iPon Hírek

Jön a Silverlight 2

Dátum | 2008. 10. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A béta verziója már most letölthető, és a végleges változata is hamarosan megjelenik a cég frissített programozható böngésző-pluginjének, a Silverlight 2-nek.

Számos új jellegzetességgel keresik a fejlesztők kegyeit, hogy minél többjüket csábíthassák el a fő riválistól, az Adobe Flash-étől; hozzáadták például a teljes .NET-keret támogatását, kompatibilissé téve így azt a Visual Basic-kel, a C#-al, a JavaScript-tel, az IronPython-nal és az IronRuby-val is.

A plugin immár Windows-szal, Mac-kel és Linux-szal is működik, Firefox, Safari és Internet Explorer alól egyaránt. Beépítettek továbbá olyan új eszközöket is, mint a DataGrid, a ListBox, a Slider, a ScrollView és a Calendar vezérlők, de ugyanígy került bele újszerű sablon- és cserélhető felhasználói felület-, valamint nagyítás- és nagyfelbontás-támogatás. Természetesen gondoltak az elkészült szellemi termékek védelmére is: beépítették a Microsoft PlayReady-kliense által működtetett Silverlight DRM-et is.

A felfrissített Silverlight mielőbbi, minél szélesebb körű elterjesztését pedig olyan nagy nevekkel való szövetkezés útján igyekeznek megvalósítani, mint az AOL, a Blockbuster, a CBS College Sports, a Hard Rock Café, a HSN, a Tencent, a Toyota, vagy épp a Yahoo Japan. Állításuk szerint egyes országokban a plugin elterjedtsége már az 50%-ot is megközelíti, bár az USA-ban még csak 30%-nál tart.

Az alkalmazás eddigi sikere részben betudható az idei nyári olimpiának is, amelynek alkalmával az NBCOlympics.com és más hasonló online tartalomszolgáltatók is ennek segítségével közvetítették az eseményeket. Aki korábban már letöltötte a Silverlight 1-et, vagy a 2 bétáját, annál automatikusan frissülni fog a program.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.10.14. 20:33
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!