghibásodási aránya fél százalék a merevlemezek 4,9 százalékával szemben. Végül, de nem utolsósorban jóval strapabíróbb a fizikai behatások ellen, mint a winchester, ugyanis nincs benne mozgó alkatrész.

- Mennyi ideig működőképesek az SSD tárolók? - Átlagos felhasználás mellett körülbelül 43 évig tudunk egy SSD-t használni, feltételezve a tipikus felhasználó esetét, aki naponta 1,4 gigabájtot mozgat a számítógépén. Ha elérünk az eszköz életciklusának a végéhez, akkor is olvasható róla minden, csak írni nem lehet rá, így az adatok biztonságosan lementhetők. - A ROI kalkulátor az it-specialisták éves bérének nem enged 9000 font alatti összeget megadni. Lesz-e magyar változat, ahol a magyar viszonyoknak megfelelő adatot is be lehet állítani? - Igen, már dolgozunk a magyar változaton, hamarosan, terveink szerint néhány nap múlva már elérhető lesz.

- Friss elemzések szerint nőnek a pc- és a notebookeladások. Az újonnan gyártott számítógépekbe milyen arányban építenek be SSD-t? - Sajnos erről nincsenek adataink.

- Az SSD-piacon milyen újdonságok várhatók a közeljövőben? - Több új termék bevezetését tervezzük. Ezek között van, amit az átlagfelhasználóknak szánunk, többfajta kapacitást biztosítva gyorsabb írási-olvasási idővel, és van, amit a céges felhasználóknak, kifejezetten arra a területre, ahol az adatok védelme kulcsfontosságú a pc-n, notebookon. Az ipari felhasználókra is gondolunk, ahol nem a kapacitás, hanem az alkalmazások gyors futtathatósága az elsődleges szempont. Amiről már konkrétan tudunk beszélni, az a napokban bejelentett 1,8 coll méretű V+ SSD, amely 64, 128 vagy 256 gigabájtos kapacitással jelentős teljesítménynövekedést garantál a netbookokban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. GerryZ
2010.10.27. 00:32
Ez megint mi? Ez lesz az új színvonal? Fél cikk, aminek se eleje, se vége, de közepe is alig?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Capritain
2010.10.27. 00:53
Miféle előfizetés????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. HKaresz
2010.10.27. 00:59
Honnan szedik a napi 1,4gb-os adatmozgatást?
Nekem hdd sentinel szerint minimum 40gb olvasás, és (már nem emlékszem, de) 15-20gb írás történik a merevlemezemen naponta. És még csak nem is torrentezek, vagy töltögetek. (250gb-ra nem is lehet sokmindent) Ergo optimális esetben másfél évig húzná egy ssd? Akkor inkább nem kell. (Volt 2 hónapig ssd-m kölcsönben, azon is hasonlóan alakultak az adatmozgatások, akkor szerettem bele, de így...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. SpyWeb
2010.10.27. 01:03
Ezt az előfizetés dolgot én se értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BiP
2010.10.27. 07:46
Mikrobi: Azt nem lehet érteni, hogy #2-ben sehol nem jelölted, hogy a forrásoldalon (napi.hu) lévő előfizetésre utalsz. Gondolom elsőre mindenki arra gondolt, hogy az ipon lett előfizetős (én is ), amiről senki nem tudott semmit.

A Roi-s idézetet viszont köszi, enélkül olyan se füle se farka a cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2010.10.27. 08:07
A lényeg itt van:

Ennek hallatán a legtöbben a bootolás gyorsítására gondolnak, pedig az csak a jéghegy csúcsa, az igazi teljesítménynövekedés a mindennapi használat során mutatkozik meg, villámgyorsan megnyílnak a programok, jelentősen felgyorsul az adatmozgatás, a párhuzamosan futtatott alkalmazások gördülékenyebben futtatnak.

Ahogy várható volt itt fognak rohamosabban terjedni,mert jobban megéri az egyszeri számukra nem tul jelentős beruházás,mint a homokóra nézegetéssel töltött munkaidő finanszirozása, éveken át
A hét folyamán ez már a második hir amely az SSD-vel kapcsolatos eddigi fenntartások tartópilléreit rengeti meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2010.10.27. 10:51
Szia

Ez igy igaz,a programok valóban ki tudják jelezni,de szerintem mire oly mértékü lesz a lassulás már ugyis tullép rajtuk a technika.Az ujjabb Sand-Force vezérlősek már többszörösét tudják az általam ,használtnak ,szintetikus tesztek szerint,a valós alkalmazásokban viszont tényleg érzékelhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!