iPon Hírek

Jól felszerelt Z77-es mini-ITX alaplap a Gigabyte-tól is

Dátum | 2012. 08. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az apró alaplap a Z77N-WiFi típusjelzést viseli és az LGA-1155-ös Sandy Bridge, illetve az Ivy Bridge processzorok fogadására egyaránt fel lett készítve. Az egyes komponensek elrendezése rendhagyó módon történt: ennél a terméknél a Z77-es PCH a processzorfoglalat helyére, felülre került, az LGA-1155-ös CPU foglalat pedig az alaplap alsó szegmensében, közvetlenül a PCI Express x16-os slot felett kapott helyet. A PCI Express x16-os slot Ivy Bridge sorozatú központi egység alkalmazásakor PCIe 3.0-s, Sandy Bridge processzor alkalmazása esetén pedig PCIe 2.0-s sávszélességgel üzemel.


A processzorfoglalat pozícionálása miatt nagyobb méretű, pontosabban szélesebb CPU hűtőket nem szerelhetünk fel a termékre, ugyanis a PCI Express x16-os slot túl közel van. A másik lehetséges kellemetlenség az, hogy a rendhagyó CPU foglalat elhelyezés miatt két rendkívül komolyan melegedő komponens – a CPU és a videokártya – került egymás mellé. Az alaplap két darab DDR3-as memóriafoglalattal érkezik, amelyekben 2 x 8 GB-nyi rendszermemória kaphat helyet.


A Z77-es PCH jóvoltából az alaplap két darab SATA 3 Gbps-os és két darab SATA 6 Gbps-os portot kínál. A deszka USB 3.0-s portokból összesen néggyel rendelkezik: kettő a hátlapon, kettő pedig az alaplapon, kivezetés formájában érhető el. Extra, hogy az alaplap nem egy, hanem két darab Gigabites Ethernet vezérlőt tartalmaz, amelyek mindketten Realtek gyártmányúak. Rajtuk kívül egy 7.1 csatornás Realtek ALC892-es audió vezérlő is a kínálat részét képezi, amelyhez jár optikai audió kimenet. A termék mini PCIe slotba illeszkedő 802.11 b/g/n típusú WiFi adapterrel kerül a boltok polcaira, amihez két antenna tartozik.


A hátlapon a WiFi antenna csatlakozók és a két darab Gigabites Ethernet port mellett négy darab USB 2.0-s, két darab USB 3.0-s és egy PS/2-es billentyűzet-egér kombó port foglal helyet. A videó kimenetek között egy DVI, egy DisplayPort és egy HDMI csatlakozó található, az audió kimenetek között pedig 5 darab 3,5 milliméteres jack audió és egy optikai audió csatlakozó lapul.

Az új alaplap várható megjelenésével kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésre információ. A pletykák szerint a jól felszerelt Z77N-WiFi modell 140 dollár körüli áron kerülhet az üzletek polcaira.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Asagrim
2012.08.24. 19:13
"A processzorfoglalat pozícionálása miatt nagyobb méretű, pontosabban szélesebb CPU hűtőket nem szerelhetünk fel a termékre, ugyanis a PCI Express x16-os slot túl közel van."

Köszönjük Gigabyte, ez sem lesz ajánlott vétel ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Spider68
2012.08.24. 20:36
Ezen nem is kéne csodálkozni hiszen már a Z68-asok is ilyenek voltak.
Vízzel kell hűteni és a probléma megoldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vlevi
2012.08.24. 22:06
És vajon hova rakják?
Mini ITX-ről van szó, 17x17 centi. Az ASUS is nagyon hasonlóan néz ki.
Valószínűleg, aki ilyen lapban gondolkodik, az olyan rendszert épít, ahol nem lesz extrém hőterhelés. HTPC-re és hasonlókra gondolok.
Persze, oda meg jó lenne a passzív hűtés. De akkor meg nem biztos, hogy fog bele rakni külön VGA-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. crowly
2012.08.25. 02:00
HTPC? Van aki ennyi pénzt adna csak a HTPC-hez való alaplapért? Aki ilyen alaplapon gondolkodik az nem hiszem, hogy feltétlenül HTPC-t akar, hanem kis méretű de erős gépet. Én is ilyen méretűt akarok építeni helytakarékosság és könnyű hordozhatóság miatt. Nem mobilitásra gondolok mint amit a laposok tudnak. Csak legyen könnyű, hogy ne szakadjak meg míg elviszem mondjuk LAN-partyra.

A PCIe túl közel van a procihoz nem új jelenség. Sok ilyen alaplapot végig néztem már míg keresem a nekem valót. Lényegében mind ilyen. Nem lehet rá rakni egy normális hűtőt.
Megoldás? Vizesblokk valószínűleg ráfér mert az nem szélesebb mint a proci foglalat körül elhelyezett hűtő felfogatás lyukak. Corsair H70 vagy H80 pl. Aztán ezt bele mondjuk egy BitFenix Prodigybe és máris jóval kisebb méretű, de atx teljesítményű gépet kaptunk. Hátránya, hogy nem bővíthető. Már akinek hátrány. Én eddig még nem nagyon csináltam olyat. Egyszer összeraktam a gépemet aztán pár évig úgy volt ahogy, míg le nem cseréltem egyben jobbra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Hawaii
2012.08.25. 14:07
"A processzorfoglalat pozícionálása miatt nagyobb méretű, pontosabban szélesebb CPU hűtőket nem szerelhetünk fel a termékre, ugyanis a PCI Express x16-os slot túl közel van."
Van, aki erről nem tudott: [LINK]

Potenciálisan kompatibilis hűtők listája: [LINK]

Ha netalán egyik sem lenne kielégítő, akkor még mindig ott a vízhűtés."A PCIe túl közel van a procihoz nem új jelenség. Sok ilyen alaplapot végig néztem már míg keresem a nekem valót. Lényegében mind ilyen."
Kis segítség: [LINK]
A lista hamarosan bővül az EVGA Z77 ITX-szel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim crowl...
2012.08.26. 19:39
"Sok ilyen alaplapot végig néztem már míg keresem a nekem valót. Lényegében mind ilyen. Nem lehet rá rakni egy normális hűtőt."
ASUS P8Z77-I Deluxe mini ITX + Noctua NH-D14
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!