iPon Hírek

Jöhet a Windows 8.1 ingyenes kiadása?

Dátum | 2014. 03. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Vajon hányan lennének azok, akik szívesen, mindenféle extra költség nélkül lecserélnék régi, jól bevált Windows 7-es operációs rendszerüket Windows 8.1-re, ha lenne rá lehetőség? A választ természetesen nem tudjuk, de feltételezzük, hogy jó sokan. Windows 7 felhasználók minimális összegért, esetleg ingyen válthatnának Windows 8.1-re? A jelek szerint a Microsoft gondolkodik rajta, hogy a nem is oly távoli jövőben kiadja a Windows 8.1 speciális, Bing keresővel egybegyúrt kiadását, amit "Windows 8.1 with Bing" néven emlegetnek. A Windows 8.1 e speciális változata a tervek szerint ingyenesen, vagy nagyon minimális összegért cserébe lenne elérhető. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy ez a speciális operációs rendszer pontosan miben különbözik majd kereskedelmi forgalomban kapható, teljes áron megvásárolható társaitól – a pletykák szerint arra lehet számítani, hogy e kiadás nagymértékben támaszkodik majd a Bing keresőszolgáltatásra és a hozzá tartozó alkalmazásokra – News, Weather, Health & Fitness és egyebek – annak érdekében, hogy segítségükkel bevételt generáljon a Microsoft számára. Persze a Bing és a hozzá tartozó alkalmazások a Windows 8, illetve 8.1 részét is képezik, de a jelenleg elérhető operációs rendszerekben ezek az alkalmazások nem tartalmaznak reklámokat – az ingyenes, illetve olcsón elérhető Windows 8.1-et ezzel szemben gazdagon teleszórhatják reklámokkal, akár csempék szintjén is. Újabb pletyka, amiből semmi sem lesz? Hasonló pletykák már korábban is felröppentek, amelyek reklámokkal teletömött Windows kiadások megjelenését vizionálták, ám ezekből nem lett semmi, most viszont, a jelenlegi helyzetet alapul véve minden eddiginél hihetőbb a híresztelés. A reklámszakmában dolgozó informátorok beszámolója alapján a Microsoft már régóta játszik a gondolattal, hogy reklámokat helyezzen el a Windows 8-as alkalmazásokban, sőt, akár az élő csempéken is. Ha a vállalat ezt az ötletet a rendes, fizetős Windows 8-as kiadások valamelyikében vezetné be, a felhasználók egészen biztosan fellázadnának és reklámmentességet követelnének. Viszont akkor, ha eleve ingyenes vagy erősen kedvezményes árú Windows 8.1-es kiadásban tűnnének fel reklámok, cserébe az ingyenességért, egyből más lenne a felhasználók hozzáállása – sokan örömmel elviselnék a reklámok jelenlétét, ha magához az operációs rendszerhez ingyen juthatnának hozzá.
Más szemzögből nézve A költségcsökkentésre vágyó számítógépgyártók szemszögéből egy ingyenes Windows kiadás megjelenése mindenképpen üdvözlendő lenne – különösen az androidos konfigurációk ellen harcoló windowsos táblák szegmensében. Itt feltétlenül érdemes megemlíteni azt a korábbi pletykát is, amely szerint a Windows 8.1 árát 70%-kal csökkenti a Microsoft minden olyan konfiguráció esetében, amely 250 dollárnál olcsóbb. Utóbbiból kiindulva egy ingyenes, reklámokkal teleszórt Windows 8.1-es kiadás piacra dobása lehetne a következő logikus lépés, amellyel egyébként mindenképpen javítható lenne a Windows 8.1 alapú konfigurációk versenyképessége.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

73. djbundy
2014.03.03. 21:24
Reklámokkal teletűzdelt oprendszer még ingyen sem kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. 5hR3kY djbun...
2014.03.03. 21:43
Szerinted mennyi idő után jönne hozzá a törés, amivel lelőheted a reklámokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Phantomstr... 5hR3k...
2014.03.03. 22:06
Ennyi erővel a fizetőshöz is van törés. Valószínűleg a licensszerződés úgyis tiltaná majd a reklámblokkolókat és a frissítésekkel küzdenének is ellenük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Fernando
2014.03.03. 22:39
A szánalmasan rossz felhozatal mellett az elmebeteg mennyiségű reklámok miatt sem nézek tévét évek óta. A böngészőmben két Ad Block szűrő is teszi a dolgát. Miért pont a Win esetében akarnék ilyen kompromisszumokat? Ingyen Windowsa bárkinek lehet reklámmentesen, szóval nem értem, ennek ki dőlne be. Ja, hogy legális ingyen Win reklámokkal. Nos, szerintem a felhasználók nagy részét ez nem fogja meghatni és inkább használ illegális rendszert reklámmentesen. Az igazi áttörést az jelentené, ha megfeleznék mind a Windows, mind az otthonra szánt Office csomagok árait. Reklámmentesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. 5hR3kY Phant...
2014.03.04. 00:54
Csinálhatnak tőlem frissítéseket, de ha hardware-es tűzfalon tiltom a reklám szerverüket akkor azzal úgy sem tudnak mit csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. mythbuster
2014.03.04. 01:09
"Windows 7 felhasználók minimális összegért, esetleg ingyen válthatnának Windows 8.1-re?"

Szerintem ha az MS fizetne akkor sem frissítenének azok akik eddig nem frissítettek.

Mi az a bing? Ja hogy egy kereső amit senki nem használ, mert a Google a király?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. rudicus
2014.03.04. 01:11
Épp elegünk van már az idióta reklámokból! Ilyen windows még ingyen sem kellene, kenjék a hajukra! Éppen elég időt tölt el az ember az oldalak megnyitására, bongészésére a sok szemét között, nem hogy még a reklámok lelövöldözésére is külön időt kelljen fordítani! Ha minden kötél szakadna, akkor ott van egy csomó más ingyenes operációs rendszer, azt is meg lehet szokni. Senki nem szereti, ha rá próbálnak kényszeríteni valamit, ami ellenkezik a szabad akarattal! A szabadságot nem lehet pénzzel megváltani, még akkor sem, ha ezt sok esetben megpróbálják. Mert ahogy az élet is, a szabadság is utat tör magának!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. Zephyrus
2014.03.04. 02:08
rudicus: így fizessenek meg a munkádért téged is

fernando: szintén, illetve 10-25k forint az OEM windows, hova csökkentsék már? többszázezres gép mellett pont nem ez fog hanyatt vágni bárkit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Zsohi
2014.03.04. 02:24
A Microsoft-ot rendesen megfizetik a munkájukért, elég csak arra a töménytelen mennyiségű licenszre gondolni ami a kezük között van... Már legalább 5 éve ingyen kellene adniuk a Home/Core rendszereket és akkor talán a android brutális térnyerésének is gátat tudnának szabni, de nem, egyszerűen csak mindent balf@sz módjára végeznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Asagrim
2014.03.04. 04:04
Ide jöhet, de mindjárt az Enterprise eszköztárával, aztán felőlem a csoportházirend meg az eszközkezelő listanézeteiben is lehet reklámbanner, sőt, még a jobbklikk menüben is. Alap verziót a hajukra kenhetik.

"Ha a vállalat ezt az ötletet a rendes, fizetős Windows 8-as kiadások valamelyikében vezetné be, a felhasználók egészen biztosan fellázadnának és reklámmentességet követelnének."

Miért is? XBOX dashboard miatt sem látok népfelkelést, csak elégedetlenkedést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Zephyrus
2014.03.04. 06:13
Zsohi: szerintem nem túl jó azzal magyarázni a lopást hogy ígyis keresnek eleget..................... nem látom amúgy milyen android térnyerésről beszélsz desktop piacon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. gabest
2014.03.04. 06:52
Ahogy nehezítették az aktiválást, úgy csökkent a népszerűsége. Engedni kell a warezhuszárokat, többet ér az elterjedtség, mint az a pár sosemvolt eladás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Fzoltan Ferna...
2014.03.04. 08:17
"Ingyen Windowsa bárkinek lehet reklámmentesen"

Hja, persze. Mert mindenki megteheti, hogy illegális programokat használjon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Fzoltan
2014.03.04. 08:22
Én sokkal nagyobb problémának látom azt, hogy gyakorlatilag nem lesz olyan cég, amelyik reklámozna. Fél éve az volt a probléma, hogy a WP-okban található reklámfelületeket a Microsoft nem tudta ellátni reklámokkal (akkor ezt azzal magyarázta az MS, hogy a telefonok hirtelen térnyerését nem követik a reklámozó cégek - azaz kevesebb reklám van, mint reklámhely). Mostanában már jobb a helyzet, de messze nem rózsás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Fzoltan mythb...
2014.03.04. 08:24
Amióta a google keresője teleszórja a találatokat mindenféle reklámmal, egyre kevesebbet használom. Kb. akárki vehet magának egy keresési találatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Attila85 Fzolt...
2014.03.04. 08:25
" Nos, szerintem a felhasználók nagy részét ez nem fogja meghatni és inkább használ illegális rendszert reklámmentesen"

Nem azt írta, hogy mindenki...
Olvasás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. hympyke
2014.03.04. 08:33
Ha ingyen adnák a 8.1et akkor se cserélném le rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Smooth44 Ferna...
2014.03.04. 08:46
Szép elképzelés... de a jó magyar mindig talál kifogást, hogy miért ne fizessen valamiért. Ha 32k helyett 16k lenne az oprendszer, akkor 8ért akarná. Ha annyiért odaadnák, akkor 4ért bevállalná, de valójában ha 1Ft-ért adnák is inkább letölti.
És itt lejjebb ezek a "minek legálisan ingyenes, reklámokkal teleszórt, mikor van illegálisan reklámmentesen ingyenes" beszólásoktól is behányok. Legalább ne lennétek büszkék arra, hogy lopjátok. De a szátok meg sír, ha bringátok nincs ott, ahol hagytátok (hisz' minek fizetne érte bárki, mikor a kocsma elől ingyen elvihető - max a lánccal kell kicsit bíbelődni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Fzoltan Attil...
2014.03.04. 08:47
Nem értem, hogy miért normális dolog az illegális operációs rendszer.
Az a baj, hogy sokan úgy mondanak véleményt róla, hogy nem is veszik meg, sírnak, hogy miért nem ilyen, miért nem olyan, de pénzt kiadni érte egyik sem tenné.
Ez kb. olyan, mintha én azért reklamálnék, hogy miért nincs a Rolls-Royce-okban katapultülés, miközben biztos, hogy nem fogok venni egyet sem (mostanában).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Fzoltan Smoot...
2014.03.04. 08:48
Én is így látom... nekem sem tetszene, ha a hónap végén azt mondaná a munkáltatóm, hogy bocsi, a fizetésed felét most nem kapod meg, mert ingyen dolgoztattunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Kajafun
2014.03.04. 09:09
Én ezzel úgy vagyok, hogy a 8-ért és 8.1-ért sem adnék pénzt! A 7 ultimate 64bitért igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Zephyrus
2014.03.04. 09:12
kajafun: adnal vagy adtal? nem mindegy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. j.panzer
2014.03.04. 09:24
árom hozzáfűzni valóm van, nagyjából egyforma fontosságú, a sorrend tehát nem fontossági, csak ahogy jött.

1. Sok oka volt annak, hogy a Nexus 7-emet, Windows 8.1-es tabira cseréltem. Részben azért, mert számomra az Android nem több egy nagyra nőtt kvarcjátéknál (lehet lehülyézni, lehet átkozódni, meg mondogatni, hogy User error (pedig nem), meg "egybites"-ezni, de számomra tényleg ez volt a szitu. És én elfogadom, ha más tökéletesen boldog a Droidos tabletjével, vagy az iPad-jével, de ez az én véleményemen változtatni nem fog. És nem flame keltésből írtam. Nekem egy tabletbe oltott laptop kellett).
A másik fontos ok pont az volt, hogy már agyfaxt kaptam a sok reklámtól amit a Nexus7 az arcomba tolt napi szinten.
Pontosan ezért nem nézek TV-t se. Inkább letöltöm XY sorozatot, filmet, és megnézem annyi idő alatt, amennyi ideig tart, mint hogy másféleszer több ideg nézzem, mert van benne egy órányi reklám.
FF-omban is aktívan dogloznak a reklám szűrők, blokkerek, és nem érdekel, ha csipognak az oldalak, hogy "légyszi ne használj reklám blokkolót". Oké, akkor ti meg ne használjatok olyan pofátlan reklámokat, amik tényszerűen ellehetetlenítik a honlap használatát. Ennyire egyszerű.

2. Alapvetően nem tartom butaságnak egy ilyen Windows megkreálását, mert ha a Droidon elviselik a csórók a reklámokat, akkor itt is el fogják, és személy szerint ennek több értelmét látom, mint annak, hogy a laptopok, pc-k, stb. jelentős részét free DOS-szal, vagy valami használhatatlan Linux disztróval árulják. User is jól jár, mert egy kész, használható rendszert kap, nem kell lopott Wint telepíteni, az MS is jól jár, mert a reklámok után kap némi zsét.
Viszont az nagyon fontos, hogy megmaradjon a reklám mentes Windows is, méghozzá elérhető áron. Mert 20-30 rugót én bármikor kiadok egy OEM, reklámmentes Windowsért, pláne egy jól sikerült darabért, de mondjuk 50-100-at nem fogok. Előbb térek át Linuxra. Max maradna 1 Win-es gép, "hogyha kell" alapon, aztán csók.

3. A törekvés bár érthető, és méltányolható, de ha a nagy többségnek nem kellett a Win8 még 4500 forintos akciós áron, akkor ingyen sem fog. Pláne, ha még bosszantóbb lesz, mint eddig. Persze a hardvergyártók majd ezt nyomják fel a gépekre a már említett free DOS helyett, de gyanítom ezek helyére is hamar vissza kerülne a jó öreg Win7, mint ahogy szinte az összes Win8-as laptopra, amit ismerőseim vettek.
Aki meg még ma is XP-t, Win7-et használ, tehát eddig nem váltott, az most sem fog Win 8-ra váltani. És ennek nem az ára az oka, hanem, hogy az OS maga akkora lapát hulladék, amekkora még nem volt. Én is csak tableten használom, mert ott nincs Windows-os alternatíva, de asztali gépen soha fel nem merülne bennem, hogy váltsak.
A Windows 8-nál nagyobb önszivatást nem tudok elképzelni. Még akkor sem váltanék, ha az MS fizetne. (Oké, ha ingyen megdobnának egy Dell XPS-el, akkor talán rajta hagynám a Win8-at... talán.)
Aki meg mégis vált, mondván "ingyé van" annak az arcát megnézném, mikor tudatosul benne, hogy nem elég, hogy olyan hatalmas egy ratyi hulladék a Win8, amekkora, de még a reklámokat, spam-eket is tolja az arcába. Szerintem ha ismerőseim közül lenne valaki ilyen ostoba, egy évig röhögnék rajta.

Az azért elég jól látszik, hogy az MS a fegyveres milicákat leszámítva már mindent megtett, hogy az XP, Win7 usereket megpróbálja átnyomni Win7-re, de szerintem reménytelen.
Inkább 1000 millióval dolgozzanak a Win9-en, és baromira ügyeljenek rá, hogy egy átlátható, felhasználóbarát, ügyes, okos, gyors, stabil, OS legyen, és akkor talán lesz némi esélyük a sikerre. Oh és még valami... talán fel kéne hagyni a userek maga ívű lenézésével, a felhasználói reakciok totális ignorálásával, és akkor talán legközelebb nem rohannak fejjel bele egy ennyire vacak OS-be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. j.panzer
2014.03.04. 09:36
Még annyit tennék hozzá itt a nagy "azandroidingyenvanmár akkorawindowsislegyenigyé" dologhoz, hogy nézzétek már meg, hogy mivel fizettek az android ingyenességéért. Reklámmal. És azzal, hogy az egész privát szférátokat feladjátok. Google apó bizony minden percben nyomon követ titeket, menti a felhasználó szokásaitokat, stb. és a legtöbb esetben ezeket ki sem lehet kapcsolni, míg Win8-ban nagyrészük egy kapcsolóval tiltható. Ha más nem, legalább ez nagyon jó a Win8-ban (meg az, hogy a tabletemen futnak a Win-es játékok ), és ez maradjon is így!
Legalábbis ha a user hajlandó pénzt adni az OS-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. gab78
2014.03.04. 09:41
Ennek az OS-nek teljesen mindegy, hogy pénzt kérnek érte vagy ingyen adják, a sz@r akkor is sz@r marad! Nem lesz akkor sem sikeres, ha meg még reklámokkal is tele....ák egészen biztos hogy lekváros lesz.

Észre kellene venni, hogy a PC az PC, a tábla meg tábla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Asagrim
2014.03.04. 09:53
Az oprendszer csak úgy van, arra való hogy egy platformot adjon a felhasználói programok alá amiket ténylegesen használ az ember. Szóval fizetni egy operációs rendszerért, számomra annyira értelmetlen, mint fizetni egy driver-ért, vagy egy firmware-ért.

Ezzel rengetegen vannak így, elég benézni itt a "Milyen gépet vegyek?" topikba és megnézni hányan vesznek a keretből gép mellé Windowst ... Vagy mondok jobbat: mikor valaki annyit ír összesen hogy gép kell 130k-ból mondjuk, senki nem dob hozzá egy Windowst, tehát egyáltalán nem is kerül még számításba sem, hogy valaki igényelné a legális Windowst. Ingyenes verzióval legalább ennek a lehetősége lenne adott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. csabi02
2014.03.04. 10:26
Asagrim: +1

Még hozzá tenném,hogy azok akik itt állandóan a Magyart szidják meg hogy kalózok azoknak néhány dologra felhívnám a figyelmét:

-a legtöbb magyar keres 80ezer ft-ot és nem 300-400ezreket

-a magyarok legtöbbje még így is azt mondja,hogy húúú de meg éri valami pl.40000ezerért,de egy nyugat-európai aki náluk 10szer többet keres az azt mondja,hogy max. 30ezer vagy holnaptól háború

-minden 3. gonosz magyar használ kalóz win.-t ,de pl kínában a lakosság 85%-a !!!

-a májkrémszoft 14éve nem tesz semmit,mert ők tudják rég,hogy a kalóz felhasználók legtöbbje kb 90% meg sem venné rendszerüket,ha azt ezentúl csak fizetve lehetne megszerezni.(ami népszerűtlenné tenné bár nem tudják,hogy milyen ütemben)

-a májkrémszoft saját maga teszi letölthetővé serial nélkül a teljes eredeti iso-t amit te megveszel boltban.

Azok ellen harcolnak csak akik a "kalóz" példányokat eladják pénzért és így valóban megkárosítják őket hatalmas milliókkal és sokan ezt a kettőt összekeverik...
Mindezt kb 14éve tudja a microsoft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Phantomstr... Ferna...
2014.03.04. 10:36
Az igazi áttörést az jelentené, ha megfeleznék mind a Windows, mind az otthonra szánt Office csomagok árait.

Nincsenek azok annyira túlárazva. A W8.1 OEM itt 25 ezer forint, azt használhatod, amíg gépet nem cserélsz vagy le nem jár a támogatás és lényegében ez teszi működőképessé a géped. Az Office 365 home premium 23 ezer, de ott a libre office ingyen, ami szerintem sok téren jobb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Alkesz
2014.03.04. 10:50
Itt is sokan írják, hogy milyen rossz is a Win8, de hogy miért rossz, azt itt se írja le senki. Telepíts fel egy, 7-est meg egy 8-ast, a különbség ég és föld, az eszközkezelőben nem kell 5-10 drivert összevadászni, maximum 1-2-t. A grafikus drivereket is jó arányban (80-90%) feltelepíti, csak frissíteni kell őket. Elég sok gép jár nálam újratelepítés céljából. Amire 8-as kerül, az meg van egy órán belül (telepítés+driverek+software-ek, szóval kulcsrakészre), 7-essel kb 2 órát el lehet szöszölni, XP meg el tud vinni egy délutánt (általánosságban! vannak olyan esetek mikor még az XP is ügyesen feltalálja magát, de ez ritka). Ha már telepítgetünk, Linux-ba nagyon régóta létező függőség kezelésből végre tanult a windows is ami már NAGYON hiányzott (.NET, VC Redist, stb.)
Gépházból újra tudod húzni az egész rendszert. Desktopot az új, immár használható start menü miatt könnyű tisztán tartani. Live accounttal a személyes beállításaid (háttér, téma, appok, stb.) felhőben tudod tárolni így gép újrahúzáskor, vagy másik gépre váltáskor, nincs szükség a beállítgatásra, csak szinkronizál egyet és kész. A jobb oldali kereső is egy nagyon hasznos feature, ahogy a skydrive integráció is, de ez nem újdonság.
A sokan úgy tekintenek a Win8-ra hogy az "A metro felület", ez nem igaz, a desktop megmaradt, 8.1-be alapból beállítható, hogy onnan induljon ne a startról. A metró felületben (tudom, modern UI, de a metro elterjedtebb) pedig sokkal nagyobb a potenciál mint egy klasszikus start menüben. Váltani kellett, a régi start menü már nem volt képes ellátni a feladatát, nem volt átlátható. Mégis csak egy '95-ös koncepcióról van szó (Ha meg már újítanak, az legyen több platformon használható, na így lettek a csempkék, a többi szubjektív, de a funkcióját ellátja). Start gomb/bal alsó sarok+jobb klikk menü ami szintén egy iszonyú hasznos újítás, rengeteg olyan opciót tartalmaz amik a korábbi windowsokban össze kellett kattintani. A secure boot se egy elhanyagolható újítás, néha megvédi a rendszert attól is amitől nem kéne, de ha jól össze van rakva, onnantól a boot védve van. Meg persze ott van a gyakran hangoztatott érv, hogy egyszerűen gyorsabb és stabilabb mint a korábbi Windows-ok. Tényleg nem találok érvet, ami a Win7 mellett szól. A Vista (nagyon) rossz volt, a 7 jó volt, a 8 jobb, aki nem tudja/akarja megtanulni a kezelését az maradjon a 7-esnél, aki pedig úgy érzi, hogy képes megtanulni az új interface használatát és még 7-est használ, az szedje össze magát, mert visszafordulni értelmetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. khaun
2014.03.04. 11:13
Rendben, ha szeretnéd elmondom miért rossz a windows 8.1.

Én hónapokon keresztül használtam, meg voltam vele elégedve. Imádtam a metro ui-t, a win8-hoz képest sokkal gyorsabb, stabilabb, kényelmesebb lett, szuper volt használni. Voltak gondok a géppel, de hát amit tudtam, helyettesítettem, vagy igyekeztem kerülni.

Aztán kiderült, hogy egy hatalmas átverés volt az egész, nem az eszközökkel volt probléma.
-A win 8.1-ben szar az egér kezelése. Annak ellenére, hogy részben a játékosoknak kellene örülni neki, egy szutyok. Logitech G700-am, win8.1 drivereket használtam hozzá. Folyamatosan kifagyott, állandóan leállt a drivere. Poénból leteszteltem a frissítését, és meglepő volt amit tapasztaltam: 125Hz-en 110 volt a frissítése, 1000 Hz-en szintén. Win7-es laptopon kipróbálva a 125 az pont 125 volt, 1000 meg kerek 1000. Még a tapipad is 180-at ér el win7 alatt. Hogy ez mit számít? Annyit, hogy ha gyorsan mozgatom az egeret, akkor elenged tárgyakat, hiszen kimarad egy report. Win7 óta driver sem fagy ki. Solidworks jóformán használhatatlan volt.
-ShadowPlay sem akart működni 8.1 alatt.
-A HP 3325 drivereit esélytelen volt feltenni, már win7 alatt is szenvedni kellett vele, a d5160 pedig már win7 alatt sem működött rendesen, mert a cd felületére nem tud rendesen nyomtatni, szétcsúszik a kép. Mondanom sem kell, 8.1 alatt még ennyire sem volt jó.
-Egyes alkalmazások időközönként leállnak érthetetlenül, néha beragad a kép alt+tabnál.

A windows 8.1 jó rendszer, szép, gyors. Lenne, ha nem lenne egy szar. Mint mondtam, hónapokon keresztül meg voltam vele elégedve, egészen addig a pillanatig, míg el nem oszlott a rózsaszín felleg.

Az, hogy gyors, hogy szépen lehet installálni, hamar fent van, könnyen testreszabható az mind igaz, de olyan alapvető dolgok teszik rossz rendszerré, aminek az előnyének kellene, hogy legyen. A hálózatkezelése is borzalmas, sokszor win7-et nem látja, másik win8-as gépet meg legtöbbször fel sem ismeri.

A win8 lett az új vista. Az, hogy valaki elpötyög rajta, nagymama használja, arra tökéletes. De ha kicsit beleásod magad, rájössz, hogy ez bizony csúnyán el lett rontva. Panaszkodnak a gamerek, mindenkinek vannak gondjai. Ha nem csinálsz semmit, csak netezel, írsz, akkor nem jönnek elő, de ha kicsit is csinálnál valami komolyabbat, akkor az egész rendszer elvérzik.

Vissza is álltam Win7-re, mert jobban működik, pontosabban szólva: úgy működik, ahogy az annak a rendje és módja szerint kell. Ettől függetlenül a metro kifejezetten hiányzik, rainmeteres addonokkal sem pótolható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. 5hR3kY Zephy...
2014.03.04. 11:17
Ha 10000-ért hozol nekem számlásan Windows 7 Home Premium 64bit SP1 HUN-t akkor vevő vagyok egyre!

Amúgy azt senki ne felejtse el hogy elméletileg a 25000-ért vásárolt OEM Windows, csak az elsőnek feltelepített gépen használható, nincs átjárás a verziók (64/32 bit, vagy Home Basic / Home Premium / Professional / Ultimate) és a nyelvek között, illetve nem lehet downgrade-elni! Ha mondjuk lecseréli az ember az alaplapját akkor már a Májkrémszofton múlik hogy vannak-e olyan jó fejek, és engedik-e aktiválni a régi Windowst az új gépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Asagrim khaun
2014.03.04. 11:25
Tehát azért szar a Windows 8.1 mert a Logitech hulladék drivereket ír? Akkor a Windows 7 is szar, mert a Logitech Gaming Framework állandóan crashel, ami miatt nem tudom rendesen használni a gamepadomat.

"A HP 3325 drivereit esélytelen volt feltenni ..."

Canon LBP3010 régebbi nyomtató, mégis van Windows 8.1 drivere, szóval te választottál rosszul márkát.

"Egyes alkalmazások időközönként leállnak érthetetlenül, beragad a kép."

Az is driver gond lesz.

Masszív driver gondjaid vannak. Az összes problémád driver jellegű, aminek köze nincs Microsofthoz, azoknál kopogtass, akiknek az eszközei nem működnek rendesen Windows 8.1 alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. nemlehet
2014.03.04. 11:38
Asagrim:

Ez igen arrogáns hozzáállás. Nagyon sokan szívnak nagyon sokat az inkompatibilitás miatt Win8/8.1 alatt. Ezt tagadni márkavakság, ráadásul azzal jönni, hogy te "Te választottál rossz márkát" igen csak tenyérbemászó dolog.
De ha a driver gondoktól eltekintünk akkor is marad rengeteg szoftveres probléma amivel én is napi szinten szembesültem amíg vissza nem váltottam. Rengeteg program nem képes normálisan települni, vagy egyáltalán el sem indul. Persze lehet itt hokizni, hogy akkor keresek másikat de én NEM AKAROK! Ha win7 alatt működik, működjön 8 alatt is. Nem érdekel, oldja meg a Microsoft. Ha nem tudja, akkor részemről visszalépés a rendszer, hiába vannak rá "nagyon jó" metro appok.

Amúgy a hálózatkezelés tényleg hulladék minden eddig általám látott Win8-as gépen rendszeresen eldobálta a hálózatot, pedig volt köztük Dell, Lenovo és Asus laptop illetve több asztali gép is.... De persze megint a MS tökéletes és a gyártók a hülyék ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Asagrim nemle...
2014.03.04. 12:10
" ráadásul azzal jönni, hogy te "Te választottál rossz márkát" igen csak tenyérbemászó dolog."

A helyzet akkor is az marad, hogy az én ócska Canon nyomtatómnak, ami nem is mai gyerek van Win8.1 támogatása, az általa említett HP típusnak meg nincs. Ezt akárhogy is csűröd-csavarod, tény marad, amiben nincs semmi szubjektivitás. Szóval ez a kellemetlen valóság.

"Rengeteg program nem képes normálisan települni, vagy egyáltalán el sem indul."

Nekem az ilyen jellegű gondjaim az admin fiók használatával teljesen megszűntek. Persze eléggé nyögvenyelős dolog, hogy szükségszerűen aktiválni kell ezt a fiókot.

Hálózatkezelési problémába - egyelőre - nem ütköztem még.

De persze megint a MS tökéletes és a gyártók a hülyék ugye?

Nem, hanem helyén kell kezelni az összes hibajelenséget, és azokat okolni akik valóban okozzák. Ha egy kátyús toldozott-foldozott közút dobálja az autódat, nem az autót viszed vissza hogy adjanak másikat mert ez szar ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Alkesz
2014.03.04. 12:44
Először is köszönöm, hogy végre érveket is látni, hogy miért "szar" a win8, de az a "A win8 lett az új vista." kicsit erősre sikerült .
"Persze lehet itt hokizni, hogy akkor keresek másikat de én NEM AKAROK!" meg tudom érteni, ezért vannak nálunk a cégnél egy-két laborba még mindig Win98-as gépek, az öregek eplötyögnek rajta, nem sok vizet zavarnak. Gonosz voltam, mert kiemeltem szövegkörnyezetből. Konkrétan melyik programok nem mentek? kiváncsi vagyok arra a "rengeteg"-re
Ami problémákat írtatok, viszont tényleg nem mind Windows oldali. Logitech-röl nekem is évekkel ezelött váltanom kellett mert a Logitech Gaming Software nem hajlandó tenni a dolgát, de örülök, hogy most már a Win7-re van működő verziójuk, még 2-3 év és lehet lesz Win8 alá is. (MX510-esem még ma is használom, annak nem kell LGS). Amúgy amit leírtál Khaun, az a jelenség mikrokapcsoló hiba tipikus esete. Report hibánál ilyet nehéz elképzelni (a "grab" elengedésére gondolok, járt nálam egy G500-as, az csinált ilyet, fél év után egyszerűen elfáradt a mikrokapcsolójában a lapka). Logitech-be utóbbi időbe sokat csalódtam, pedig az MX510/518-nál jobb egerem nem volt és lehet nem is lesz.
Shadowplay Win8 alatt általában az N verzió miatt nem szokott, mert a WMP codecjét használná, annak az utólagos telepítése meg tényleg szívás (hiába telepszik fel, a progik ugyanúgy nem találják a codec-et, de nem megoldhatatlan, de emlékszem hogy szívás volt). Ez már tényleg oprendszer oldali hiba.
Az alkalmazás leáll néha kompatibilitási, de gyakrabban függőségi hiba, és hát nem egy linux a windows, úgyhogy van amit a user kell hozzáadjon.
A HP nyomtatókkal én is szívok néha oprendszer függetlenül, bár tény, hogy a Win7-es támogatása jobb (pár évvel idősebb oprendszer na). Itt főleg Kyocera, Xerox, HP nyomtatók vannak, Kyocerákkal baj nincs (hálózatiak), Xerox, HP (döntően usb-sek) néha meg tud őrülni, de ez mindig is így volt, van amelyik sima ügy van amelyikkel meg kell szenvedni még XP alatt is (!de eddig mindegyik működésre lehetett bírni oprendszertől függetlenül! kivéve a 32/64 bit driver nyomtató megosztásnál)
A hálózatnak (pontosabban a hálózati adapternek) pedig sok féle fájdalma lehet. Leggyakrabban emiatt hívtak amúgy ki, mikor még ilyennel foglalkoztam. Általában driver hiba volt, vagy biosba kellett turkálni, vagy utility software-be, ritkán vírus/malware, de leggyakrabban user oldali volt a hiba egy címem volt mikor egy ilyen problémát fel kellett adnom, de az Vista volt.
Hálózat ügyileg még egy dolog: a Win8 network discovery-je jobb mint a 7-é, több dolgot lát, de azért nem egy Overlook. Hálózatkezelésileg pedig tünetmentes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. csabi02
2014.03.04. 16:25
A win7-hez nem szabad hasonlítani,mert egy 5éves rendszer és az is amikor megjelent számomra használhatatlan volt,mert kb 4hónapig nem volt illesztő a háló karimhoz meg 6 hónapig vártam a hangkártya driverére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Fernando Zephy...
2014.03.04. 18:13
Számolgass egy keveset. Egy Win 8.1 alsó hangon 25 ezer, egy Office csomag legalább ennyi, ha nem több. Ez ötvenezer forintos extra kiadás. Nem filléres tétel. És amennyiben kiköltekeztem egy két kilós gépre, még véletlenül sem törvényszerű, hogy van még 50 ezer forintom kettő darab program megvásárlására. OEM verziókkal hagyjál már, én magam rakom össze a gépemet, nem Tesco konfigokat vásárlok. És nehogy már rám akarja bárki is kényszeríteni. És igen, a jelenlegi szoftver árak a magyar átlag pénztárcához mérten nagyon de nagyon el vannak szállva. Ha 25, max 30-ból ki lehetne hozni egy WIn-Office párost, engem máris megvettek volna. Azon felül csótány lehúzás mindenféle ár egy átlag felhasználó számára.

A te munkádat is isten fizesse meg, köszi a jókívánságokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Fernando Smoot...
2014.03.04. 18:16
Ezt a beteg Indexes stílust nagyon gyorsan hanyagold felém. Ha ennyire magyarfóbiád van, uzsgyi kifelé a fényes nyugatra, de a szélsőséges idiotizmust talán nem kéne erőltetni, mert annyira de annyira demagóg szar, hogy ilyesmire csak valami mélyen frusztrált, rémségesen primitív véglény lehet képes... Akinek nem inge...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Zephyrus
2014.03.04. 18:30
az OEM nem azt jelenti, hogy tescos gépet kell venned...... hanem hogy hardware lockos aktiválás után (alaplap). mellesleg keverjed már ide még az office-t is, nem akarod egyből az összes játékot steamen is megkapni 10000ft-ért? mellesleg libreoffice, évek óta csak azt használok, nem ütköztem még megoldhatatlan feladatba... amúgy office 365: mindig legfrisebb office ÖSSZES alkalmazással, 5 gépre, gépenként 20gb skydrive tárhelyjel havi 9.99 dollárért, ami havi 2250 Ft jelenlegi árfolyam mellett is. ez egy évben 27000ft, cserébe ismtélem mindig legfrisebb, 5 gépre szól (illetve telefonokra is jár!) ráadásul 100gb skydrive-t is kapsz... 1 db teljes office jövőbeli updatek nélkül 60k forint

mellesleg ha drága a windows akkor oké, itt az ingyenes alternatíva, 1-2 reklámért cserébe. de az hogy még a microsoft a suttyó paraszt mert ugyan nem adja oda 100% ingyen az elég erős. letölteni az ingyenes verziót majd kijátszani hírdetést még nagyobb parasztság, ráadásul EULA-ban tuti ott lesz hogy nem tehetsz ilyet, különben ugyanolyan illegális mintha letorrenteznéd a windowst

szerk.: 60 percnyi skype telefonálás is jár ingyen az office 365 előfizetés mellé világszerte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Asagrim Zephy...
2014.03.04. 18:47
Akár hányszor valaki Microsoft Office helyett libreoffice-t ajánl feláll a hátamon a szőr, és mániákusan nyúlok a legközelebbi sótartó felé, hogy elszórjak egy kicsit a vállam fölött ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zephyrus Asagr...
2014.03.04. 19:03
számomra elég, mást meg office 365-n meg libreoffice-n kívül nem lehet ajánlani ha valaki nem akar fizetni egyösszegben 30k-t office-rt

btw én még akkor álltam át libreoffice-ra mikor még hittem hogy a desktop linux használható bármire... talán a libreoffice az egyetlen amit azóta is használok azokból az időkből mert tényleg jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Baphomet Phant...
2014.03.04. 20:56
"A W8.1 OEM itt 25 ezer forint, azt használhatod, amíg gépet nem cserélsz vagy le nem jár a támogatás és lényegében ez teszi működőképessé a géped."

Ez nem igaz, rosszul tudod. A win 7-re és az összes ezt megelőző Windowsra ez volt igaz OEM esetén amit írsz, de a Win 8/8.1 OEM licence másképp működik.
Nemhiába van az, hogy nincs dobozos verziója. Win 8/8.1 OEM átvihető másik saját gépre, ahányszor akarod. De csak 1 gépen lehet egyszerrek fent!
Ennyi a megkötés. Aki nem hiszi, itt van hozzá 2 link:

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_8-windows_install/transferring-a-windows-8-pro-oem-license/f78ed043-a620-4387-83d3-ff460766faa7

http://personaluselicense.windows.com/en-US/default.aspx

"Can I transfer the software to another computer or user? You may transfer the software to another computer that belongs to you. You may also transfer the software (together with the license) to a computer owned by someone else if a) you are the first licensed user of the software and b) the new user agrees to the terms of this agreement. To make that transfer, you must transfer the original media, the certificate of authenticity, the product key and the proof of purchase directly to that other person, without retaining any copies of the software. You may use the backup copy we allow you to make or the media that the software came on to transfer the software. Anytime you transfer the software to a new computer, you must remove the software from the prior computer. You may not transfer the software to share licenses between computers. You may transfer Get Genuine Windows software, Pro Pack or Media Center Pack software only together with the licensed computer."

A licence alapján tovább is adhatod másnak a saját példányodat, feltéve hogy a saját gépedről törlöd és a biztonsági mentést is, illetve mindent átadsz az új tulajdonosnak.

Win 7-nél ha azt akarod hogy bármikor átvihesd másik gépre, dobozos verziót kell venned, ami ugye 55.000 Ft körül van. Win 8/8.1 esetén ezt megkapod az OEM verzióban, 25.000 Ft-ért.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Asagrim Bapho...
2014.03.04. 21:46
"Win 7-nél ha azt akarod hogy bármikor átvihesd másik gépre, dobozos verziót kell venned, ami ugye 55.000 Ft körül van. Win 8/8.1 esetén ezt megkapod az OEM verzióban, 25.000 Ft-ért."

Ez így igaz ahogy mondod, de mégsem adnak el belőle eleget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Phantomstr... Asagr...
2014.03.04. 22:32
Tehát akkor annyi, mint korábban a dobozos volt. Az is csak egy gépen lehetett aktív egyszerre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. mullerdavi... Asagr...
2014.03.05. 01:17
Az egész egérkezelést átírták win 8.1-ben, az nem a Logitech hibája (annak ellenére hogy a drivereik néha fagynak). KLIKK
A másik ami marhára idegesítő, hogy kivették a win 7 wireless profiljainak kezelését. Helyette van parancssor: KLIKK
Vagy próbálj sötét színt beállítani az ablakoknak. Preview óta nem csinálták meg.
Kis apróságok, de engem nagyon idegesítenek.

Különben jó ötletnek tartanám, ha a reklámok nem lesznek annyira tolakodóak. A Kindle olvasók is teljesen jól működnek reklámmal, egy kicsit olcsóbban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Smooth44 csabi...
2014.03.05. 09:21
Na ez igen buta hozzáállás.

- először is a nyugaton élők nem keresnek 10szer annyit, mint hazánkban élők. Van különbség, nagyobb is ott a vásárlóerő, de nem ennyivel - ráadásul sok esetben a költségeik is (arányosan vagy sem, de) magasabbak.

- attól, hogy a legtöbb magyar csak 80e-t keres, még nem jogosít fel senkit a lopásra. Vannak ingyenes alternatívák, használják azt. Ha annyira szar a rendszer, akkor minek hekkelik, miért használnak sokan kalóz verziót? Ha meg mégsem olyan szar, akkor miért nem fizet érte?
Csak 80k a fizetés, ezért nem engedhet meg magának egy 30k-s szoftvert. Nagyszerű... akkor menjen be a MediaMarktba és lopjon TV-t meg lopjon gépet is.
Tanulóknak van lehetőségük ingyenesen hozzájutni legális OS-hez és irodai csomaghoz. Akinek munkára kell, annak meg azért csak megtérül.
Ha ki tudta préselni a PC-t vagy notit, akkor ennek is bele kell még férnie.
Ha meg nagyinak, gyereknek, bármilyen otthoni, tartalomfogyasztós megoldásnak kell, arra hibátlan egy linux is.

Asagrim:
Nem tudok egyetérteni a Te megközelítéseddel sem. A driverekért is fizetsz, csak annak az árát az eszköz árába építették bele. Ahogy egy előretelepített win-nel rendelkező notebooknál is már benne van az OS ára.
Szerintem a cipőd is csak azért van, hogy a kapcsolatot biztosítsa a talaj és a talpad közt. Lopd azt is. Vagy az autód szép, gyors, kényelmes, a benzin/gázolaj meg csak a szükséges "driver". Azért se fizessünk már! Az emberi lét is csodaszép, csak a szükséges driverért (étel/ital) nem akarok fizetni.

Szerintem, ha valamire nincs szükséged, feleslegesen kérnek érte pénzt, akkor ne használd. Ha mégis használnod kell (ergo szükséges a megléte), és pénzt kérnek érte, akkor fizess. Vagy használj legálisan ingyenes alternatívákat.
Szépek a 80"-os TV-k, de drága és nincs rá szükségem (mégsem megyek be és tolom ki a boltból fizetés nélkül) - ellenben egy 50" már indokolt, azt meg fogom venni, amint lesz rá keret - de addig se fogok kamionról leesett verziókat vadászni.

Nem olyan bonyolult ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Asagrim
2014.03.05. 12:08
mullerdavid

"Az egész egérkezelést átírták win 8.1-ben, az nem a Logitech hibája."

Az egérkezelést lehet hogy átírták, de a több mint 4 éves Win7-en a több mint 5 éves G13 gamepadom szoftvere tavaly még olyan instabil volt, hogy volt mikor már rendszerinduláskor Logitech Gaming Framework appcrash-t kellett leokéznom, szóval hadd hagyatkozzak a tapasztalatomra, mikor azt mondom hogy a Logitech nem tud rendes támogatást biztosítani a hardvereinek! Nem user error, mert tele van vele az internet, hogy a Logitech gaming szoftvere és a Windows 7 nem barátok! KLIKK

"Vagy próbálj sötét színt beállítani az ablakoknak."

KLIKK

Elég sötét lesz? Ezt használom.


A Wireless Profilokhoz adott linkedet meg nem tudom értelmezni, mert se pöccinteni, se koppintani nem tudom hogy kell, kattintani szoktam.


Smooth44

Ennek a gondolatmenetnek a lexikonokban a helye, a reductio ad absurdum bejegyzés alatt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Terror
2014.03.05. 12:21
Több játék el sem indult nálam, ha az egér kontrol panelja futott. És mivel szeretem szopatni magam, először nem is tudtam, mitől van, szóval még a wint is újrainstalláltam, a büdös nagy semmiért. Persze az egér még ettől kifogástalan minőség, na de a szoftver...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. csabi02
2014.03.05. 12:55
Smooth44:

A te hozzáállásodra is írhattam volna,hogy begyepesedett ,de mégsem tettem,mert tiszteletre tanított Magyar vagyok.

Ok nem keresnek 10szer többet hanem csak 5x ha takarítónak megy.

A kiadások: 300-350euro rezsivel egy 1,5szobás lakás és a húst kivéve minden egyenlő vagy olcsóbb az otthoni árakkal.(pl. benzin 1,40euro = 420ft mai napon!)

A media markt példa sem jó,mert inkább úgy kéne leképzelni,hogy mindenki haza viheti az új Mercit ingyen aki csóró,vagy csak ki szeretné próbálni,de otthon csak a motorszámot el kel csiszolni,át kell ütni stb...
A 10milliárd emberből szted hányan vennék meg,ha így is lehet?

A tanulók terjesztik a letöltött,legális,ingyenes os nagy részét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. mullerdavi... Asagr...
2014.03.05. 13:13
Te egyáltalán belenéztél a linkekbe / elolvastad a hozzászólásomat?
NEM a Logitech drivert istenítettem, sőt, leírtam h fagy mint említetted. Csak arra reagáltam hogy leoltottad a srácot hogy biztos driverhiba az egérnél.
A wireles profilok szerkesztésén mit nem tudsz értelmezni. Kivettek 1 guit win7ből, hogy parancssorban kezelhesd win8 alatt.
Most hogy jön ide az a sötét screenshot, annak köze nincs a win 8.1hez, az 3rd party... A másikat persze fikázod hogy hogy jönnek a driverek windowshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Smooth44 Asagr...
2014.03.05. 13:19
Jól hangzik ez a mondat, de jelen esetben semmi értelme.

Szellemi termékért, ha pénzt kérnek, Te pedig úgy használod, hogy nem fizetsz érte, akkor lopod - ami igen csak könnyen hasonlítható egy cipő vagy az üzemanyag illetéktelen eltulajdonításához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Asagrim mulle...
2014.03.05. 13:23
"Te egyáltalán belenéztél a linkekbe / elolvastad a hozzászólásomat?"

Kérdezhetném ugyanezt ...

"A másikat persze fikázod hogy hogy jönnek a driverek windowshoz."

3rd party cégek által, tehát nem a Microsoft Windows sara, ha egy eszköz nem működik rendesen rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Asagrim Smoot...
2014.03.05. 13:30
Akkor vegyük nyugodtan ide a házat is ... a ház csak van, arra való hogy a lakberendezési tárgyakat elhelyezzük benne, amiket valóban használunk is. Lopjunk házat!

Powered by Smooth44 logic!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. mullerdavi... Asagr...
2014.03.05. 13:34
"3rd party cégek által, tehát nem a Microsoft Windows sara, ha egy eszköz nem működik rendesen rajta."
De az hogy nem lehet sötétre állítani, az se a MS sara, mert 3rd party megoldja igaz.

Viszont ezzel befejeztem az értelmetlen egymás fikázását, mert elkanyarodtunk a témától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Smooth44 csabi...
2014.03.05. 13:37
Írhattad volna, csak nem állná meg a helyét. (begyepesedett hozzáállás? nem tudtam, h már ennyire trendi lopni és kalózkodni... de rohadtul eljárt felettem az idő...)

Azért nyugaton sincs kolbászból a kerítés. Rendszeresen járok ki Németországba munkám révén, illetve rengeteg ismerősöm él/dolgozik nyugaton több különböző országban.
Egyikük rengeteg pénzt tudott félretenni, amíg egy hotelben dolgozott "takarítóként". De akkor ott a hotelben kapott szállást és ételt is. Amióta beköltözött a városba, séfként dolgozik egy wok konyhán, azóta kicsivel többet keres, de a töredékét tudja csak félretenni a költségei miatt. (ez Skóciában)
kb 2-2,5szer annyit keres, mint itthon kapna, kb 1,5-2szer annyit költ lakhatásra és kb 1,5-2szer annyit kell dolgoznia is.
Egy másik hajón dolgozik, ahol 2év alatt egy lakásravalónak a felét össze tudta szedni, de közben napot alig látott, heti 7 napot dolgozott és napi 10órát.

"Ok nem keresnek 10szer többet hanem csak 5x ha takarítónak megy."

Igen, ha közben itthon is takarítóként dolgozik. Lehet szélsőségeket összehasonlítgatni, meg lehet találni azokat a megoldásokat, amivel ki lehet hozni ekkora különbséget, de én azt hittem, az átlagról beszélünk.

Német kollégám azonos pozícióban 2szer annyit keres, mint én, miközben majdnem 1,5szer annyi a "kötelező" kiadása.
Jobb körülmények közt élnek, ez kétségtelen. De azért nem annyival, mint ahogy azt a legtöbb magyar képzeli.

Az üzemanyag közel ugyanannyi, de már egy autó biztosítása messze nem.

És ennek ellenére, igazad van abban, hogy sokkal jobban verik a fogukhoz a garast, jobban keresik az olcsóbb megoldásokat, mint itthon (lásd lowbudget autók - Dacia Duster sikeresebb nyugaton, mint itt keleten - ahol a sz*rrákoptatott, levedlett passatoknak és szétrúgott bmw-knek van inkább piaca a presztizs miatt). Ennek ellenére ugyanúgy állnak a szoftveres kalózkodáshoz, mint a boltiszarkasághoz.
Skandináviában, ha torrentezik is az illető, azt szégyelli és rejtegeti, nem dicsekedve meséli és főleg nem tekinti evidensnek.

"Az oprendszer az kell, az alanyi jogon jár, azt adják ingyen, vagy ellopom (még ha közben fikázom is). Erre pedig büszke vagyok."
Én ettől hányok be.

Nem futja oprendszerre, mert 27" monitort kellett venni... vegyen inkább 22"-t, hogy beleférjen.
Ellopom a bluray lejátszót, mert a 65" TV mellett arra már nem volt pénz, de anélkül meg használhatatlan az eszköz. (mónikasót lehet 32"-on is nézni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim Smoot...
2014.03.05. 13:41
Koncepcionálisan képtelen vagy felfogni, hogy egy specifikus dologból nem lehet mindig általánosítani, vagy csak direkt kötekedsz?

Ha én azt mondom neked hogy nem szeretem a gyümölcslevest egyből leszűröd belőle, hogy nem szeretem a gyümölcsöket, nem iszom meg a vizet, és a tejtermékektől is kiráz a hideg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Smooth44 Asagr...
2014.03.05. 13:42
AFKM?


Pont erre akartam rávilágítani.

Te írtad (de akkor lehet, hogy valamit elnéztem, félreértettem), hogy az oprendszer ugyanannyira kötelező termék, mint a driver, amiért szintén nem fizetsz.

Idézve:


Asagrim


2014. 03. 04. 09:53


Az oprendszer csak úgy van, arra való hogy egy platformot adjon a felhasználói programok alá amiket ténylegesen használ az ember. Szóval fizetni egy operációs rendszerért, számomra annyira értelmetlen, mint fizetni egy driver-ért, vagy egy firmware-ért.

Ezzel rengetegen vannak így, elég benézni itt a "Milyen gépet vegyek?" topikba és megnézni hányan vesznek a keretből gép mellé Windowst ... Vagy mondok jobbat: mikor valaki annyit ír összesen hogy gép kell 130k-ból mondjuk, senki nem dob hozzá egy Windowst, tehát egyáltalán nem is kerül még számításba sem, hogy valaki igényelné a legális Windowst. Ingyenes verzióval legalább ennek a lehetősége lenne adott.

(vagy csak lehagytad volna az idézőjeleket a mondatról?)
Mert akkor 'kozom vissza' és mea culpa... így akkor egyetértek

Ennyi erővel a VGA is csak azért van, hogy kiadja a képet a monitornak, sőt a monitor is csak azért van, hogy megjelenítse azt... ezekért fizetni értelmetlen.
(innentől már nem tudom, kinek a logikája ez, de továbbra sem támogatom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Smooth44 Asagr...
2014.03.05. 13:44
Nem, Te nem érted meg, hogy ettől ez még nem jó!

Én fizetek a szoftvereimért, ergo lophatom a benzint? (mert Te lopod a szoftvert, de koncepcionálisan nem következik, hogy a benzint is)...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. csabi02 Smoot...
2014.03.05. 13:45
Az az 1etlen probléma,hogy nem jó szemszögből nézed.
A microsoft ingyen elérhetővé teszi nekünk az eredeti win. összes verzióját?-Igen

Az aktiváláshoz szükséges pl. Microsoft Toolkit is rendelkezésünkre áll,amit egyszerűbb használni mint elszívni egy szál cigarettát !

A többire kanyarodva,meg én 2,5éve élek németben és elektrotechnika volt a szakterületem,de kibasztak,hogy legyen lóvé az új céges autókra.
Itt németeknél elkezdtem járólapozni és heti 700Eurot keresek.
Tehát akkor az általad említett emberkék már otthon is jól kerestek ha külföldön "csak" a dupláját keresik,vagy valaki nagyon átbaszta őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim Smoot...
2014.03.05. 13:45
Tehát az első, értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Smooth44 csabi...
2014.03.05. 13:48
Zseniális vagy
Igazi magyar!!

Németországban letámaszthatod a bringád, nem nyúl hozzá senki - még talán le is mossák Neked. Svájcban nyitva hagyhatod az autód ajtaját, ablakát, max eső esetén letakarják Neked.

Itthon, ha rendelkezésre áll egy "toolkit", amit egyszerűbb használni, mint egy cigit elszívni, akkor onnantól a leláncolt bringa, vagy a bezárt autóban tartott cuccaim mind a Tieid??

Tényleg rossz szemszögből nézem a dolgot. Mondd a címedet, megyek a TVmért
(meg a lopott szoftverekkel terhelt gépemért)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Smooth44 Asagr...
2014.03.05. 13:49
Akkor ezek szerint hülye vagyok - de legalább nem tolvaj.

Kérlek, világítsd meg nekem a dolgot úgy, hogy az számomra is érthető és acceptálható legyen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csabi02
2014.03.05. 13:52
Még mindig nem érted,hogy pl amit te írtál a cipő meg benzinről ez a valóságban olyan hogy nekem ideadna a shell 1 kanna benzint ingyen fullon nem buherálva ,de ha beletöltöm a kocsimba akkor te szerinted elloptam és igazi Magyar tolvaj vagyok

(ebből a szemszögből nézd a microsoft esetét is!)
ja és itt sem lehetek laza mert N.o. 70%-a török,ruszki,albán,szerb stb stb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Smooth44 csabi...
2014.03.05. 14:05
Hát mostmár nagyon elbeszélünk egymás mellett.

Én a topicnak örülök, a termék tényleg ingyen lenne és legális - reklámokkal tűzdelve (ez a feltétele, hogy ingyenes - vagyis ezzel fizetsz érte).

Én a kalózkodásokra reagáltam, mert korábban azt fejtegette mindenki.

"kit érdekel, hogy ingyenes lesz, mikor eddig is az volt - haha"
"nekem a reklámok nem kellenek, marad a lopott szoftver"
stbstb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6...
2014.03.05. 14:15
Softwaret illegálisan használni szerintem is ugyanolyan lopás, mint bármi mást ellopni. Nem érdekes, hogy az anyagi vagy szellemi termék. Az sem érdekes, hogy szerinted ér-e annyit a dolog vagy nem. Ha nem, akkor nem veszed meg, ahogy a többi termékkel is így vagy a boltban.

Amikor csak tehetem élek is a legalitás lehetőségével. A játékaim eredetiek, a windowsom eredeti...

De sajnos azt is meg kell jegyeznem, hogy a mai világban létezik a muszáj fogalma.

Néhány példa:
Nyilván nem fogok kilépni a mérnöki képzésből azért, mert van egy program amit meg kell tanulni, de nincs vagy nagyon drága a student verziója. Legtöbbször még azon az áron is a studentet használom, hogy a friss verzió már egészen más, mint amin bent kell majd zh-zni vagy vizsgázni. De amikor már 20 ezer forintot kérnek a diák kiadásért, akkor bizony nincs más lehetőség, mint letorrentezni.

Nyilván ha az ember olyan helyen dolgozik, ahol drága softwareket kell használni, és a cég nem biztosítja az otthoni legális példányt, de nem lehet befejezni bent a munkát. Akkor biztosan nem fogja azt mondani, hogy akkor munkanélküli leszek. Le fogja torrentezni.

Lehet már nem aktuális, de találkoztam még 5-6 éve olyan kormányzati oldallal / programmal, ami csak Microsoft termékekkel (win / ie) volt hivatalosan is kompatibilis (pont elintézhető másként is, de a felvi.hu e-felvételi része is ilyen volt eleinte!)), miközben vagy elintézed a neten / digitálisan, vagy 6-7 órát állsz sorban a hivatalban. Lehet mondani, hogy ez az ára, de ha nincs hétköznap 6-7 órád? Sok helyen a szabadság nem úgy megy, hogy kiveszek 1 napokat.Szóval a software jogosulatlan használata ugyanolyan lopás, mint a kenyér ellopása. De ha éhes lennél és a gyereked éhes lenne, akkor ellopnád azt is. Ráadásul míg éhes vagyok táblával lehet koldulni, addig megnézném, a "legális Photoshopra gyűjtök" táblával mennyien dobnának pénzt neked.Persze azt is hozzá kell tenni, hogy ez a nagy cégek és a kormányok felelőssége is. Mert nekik kellene a dolgozókat és a diákokat ellátni softwarrel, erőforrással és megfelelő ellenőrzésekkel biztosítani a rendet.

Meg ha kispista kft alkalmazottai otthon is dolgoznak illegális példánnyal, akkor jóska bt nem tud velük versenyezni, ha neki legális példányokat vesz az ő alkalmazottainak, vagy nem hagyja, hogy otthon dolgozzanak.
Illetve nyilván nem várható el, hogy akinek nincs pénze ezekre, az ne tanuljon mérnöknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csabi02
2014.03.05. 14:15
Pont arra akartam reflektálni,hogy amire azt mondod én elloptam az valójában nem lopás.
A microsoft ingyen biztosítja az OS-t és a hozzá szükséges kellékeket.
Az én bűnöm annyi csak,hogy örömmel használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Smooth44 Cyber...
2014.03.05. 14:30
Ezzel én tisztában vagyok, nem élek álomvilágban. Továbbra sem támogatom, de legalább ne lenne büszke rá az illető és ne reklámozná.

Az ilyesfajta önámítást meg felejtsük már el, hogy "ha létezik egy eszköz - egyébként halvány gőzöm sincs, miről van szó, hogy működik, csak próbálom a szavaiból kihámozni -, ráadásul az adott gyártó kínálatában - amit, feltételezem, nem erre a célra fejlesztettek, de valami baki folytán erre is használható, akkor az onnantól nem lopás".
Meg a "márpedig én lopom a zenéket, mert megvettem a microSD kártyát vagy merevlemezt és kifizettem az Artisjus-t"... nevetséges

Jobban járna a BKK is, ha kollektív büntetne. Mostantól mindenki fizet havi 2ezer forintot, és akkor senkinek nem kell bérletet vennie (tökmindegy, hogy használod-e a szolgáltatásait).

Páromnak is mondtam, hogy ha olyan helyre költözünk, ahol nem érhető el digi (csak UPC vagy Thome), akkor nem fizetünk elő - az a sok szenny max háttérzajnak jó vasaláshoz (és nem is használja másra) - akkor megy a szobaantenna és kész. De nem fúrtam volna át a falat a szomszédhoz, hogy te, hadd tekerjek már fel egy elosztót a kábeledre... adok egy ezrest havonta, mert csak az analóg adásokat szipkáznám, amiket Te valszeg úgyse nézel

Mindegy em offolok tovább.

Szerintem egy jó ötlet ez a reklámos ingyenes verzió, még ha engem spec az őrületbe is kergetnének vele.
Bár böngészőben sem használok addblocker-eket. Ott már teljesen hozzászoktam és ki is szűri őket az agyam - észre sem veszem.
Egyedül youtube.on zavaróak, de azt meg olyan ritkán használom, h nem is bajlódom a beállításokkal - inkább csak bezárogatom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02
2014.03.05. 14:49
és ki büszke rá vagy reklámozza?
1szerűen nem vagy képes a valódi szemszögből nézni azt hogy a microsoft ingyen kínálja az eredeti OS-t (és nem te fúrsz a szomszédba digiért,hanem ők kötik be neked ,de ha nézed akkor tolvaj vagy)

Nem tegnapi bakiról van szó ,hanem ez 14éve tart és hagyják is.
Most őszintén, ha akarnák nem tudnák szerintetek meg akadályozni vagy a 70% ot 1-2%-ra vissza szorítani ?

A játékaim nekem is 99%ban eredetiek,de ennek semmi köze a 30-50ezr ft-os win.-hez.

Kezdem úgy érezni inkább némely embernek az fáj,hogy ők be lettek húzva 40ropival a másik meg ugyanazt tolja ingyen.

Sajna inkább azokra kéne így tekinteni akik törvényesen lopnak havonta több milliárd dollárokat és egy éjszaka elkurváznak 1millió dolcsit és kapnak ajándék ferrarit,de 3ilyet agyon csapnék akkor kb 2szegény országot felvirágoztatnék és mindenki röhögve megvenné
50ezerért a windowst még akkor is ha nem használja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Smooth44 csabi...
2014.03.05. 15:18
Én nem mondtam egy szóval sem, hogy Te vagy rá büszke - csak azt mondtam, hogy kivagyok azoktól, akik számára elfogadható, sőt természetes dolog a szoftvereket lopni. Az irigység meg aztán tényleg távol áll tőlem.

De akkor jól értem, hogy Neked a Microsoft ingyen megadta a fizetős OS-t + az eszközt, amivel az aktivációt megkerülheted, de Te szépen felraktad a polcra és nem élsz vele, mert így még nem minősül lopásnak (csak, ha már használod is)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csabi02 Smoot...
2014.03.05. 15:33
A 8.1-nél már eszköz sem kellett,mert ők megoldották azt,hogy skypeon keresztül is aktiválni tudjad,csak pöcsölni kellett 2percet és saját maguk küldtek serial-t hozzá.
Éltem a lehetőséggel és használom,de nem érzem magam bűnösnek vagy tolvajnak.
Max. akkor lennék bűnös ha én magam törtem volna át a tűzfalon,majd a szerverükről letöltöm az eredeti Windows példányt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2014.03.05. 15:54
A szoftver lopás az az amikor bemész a boltba és ellopod magát az adathordozót. Az ha valaki lemásol egy szoftvert az a nevében is benne van hogy másolás, és az eredeti példány megmarad a tulajdonosnál, szóval nem lehet egy kalap alá venni a két dolgot. Az első esetben fizikai kár keletkezik, és fizikai tárgyat tulajdonítanak el, amíg a második esetben egy másolat készül az eredeti tárgyról. Amúgy addig nem is lehet beszélni lopásról, amíg az emberek licenszelik a szoftvereket, mert ha megveszel egy programot, akkor nem a programért fizetsz, mert azt te nem veszed meg, hanem annak a használati jogát, illetve kapsz egy másolatot magáról a termékről. Inkább beszélhetünk engedély nélküli felhasználásról, mint lopásról.

Amúgy meg 2014-et írunk, ha a játékgyártók meg tudták valósítani az online DRM-et akkor a Májkrémszoft is simán meg tudná. Lehet találgatni hogy eddig miért nem lépték meg, de nagy a gyanúm hogy ha meglépnék akkor elkezdene eléggé szép mértékben visszaszorulni a felhasználóbázisuk, ami kihatna a szoftverkiadó cégekre is akik Windowsra fejlesztenek, és jó eséllyel elindulnának a lejtőn lefele. A Win 8 OEM és BOX összevonást jó dolognak tartom, de ha még lejjebb mennének árban, akkor többen megvennék otthoni felhasználásra. Egy Windows 7 dobozosért adnék 20-at, de a 8-as 10-nél többet nem ér nekem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csabi02
2014.03.05. 16:32
5hR3kY:

Igen erre céloztam én is már az elején,hogy vajon miért nem akarják ők maguk annyira meg akadályozni?!

Ám én sem akartam idegesíteni senkit,de ha valakit mégis idegesít akkor írjon a microsoftnak,hogy pl. ezt a saját letöltési lehetőségek végtelen tárházát azonnal zárják be :
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2014.03.05. 17:11
Windows 8.1 ingyenes kiadás?

Ennyirán nem akarják vennivinni ? majd ha már meglesz a beígért ujabb SP és majd meglátják hogy mit is kapnak , és ha az már olyan lesz ami megmunkálható , kezelhető , akkor talán , de csak esetleg meggondolandó lesz ....

5hR3kY

Teljesen igazad van ! Ellenben egy Autót nem lehet lemásolni , azt kénytelen lopni vagy megvenni ...
Amúgy meg maga a windóz magában semmit nem ér .
Ellenben aki meg vásárol egy Office csomagot annak meg mellé illene adni egy Windózt is !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!