iPon Hírek

Jól fogy a Vista, de az XP népszerűbb

Dátum | 2008. 01. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Windows Vistából a megjelenését követő egy évben több fogyott, mint az XP-ből a szoftver első évében, ennek ellenére még mindig elterjedtebb és közkedveltebb a Windows XP, mint a Windows Vista. A Vista forgalmára Bill Gates vasárnapi keynote-jából következtetett a publikáció: a Microsoft alapítója szerint 2007. januárja óta több, mint 100 millió példányt értékesítettek az új operációs rendszerből. Az eredmény azért is meglepő, mert az XP-ből az operációsrendszer megjelenésének első évében mindössze 89 millió példányt sikerült eladni.


Az InformationWeek állítása szerint a PC piac az XP 2001-es megjelenése óta közel duplájára nőtt. Ennek fényében a PC-piac méretéhez viszonyítva a Vista eladásai a 2007-ben eladott számítógépek 39%-ával egyenértékűek, hiszen 2007-ben összesen 255,7 millió számítógépet szállítottak világszerte. Az XP 89 milliós eladási teljesítménye 2002-ben a PC piac 67%-át fedte le: akkoriban 132,4 millió számítógépet szállítottak. Ennek értelmében az XP korábban jobb arányt ért el a PC forgalomhoz viszonyítva, mint nemrégiben a Vista.

Az összehasonlítás időtartam tekintetében ugyan nem tökéletes, mivel az XP 2001. végén indult útjára, a Vista viszont 2007. januárjának végén, így az XP valamivel jobb helyzetből indult. A néhány hetes  különbség elégnek bizonyult, hogy a Vista lemaradjon a nagy előd mögött, legalábbis elterjedtség tekintetében. (Az XP első éve teljes év volt, a Vista első éve viszont 2007. január végétől indult.)

Érdekesség az is, hogy a Microsoft szerint 2007-ben több olyan számítógépet értékesítettek, amelyen előtelepített XP-volt, mint az előtelepített Vistával felvértezett konfigurációkból.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások