iPon Hírek

Jön a második generációs WirelessHD szabvány

Dátum | 2010. 01. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A WirelessHD szabvány 1.0-s verziója már egy ideje készen áll, sőt, már több készülék van forgalomban, amelyek ki is aknázzák a hatalmas vezeték nélküli adatátviteli sebességet kínáló eljárást. Ez az egyetlen vezeték nélküli szabvány, amely veszteségmentes A/V támogatást kínál a piacon. A WirelessHD konzorcium legfrissebb közleménye szerint már érkezőben van a WiHD technológia második generációja is, ami az elődhöz képest nagyobb adatátviteli sebességet, élethűbb színeket, valamint az audió és videó fájlok streamelése mellett azok másolását is lehetővé teszi az egyes készülékek között.

WirelessHD rendszer. Forrás: wirelesshd.org.A WirelessHD 2.0-s szabvány visszafelé kompatibilis lesz a WiHD 1.0-s szabvánnyal, azaz a korábbi készülékek az új technológiát támogató eszközökkel gond nélkül használhatóak lesznek. A WiHD 2.0 elődjével ellentétben, amely az adótól 10 méteres távolságra 4 Gbps-os és 25 Gbps-os maximális sávszélességet kínált, már ugyanekkroa távolság esetén 10 GBps-os sebességet garantál és 28 Gbps-os maximális sávszélességgel áll a felhasználók és a készülékek rendelkezésére. A szabvány immáron az ismertebb 3D-s formátumok támogatását is magában foglalja. A konzorcium közleménye szerint a különböző eszközök WirelessHD kapcsolaton keresztül egymással hálózatba köthetőek, sőt, akár internet kapcsolatot is használhatnak.

A vezeték nélkül "összekapcsolt" szerkezetek között 1 Gbps-os sebességgel fájlátvitel is megvalósítható, amelynek keretein belül szinkronizálhatóak az egyes egységeken tárolt fájlok, illetve különböző tartalmak másolhatóak át egyikről a másikra.

A friss technológia az eddiginél jóval nagyobb felbontás alkalmazását is lehetővé teszi: akár az 1080p felbontásnál négyszer nagyobb felbontású tartalom továbbítására is lehetőség lesz, ami eddig csak a digitális mozitermek kiváltsága volt. Az új technológia a hordozható készülékeket is támogatja, azaz smartbookokra, netbookokra és okostelefonokra szintén lehetőség van veszteségmentes videó továbbítására és 1 Gbps-os adatkapcsolat egyidejű biztosítására. A WiHD 2.0-s szabvány mellett HDCP 2.0-s támogatást is magában foglal majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. MassKilla
2010.01.05. 18:54
még az első is alig terjedt el.. hova jön a második....remélem legalább visszafelé kompatibilisre csinálják, és nem csösznek ki magukkal a gyártók...


szerk.:jajj elnézéééést, előbb olvasnom kellett volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!