iPon Hírek

Jól felszerelt Z77-es alaplapok ASRock módra

Dátum | 2012. 03. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock tarsolyában több Z77-es alaplap is van, amelyek közül most hármat vehetünk közelebbről is szemügyre – hála a legfrissebb híreknek.

ASRock Z77 Extreme6

A trió első tagja április nyolcadikán válik elérhetővé, csak úgy, mint az összes többi társa, mint arról korábban már beszámoltunk. Az ASRock Z77-es alaplap kínálatának zászlóshajója a Z77 Extreme6-os modell lesz, amely hasonló dizájnnal érkezik, mint a vállalat X79-es lapkakészlet köré épülő alaplapjai.


Az LGA-1155-ös processzorfoglalattal ellátott termék a Sandy Bridge és az Ivy Bridge processzorokat egyaránt fogadja. A CPU foglalathoz egy 12 fázisú DigiPower VRM áramkör tartozik. Az alaplap négy darab DDR3-as memóriafoglalattal érkezik, ezekben akár DDR3-2800 MHz-es órajelen ketyegő memória modulokat is elhelyezhetünk. A bővítőhelyek között két PCI Express 3.0 x16-os slotot találunk, amelyek a processzorhoz csatlakoznak és kétkártyás módban x8/x8 sávszélességet kínálnak. Természetesen a PCI Express 3.0-s támogatás kiaknázásához Ivy Bridge processzorra van szükség. A kínálatban tovább haladva találunk még egy PCI Express 2.0 x16-os slotot is, ami a PCH-hoz kapcsolódik, méghozzá négy PCIe sávon keresztül. Ezeken kívül kapunk még egy PCI Express 2.0 x1-es, egy mini PCI Express 2.0 x1-es és két PCI slotot is.


Az alaplapon összesen négy SATA 6 Gbps-os port lapul, amelyek közül kettőt a PCH, kettőt pedig egy harmadik fél által készített vezérlő biztosít. SATA 3 Gbps-os portokból négy jár, de rajtuk kívül egy eSATA 6 Gbps-os port is rendelkezésre áll. USB 3.0-s portokból négy a hátlapon, kettő pedig az alaplapon, kivezetés formájában érhető el. A hátlapon négyféle videó kimenet látható: egy D-Sub, egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozót kapunk. Az alaplap Broadcom BCM57781 típusú Gigabites Ethernet vezérlővel és Realtek ALC898-as típusú, 8+2 csatornás HD audió vezérlővel rendelkezik.

A Z77 Extreme6-os alaplap SLI és Crossfire támogatással érkezik, de emellett a LucidLogix VirtuMVP technológiáját is támogatja, sőt, THX TruStudio Pro támogatással is büszkélkedhet. A Z77 Express lapkakészlet jóvoltából rendelkezésre áll a RapidStart és a SmartConnect technológia is, amelyekről korábban már írtunk.

Az alaplap firmware-ének köszönhetően egy limitált funkcionalitású operációs rendszert is kapunk, amely lehetőséget biztosít az internetezésre. Ez az operációs rendszer egy System Browser névre keresztelt szolgáltatást is kínál, ami a feltételezések szerint egy fájlkezelő lehet, méghozzá rendszermentő funkcióval.

Két Fatal1ty Professional sorozatú Z77-es alaplap is érezik

A Z77-es lapkakészlet köré épülő Fatal1ty Professional alaplapok között első körben két különböző modell lesz: az egyik egy ATX formátumú megoldás, amely a Z77 Fatal1ty Professional nevet kapta, míg a másik egy micro-ATX formátumú alaplap, méghozzá Z77 Fatal1ty Professional-M névvel. Utóbbi alaplap azért is különleges, mert ez lesz az első olyan Fatal1ty sorozatú ASRock alaplap, amely micro-ATX formátumra alapoz.


A normál ATX formátumú Z77 Fatal1ty Professional 20 fázisú digitális tápáramkörrel áll az LGA-1155-ös foglalatba illeszkedő processzorok rendelkezésére, míg a négy DDR3-as memória slot számára ötfázisú tápellátást biztosít. A termék két darab PCI Express 3.0 x16-os slotot tartalmaz, amelyek kétkártyás módban x8-x8 sávszélességet kínálnak. A bővítőhelyek között van még egy PCI Express 2.0 x16-os slot is, ami a PCH-hoz csatlakozik, méghozzá négy darab PCIe sáv segítségével. A kínálatban a felsoroltak mellett két PCI Express x1-es és egy hagyományos PCI slot is jelen van.

SATA portokból rengeteget kapunk: a hat SATA 6 Gbps-os csatlakozóból kettőt a PCH, négyet pedig külső SATA vezérlők biztosítanak, de rajtuk kívül négy darab SATA 3 Gbps-os és egy eSATA port is rendelkezésre áll. Annak érdekében, hogy a sávszélesség-limit kiküszöbölhető legyen, a mérnökök PCIe híd chippel is felszerelték az alaplapot. USB 3.0-s portokból látszólag hatot kapunk: négy a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon érhető el. Az alaplap videó kimenetei között ezúttal egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozó lapul.


A micro-ATX formátumú Z77 Fatal1ty Professional-M modell már sokkal kompaktabb felépítéssel érkezik. A processzor tápellátásáról egy egyszerűbb, 11 fázisú VRM áramkör gondoskodik, míg a memóriamodulok egy 2+1 fázisú tápáramkörre támaszkodhatnak. A bővítőhelyek között két darab PCI Express 3.0 x16-os, egy PCI Express 2.0 x16-os és egy PCI Express x1-es slot található. Ez a modell négy darab SATA 6 Gbps-os és négy darab SATA 3 Gbps-os porttal rendelkezik, valamint eSATA 6 Gbps-os portot is kínál. USB 3.0-s portokból a jelek szerint négyet kapunk: kettő a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon lapul. A videó kimenetek között egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI port bújuk meg.

Mindkét új alaplap alkalmazza az ASRock exkluzív technológiáit, úgy mint az XFastUSB-t, az XFastLAN-t és az XFastRAM-ot, emellett SLI és CrossFire támogatással is rendelkeznek, valamint a Lucid VirtuMVP technológiáját is támogatják.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. jocek
2012.03.05. 16:11
Hmmm jófélék kár hogy ez már nem a megéri kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mThom
2012.03.05. 20:41
Jó nagy kanyart raktak bele (2. kép)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rastawicc
2012.03.06. 05:14
Ezt te miből vetted? Melyik része olyan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kellerman7
2012.03.06. 09:26
Amúgy nem mind1 milyen a hűtő dísz? Én a monitort szoktam bámulni nem a gép belsejét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rastawicc kelle...
2012.03.06. 15:36
Aki komolyan veszi a dolgot, annak nem mindegy hogy mi van a gépében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2012.03.08. 19:51
"Az alaplap négy darab DDR3-as memóriafoglalattal érkezik, ezekben akár DDR3-2800 MHz-es órajelen ketyegő memória modulokat is elhelyezhetünk."
Aha, próbáld meg kihasználni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!