iPon Hírek

Jöhetnek az ARM és a Bay Trail alapú Chromebookok?

Dátum | 2013. 11. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google a legfrissebb értesülések szerint arra ösztönzi hardvergyártó partnereit, hogy készítsenek ARM SoC alapú Chromebookokat. Egy neves OEM partner az utóbbi időben neki is látott egy ARM alapú SoC egységgel ellátott Chromebook fejlesztésének, amely Tegra 4 -es alapokon nyugszik.

Az új Chromebook Tegra 4-es SoC egysége szokás szerint ezúttal is négy darab Cortex-A15-ös processzormagot tartalmaz, amelyek mellé egy GeForce ULV videó vezérlő is jár. A processzormagok 1,9 GHz-es magórajelen ketyegnek, a videó vezérlő pedig képes akár a 2560 x 1600 pixeles natív felbontás mellett üzemelő érintőkijelzők meghajtására is. A Tegra 4 alapú Chromebookok várhatóan 2 GB-nyi rendszermemóriával kerülhetnek az üzletek polcaira a nem is oly távoli jövőben.

Az ARM alapú Chromebookok mellett Bay Trail alapú megoldások is érkezhetnek. A Bay Trail platform eredetileg a prémium okostelefonok és a táblák szegmensét vette célba, de a jelek szerint Chromebookok építésére is alkalmas lesz. A Chrome OS-ből kiszivárgott információk alapján már biztosra vehető, hogy készül majd Intel Atom E3845-ös SoC egységgel rendelkező Chromebook, ám ezzel kapcsolatban túl sok információ még nincs. A szóban forgó Bay Trail SoC egyébként négy processzormaggal rendelkezik, amelyek 1,91 GHz-es magórajelen ketyegnek. A 22 nm-es csíkszélességgel készülő SoC Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlője alapból 542 MHz-en dolgozik, de a rendszer az órajelet terheléstől függően egészen 792 MHz-ig emelhet. A SoC belsejében a felsoroltak mellett négysávos PCI Express 2.0-s hub, illetve egy kétcsatornás, DDR3L-1333 MHz-es rendszermemória kezelésére képes memóriavezérlő is jelen van. Az Atom E3845 TDP-je mindössze 10 watt. Hogy mire jók a Chromebookok? Nos, tulajdonképpen átlagos mindennapi online feladatok elvégzésére, azaz elektronikus levelek küldésére és fogadására, azonnali üzenetküldő szolgáltatások igénybevételére, felhő alapú szolgáltatások használatára és természetesen internetezésre is - Windowsos szoftverek futtatására nem.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. j.panzer
2013.11.04. 21:08
Engem csak és kizárólag Windows-os tabletekben érdekel ez a proci. De abban nagyon. Chrome book meg úgy ahogy van, nem érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SonicTheHU...
2013.11.05. 08:47
Annyira birom h mindenki a saját szir-szar dolgaival próbál még többet kiharapni a piacból, de könyörgöm mire fogják ezeket használni? Biztos hasznos meg mittomén, de nekem még most se kéne egy taknyos tablet mer van laptopom és köszöntem, ha kiállításról, ha tárgyalásról v bármiről van is szó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!