iPon Hírek

Jól fogynak a kínai gyártók chipjei

Dátum | 2012. 11. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A táblagépek terjedésével Kínában is egyre több az ismert chipgyártó, ráadásul néhány vállalat már egészen komoly mennyiségű SoC eladásával büszkélkedhet. A Digitimes Research összeállította, hogy kik és mennyi lapkát értékesítenek 2012-ben és az eredmény bizony meglepően jó.

Azt persze mondani sem kell, hogy az idei évben a piac rekordot fog dönteni, rengeteg tabletben találkozhatunk kínai lapkákkal, már most majdnem 60 milliónál tartunk. Ezekből a kínai piacokon nagyjából 15 millió kötött ki, míg a marafék bő 44 millió egység felvevőpiaca rendkívül széles: Európába, a Közel-Keletre, Délkelet-Ázsiába és Dél-Amerikába is rengeteg ilyen szállítmány érkezett 2012-ben.


A top gyártók közül egyik sem szorul már bemutatásra, éppen a fentiek okán. A dobogóra az Amlogic, a Rockchip Technology és az Allwinner Technology állhatott fel. A vezető szerep az Allwinneré, ami messze földön a legolcsóbb elfogadható minőségű chipeket gyártják az A10 és az A13 személyében. A RockChip sokáig járt az élen hazájában, de a trónfosztást követően kénytelenek voltak beérni a második hellyel, ráadásul a lemaradásuk is elég jelentős, mivel az ő nevükhöz már csak 12,5 millió lapka fűződik, ami majdnem fele az Allwinner 22 milliójának. Az Amlogic a harmadik helyen már csak 5,3 millió SoC leszállítását tudja felmutatni.

Tehát a szórás egészen nagy, és a trendek diktálásába leginkább az Allwinnernek és a RockChipnek van beleszólása. Az Allwinner a legolcsóbb szegmenst vezeti, a RockChip pedig a teljesítményt diktálja, legalábbis jelenleg ez a helyzet. Mögöttük szoros a verseny, a VIA, a Vimicro és az InfoTM hasonlóan áll, míg a kisebb gyártók 8 millió eladott chipen osztoznak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. somakb
2012.11.26. 21:19
Mondjuk nem csoda, egy Onda V712, IPS 1280*800 as 7" kijelzővel, fém hátlappal, 2 magos Amlogic AML8726 M6 procival 1 gb rammal, 16gb tárhellyel, full google integrációval, 119$+szállítás (15$ kb) európába. Akkor ez helyben mennyi lehet? 100-110$? Úgyhogy persze hogy özönlenek be ide hozzánk is ezek Concorde, Wayteq, MyAudio, stb neveken. Épp múltkor olvastam, hogy idehaza a tableteladások élén a Samsung áll, mögötte pedig a Concorde (aminek a palettája a fentieket tartalmazza), és csak harmadik az Apple.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csiki2
2012.11.26. 23:02
Biztos hajón hozzák, úgy azért elég occsó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!