iPon Hírek

Jön a testhővel működtetett elektronika

Dátum | 2013. 01. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy oregoni cég kifejlesztett egy olyan chipet, amely a test hőjét elektromos energiává alakítja át. A készülék elnyeli a bőr által kisugárzott hőt, amit aztán egy termoelektromos generátor árammá alakít át. Az elképzelések szerint a fejlesztés révén a jövőben ezzel az energiával működtethetjük, illetve tölthetjük fel kisebb elektromos készülékeinket.

A Perpetua Power kutatói által TEGwear Technology névre keresztelt újdonság a napelemekhez hasonló elven működik: a testből kiáramló hőenergia elnyelődés közben elektronokat gerjeszt, és beindítja a töltött részecskék áramlását. Egyetlen egy négyzethüvelyknyi (6,54 cm2) méretű chip optimális esetben akár 3 volt feszültséget is generálhat a tervezők elmondása szerint.


A TEGwear egyelőre a fejlesztés fázisában van, így az első testhővel működtetett termékek legkorábban 2014-ben kerülhetnek a piacra. A cég már megbízást és támogatást kapott a Nemzeti Tudományos Alaptól egy olyan karszalag megalkotására, amely révén Alzheimeres betegek tartózkodási helyét lehet meghatározni, a védelmi minisztérium pedig olyan hordható elektronikus készülékek kialakítására adott támogatást, amelyeket különféle megfigyelési akciók során használhatnak. Számos magáncéggel is szerződést kötött a Perpetua Power, így az első testhővel működtetett készülékek közt egyebek mellett okostelefon kiegészítőket (például fejhallgatókat), illetve egészségfigyelő készülékeket (pl. apró szívmonitorokat) is találhatunk majd.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Bitorlo
2013.01.16. 13:25
Tetszik az ötlet! Nagyon is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. inq
2013.01.16. 13:44
old as hell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LengyelFer...
2013.01.16. 14:24
MATRIX
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. girhes89
2013.01.16. 14:54
Ha a jó öreg Peltier-t támogatták volna így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Crytek01
2013.01.16. 15:44
Telefonoknál jönne jól hogy a burkolatba lenne építve olyan kütyö hogy amikor fogdossa az ember a hőt bevezeti aksiba azt ott nafta lesz belőle és nem merülnek le 6 óra alatt az okostelefonnak titulált készülékek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. phild
2013.01.16. 16:07
még 2003ban vagy 04ben olvastam egy ilyen hírt, akkor hővisszanyerő diódának nevezték és a gépek üzem közben termelt hőjét akarták vele visszanyerni.. na most ennek 10éve. szóval ez is kb olyan lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. phild
2013.01.16. 16:15
leginkább közvetlen a procira lehetne szerelni,mert azért az rendesen be szokott izzani egy deadtriggernél vagy egy shadowgun deadzone-nál, viszont ha ráteszik csak szigetelné és nem tudna hülni még ennyire sem. ha a zsebben van vagy akár kézben és a másik oldalról a kijelző világítása melegíti, mitől alakulna ki olyan hőkölönbség,hogy áramot tudna termelni? a peltier-elem tényleg tud áramot termelni, de 1-2 fokos hőkülönbséggel semmit se fog csinálni... a napelemes hátlap sokkal többet érne a csúcskategóriás telefonoknál is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!