iPon Hírek

Jöhetnek az olcsó, 5 colos, FullHD AMOLED panelek

Dátum | 2013. 04. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Eddig szinte minden Super AMOLED megjelenítő a Samsung műhelyéből érkezett, de a közeljövőben ez megváltozhat, ugyanis az AU Optronics is belekezdett a tömeggyártásba. A kínai gyártóóriás ráadásul nem viccel, rögtön a Samsung legjobb termékének állítanak vetélytársat a mobilokba szánt 5 colos monstrummal. Az idei sláger egyértelműen az 5 hüvelykre sűrített 1080p-s felbontás, így az új kijelző éppen ideális lehet ahhoz, hogy akár néhány nevesebb gyártót is becserkésszenek a partnereik listájára. Ehhez persze még előbb bizonyítaniuk kell, az AMOLED ugyanis nem egyszerű eset még manapság sem. A gyártás eleve nem gazdaságos nagyobb méretekben, a tartósság pedig folyamatosan fejszeként lebeg a technológia feje felett. A Samsung például nem véletlenül alkalmazza továbbra is a PenTile Matrix alpixel-elrendezést. A vállalat elmondása alapján így lényegesen kisebb az esély a beégésre, és hosszabb lesz a kijelző élettartama.

A Samsungnak biztosan van mitől tartania, hiszen a Super AMOLED részlege eddig jól jövedelmezett (még így is, hogy csak a telefonokban tud érvényesülni), nem volt igazi konkurencia. Egy új vetélytárs feltűnése felboríthatja a fejlesztési ütemterveket - ami nekünk persze jó, mert gyorsulás jöhet -, és meglévő ügyfeleket csaphat le a dél-koreai óriás kezéről. Az AUO a China Optoelectronics Display szakkiállításon mutatja be a közönségnek a saját alternatíváját. A friss panel egészen pontosan 443 PPI-s pixelsűrűséget tud produkálni, vagyis az átlója 4,97 hüvelykes. A gyártó szerint a beépítésével biztosan nem lesznek problémák, hiszen nagyon vékony keretet igényel; emellett pedig alacsony fogyasztással, széles látószögekkel és persze gyors válaszidővel is kecsegtet az újdonság. A gyártásról és az elérhetőségről egyelőre nem esett szó, így azt nem tudni, hogy mikor tűnhetnek fel az első olyan mobiltelefonok, amik az AU Optronics 5 colos FullHD AMOLED paneljét használják.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. LechooEdy
2013.04.15. 10:55
Nekem egy problémám van, az 5" kicsi egy notebookhoz, telefonnak meg óriási. Már a 4"-4,5" is nagyon nagy nekem, de biztos a nagyobb kezű felhasználók örülnek ennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. djgeg
2013.04.15. 10:56
Hajrá... Egy kis versenyhelyzet talán felkavarja az állóvizet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djgeg
2013.04.15. 10:59
LechooEdy
Rosszul nézed. Drága legyártani/kifejleszteni egy ilyen kijelzőt. Milyet, és mekkorát? Hát olyat és akkorát mint ami most a sláger. Nem fog 4" gyártani ha az új elefonok 98% nem az. Laptopba valót meg még nem fog gyártani, mert 1 2x3x akkora költség( vagy több O_o) még nincs rá igény gyártói oldalról az ára miatt.
Mindezek mellet jó lesz ez mert versenyhelyzetet kelt, illetve felgyorsítja az elterjedését.
Így majd korábban élvezhetjük akár Laptopokban is az AMOLED et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Supra
2013.04.15. 12:24
Végre valami jó hír!
Jó lenne valami alternatíva, mert a Samsung telefonok erősen lemaradnak HW-ben, csak a kijelző miatt tartok ki a márkánál...

LechooEdy: Aki csak telefonálni akar, annak mi a fenének oled kijelző? Aki meg másra is használja, annak kb ez a rendes használhatóság alja.
Mondjuk nem tudom, minek erőltetik a full HD-t, amikor alig van olyan HW, ami rendesen kihajtaná (nem, nem email olvasásra gondolok)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LechooEdy
2013.04.15. 12:37
djgeg Persze, nem azt mondtam, hogy nem jó. Szeretettel várom majd az oled-es monitorokat, laptopokat és kissebb kezű embereknek való telefonokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ghorinka
2013.04.15. 15:13
És a beégés? Minap olvastam valamelyik fórumon, hogy elég durván beéghetnek ezek a samu mobilok, ami nem igazán szimpatikus nekem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2013.04.15. 18:44
Supra ha te a HW alatt hardvert ertesz,akkor nagyon el vagy tajolva!Ovek a leheto legjobb!Persze csak akkor ha kijon vegre az s4!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zoli559
2013.04.15. 21:06
hun +1
Nem értem miért nem adnak már ki végre normális árban full HD-s notikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2013.04.16. 12:08
hun: Jogos, teljesen érthetetlen. 13.3"-on még elmegy az 1366*768, de nagyobb kijelzőméret esetén nagyobb felbontás illene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!