iPon Hírek

Jöhetnek a 2 TB-os optikai adathordozó lemezek?

Dátum | 2012. 10. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Kényelmi és költséghatékonysági szempontok alapján ma már a felhasználók általában nem CD-re vagy DVD-re
bízzák adataik tárolását, hanem inkább külső vagy belső merevlemezekre, hálózati adattárolókra és egyéb olyan megoldásokra, amelyekre az adatok gyorsan átmásolhatóak és szükség esetén kényelmesen elérhetőek. Ez persze érthető is.

Nagyobb mennyiségű adat tárolására az optikai adathordozó korongok közül jelenleg a Blu-ray lemezek képesek, amelyek egy- és kétrétegű változatban érkeznek, így 25 GB-nyi, illetve 50 GB-nyi adat tárolására használhatóak (archiválásra létezik még 100 és 128GB-os változat is).

Persze most joggal felmerülhet a kérdés: miért nincsenek olyan adattároló korongok, amelyeken nagyobb mennyiségű adat is tárolható? Nos, egyelőre azért, mert ezek fejlesztése jelenleg is tart. Egyes fejlesztők két lézert alkalmazó holografikus módszer segítségével próbálnak minél nagyobb adattároló kapacitást kínáló korongokat előállítani, ám az ezeknél használatos speciális optikai egység nem egy költséghatékony megoldás.


A holografikus megoldások mellett persze egyéb alternatíva is van – ilyen alternatívát kínál majd a Folio Photonics. A vállalat által kifejlesztett eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy alkalmazásához a jelenlegi optikai meghajtókat csak kisebb mértékben kell átalakítani, így az eljárás használata költséghatékonyan megoldható. A technológia – amellyel kapcsolatban egyelőre elég szűkszavúak az illetékesek – hatalmas adattároló kapacitást kínál: segítségével egyetlen optikai adathordozó korongon akár 1 TB-nyi vagy 2 TB-nyi adat is tárolható. Az eljárás az optikai adathordozó korong rétegeinek számának növelésére alapoz. A DVD lemezeknél egy vagy kettő, a Blu-ray lemezeknél pedig kettő vagy négy réteg áll rendelkezésre – ezzel szemben a Folio Photonics technológiája akár 64 réteggel is képes dolgozni, így maximum 2 TB-nyi adattároló kapacitást kínálhat. Az egyes optikai filmrétegekről egyszerűen lehet adatokat olvasni, méghozzá úgy, hogy az adott réteg előtti és mögötti rétegek nem zavarják az adatok hatékony kiolvasását – azaz nincs interferencia közöttük.

A Folio Photonics eljárása a többi, jelenleg is zajló fejlesztéssel szemben egy nagyon komoly előnyt kínál: a technológia sajátosságai miatt annak piaci bevezetése költséghatékonyan megoldható, hiszen a jelenlegi optikai meghajtók esetében csak minimális módosításra van szükség ahhoz, hogy azok megbirkózhassanak az új technológiára alapozó többrétegű optikai adathordozó korongokkal.

A Folio Photonics újítása főleg a kis- és közepes vállalkozásokat veszi majd célba. A cégek olyan fontos adatokat tárolhatnak az említett lemezeken, amik ugyan fontosak és értékesek, de csak ritkán van rájuk szükség.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

69. akela91
2012.10.19. 12:04
Lyukkártyát nem akarják visszahozni esetleg...
Nincs is optikai meghajtóm már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Destructo
2012.10.19. 12:05
Hát hát... Megint lemezkedni fogunk? Vennem kell akkor 1 meghajtót... Mert nekem sincs...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Supra
2012.10.19. 12:13
Szerintem ez félreértés.

Azért nincsen a gyakorlatban szinte semmilyen nagy kapacitású lemez, mert - nem beszélve a technológia egyéb, kritikus problémáiról - egységnyi adat tárolása többe kerül, mint a HDD. És akkor még a legnagyobb problémák szóba sem kerültek.

Tehát ha nem látják előre, hogy az adott technológia biztosan tudni fogja a HDD-k kapacitásának a tizszeresét töredék költségből, akkor felesleges minden ráfordított másodperc és fillér.

Szerintem 1enlőre az optikai tárolóval is pont az a gond, mint a szalagos tárolóval - leginkább a megszokás miatt nem halt még ki teljesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. Supra
2012.10.19. 12:18
akela91: nevetni fogsz, volt valami hasonló kezdemény, hogy atomi szinten kilyuggatott kártyán is lehet adatot tárolni :-))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. AxoPy
2012.10.19. 12:29
ezzel elkéstek 1-2 évet szerintem, a compact disc kiment a divatból, szóval ez fölösleges pénzpocséklás ez a fejlesztés úgy ahogy van szerintem, nagyon kicsi réteg venne ilyeneket, az is csak archiválásra, amiben azért még jobb mint a hdd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. dzsuz87
2012.10.19. 12:30
Még mindig a szalagos tárolóval a legkisebb a fajlagos költség. Biztonsági másolatra tökéletes.
Nem véletlenül használják pl. a CERN-ben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. freyr
2012.10.19. 12:31
De minek? Az ezekre a fejlesztésekre fordított erőforrásokat inkább egy új generációs HDD vagy másfajta memóriával rendelkező SSD létrehozására kéne fordítani. Az optikai lemezeket temessük már el végleg! Nemcsak hogy iszonyú lassú, de ráadásul az élettartamuk is rendkívül rapszodikus, némelyik éveket kibír (mondjuk a HDD-khez képest ez is jó kevés), más ugyanabból a csomagból egy hónapot se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. nyunyo19
2012.10.19. 12:32
Supra: "egységnyi adat tárolása többe kerül, mint a HDD" -> ebben nincs nagyon igazad, simán kapsz 4 50gb-s bd lemezt egy ezresért, szorozd fel... más oka van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. zord01
2012.10.19. 12:44
Jelenleg KB. 5 forinttal drágább egy giga HDD, mint egy giga DVD. (Árvíz előtt konkrégan olcsóbb volt HDD-re menteni, mint DVD-re írni, és mennyivel kényelmesebb). Ha viszont azt vesszük, hogy a HDD újraírható, akkor máris jobban megéri.

Ennek a lemeznek akkor látnám értelmét, ha egy író 20-30-nál nem kerülne többe, egy lemez meg max 5k lenne. És nagyon megbízható.
Mert freyr kollégának nagyon igaza van, a DVD-s tárolás nagyon hektikus. Kritikus adatokatn nem is tárolok DVD-n, csak HDD-n, de rögtön két, egymástól független lemezen, és ha tényleg nagyon fontos az adott anya, akkor megy még ki 2 DVD-re és 2 pendrivera is... Így már csak túléli valami...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. zord01
2012.10.19. 12:47
Jah amit még elvelejtettem írni. Ennek a lemeznek egy esélye van kb... A tartalomterjesztés. Aki szereti fizikailag is birtokolni az általa megvásárolt filmet (az online generáció növekvésével egyre kevesebben, szóval lehet ez a dolog is kihal 10-15 éven belül), azok már csak nem HDD-n fogják megvenni az adott pl 4k formátumú filmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Supra
2012.10.19. 12:53
nyunyo19: De, így van :-)

1255 Ft 25 giga, itt az iponnál - ez a legolcsóbb, ami nem noname (de az is 860 Ft)!
Tehát, 2000giga/25giga*1255 ft az 100400 Ft 2 tera!!!!!!

Hol olcsóbb ez? :-) 860Ft-al számolva is 69 eFt. És akkor még nincs benne az író, nincs benne az idő, nincs benne a sérülékenység, nincs benne a hely, ahol tárolod, nincs benne a katalógus, a ráfordított idő, a lassú elérés, és a cserélgetés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Supra
2012.10.19. 12:58
zord01: A birtoklás nekem is eszembe jutott, de a gyakorlatban ez sem igaz, csak illúzió: megkarcolod, és máris nincs :-) Persze attól még meg lehet fogni, és kitenni a polcra.

Szerintem a pendrive lesz a megoldás - pont most néztem, hogy már 16gb alatt nem érdemes venni, az is 2300 bruttóért van.

5 év múlva lehet hogy ennyibe fog kerülni 128gb-512 gb :-) Arra ráfér a 4K-ból is pár óra. Ráadásul ha nem tetszett a film, bosszúból még le is törölhetem :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Phantomstr...
2012.10.19. 13:01
Én már évek óta nem látok jövőt az optikai adattárolásban (persze le is hurrogtak). Egyszerűen egy HDD tényleg minden téren jobb. Mindig elmosolyodok, amikor meglátom anyám könyvespolcnyi DVD gyűjteményét és összehasonlítom az én kis két szótár méretű adattárolómmal, amire ugyanúgy ráférnek azok a dolgok, viszont sokkal kényelmesebben és gyorsabban érhetem el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Samanoske
2012.10.19. 13:10
Hol költséghatékony?Sokkal drágább egy hdd mint egy dvd és csak addig tárolják hdd-n amíg el nem száll,aztán nézhetnek+a hddről a biztonsági mentéseket is dvdre csinálják!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Supra
2012.10.19. 13:15
jajj már, gondolkodjunk már kicsit, mielőtt írunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. tomazolika
2012.10.19. 13:15
freyr ott az igazság !
Az élettartammal van nagyon nagy gondom .
Egy jófajta dvd-lemez ha 5 évet kibír akkor az jónak mondható.
Ha nem lesz drága a meghajtó (a kis módosítás nem jelenti azt , hogy olcsó is lesz )és a lemez , én mindenképpen vevő lennék rá !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. zord01
2012.10.19. 13:16
Supra:

"megkarcolod, és máris nincs :-) Persze attól még meg lehet fogni, és kitenni a polcra." Mindkét állítás nagyon igaz. Ha megsérül a disc, kampec. Cserébe akkor is nézheted, ha nincs net... Előnyök és hátrányok.
Ami a polcos részt illeti, én szeretem "megfogni" a kedvenc filmjeim borítóját, igényes tokját. Szeretem kitenni őket a polcra. De már most annyi filmem van, hogy nehezen tudom tárolni őket. Pont most gondolkozta azon, hogy lassan új szekrény kell nekik... És még csak a töredéke van meg azoknak a filmeknek, amiket igazán szeretek. Szóval ez sem megy a végtelenségig.
Ha meg már 2000 filmem lenne, tényleg nem találnám meg soha, amit keresek...

"Szerintem a pendrive lesz a megoldás" Pont azon agyaltam, hogy már annyira olcsók a kis kapacisáú pendrivok, hogy simán csinálhatnának olyan 1-2 gigás kapacitásút, amit nem gazán tokoznak normálisan, csak egy hajlékony vacak tokba lenne berakva, és mondjuk úgy árulnák mint a floppyt. 10 darab lenne egy csomagba, mondjuk 5k-ért.
Nekem sokat segítene, havaroknak, ügyfeleknek inkább így odaadnám, nem kéne DVD-re írogatni, és nem kéne pendriveokat cserélni, visszacserélni...

"Ráadásul ha nem tetszett a film, bosszúból még le is törölhetem :-)" írásvédett lesz...


"Én már évek óta nem látok jövőt az optikai adattárolásban (persze le is hurrogtak). Egyszerűen egy HDD tényleg minden téren jobb." - Hát most visszaesett a minőségük is, meg a gari is, az áruk meg nőtt, de ettől függetlenül maximálisan egyetértek veled.
ODD-nek akkor lenne jövője, ha naaaaaagyságrendekkel olcsóbb lenne, és egy lemez tényleg ilyen brutális kapacitással bírna, hogy 2 terát ne ilyen 40-100 lemezre kéne kiírni...

ATM én megint DVD-zek, de amint 20k alatt lesz egy 2 terás 5400-es, már állok is vissza HDD-re.

Amúgy szerintem a jövő az, hogy a gépekből kiszorulnak a HDD-k (táblaképekbe, ultrabookokba, telefonokba, már most sincsenek, és ez a folyamat át fog szivárogni a PC-re is), és csak és kizárólag mint nagy kapacitású (akár külső és/vagy központi) tároló szerep jut nekik.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. zord01
2012.10.19. 13:21
Mondjuk a DVD védelmében legyen elmondva, hogy árulnak ám olyan DVD-ket, amik kifejezetten archiválásra ajánlanak a gyártók. Ezeknél valami nagyon spéci rétegre ír az író, ami garantáltan 20 évig nem veszti el az olvashatóságát, maga a lemez meg karcolásálló műanyagból van, szal nem tudod megkarcolni.
Más kérdés, hogy vagy 1000 forint darabja, és csak külföldről lehet beszerezni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. zord01
2012.10.19. 13:22
De ami a lényeg, ATM csak a HDD-nek van jövője, ahhoz, hogy ez másként legyen, az ODD gyártóinak valami kurva nagyot (mondjuk 2 terát ) kell durrantaniuk, különben totál versenyképtelenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. grog
2012.10.19. 13:34
zord01

pont valamelyik nap találtam egy céget be lehet szerezni de, úgy ahogy mondod 1000Ft körüli lemezáron.

Csak nem találtam a linkjét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Asagrim
2012.10.19. 13:40
Azt azért tegyük hozzá, hogy ez csak az új lemezekre igaz, hogy rövid élettartamúak. A legelső CD amit még 98-ban írattam még mindig olvasható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Supra
2012.10.19. 13:49
Szerintem ez összetetteb kérdés: függ attól hogy mivel és mire lett írva!

Pont az volt annó a "CD" korszak legnagyobb dilemmája, hogy hányszor bírt egy író normálisan megírni egy lemezt - lényegében ebből létezik a Plextor. Szerintem az új írók jó alapra megbízhatóbbak!

Az viszont igaz, hogy az áresés miatt borzalmas silány anyagok vannak forgalomban: nekem volt olyan CD-m (talán princo volt) amit 1 hétig lehetett stabilan olvasni :-)

Nem is értem, miért nem "James Bond 007" néven árulták, mint automatizált adattörlő megoldás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. nyunyo19
2012.10.19. 13:51
Supra:
http://pchelpline.hu/termek/bd-r_blu-ray_ketretegu_lemez_50gb_6x_slim_tokban_nyomtathato_felulet.html -> ez is pl egy drágább annál amit írtam, csak hogy ne a legolcsóbbal számoljak ebből 20000ft 3 tera!!! Neked sem kell a legdrágábbal számolnod. Kérdésedre pl itt olcsóbb.
Szólj ha tévedek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. MaximumGam...
2012.10.19. 13:54
nekem van 12éves CD ém és még mindig működik !
Ez attól függ, ki hogy tárolja őket.... én DVD re is írtam még tavaj.. és ha a HDD elszáll akkor van cumi.... szerintem dupla HDD re fogok írni, így valamelyiken megmarad az adat.. még ha el is szállna az egyik !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. MaximumGam...
2012.10.19. 13:55
tavaly'' IPON szerkesztői igazán rakhatnának ide szerkesztést.. hogy ne keljen adatlapomba keresgetni .....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Asagrim Maxim...
2012.10.19. 13:57
Van szerkesztés! -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. nyunyo19
2012.10.19. 14:02
MaximumGame a cikknél listázott hozzászólásokhoz gondolta, ha be vagy jelentkezve tényleg lehetne egy gomb! ON
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. gargantu
2012.10.19. 14:09
Időről időre felröppennek hírek a sokrétegű optikai tárolókról, aztán egyikből sem lesz semmi. Ilyen ígéretek voltak a CD és a DVD esetén is, de egyik sem realizálódott. Jó esély van arra, hogy most ez fog bekövetkezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Asagrim nyuny...
2012.10.19. 14:11
Aki képtelen a fórumon írni, az magára vessen. Egy kattintásból elérhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. SuhiTomi
2012.10.19. 14:21
Az optikai adattárolás valóban mehetne már a kukába! Már én is csak a Windows telepítés miatt használom, de a nemsokára újrarakandó rendszeremnél kipróbálom a pendrive-os telepítést.
Én is HDD-re archiválok (igen a netről ugyanúgy letölthető filmeket) és minden HDDm-nek megvan a backupja. 2x-es tárolás, de legalább biztonságos.
Polcozni én sem szeretek. Nagyon jó, hogy az ember kézbe fogja a lemezt, de az csak porfogó semmi több. Játékot is már csak steam-en veszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. mythbuster
2012.10.19. 14:31
Attól hogy itt sokan hülyének nézik az olyan embereket akik optikai adattárolással próbálnak terrabájtokat egyetlen korongra írni, nem biztos, hogy azok a tudósok, mérnökök hülyék is! Sőt előbb a saját házad táján nézz körül, utána érdemes őket minősíteni.

Ami a cikket illeti szerintem van jövője ennek a technológiának, a HDD nagyon kiszámíthatatlan és 8 évnyi offline után történő bekapcsolásnál nem biztos, hogy bármit is ki fogsz olvasni róla(a tányér veszít a mágnesességéből, ezért is kell a defragment). Ami az optikai korongokat illeti, van egy CD -m, ami 4 éve poháralátétként szolgál, most rávettem magam, elmostam és beraktam a MacBookomba, nagy meglepetésemre a karcolásoktól felismerhetetlen lemezen tisztán leolvasható volt a lemez tartalma(windóz xp).

Tehát az optikai adattárolás megbízható és hatékony, ha 2 terrát tudunk tárolni mondjuk egy 2 ezer forintos lemezen, már megéri, mert egy teljes két terrás, telített merevlemez tartalmát nem kell kidobd, ha el is tárolhatod egy lemezen, ami sokáig megmarad és bármikor szükséged van rá, csak előveszed és működik. Amit még lehetne javítani, a lemezek minőségén, ha üveg vagy gorilla glass lemezeket alkalmaznának, mivel az üveg sokkal jobban átengedi a fénynyalábokat, és milliószór nehezebben karcolódik a műanyagnál. Ezzel el lehetne érni a nagy teljesítményű és megbízható adattárolást.

Akik flamelnek azok gondoljanak bele, milyen klassz lenne ha a merevlemezed tartalmát, mondjuk 200 db FullHD filmet csak úgy kiírnál egyetlen korongra, majd a merevlemez teljes tartalmát törölhetnéd, hogy újabb cuccokat tölts le rá, ha bármikor szükséged van egy filmre, csak betolod a lemezt és ott van minden előtted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. grog
2012.10.19. 14:52
Arról nem is beszélve, hogy ezt nem vágja tönkre mondjuk egy vihar közbeni túlfeszültség vagy egy villámcsapás.Mint egy winyót.Vagy ha éppen elejted is sokkal többet bír ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. mikej95
2012.10.19. 15:08
Szóval ez egy költséghatékony, könnyen integrálható és 'hagyományos' elven működő dolog, de ha megjelenik, drágább lesz mint a Blu-ray.
Én, ha tehetném külső szalagos megoldáson tárolnék, de otthoni felhasználásra nem készítenek ilyeneket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. wintercoun...
2012.10.19. 15:10
És akkor még a 4k-s filmeket is meg lehet itt említeni. Ha ez piacra kerül nem kell sok idő, hogy jöjjenek is a filmek, hisz a mostanában forgatott digitális filmek nagy részét is 4k-s kamerákkal veszik fel, így a források is megvannak hozzá. A next gen TV-k is már úton vannak, már csak a lejátszó hiányzik hozzá. De azért gondoljunk bele, hogy vicces lenne ha, filmeket merevlemezen vagy SSD-n vásárolnánk meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Asagrim grog
2012.10.19. 15:16
Az nem a HDD sara, ha valakinek nincs túlfeszvédelme, mert sajnálja a pénzt a túlfeszvédelmes elosztóra. 6 ezer forintért már lehet venni normálisat, de akinek telik normális tápra, annak erre sincs szüksége, de plusz védelemként ott is ajánlott beszerezni.

Nálam 3 túlfeszvédett eszközön kell átmennie az áramnak mielőtt eléri a hardvereimet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. grog
2012.10.19. 15:25
Nekem is van 160000FT-os apc-m, de attól még közvetlen közel becsaphat a villám és azt nem védi ki szinte semmi sem maximum a dupla másolat egy távoli helyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. grog
2012.10.19. 15:29
ja és mellette ott a 2 corsair 750W-os minőségi táp is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Asagrim grog
2012.10.19. 15:29
Ez még mindig nem érv az optikai lemez mellett. Aki ennyire félti az adatait, az vesz magának pár ezer forintért egy HDD dokkolót, vagy külső merevlemezházakat, és a fontosabb dolgait külső merevlemezeken tárolja, amiket vihar idején be se dug. Ennyi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. grog
2012.10.19. 15:39
egyébként most én is azt tervezem, hogy sharkoon dokkolókban lesznek behelyezve a winyók.
És csak akkor kapcsolom be és csak azt amelyikre szükségem van.
Amúgy meg áramtalanítva van, ha nincs rájuk szükség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. asdsa
2012.10.19. 15:42
Hűha!
4k-s filmet csak akkor vennék meg "rajongási vágyból", ha lenne othon egy beltéri mozim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Phantomstr...
2012.10.19. 15:47
Én inkább a pendrive-ok helyett is a memóriakártyákban látom az optikai tárolók utódját. Egyelőre még drágábbak, mint a BR lemezek, de sokkal gyorsabban esik az áruk és érzéketlenebbek a mechanikai behatásokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Asagrim Phant...
2012.10.19. 15:59
Én is halomra gyűjtöm a mikroSD kártyákat, és van hozzá egy USB adapterem. Így gyakorlatilag pendrive-ként funkcionálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. zodiac83
2012.10.19. 16:14
Nem olvastam végig a kommenteket, de ameddig jutottam:

Egy fontos dolgot senki sem vesz számításba. Az optikai adattárolók jelentős létjogosultsága archiválási szempontból, hogy a HDD-kkel szemben másfajta "igénybevételnek" tudnak ellenállni. Pl. Egy HDD-t erős mágneses térrel haza lehet vágni, egy DVD-t nem. Akinek komolyabb archiválásra van szüksége, az a HDD/cloud alapú tárolás mellett találhat medical grade/ archival grade optikai lemezeket, ezzel növelve egyrészt a redundanciát, másrészt "diverzifikálja a portfóliót " azaz többféle behatással szemben lesznek védettek az adatai.
Nem egyhelyen olvastam már olyan véleményeket NAS-okkal kapcsolatban is, hogy csak NAS-on (RAID) archiválni dőreség. A fontos dolgokat ki kell írni optikai tárolóra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. sniperjoce...
2012.10.19. 16:51
Filmek sorozatok?
Van egy csomó online nézhető oldal pl nálam az inda a favorit egy szutyok inviteles 2MB-es (max letöltés 250kb/s) nettel is tökéletesen nézhető nem kell megvárni hogy betöltse csak elindítom és kész Aki pedig a minőségre panaszkodik az ilyen oldalaknál annak meg azt üzenem hogy nézzen kicsit körül a feltöltők között merthát tényleg vannak olyanegyének akik nézhetetlen minőséget kínálnak de vannak akik HD-ben töltenek fel. Én csak olyant tárolok a gépen ami megüt egy bizonyos minőséget az én szememben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim snipe...
2012.10.19. 17:14
És aki utálja a szar magyar szinkront, és eredetiben akarja nézni a sorozatokat? Komolyan olyan pocsék az egész, hogy nosztalgiából meg akartam nézni a Dredd bírót, erre mikor öcsém kijött a szobájából ilyet beszól, hogy "mit nézel, mesét?" A minőségről meg csak annyit, hogy ami nem üti meg a mércét, az eleve a gépre se kerül.

Mindenre van megoldás, de ne próbáljátok már megmagyarázni, hogy csak az a jó módszer amit ti alkalmaztok, van akinek jó a HDD és semmilyen problémába nem ütközik vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. uristen
2012.10.19. 17:27
Ez mondjuk tenyleg jo otlet. Mundjuk ha az Autokereskedok vagy az Ujjaepitok sorozat evadjait kiirnak ilyenekre Blu-Ray minosegben (tiszta 5.1 es 7.1 tamogatassal)... Bar mondjuk a Discovery HD Showcase is nagyon szepen szol 5.1 -en, de ott nincsenek olyan jo musorok sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. zord01
2012.10.19. 17:50
Az a baj amúgy, hogy szerintem ebből a kezdeményezésből nem, vagy nem egyhamar lesz bármi is. Ha ki is fejlesztik a technológiát, éééés az mondjuk stabil is lesz (azért a 64 réteg lehet kicsit komplikáltam, mint 1 réteg...), a gyártóknak van egy olyan pofátlan (de logikus) hozzáállásuk, hogy az új technológiákat egészen addig visszatartják, míg a régiről az utolsó utáni bőrt is le nem nyúzták.
Szóval, ha valaha is gyártásra készen lesz ez a technológia, tuti, hogy előbb fog a BluRay cuccok ára beesni. 5 rugó lesze egy író, és 50 forint egy lemez, mint most a DVD. Úgy még ki fog húzni a technológia 2-3 évet, és csak aztán jönnek ezek, eleinte jóóóóóóóóóóó drágán, majd szép lassan egyre olcsóbban.
Közben meg nem kizárt, hogy megint annyira olcsóakká válnak a HDD-k, hogy már ezekkel is versenyezni fognak árban, és megint ott leszünk, hogy a HDD-k és ezen lemezek fajlagos ára KB. egyforma lesz.

Ez csak egy tipp, de nem elképzelhetetlen. Anno én fogadni mertem volna, hogy BR nagyon hamar fel fogja váltani a DVD-t, nagyon nem lett igazam, szóval én már nem bízom az ODD-kben.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. zord01
2012.10.19. 18:00
Űűűű meg még valami. 2 tera az mondjuk 1800 giga. Az 1843200 mega kb. Egy HDD 150 mega/sec-kel olvas. Tehát 12288 sec alatt lehetne egy ilyen lemezt megírni a mai technológiával. Gyerekek, az 3,5 óra, ideális esetben, és még az ellenőrzés...
7 óra???? - És mi van, ha ront az író... köhömmm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. sniperjoce...
2012.10.19. 18:02
A szinkronról annyit hogy sorozatból szinkronosat (ami új sorozat) már kb 2 éve nem láttam. Az a helyzet hogy nem ártana japánt tanulnom. mert amit nézek azoknak kb a 95%-a feliratos.
Mellesleg az eredeti japánhoz képest a magyar egy nagy 0-a.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Cannapeace
2012.10.19. 18:22
Tételezzük fel hogy megjelennek ezek a megoldások a piacon az első évben biztos hasonló lesz mint a blu-ray nevezetű CD egy íróért 80-60000Ftot is elkértek egy lemez volt akkor 5-6000FT "most nem az a fontos hogy milyen elveknek kell megfelelnie, költség hatékonyság a cél" Ide tenném azt is hogy ezek a megoldások a nagy vállatoknak készülnek nem film nézésre fognak egy ilyen kaliberű technikát pazarolni.
Tehát veszek majd 60ezerért egy írót és 5ezerér egy 1 vagy 2 GBos lemezt ideteszem hogy mire megjelenik lehet majd kapni hasonló ár fekvésű 5-10TBos HDD-ket venni. Az lehet hogy a HDDnek árt az erős mágnesestér de egy otthoni felhasználónak a mikróján kívül más ilyen kütyüje nincs.
A villám csapás se túlzottan valószínűsíthető mint már hangzottak el itt védelmi megoldások.
A CD-nek a fény és a napsugárzás a legnagyobb ellensége! Na ebből inkább több van egy embernek a háztartásában mint mikró!
Tehát ha most megjelenne akkor azt mondom hogy a nagy vállalatok jól járnának vele de ők se vennének brutális menyiséget ebből a valamiből mert egy mostani dokumentáció, film anyag vagy hang anyag se foglal akkora helyet hogy ezen technológia értelmét nyerné.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DogTheDog
2012.10.19. 18:36
Cannapeace:

Backup?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Cannapeace DogTh...
2012.10.19. 19:15
Ennyi de ezt bele is fogalmaztam csak annak éri meg akinek van rahedli szervere mint a MOL-nak de még ott lehet találni kazettás rendszereket is! De mire egy egyszerü felhasználóhoz eljut ez a dolog addigra ott tart mint most a blu-rayel tehát véleményem szerint ez csak a cégek kiváltsága lesz a felhasználok meg továbbra is blu-ray DVD és CD társaságában akinek meg nincs annak ott a HDD!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tomazolika
2012.10.19. 20:02
zord01
Lehet , hogy a rétegeket lehet majd külön megírni
Megírhatod majd sorba szépen rétegenként , vagy egyszerre .
Mondjuk egyszerre 1800giga egy nap alatt átlagos usernek bitang mennyiség .
Én mindenképpen azt gondolom , hogy jöhetnének ,rontani nem ront a piacon akinek meg nem kell az meg nem használja kb mint eddig ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim tomaz...
2012.10.19. 20:12
Ja, aki DAO módban megtölt egy 2 terás lemezt arra enyhén szólva furán néznék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zord01
2012.10.19. 22:38
tomazolika

Én azt értem, hogy megoldják majd, hogy az író gyors legyen, csak éppen a lementeni kívánt merevlemez nem bír nagyobb sebességgel olvasni. Akkor meg baxhatjuk. (Egyébiránt lehet, hogy erre is lesz valami megoldás, pl alaposan megnő az írási/olvasási sebesség. Ezért is írtam, hogy a jelenlegi technikai színvonalon)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tibaimp
2012.10.19. 23:23
Valaki lentebb írta, hogy a CD berobbant a piacra, nagyon így volt. Emlékszem akkoriban talán max. 1,5GB-os HDD-ket lehetett venni, de azt is aranyáron. Nekem abban az időben egy 750MB-os winyóm volt, és mikor kiírattam egy sráccal a 650MB-os CD-re szinte a teljes hdd táramat. Az akkor használt Kodak lemez hordozó felülete még aranyozott volt, és a mai napig beolvassa az íróm, pedig már lassan 20 éves!
Ez akkor valóban nagyot durrant.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nszabolcs9...
2012.10.20. 00:37
szerintem is a memóriakártyáké a jövő. kicsi, nem árt neki szinte semmi és ha adapterbe dugod akkor pendrive és telóba is meg minden szarba rakhatod. am most gondoltam bele hogy azon kívül, hogy felraktam a gépemre a win7-et meg telepítettem a drivereket meg pár játékot azonkívül nem használom a dvd meghajtót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomazolika
2012.10.20. 00:59
zord01
Majd kitalálnak valamit , csak győzzük fizetni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mythbuster
2012.10.20. 02:39
Valaki itt írta, hogy a merevlemez írási/olvasási sebessége 150mega/s, na annyi sosem lesz, 70 mega/s max, és ez már nagyon jó vinyó! Ha a 2 Terrát 20 megával írod ki is megéri ha a teljes merevlemezed tartalmát ki akarod írni, max ott hagyod éjjszakára hadd dolgozzon, amúgy az író programokban is lesz majd biztosan folytatási lehetőség, így azt újraindítás után is folytathatod. Az kérdéses hogy ezek a lézerek mennyit fogják bírni, de ha órás írásokat terveznek be, akkor az optikai meghajtó alján 12 centis venti foglal majd helyet, ami a levegővel együtt a port is keringeti az égetőbe, ami köztudottan nincs jó hatással az optikára és vele együtt a rálátásra. Azt ne felejtsétek el, hogy ez egyfajta backup megoldás, ha nagy tételről van szó, tehát kiírod és onnantól nyílt lapokkal játszol. Ami sokat foglal ma egy számítógpen nem más mint a HD tartalmak, azokra lesznek méretezve ezek a lemezek, azokat írod ki és cserébe kapsz szabad területet a merevlemezeden.

Amúgy az optikai korongok egyáltalán nem érzékenyek a fényviszonyokra, az a bizonyos fényérzékeny réteg csak adott hullámhosszon változtassa meg a tulajdonságait, ezért van külön CD, külön DVD és külön BluRay. Mindenik más színű, más a fényérzékeny felület rajta, és más a lézerdiódák hullámhossza(CD-infra 800nm, DVD-vörös 600nm, BluRay-kék 500nm?). Ha kiteszed a napra sem lesz semmi baja mert az UV-C -s tartomány amire nem reagál a fényérzkeny felület. Persze ha kirakod pár napra a nap bármit képes tönkretenni és a lemez sem marad egyben.

Összegzésben jó lesz ez ha elkészül, és a műanyag lemezeket üvegre cserélik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim mythb...
2012.10.20. 03:27
Nem tudom miről beszélsz, az én SATA2-es Samsung F2 Ecogreen merevlemezemmel mozgattam már adatokat RAID 0 kötetre 98 MB/sec sebességgel oda, 103 MB/sec sebességgel vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. piter
2012.10.20. 06:39
Latom azt mindenki elfelejti,hogy mar csak ido kerdese mikor jonnek a fullHD-it megalazao felbontasok!Mint anno a sharp lcd-je!30 masodperc film 4 terra!Mondjuk azert az meg messze van hogy ilyenek legyenek de nem art gondolni ra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2012.10.20. 09:47
Kellemes lesz ha majd tönkremegy a lemez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zord01
2012.10.20. 12:35
Valaki itt írta, hogy a merevlemez írási/olvasási sebessége 150mega/s, na annyi sosem lesz, 70 mega/s max, és ez már nagyon jó vinyó!

Azt én írtam. De akkor még jobb. Akkor egy mai 2 terás HDD-t rögtön 7óra lementeni, + 7 óra az ellenőrzés. Nagyon faxa...

Ha meg HDD-t tárolásra használsz, akkor alapból mentheted oda a cuccokat, és nem kell többet ki-átmenteni/másolni. Ebből a szempontból is jobban megéri jelenleg HDD-zni.

Szóval ennek a 2 terás ODD-nek szerintem csak valami BR áron van jövője... Ha annyira olcsó lenne, talán még megérné vele szívni, de amúgy nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ronan
2012.10.20. 21:13
Ja hagyjuk már ezt hogy jöhetnek e ez hülyeség miért kell egyáltalán visszatartani a hasznos dolgok fejlesztését...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cannapeace
2012.10.21. 00:25
piter - 2012-10-20 06:39:24

30mp 4TB olyan tömörítetlen szaga van a dolognak! Ez olyan mint amikor Frapsal felveszek 15GB valamit majd virtualdub-al meg szerkesztem elmentem és a végeredmény egy 200GB-os 2 órás fílm na buum 640x512 felbontáson 25fps (PAL) audió WAV 16bit/44.1kHz mintavétel amit te láttál az is valami ilyesmi lesz csak 1920x1080 felbontásban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. piter
2012.10.21. 00:32
Cannapeace kevered a szirt a sza..al!Az nem 1920x1080-as elbontas volt hanem
5xxx X 3xxx pontosan nem emlekszem!De az is volt a cikkben hogy ennek elterjedese 2030-ig nem varhato!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bpeter91
2012.10.22. 14:16
Véleményem szerint, nagyon jók lennének a több TB kapacitású lemezek. Nem rég szelektáltam a lemezeket (melyik kell még) és még a 10-15 évvel ezelőtt megírt lemezeket is tudta olvasni. Szeretem az adataim biztosan tárolni és ezek eddig biztosnak bizonyultak.
HDD-kben nem bízok. DVD-t leejtem olvassa a meghajtó, HDD-t leejtem, akkor szervíz és minden bukta.
Szerintem átmeneti tárolásra tökéletesek a HDD-k és a memóriakártyák. Míg tárolásra az ilyen lemezek a legjobbak. Tapasztalataim szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tts
2012.10.23. 18:16
Hát a bluray az nem jött be eddig. AZ írás is sok idő, de alapvetően drága, így amíg ez nem változik többet nem veszek.
A bluray 25 ft/gib míg egy nagy hd 14 ft/gib. Ráadásul gyors. Persze a családi dolgok nem hd-ra kerülnek, de minden más igen. Így a szerverben már 10 tib van.
Ha lényegesen olcsóbb lenne a 2 tb disk, akkor meggondolnám, hogy átálljak.

Azt pedig nem értem mi bajotok a hd-vel. Miért ejted le? Ezzel jársz futni? Mert én berakom a gépbe és kész. Ha pedig a video dolgok fejlődését nézem, akkor előbb cserélem a felszerelést, mint tönkremenne a hd. Volt már vagy 60 db hd-m, és eddig 3 vagy 4 ment tönkre idő előtt. A többi pedig előbb elkerült tőlem, de 6 évig nagyjából mind meg volt. És napi 12-16 órát pörögtek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VAjZY
2012.10.24. 02:00
Mindenkinek más a kényelmesebb, mivel minden ember más. Viszont abban nem értek egyet, hogy a lemezek élettartama rövidebb. Ez tisztán kimondhatóan hülyeség. Ezt inkább úgy kéne átfogalmazni, hogy aki igénytelen és nem tud vigyázni fizikai dolgaira, annak előny a HDD, aki pedig tud, annak a lemezek. Nekem van 10 évesnél idősebb lemezem, aminek semmi baja, egy karc sincsen rajta, mert tudok rájuk vigyázni. És egy HDD abszolút élettartama nem hiszem, hogy több lenne egy lemezénél, ami 80-100 év. Egy merevlemez tönkremenetelével elég sokszor találkoztam már (hány meg hány olyan esetet láttunk már mind, hogy "a retekbe, elveszett minden cuccom, mert besz@rt a vinyóm"...), olyannal még sosem, hogy egy lemezről elvesztek volna az adatok, ha normálisan volt tárolva az a lemez. Egy mozgó, folyamatosan használatban lévő HDD-n lévő adat szerintem soha nem lesz annyira biztonságos, mint egy biztos helyen álló. A pendrive-ok és SSD-k más kérdés, ennek ellenére szvsz nem hülyeség egy ilyen lemez, ha ésszerű áron belül tudják tartani. Kinek ez, kinek az, egyezzünk ki így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!