iPon Hírek

Jöhetnek a 64-bites, FinFET alapú ARM SoC egységek

Dátum | 2012. 07. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intellel ellentétben az ARM alapú SoC egységek gyártói még nem profitálhatnak a 64-bites támogatás nyújtotta előnyökből, sőt, egyelőre a 3D-s tranzisztor technológia pozitívumait sem tudják kihasználni. A jelek szerint e két területen hamarosan változás történik, legalábbis a TSMC és az ARM között köttetett, több évre szóló együttműködési megállapodás erre enged következtetni. A megállapodásban – többek között – az szerepel, hogy a felek együttműködnek majd egymással, hogy 64-bites támogatással rendelkező, 20 nm alatti csíkszélességgel készülő, FinFET tranzisztorokra alapozó ARM processzorok készülhessenek.

Napjainkban az ARM nem közvetlen ügyfele a TSMC-nek. Jelenleg az ARM által kifejlesztett technológiákat licencelik a különböző nagyvállalatok, amelyek között a TI, a Qualcomm és az Nvidia egyaránt jelen van, majd a licencek felhasználása mellett megtervezik saját SoC egységeiket. Az így elkészült tervek a TSMC-hez kerülnek, aki bérgyártóként legyártja a kért SoC egységeket az egyes vállalatok számára.

A jövőben az ARM és a TSMC között szorosabb kapcsolat lesz, amelynek eredményeként a fentebb említett folyamat jelentősen felgyorsulhat, így az ARM legújabb CPU architektúrái még könnyebben, még gyorsabban helyet kaphatnak majd a különböző termékekben. A felek ennek érdekében megosztják majd egymással technológiai tapasztalataikat, így az ARM hatékonyabban fejlesztheti a különböző ARM processzorok elkészítéséhez szükséges technológiákat, a TSMC esetében pedig a gyártástechnológia fejlesztése lesz az eddiginél jóval hatékonyabb. Az ARM a gyártástechnológiával kapcsolatos adatok alapján optimalizálhatja az energiafelhasználást, a chip kiterjedését és teljesítményét is (PPA – Performance, Power, Area), így a kezdeti adoptáció alkalmával csökken a kockázat.

A TSMC az ARM legfrissebb processzor architektúráit a gyártástechnológia hatékonyságának méréséhez használja majd, így a bérgyártó hatékonyan optimalizálhatja a FinFET technológiához kapcsolódó gyártástechnológiai eljárásokat. A felek együttműködésének köszönhetően a gyárnélküli vállalatok fejlettebb gyártástechnológiához és fejlettebb processzor technológiához jutnak, amelyek együttesen újfajta SoC egységek elkészítését teszik lehetővé. A felek együttműködése tehát új lehetőségeket nyit a piacon és ezzel együtt a termékek piacra kerüléséhez szükséges időt is csökkenti.

A FinFET tranzisztorok egyébként nem-planáris (nem sík) megoldások, amelyek az Intel 3D tranzisztor technológiájában alkalmazott tranzisztorokra hasonlítanak. Az új, ARMv8-as architektúra köré épülő, 64-bites támogatással is ellátott ARM alapú SoC egységek ezeket a FinFET tranzisztorokat használják majd. Napjainkban az ARM alapú megoldások még az ARMv7-es architektúra köré épülnek, amely csak 32-bites támogatást kínál.

Hogy az újítás érkezésére mennyit kell még várni? Az EE Times informátorai szerint elég sokat, várhatóan a 2015-ös év második feléig, ugyanis nagyjából akkorra készül majd el a TSMC 16 nm-es CMOS gyártástechnológiája, ami az újfajta chipek gyártásához szükséges.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. jozsefm
2012.07.25. 21:38
Hogy az újítás érkezésére mennyit kell még várni?

A TSMC-t ismerve, addigra elavul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dfsz34
2012.07.25. 21:51
Majd, ha BF3-t lehet nyomni ARM-n, akkor beszélgessünk, addig meg lapítsanak szépen csendben. Teljesítményben sehol sincsenek, maximum a fogyasztásban bajnokok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 dfsz3...
2012.07.25. 21:57
Jó de hát ezek tablettekbe telefonokba való cuccok, oda meg nem kell egy erőgép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szecse
2012.07.25. 22:24
Gondolj bele, hogy a jó kis x86-os uccod mennyit fogyaszt a videokártyával a teljesítményért cserébe. 150-200w? Ezt nem nevezném túl hatékonynak..
Az arm még gyerek cipőban jár, de már pl konzol is készülőben van. Azért a teljesítményre sem lehet panasz.
Mass effect
http://www.youtube.com/watch?v=_U0lWTONBHQ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!