iPon Hírek

Jön a Dell pendrive méretű PC-je

Dátum | 2013. 07. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google Chromecast névre keresztelt újdonsága nemrégiben jelent meg, sőt, az apróságot az iFixit munkatársai már szét is szedték. Egy ideje a Dell háza táján is készül hasonlóan apró rendszer, igaz, a Project Ophelia keretén belül egy sokkal ütőképesebb, sokkal sokoldalúbb termék kerül majd forgalomba a nem is oly távoli jövőben, ami szintén pendrive méretű lesz, csak úgy, mint a Google Chromecast. A Project Ophelia a Google Chromecasthez hasonlóan szintén HDMI csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott megjelenítőhöz, és az újdonság szintén különálló rendszert képez. A project Ophelia funkcionalitás tekintetében egy teljesen más szintet képvisel majd, mint a Chromecast, ugyanis a Dell Android operációs rendszert használó újdonsága képes alkalmazások és játékok futtatására, valamint videó streamek is megtekinthetőek lesznek vele, sőt, segítségével még a felhőben tárolt fájljainkhoz is hozzáférhetünk majd. Az apró, pendrive méretű androidos PC WiFi adaptert és Bluetooth támogatást is kap. Utóbbinak köszönhetően vezeték nélküli billentyűzet is csatlakozhat hozzá, mondjuk egy ilyen - persze csak, ha valami egyedire vágyunk. A sokoldalú újdonság persze drágább lesz, mint a Google Chromecast, de a Dell még a gazdag funkcionalitás ellenére sem kér majd érte többet 100 dollárnál - legalábbis jelenleg így áll a helyzet.

Sajnos van rossz hír is: a Project Ophelia megjelenésére még elég sokat kell várni. Az információk szerint a termék szállítását már megkezdte a Dell, de egyelőre csak a bétatesztelők juthatnak hozzá. A Project Ophelia csak a Dell következő pénzügyi negyedévében rajtolhat el, ami augusztustól októberig tart. Az olcsó, kisméretű androidos számítógépekben rejlő lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, annyira sokféle feladatra lehet őket hatékonyan bevetni. Egy ilyen androidos PC-re könnyedén lehet különböző videókat streamelni PC-ről vagy akár Mac-ről is, ehhez csak az AirPlayit alkalmazást kell beszerezni. A pici androidos PC-k Netflix és Hulu tartalmak megtekintésére is alkalmasak - persze csak azokban az országokban ahol ezek a szolgáltatások elérhetőek. Egy ilyen apró konfigurációt akár még klasszikus értelemben vett vékonykliensként is munkára lehet fogni. Amennyiben a Dell tényleg nem kér - sokkal - többet 100 dollárnál az újdonságért, akkor a Project Ophelia igen jó úton indulhat el a siker felé, mert az okostévék még nem annyira elterjedtek (de érdemes megjegyezni, hogy egyre több tévének van beépített rendszere, amivel elég sok mindent meg lehet csinálni).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Yoshileon
2013.07.30. 14:29
Én sose szoktam megjegyezni a cikkíró hibáit, de most úgy tűnik, hogy a cikk beküldése után arra se vette a fáradtságot, hogy megtekintse alkotását.
Azt is elképzelhetőnek találom még, hogy az ő böngészője okosabban kezelte a dolgot, de chrome-ban a két link közötti rész is linkszerűen van formázva, ami elég feltűnő, de mindemellett még hozzászólást se tudtam írni amíg helyileg ki nem szakajtottam azt a részt az oldalból.
Javítás után akár törölhetitek is ezt a hozzászólást, csak a figyelmeteket szerettem volna felhívni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. LechooEdy
2013.07.30. 14:42
Vörös pandában is ezt csinálja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. j.panzer
2013.07.30. 15:57
Ez egy atom soc-kal, és egy Winnel iszonyat nagy királyság lenne, de így droiddal nem igazán érdekel. (Konkrétan egyáltalán nem). Tudom maradi vagyok, de nekem a Win alap (legyen ez a mostani 8-as akármilyen használhatatlan vacak). A droid meg nekem csak telón és tableten játszik, de tableten is csak addig, míg az intel meg az MS elő nem veszi a jobbik eszét és le nem tesznek végre egy normális hardvert + hozzá egy normális OS-t, és máris áttérrek Win-es tabletre. Persze az x86/64-esre, nem az RT-re, mert az nulla/kuka. Jah és persze ne legyen már sokkal drágább, mint egy hasonló kaliberű droidos cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Bloksma
2013.07.30. 16:49
Szerintem nem érdemes a Chromecasthoz hasonlítani, mert kicsit más kategória. Ilyen androidos "tévéokosítókkal" már szépen el van látva a piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lazahunter
2013.07.30. 17:21
Egyébként miért nyomják ezeket össze ilyen kicsire? A mai TV méretek mellett ki a fenét zavarna ha ezek 2,5" USB-s HDD tok méretűek lennének? engem egy pillanatig sem. Egyébként sem vagyok híve a 'mindent miniatürizáljunk' szemléletnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. J.o.k.e.r Yoshi...
2013.07.30. 17:26
Bizony, hogy átnéztem, de IE alatt nem jelentkezett a hiba.
Köszönöm a figyelmeztetést! Megtaláltam a bűnöst.
Elnézést a kellemetlenségért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tombar
2013.07.30. 18:01
Lazahunter:
azért, mert 2,5 collos méretben drága lenne az előállítása. na megy így a trendi és így lehet hamarabb nem megtalálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. budspencer
2013.07.30. 21:57
Meglévő perifériáidat nem kötheted rá, fejlesztés = 0. Kell a francnak. Szerintem már a mATX is túl kicsi. Éljen a normál ATX méretű deszka!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2013.07.31. 09:07
Azt sajnos nehez a cikkbol kibogozni,hogy ez jobb vagy egyaltalan masabb lesz-e mint amik mar piacon vannak?
Ilyen Androidos cuccokat mar jo ideje kapni,nekem is van.40 dodoert aruljak.
csak az objektivitas vegett kerdeznem,hogy ez tultesz egy mai olcso android mini pc-n,vagy a Dell keson ebredt,koppint es meg le is probal huzni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2013.07.31. 09:15
lazahunter,ezeket nem kicsinyitik,ezek ekkorak.Ebben nem egy uj szamitogep van,hanem egy mobiltelko/tablet reszlete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lomha8V
2013.07.31. 10:33
Az öregem vett magának egy LG TV okosítót, hát az egy nagy szar. Most próbálom rábeszélni egy kis integrált PC-re, inkább megtanítom azt használni, mert ezt a szenvedést nem bírom elnézni. És elviselni sem, mert ha bármi gondja van, rögtön engem hív és számítógéphez szokottnak képtelenség ezzel szarakodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!