iPon Hírek

John Carmackot lopással vádolja a ZeniMax

Dátum | 2014. 05. 05.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Ahogy leült az Oculus-felvásárlást övező felháborodás, máris úgy tűnik, hogy újabb problémával kell szembenéznie a VR-cégnek. A ZeniMax Media ugyanis hivatalos jogi megkeresést indított az Oculus felé, azt állítva, hogy a vállalat számos technológiát ellopott a kiadótól. Mint az ismeretes, John Carmack az id Software munkatársaként a ZeniMaxnak dolgozott, mielőtt teljes állásban csatlakozott volna az Oculus csapatához. Most a ZeniMax azt állítja, rengeteg technológiai és anyagi erőforrást bocsátott John Carmack rendelkezésére, hogy különböző VR-technológiai kutatásokat és fejlesztéseket végezzen. Ezen kívül a ZeniMax VR-technológiát és más értékes segítséget nyújtott Palmer Luckey-nak, az Oculus alapítójának, és (akkor) frissen megalapított vállalkozásának. A ZeniMax szerint ennek köszönhető, hogy alig több, mint egy év alatt egy ismeretlen kisvállalatból a VR-technológia vezetőjévé tudott válni az Oculus. "Azok a technológiák és tudásbázis, melyet Mr. Carmack fejlesztett a ZeniMax alkalmazásában, a ZeniMax tulajdonát képezik. A Facebook-felvásárlás bejelentése előtt Mr. Luckey írásban elismerte a ZeniMax tulajdonjogát különböző, az Oculus által használt technológiákkal kapcsolatban" - szól a ZeniMax hivatalos közleménye, mely szerint Luckey beleegyezett, hogy ezeket a technológiákat nem bocsátja külsős felek rendelkezésére. A ZeniMax szerint egyértelmű, hogy az Oculus engedély és kompenzáció nélkül használja a tőle megszerzett technológiákat és szellemi tulajdonokat. A ZeniMax korábban már próbált egyességre jutni az Oculussal ezzel kapcsolatban: akkor a kiadó úgy szeretett volna kompenzációhoz jutni, hogy tulajdonrészt kért Luckey cégében. Az egyezség azonban nem jött létre, a ZeniMax pedig "kész mindent megtenni, hogy megvédje érdekeit". Az Oculus csak annyit reagált, hogy felvásárlások után gyakori, hogy hasonló módon megjelennek cégek, "különböző röhejes és abszurd állításokkal". John Carmack mindössze Twitteren írt egy sort: "Soha egyetlen munkám sem volt levédetve. A ZeniMax tulajdonában van a kód, amit írtam, de a VR nincs".
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Sr4c
2014.05.05. 13:33
egyre büdösebb ez a Rift,,,,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 Sr4c
2014.05.05. 13:37
Valahol igazuk is van, de a másik hogy a neten koldulták össze rá a pénzt a kezdésnél most meg eladják jó zsíros összegért, bár most az a trendi hogy aki nem szemétkedik az nyúl Béla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2014.05.05. 13:56
Remenykedhetnek,hogy az FB hajlando lesz fizetni,bar ha igen,akkor tuti orokre elkotelezettekke valnak,igy lehet az rosszabb mint egy bukott per.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!