iPon Hírek

Jön a vezeték nélküli DisplayPort szabvány

Dátum | 2010. 11. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A WiGig Alliance illetékesei szinte egy percig sem pihennek. Hat hónappal azután, hogy bejelentették a 7Gbps-os sávszélesség mellett üzemelő vezeték nélküli szabványt és partnerkapcsolatba léptek a WiFi Alliance munkatársaival, a WiGig szakemberei most újabb nagy projektbe vágtak bele: partnerkapcsolatba léptek a VESA illetékeseivel is annak érdekében, hogy együttes erőikkel kifejleszthessék a vezeték nélküli DisplayPort szabványt.

A felek jelenleg azon munkálkodnak, hogy kifejlesszék a technológiát, illetve a hozzá tartozó minősítő programot, amelynek keretein belül elnyerhetik majd a különböző wireless DisplayPort technológiát alkalmazó eszközök a szövetség jóváhagyását. A munka első állomásaként bejelentették, hogy elkészültek az 1.0-s verziójú A/V és I/O protokoll adaptációs rétegek ( a továbbiakban PAL) specifikációival.

Hamarosan lesz vezeték nélküli alternatívája a DisplayPort kábelnek.
A WiGig A/V PAL (WiGig Display Extension) lényege, hogy segítségével vezeték nélkül lehet audió és videó tartalmakat továbbítani. Ez a szabvány lehetővé teszi – többek között – a vezeték nélküli DisplayPort technológia használatát, mindezt akár HDCP 2.0-s támogatás alkalmazása mellett is. Ez a megoldás a kulcsfontosságú A/V funkciók biztosításáért felel, azaz lehetővé teszi tömörített vagy tömörítetlen nagyfelbontású videó továbbítását egy számítógép vagy videó kamera és egy monitor, egy HDTV vagy akár egy projektor között is.

A második specifikáció, azaz a WiGig I/O PAL (WiGig BUS Extension és WiGig Serial Extension) nagyteljesítményű vezeték nélküli rendszerek alappillére lesz. Ez a technológia 60 GHz-es frekvencián továbbítja majd a népszerű, jelenleg is széles körben használt számítógépes csatolófelületek adatforgalmát. A specifikációra alapozó készülékek között több gigabites adatátviteli sebességet kínáló kapcsolatot hozhatunk majd létre (max. 7 Gb/s). A technológiát adattároló eszközök és egyéb nagy adatátviteli sebességet igénylő eszközök vezeték nélküli összekapcsolására használják majd (pl.: PC és külső adattároló közötti kapcsolat biztosítására).

A végleges specifikációk a hírek szerint majd csak valamikor jövő év elején készülhetnek el. Az új technológiákra alapozó eszközök első mintapéldányai már 2011 folyamán rendelkezésre állhatnak, ám a végfelhasználóknak szánt eszközök érkezésére 2011 végéig, illetve 2012 elejéig kell majd várni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2010.11.05. 20:00
levele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!