iPon Hírek

Jól működik az Android M mélyalvó állapota

Dátum | 2015. 06. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Android M esetében a fogyasztást sem hanyagolták el a mérnökök. A rendszer két legérdekesebb funkciója az App Standby és a „Doze”, magyarul szundikáló. Ez utóbbi egy olyan mélyalvó állapot, amibe akkor lép az okostelefon, mikor nemhogy nem nyomkodja a felhasználó, hanem sokáig meg sem moccan. Ilyenkor a háttérben a rendszer jelentősen korlátozza a meghatározott időközönként lezajló szinkronizációkat. Az App Standby pedig képes teljesen leállítani olyan alkalmazásokat, amiket a felhasználó általában nem is használ. Mivel az Android M már kipróbálható néhány eszközön, a ComputerBase máris kapott a lehetőségen, és a fejlesztői előzetessel elvégzett néhány mérést. A német szaklapnak nem kellett csalódni, a tesztelésre használt Nexus 5 valóban sokkal jobb fogyasztást mutatott az Android M-mel, mint a Lollipop rendszerrel. A Google kétszer hosszabb üzemidőt jósolt emellett, lássuk, valóban tudja-e ezt produkálni a tesztkészülék.
Az Android 5.1.1-gyel nyolc órát követően 4 százalékkal csökkent a töltöttségi szint, 24 óra után 12 %-ot vesztett a tartalékából, két nap elteltével pedig 24 százalékkal volt alacsonyabb a töltöttségi szint, mint az induláskor. Ugyanezekben az időpontokban az Android M-mel egészen látványosan jobb eredményt sikerült elérni a Nexus 5-tel. Az első 8 órát 1,5 százalék elégetésével vészelte át, egy nappal később is csak 4,5 %-kal csökkent az energiaszint, és a mérés végéig mindössze 9 százalékot merült a referencia okostelefon. A számok egyenletes csökkenést mutatnak, az új operációs rendszerrel mélyálomban csaknem egyharmada (37,5 %) energiával beérte a Nexus 5. A projekt végén a Lollipoppal 200 órás készenléti időt tudtak elérni a ComputerBase munkatársai, az Andoid M-mel meg 533 órán át ment a Nexus 5 egy feltöltéssel, ami egészen lenyűgöző. Ez a javulás már nagyon kellett egyébként, miután sokan tapasztalták, hogy az Android 4.4-et leváltó Android 5.0 rossz hatással volt az üzemidőre. Az Android M ráadásul még több változtatáson is átesett a fogyasztáscsökkentést szem előtt tartva, szóval nemcsak a fenti esetben lehet előrelépésre számítani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Tibike1993
2015.06.11. 18:10
Na igen, Doze... a probléma akkor kezdődik, ha használod, mert akkor ugyanúgy lemerülsz 5 óra alatt, mint lollival
Nem haragszom a fiúkra, mert okos ötlet ez így, de próbáljanak már vmi hasonlót aktív működés mellett is produkálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. legyes
2015.06.11. 19:17
Tibike1993: A legtöbb gondot az appok készítői okozzák, mert csak összedobálják a programokat.
Nálam pl. Lollipop alatt a Spotify az engedélyezett maximális órajelen hajtja a telefont az utolsó frissítés óta, de csak akkor, ha zárolva van a telefon.
Nagyon sok app csak egy webview, hibakezelés és egyebek nélkül. Most, hogy már C++ -ban is lehet fejelszteni JAVA helyett, talán jönnek olyan appok is, amiket rendes programozók készítenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. No.1.
2015.06.11. 19:19
Viszont az nem tudom jo-e, hogy a sync megszunik olyankor..
En sokszor kapok ejjel mail-t, vagy ugye FB-on irnak.. (amire fel kell kelni ha ugy van, tudom vicces, de ez ilyen)
Es ha ezek a dolgok megszunnek, akkor nem biztos jol jarok.
Igaz ha a play, idojaras, stb sync marad el, azt ki nem ...ja le.. De ha mail, es a push uzik kimaradnak, akkor ne is nagyon eroltessek..
Igaz nekem ejjelente altalaban tolton a telefon, de ez mondhatni nappalra sem celszeru. Kidobom meloba az asztalra a keszuleket, es megszunik letezni? Vagy hogy ertik ezt most pontosan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kajafun
2015.06.11. 19:25
A lollipopra panaszkodtak?
Hahaha.
Az az a szitu volt amikor lemerült éjjel a semmitől de kapott egy hotfixet.
Nekem kitkat-al az s4-em pl akksicsere gyanús volt, lollival meg azóta is jó az üzemidő. Ja és gyári akksi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ncc1701 No.1.
2015.06.11. 19:33
Majd akkor ezentúl felhívnak, ha vmi van, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mikej95 legye...
2015.06.11. 20:58
Tényleg az appok a valódi probléma. Még a profi dolgokat is kvázi adathalászatra tervezik, nem pedig a leírásban megnevezett célra és éjjel nappal mennek teljes gőzzel a semmiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. FaL
2015.06.11. 23:53
ez mind nagyon jól hangzik de a tetves szolgáltatók meg a buzi Sony igazán elérhetővé tehetné már a rohadt Lollipopot Xperia Z-re is... Most már mindjárt jön egy új teljes verzió én meg nyomkodhatom a KitKat-et..

nekem is ált. töltőn van este a telefon, úgyhogy remélem lehet majd manuálisan is állítani, hogy mikor dózoljon, meg hogy legyenek kivétel appok amik akkor is synceljenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mythbuster legye...
2015.06.12. 01:13
Valúszínűleg majd az alacsony szintű C++ -t fogják előnyben részesíteni a fejlesztők a modern nyelvek helyett..

10x annyi kód, 100x annyi hiba, elárulom, NEM!

A világ a modern nyelvek irányába halad, lásd C#, Java, Swift. Ezek közül a Java a szűk keresztmetszet, mert egyszerűen alkalmatlan natív kód előállítására. Ettől függetlenül a Java fejlesztők nem fognak C++ -ban szenvedni ha nem muszály...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. inverzmous... ncc17...
2015.06.12. 07:38
Azért na, visszafelé ne fejlődjünk. Oldják meg hogy üzik átjöjjenek, minden push értesítés pittyegjen szépen ahogy eddig, de ugyanakkor működjön is a telefon. Ha a kocsiról 4ből 3 kereket leveszek akkor valóban kevesebbet fogyaszt, mert sokkal kevesebbet megyek vele

Legalább legyen kivételhez adási lehetőség hogy valamelyik appot ne altassa (pl levelező) ha valakinek ez fontos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. scsabee legye...
2015.06.12. 08:16
Ezzel, hogy már C++-ban is lehet fejleszteni, akkora hülyeséget mondtál, hogy na még.

A kezdetektől fogva van Android NDK (Native Development Kit, vágod), ami C++ libraryk összessége, és fejlesztheted velük az android appot.

Amit meg keversz az az, hogy az NDK támogatás most került be a szutyok Android studioba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Manyci No.1.
2015.06.12. 09:59
Nem tudom, milyen telefonod van, de Sony telókon már jó ideje van ú.n. stamina mód: lényegében ugyan ez: ha leteszed a telefont alvó állapotba, leállítja a szinkronizálást meg egy csomó programot. De ott is van egy kivétel-lista, ami továbbra is futhat alvó állapotban (FB, Messenger, Gmail, stb.) és még így is, hogy van, amit engedélyezel, sokkal jobb üzemidőt produkál, mint stamina nélkül. Ezt is csak így tudom elképzelni, másképp tényleg elég kellemetlen lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. quakeskull No.1.
2015.06.12. 16:09
Az appok szinkronizációjának semmi köze a push üzenetekhez, az a Play Services -en keresztül megy. Ergo azzal, hogy lekorlátozzák az egyes appok szinkronizációját, maximum azt észleled, hogy bizonyos programok nem tartalmazzák a legújabb frissítéseket, amikor elindítod szundi után, pl. facebookban nincs ott a legtöbb új bejegyzés, stb.
Hacsak a push üzeneteket nem valami saját protokolon keresztül küldik a fejlesztők (amit nem ajánl a Google, hiszen felesleges erőforrást visz el, volna rá közös csatorna), akkor nem észlelsz belőle valamit. Ha jól emlékszem, akkor a Facebook már nem sajátot használni, a Skype viszont igen. Jó eséllyel amúgy, ha megjelenik az M, akkor brutális mennyiségű negatív visszajelzést fognak kapni azok a fejlesztők, akik saját megoldást használnak és kénytelenek lesznek váltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.12. 19:46
Xperia P fórumon mindenki azt írta, hogy a Stamina csak placebonak van, aztán azóta lehet nagyot fejlődött a tudomány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DarStav FaL
2015.06.12. 23:52
Miért nem teszed fel Flashtool segítségével?

Egyébként nem nagy dobás, még rosszabb az üzemidő mint KitKat alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MacAndor mythb...
2015.06.13. 08:58
A C++ egy tökéletesen modern nyelv. Az hogy 10x annyi kód, hát ha nem tudod használni, akkor lehet, de kben baromság. Hibalehetöségek mennyisége az magasabb, ebben egyet értek, de nem ezek miatt nem használják.

A Java és C#-ból bytekódot állítanak elö ami platformfüggetlen és könnyebb emiatt több helyen használni, míg a C/C++ platformfüggö gépi kódot produkál.
Swift is gépikódot produkál, de mivel az iOS-en a kezdetek óta így müködik minden, ezért nem zavar senkit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zseko
2015.06.13. 09:20
Pár év múlva pedig talán már végre eljut arra az értelmi szintre a google amit egy épeszű ember fél perc alatt megért: ne egy qrva fejlesztő mondja már meg, hogy valamit akarok-e állandó jelleggel (totál feleslegesen) futtatni a telefon memóriájában, hanem legyen egy kib.ott beállítás az appok hozzáférési/autorun jogainak felülbírálásához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2015.06.14. 21:03
Ha párhuzamos lehetőségek nem halnak ki az egyik javára, akkor ott fontos részigazságok vannak az egyes lehetőségekben.

C++, Java, C# mindegyike másra van optimalizálva.

Java: grafkia és hang, valamint sok más kérdésben helyetted minden el van döntve, mindenből az egyik verziót kapod, azt viszont a reklámok szerint bárhol, a valóságban néha állami szoftver előírja, hogy melyik java verzió az egyetlen amivel működik.

Elterjedt mindenütt, ahol informatikai segédmunkás szinten, gyorsan össze akarnak dobni valamit, hogy mennél hamarabb jelentkezzék az elkészülésből eredő haszon, hasznosság. Cserébe túlterhelik a céleszközt, a Földet is beleértve.

C# az eredetét tekintve egy MicroSoft-only eszköz, ennek összes és jelentős előnyével és hátrányával együtt, eredetileg a MicroSoft világuralmi céljaira specializált C++.

C/C++ a laikus tévhitekkel ellentétben annyira nem elavult, hogy a világ technológiai fejlődése leállna, ha ezentúl tilos lenne újabb C/C++ kódokat írni a fontos és érzékeny helyekre.

C/C++ profizmusára jellemző, hogy nincs benne kanonikusan kitüntetett grafika és hang megoldás, hanem elérhető a legkülönfélébb helyzetekre nézve optimális megoldás, tehát tipikusan a Java és hasonló kompromisszumokhoz képest effektívebb megoldás.

Akinek a környezetvédelem és maximalista profizmus szenvedés, az a C/C++ nyelvet is szenvedésnek fogja érezni, és a világ tényleg nagy és izgalmas dolgainak leprogramozásából, megvalósításából ki fog maradni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!