iPon Hírek

Jön a Tripla és a Quad Crossfire

Dátum | 2007. 07. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD az év későbbi felében dobja majd piacra legújabb chipszetét, amely az RD790-es kódnévre hallgat. A chipszet egy- és kétprocesszoros rendszerekhez egyaránt elérhető lesz, de nem kizárólag ebben rejlik a lapkakészlet különlegessége, sokkal inkább a többkártyás üzemmódhoz kínált lehetőségekben.

Az RD790 41 darab PCIe 2.0-ás csatornával lesz felvértezve, a lapkakészletet az AMD a Socket AM2+-os Stars processzorokkal együtt szándékozik bemutatni. A gyártóknak többféle lehetőségük lesz a 41 darab PCIe 2.0-ás sáv kihasználására, például elhelyezhetnek majd az alaplapon 4 darab PCIe 2.0 x16-os slotot, amelyek 8 csatornát alkalmaznak adatátvitelhez. Ha mind a 41 PCIe 2.0-ás csatorna használatban van, akkor az RD790-es lapka TDP-je 10W körül helyezkedik majd el.


Az AMD útiterve több lehetőséget is tartalmaz a multi gpu platform számára. A továbbfejlesztett Crossfire technológiának köszönhetően a chipszet akár 4 darab ATI Radeon HD 2900 XT videokártyát is képes lesz egy időben működtetni Quad Crossfire konfigurációban. Ellentétben az NVIDIA SLI megoldásával, amely kizárólag kétkártyás vagy négykártyás üzemmódokat támogat, az AMD továbbfejlesztett Crossfire technológiája akár 3 darab videokártyát is képes lesz üzemeltetni, Tripla Crossfire módban.

Az AMD állítása szerint a háromkártyás üzemmód 2,6x-os teljesítménynövekedést jelent majd, míg a kétkártyás hagyományos Crossfire módban 1,8x-os teljesítményt biztosít a rendszer. A négykártyás konfiguráció várható hatásfokával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk. Az AMD RD790-es chipszet várhatóan egy időben jelenik majd meg az AMD Phenom egységeivel, ezeket a processzorokat egy, illetve kétprocesszoros konfigurációban kezeli majd a lapkakészlet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.07.11. 09:51
vissza a hírhez

Az AMD az év későbbi felében dobja majd piacra legújabb chipszetét, amely az RD790-es kódnévre hallgat. A chipszet egy- és kétprocesszoros rendszerekhez egyaránt elérhető lesz, de nem ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!