iPon Hírek

Jól teljesít a Lumia Denim frissítés HDR módja

Dátum | 2014. 12. 31.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HDR fotózás mára természetessé vált, de magának a technológiának nincs igazán „jól bevált” receptje egyelőre. Mondhatni mindenki másképp csinálja, ezért a különböző mobilok HDR képei között elég nagy különbségek is lehetnek. Ezúttal a Lumia Denim frissítés keretében jelent meg egy új mód a Windows Phone 8.1 rendszert futtató okostelefonokon, a Rich Capture, ami egy egészen jól működő alternatívának ígérkezik.
Mindenekelőtt érdemes gyorsan tisztázni, mi is az a HDR, miért jó, és milyen problémák lehetnek vele. A high dynamic range, vagy magas dinamikatartományú fénykép ismérve, hogy a sötétebb és a világosabb részek egyaránt láthatóak a fotón. Ezt az okostelefon három különálló képből készíti el, amelyeket egymást követően fotóz a gép a lehető leggyorsabban, hogy semmilyen más változás ne legyen a felvételeken. A világos, sötét és középértéken készített képeket a HDR mód algoritmusa dolgozza össze, és így kapja meg a végeredményt a felhasználó, ami sokkal több részletet tartalmaz, és mentes a kiégéstől. A HDR-nél a legnehezebb dolog az egyensúly megtalálása. Ha nem jó az algoritmus, akkor továbbra is maradhatnak nagyon világos vagy sötét területek, de ami inkább a legtöbb HDR képnél a problémát jelenti az az aura effekt. Az aura a világos és a sötét részek illesztésénél hajlamos kijönni, és szélsőséges esetben az egész fotó elveszítheti emiatt az élethűségét.
Nos, a Microsoftnak a Rich Capture esetében a jelek szerint nagyon jól sikerült összehangolni a dolgokat. A WMPoweruser szaklap több tesztképet is készített egy Lumia 930 közbenjárásával, és az eredmény szinte minden esetben igazán meggyőző lett. A Lumia Denim frissítéssel debütáló mód nem csak a fényerősség beállításával, hanem a vakuval is tud javítani a képminőségen, így még több részlet maradhat meg az összepakolást követően. Sőt mi több, egy olyan extra eszközt is adtak a felhasználók kezébe, amivel még utólag változtathatnak a fényképen, ha a végeredményt mégsem találják megfelelőnek. Egy csúszkán tetszés szerint lehet igazítani a világos, illetve a sötét részek viszonyán, és amennyiben a szükség úgy hozza, el lehet húzni egyik-másik irányba az egyensúlyt. Az „aurásodás” ritkán, és csak minimális mértékben van jelen, mindössze a teljesen sötét vagy fehér részletek hiányoznak, és a zajszintet is sikerült kordában tartani, ami a kivilágosított részeket sújthatná igazán.
Az aktuális frissítés a Rich Capture mellett egy másik fontos, kamerához kötődő újítást is tartalmaz. A trendeknek megfelelően mostantól az alábbiakban kiemelt telefonokkal lehet majd 4K felbontású videófelvételeket is készíteni. Ráadásul a Moment Capture névre hallgató mód úgy rögzíti ezeket a mozgóképeket, hogy a másodpercenként felvett 24 kép bármelyike kiragadható utólag egy 8,3 megapixeles fényképnek. (Ez a lehetőség nagyon jól jöhet, még akkor is, ha a minősége azért elmarad majd a rendes fotóktól.) A Lumia Denim frissítés minden Lumia készülékre elérhető majd, amin a Windows Phone 8.1 operációs rendszer teljesít szolgálatot. A Lumia Camera alkalmazásban rejlő Rich Capture és Moment Capture módok viszont már sajnos limitáltabb kört érintenek. Ezek a demonstráció során használt Nokia Lumia 930 okostelefon mellett a Nokia Lumia Iconon és a Nokia Lumia 1520-on tűnnek majd fel – ez utóbbi jelenleg a fotózásra kihegyezett modell szerepét tölti be a vállalat kínálatában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. Shinjiii
2014.12.31. 14:19
Jól tapasztaltam akkor, hogy 520-on semmilyen változás nem történt, mégis... negyed órát baszakodott azzal, hogy ő telepíti a Denim frissítést. Akkor most minek? Tovább csökkentse a gyári tárhely szabad területét?

Ráadásul azóta 1-2 mp késéssel hozza be a kezdőképernyőre kitett fényképes ismerőseim ikonját, azt követően, hogy bármilyen alkalmazásból is lépek ki. Az MS megint jó szolgálatot teljesített, imádom őket. Komolyan, szeretem ezt a telefont, de egyre jobban bánom ezt a WP választást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. rics87
2014.12.31. 14:51
Elég szégyen hogy a top wp telóra még mindig nincs denim bezzeg az ócska szutykokon már az van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Reinkz Shinj...
2014.12.31. 16:56
mappázást a főképernyőn és azértesítési sárva kirakhatdod a mobil neted, kb ennyit hozott nekem is l625

engem az zavar h blutoothon nem lehet az equalizert használni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Kissalex21 Shinj...
2014.12.31. 17:27
Ismerős érzés...

A mappák eddig is megoldhatóak voltak külön alkalmazással, de mondjuk ez a verzió kinézetre jobban tetszik.

A Store live tilet nem használom, de sok értelmét amúgy sem látom, ha még mobilneten is állandóan dobálja az értesítéseket hogy 8 frissítés elérhető.

Nem is értem hogy eddig miért nem volt Snooze gomb.

A többi fícsört meg úgy se kaptuk meg, Glance Screenünk nincs, a kamera meg gyenge az új dolgokhoz,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. tomboy013
2014.12.31. 18:02
Már nagyon várom, hogy jöjjön a 930-amra a Denim. Kíváncsi vagyok az új Lumia Camerára. Jó lett volna szilveszter előtt megkapni, hogy csapathassak 4K videókat, de sebaj a lényeg, hogy jöjjön
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. CyberPunk6... rics8...
2014.12.31. 19:13
Kb két-három hét alatt ki szokott jönni minden telefonra itthon.
Nem értem miért gond, hogy előtesztelik neked az olcsó készülékesek.

itt nem ilyen hónapokról meg ilyenekről van szó, hanem napokról 1-2 max 3 hétről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. tomboy013 Cyber...
2014.12.31. 19:46
Én sem értem az ilyenfajta sírást. Mit érnek vele 520-on vagy 625-ön az én jelenlegi Cyanomhoz képest? Semmit, csak a név Denim az Extrak+Info alatt. Ezért aztán tényleg kell ám a problémázás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Gorder tombo...
2014.12.31. 21:58
Bátorkodom megjegyezni, hogy a hozzászólásokat figyelmesen olvassa el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Gorder Cyber...
2014.12.31. 22:00
Ha a lényegi változásokat nem tudják tesztelni, mert nincs meg a szükséges hw bennük, akkor tulajdonképpen mi magyarázhatja a korábbi megjelenést? Az mellett, hogy reménykedem, megbízhatóságára belső teszt alatt sem lehetett panasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. gabesz7630 Shinj...
2014.12.31. 22:48
Akkor nem csak nekem tunt fel hogy lassult a telo.
Meg tobb memoriat is zabal.
Az ie meg 2-3 oldal megnyitasa utan kilep a picsaba.
De reklam blokkolo meg mindig nincs.
A tarterulet miatt nem kell aggodnod mert nem lett sokkal nagyobb tole.
Amit nem hasznalsz meg le lehet szedni.
Masrest nem tom vagod e, de ez wp nem fostos android.
Lehet telepiteni a kulso sd-re is.

De mindent osszevetve azert megbszhatna az ms ezt a szar frissitest.
Downgradelni meg nincs ertelme mert csak 8 ra lehet es frissites utan a cyan melle felmegy ez a szutyok is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. rics87 Cyber...
2014.12.31. 23:16

De igen hónapokról van szó!
Mit tesztelnek nem tesztelnek semmit végleges kiadás csak épp 1520-ra nem adták ki.
De ezekre minek adják ki a kamerát tesztelni se tudják hisz szutyok a hardver!
Gyorsulást se hozhat ism hardver!
Csak a 930,1520 ra van értelme,droid-nál mindig a top telefonok kapják az új rendszert leghamarabb(akármilyen is)
Itt meg aki kicsenget nagyobb összeget az csak nézi hogy a 20e ft-os telefonokon már az új rendszer van elég idegesítő és nem is értem hogy miért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. robipinker rics8...
2015.01.01. 17:14
Komolyan nem értem..
Képesek vagyok azok sírni hogy 1-2 héttel később kapjátok meg a frissítést.. mintha hülyék gyülekezete lenne... már elnézést de így is finoman fogalmaztam.
Semmi olyan bónuszt nem kapsz ezzel a frissítéssel ez nem olyan nagy mint annó a 8.0->8.1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. rics87 robip...
2015.01.01. 18:42
„mintha hülyék gyülekezete lenne”
Ne magadból indulj ki!
Neked nem kell értened semmit!
És nem 1-2 hétről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Timer robip...
2015.01.02. 13:36
Nem érted a lényeget, hát itt elvekről van szó, kérem szépen! Mi az, hogy a dzsunka húszerzres 520 megkapta a denim-et, a méregdrága 930-at bírtokló ászok meg nem! LOL.

Irónia OFF.

Szánalmas a sírás-rívás, de tényleg... Nekem 920-am van, egykori zászlóshajó, mégis pont lesz@rom, mikor jön ki egy update rá. Működik, 8.1 óta minden olyan dolog elérhető, ami kellhet, pont. Ráadásul a PfD nyitott egy ideje bárki számára, ott aztán minden frissítés elsőkörben érkezik Ha jönnek új funkciók, jönnek, ha nem, nem. Mellesleg a 4K videó, meg a HDR úgy hiányzik egy telefonba, mint egy adag hígf_s. Hívásrögzítés, az kellene, de persze nincs, pedig az jóval inkább érdemi funkció lenne egy telefon esetében, mint a csilli-villi lóf@szok tömkelege.
Le kellene már szállni a földre, és megnézni, mi is a realitás. 10 éve örült mindenki, ha sz@ros JAVA appleteket telepíthetett a telefonjára, ha pedig push email-ed volt, már guruként néztek rád az emberek. Ma minden gyík hat email fiókkal meg nyolc közösségi sz_rsággal tolja a mobilján 0-24, miközben a hatvankettedik fingós appot tolja a telefonra, emellett élete legnagyobb problémájaként éli meg, ha egy low budget telóra két héttel hamarabb jön ki egy-egy frissítés.
Egyébként mellékesen súgom csak meg, hogy az MS (ahogyan egykor a Nokia is) lesz@rja, hogy hány ezer forintot csengettél ki a telefonodért, ha van 20 haverod, aki csak az ötödét fizette ki egy belépő modellért, ellenben MIND frissítésre vár. A WP penetráció legnagyobb részét továbbra is az 520 teszi ki, ergo sokkal több embert érint, mint akármelyik flagship modell, így a kritikus tömeget fogják elsőként kiszolgálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Philo Timer
2015.01.02. 16:16
+1
Szívemből szóltál, ezt magam sem írhattam volna szebben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. rics87 Timer
2015.01.02. 17:04
Lumia 1520-am van nem 930 és ez nem ász meg nem ász kérdés csak elvárnám hogy ha többet szurkolok le akkor hamarabb jöjjenek a frissítések.
Az hogy nincs igényed a frissítésre az nem jelenti azt hogy másnak sincs!
A developer pedig bug-os(teszteltem és nem teljesen jó).
És akkor a droidnál hogy hogy a top telefonok kapják előbb a frissítéseket?
Ne hogy azt add már be nekem hogy a droid telók 90%-a s5-not4-z3 meg franc tudja milyen 150e-200e ft-os telefon!
De próbáld meg hátha sikerül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Timer rics8...
2015.01.02. 21:15
Senki nem mondta, hogy más platformon ugyanez a helyzet, különösen nem az Androidnál, ahol kismillió készülék van. WP fronton sokkal nagyobb szeletet lehet fogni egy 520-szal, például. Egy adott hardverre kiadják, és hopp, X millió elégedett user. Értem én, hogy a pénzedért többet vársz, csak egy baj van, hogy ez senkit nem érdekel, többek között a gyártót sem. Mondom, ott a PfD. Nyár óta használom, semmi gondom vele, hogy 1520-on bugos, az más tészta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. rics87 Timer
2015.01.02. 23:02
Én is használtam de a gyári böngésző van hogy mozgatásnál
elkezd jobbra húzni addig ameddig lenyomva tartom(nagyon idegesítő).
A többi az csak apróság ha lenne másik normális böngésző akkor nem tettem volna vissza a gyárit.
Egy teljes értékű chrome jó lenne.
És nincs is alternatíva droid nekem nem kell többet,iphone meg még mindig nincs egy nyomorult fájlküldés se bővíthetőség.
Új normális wp-s telefon sincs gondolom majd az új rendszerrel jönnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. tomboy013 rics8...
2015.01.03. 09:02
A droidnál nem a top telók kapják meg először a frissítéseket, hanem csak azok kapják meg. WP-n mindenki megkapja, max várni kell egy kicsit. Most akkor melyik is a jobb? Meg a megjelenések is gyártónként igen eltérnek a felső kategóriában, hónapos különbségek lehetnek egy Samsung és egy HTC csúcsteló között ugyanannál a frissítésnél, nah most akkor mi a hézag, ráadásaul max 1 főverziót megkapnak még az otthon lévő 920-amra meg a 8, 8.1 után érkezik a Win10 is. De persze tudom, mindig kell valami miatt a hiszti.
Mellesleg hagyjuk már, hogy nincs normális WP teló... itt a 930 a kezemben és ez igencsak ott van a szeren. Minden kategóriában találni egy jó WP-s telefont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. rics87 tombo...
2015.01.03. 10:07
A lumia 930 jól néz ki nem mondom de semmi + nincs az enyémhez képest és amoled nekem a galaxy s4 után nem kell többet(droid se).
Nagyon undorító színei vannak ips után,mikor megvettem annó a galaxy s4-et kb pár óra használat után már idegesítő volt.
Csak azt nem értem hogy a tesztelők ezt miért nem említik mikor 10-ből 9-10-re értékelik ezt a kijelzőtípust hogy semmi köze a valós színekhez!
Na és persze a 930 nem bővíthető.
Gyakorlatilag nekem a mostani 1520-am utódja kéne illene is kiadni.
De ez nem„hiszti” hanem tényközlés,tuti vannak még páran akik vennék.
Ezzel azt mondom hogy 1520 után nem csináltak jobb telefont az meg nem most volt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DogTheDog rics8...
2015.01.03. 12:33
Hali,nekem is 1520 van, az erdekelne,hogy miert is kellene a 1520 utodja?
Szerintem vagy 2 evet siman raernek vele,majd addigra lesz ertelme egy top telefonnak megint.
Nekem nagyon is tetszik,hogy az MS nem frissiti a top telkot minden evben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.03. 14:33
Nem tudom ismered-e a mondást, a ritka forintról és a sűrű fillérről...
Mivel a WP legsikeresebb tagja (az eladási mutatók szerint) az 520, így ez a készülék rendelkezik a legnagyobb felhasználói bázissal. Könnyen meglehet, hogy nagyobb bevételt hozott, mint az 1520.
A WP esetén nem azt fizeted meg a drágább készülékeddel, hogy jobb legyen a rendszered az olcsóbb társainál, hanem az erősebb/fejlettebb hardware-t. Megkaptad amiért fizettél, a rendszerfrissítés sorrendjét illetően meg a tömegbázis dönt(het).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. rics87 DogTh...
2015.01.03. 15:24
Egyszerű kérdésre egyszerű válasz,meguntam jöhetne a 930 dizájn még jobb kamera(nem mintha rossz lenne)
súly faragás stb apróságok.
Még pár hónap és jön a win10 telefonra is és azzal együtt jön az utód is gondolom már előbb nem.
Amúgy mikor kidobnak új telefont megsúgom nem kötelez senki hogy vedd meg,csak megadja a lehetőséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tomboy013 rics8...
2015.01.03. 23:44
Hát nemtudom milyen az S4 kijelzője de én a 930-am szinét úgy állítom be ahogy akarom ugyanis ott van rá lehetőség. Van 920-am is, de szerintem az IPS igencsak gyengusz az AMOLED mellett, a WP-nek nagyon jól áll ha a fekete fekete és nem fakó mint az IPS-nél. Simán be lehet kalibrálni a 930-at, hogy ne legyenek túlszaturált szinek és még a fekete is fekete.
Az meg, hogy a 1520 után csináltak-e jobb telefont vagy sem azt mindenki maga döntse el. Véleményem szerint, az Icon/930 páros jobban sikerült. Nyilván azért is vettem azt és nem a 1520-at
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. DogTheDog tombo...
2015.01.04. 12:31
Az Icon,az meguti a szintet,de nekem kimondottan nem jon be a kialakitasa,a 930 viszont nem egy palyan mozog a masik kettovel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tomboy013 DogTh...
2015.01.04. 13:34
Az Icon és a 930 ugyanaz a telefon, csak az Icon Verizon only és előbb jött ki egy picivel... A 1520-al nekem pont az a bajom, hogy nem jó a kialakítása. A 930 minőségben is jóval jobb hála a fém keretnek. Elegánsabb telefon is. De ezen ne vesszünk össze, ugyanaz sok szempontból a kettő csak újracsomagolva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Cannapeace
2015.01.05. 04:43
Csodás és eqalizer van benne a hangja milyen flac-ot játszik már? kamera meg 4k felbontás nekem a 4Mpixel is sok de hanem lenne kamerája az se zavarna inkább legyen benne 32bites 384KHz-es audió csipp 10 sávos EQ subb kiemeléssel loudnessel, fekete fehér kijelzővel vagy legalább olyannal amit verőfényes napsütésben is tisztán látok nem kamerát akarok venni hanem egy telefont amiben extra hogy zenét játszik csúcsteljesítményben 30órán át a szoftver meg ne keljen már frissíttetni max évente vagy 2 évente egyszer amíg ez nem teljesül for ever nokia c5-03 symbian system s60v5 SPB-shell!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Cannapeace
2015.01.05. 04:55
Hatalmas fejlesztés megemelték a gammát 1.0ról 1.x-re, Irfanview telepítsd a telódra gond megoldva. Valaki megmagyarázná nekem mi szükség van 4k-s kamerára egy telefonban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tomboy013 Canna...
2015.01.05. 08:32
Te most miről is beszélsz? Itt alapvetően a Denim frissítésről van szó ami plusz hardvert nem fog hozni a telefonokba...
Miért nem veszel egy mp3 lejátszót ami megfelel az igényeidnek? De egyébként a C5-től jobb ezerszer ebben biztos lehetsz egy csúcs Nokia.
Az, hogy neked nincs igényed 4 megapixelre sem az a te dolgod, nem a te igényeidre szabják a telefonokat hanem a tömegére. A 4K videónak meg annyi értelme van egy telefonban mint a csúcsszuper audiócsippnek. Egyébként Lumia Moment appal gyönyörű 8 megapixeles képeket lehet belőle kiszedni és a nagyobb felbontás egyébként sem baj a jövőre nézve. Nézz meg 15-20 évvel ezelőtti vhs vagy dvd felvételeket és rájössz, hogy jobb lenne az a 4k-s mobiltelefonos videó azok helyett. Mindig arra gondolj mikor ilyen kérdések megfogalmazódnak benned, hogy nem te vagy az egyetlen ember a világon és nem csak a te igényidre szabják a dolgokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zodiac83 Canna...
2015.01.05. 09:57
A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zodiac83 tombo...
2015.01.05. 10:00
"Nézz meg 15-20 évvel ezelőtti vhs vagy dvd felvételeket és rájössz, hogy jobb lenne az a 4k-s mobiltelefonos videó azok helyett."

Azért ezzel óvatosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Cannapeace tombo...
2015.01.05. 20:56
A tömegek azért veszik mert ez van ezt adják a szolgáltatók vagy mert pusztán ez lett a divat. Van fényképezőm de filmes itt nincsenek megapixelek és nem kell biztonsági másoltat. Ugyan már hogy jobb a 4k csak nagy helyet foglal és nem ad olyan élvezetet ami felken a falra vagy akármi és amúgy is a tartalom érdekel.
Ezek a gondolatok abban merülnek ki hogy valójában rá ébredj hogy nem minden a nagyság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tomboy013 Canna...
2015.01.05. 21:42
Vitatkozhatsz, de inkább legyen részletesebb a felvétel. Akit érdekel a helyfoglalás az csinál FullHD felvételt és kész. Miért baj az ha valami tud jobbat is csinálni? Megérthetnéd, hogy vannak emberek akiknek nagyobb és más igényeik vannak nálad. Ha nem tetszik nem használod és kész, de olyat mondani, hogy nincs különbség például egy 1520-as 4k videó és ugyanannak a fullHD-ja között badarság.

Zodiac83: Ez ugye vicc volt, hogy óvatosan ezzel. Linkeljek esetleg egy vhs felvételt és egy 4k-s felvételt a 930-al? Azért remélem ennyire nem rossz a szemed
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim tombo...
2015.01.05. 21:52
Kukáztam már 1080p-s videót, mert az 540p-s variánsa semmivel nem volt gyengébb minőségű ugyanazon a kijelzőn, pedig egyenként léptettem a képkockákat, és veszettül nyomkodtam az alt tabot.

Persze erre meg mondhatod nyugodtan azt, hogy kódolási hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rics87 tombo...
2015.01.05. 22:07
Még nincs 4k 1520-on!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rics87 Asagr...
2015.01.05. 22:19
Vegyél egy tűrhető tv-t és meglátod a difit!
Vagy ha nem telik menj be a mediába vigyél egy pendrive-ot és meglátod a különbséget.
A full hd a 4k mellett az is látszik én már 720p alatt nem töltöm le mert zavaró pedig az enyém csak 42"-os akkor nagyobb tv-n még jobban kijön.
De amúgy monitoron is látszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomboy013 rics8...
2015.01.06. 00:00
Magyar szoftverrel valóban nincs de például finnel van! Youtube-on is találni fent néhányat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rics87 tombo...
2015.01.06. 00:37
köszi meglesem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim rics8...
2015.01.06. 00:42
Photoshop CS6-hoz kalibrált monitorom van, nem TV-zek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!