iPon Hírek

Jolie és Pitt klinikát „alapít” Szudánban

Dátum | 2007. 03. 27.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A hollywoodi pár, Angelina Jolie és Brad Pitt 100 000 amerikai dollárt adományozott egy szudáni orvosi klinika megsegítésére.

A Duk Lost Boys Clinic (Duk Elveszett Fiúk Klinika) az első ilyen intézmény a dél-szudáni Duk megyében és több mint 150,000 embert szolgálhat majd ki, ha késő tavasszal megnyitja kapuit. A klinika ötlete John Dau fejéből pattant ki, aki „God Grew Tired of Us” című, Magyarországon még nem bemutatott, Brad Pitt produceri közreműködésével készült film egyik „elveszett fiú”-ja.

A film 25,000 olyan fiú történetét beszéli el, akik a háborúk által összedúlt Szudánból menekültek el, és öt évet utaztak, míg végül eljutottak egy Kenyában található menekülttáborba. Ezután mintegy 4,000-en közülük – köztük Dau is – az Egyesült Államokba vándoroltak ki.

A klinika abban a faluban található, amelyből Dau először menekült el a kormányerők támadásai elől. „Angelina Jolie és Brad Pitt az amerikai nagylelkűséget demonstrálják," mondta a férfi. ”Remélhetőleg az ő adományuk másokat is arra ösztönöz majd, hogy csatlakozzanak hozzánk és segítsenek újjáépíteni Dél-Szudánt."


Dél-Szudánban szinte semmi infrastruktúra nem maradt fenn a huszonegy évig tartó konfliktus folytán, amely a déli lázadók és az északi kormány erői között dúlt. A harcnak, békeszerződés aláírásával, 2005-ben lett vége.

A dokumentumfilm, amelynek producere Pitt, nagydíjat nyert tavaly a Sundance Film Fesztiválon. Jolie és Pitt, akiknek négy gyerekük van, akkor értesültek Mr. Dau klinikájáról, amikor januárban részt vettek a film hollywood-i bemutatóján.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.03.27. 15:30
A hollywoodi pár, Angelina Jolie és Brad Pitt 100 000 amerikai dollárt adományozott egy szudáni orvosi klinika ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!