iPon Hírek

Jön a vezeték nélküli USB kapcsolat

Dátum | 2013. 09. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az USB Implementers Forum szakemberei megkezdték a Media Agnostic USB specifikáció kifejlesztését, amely lehetővé teszi, hogy az USB szabványban rejlő lehetőségeket kábelek alkalmazása nélkül, kényelmesen kiaknázhassuk, akár különböző USB-s eszközökről, akár USB-s dokkoló egységekről van szó. Az újítás rengeteg új lehetőséggel kecsegtet, aminek a felhasználók döntő többsége egészen biztosan örülni fog. A friss szabvány keretén belül minden fontosabb operációs rendszerhez készül majd alkalmazásprogramozási-interfész (API), valamint nyílt forráskódú és operációs rendszer specifikus driverek is rendelkezésre fognak állni a különböző USB osztályokhoz. Emellett gyártó-specifikus eszközillesztő-szoftverek is készülnek, amelyek a gyártó-specifikus USB-s eszközöket veszik célba.

Az új szabvány kifejlesztésében a Wi-Fi Alliance szakemberei is segítenek az USB-IF mérnökeinek, méghozzá úgy, hogy rendelkezésükre bocsátják a WiGig Serial Extension 1.2-es szabvány specifikációját, így a Media Agnostic USB szabvány eleinte erre alapoz majd. A WSE szabvány egyébként már eddig is magában foglalta az USB protokoll támogatását. A Media Agnostic USB szabvány természetesen nem csak az USB 3.0-s, hanem az USB 2.0-s szabvánnyal is tökéletesen kompatibilis lesz. Annak érdekében, hogy az MA USB szabvány 1.0-s kiadása minél hamarabb elkészülhessen, az USB-IF illetékesei egy Media Agnostic USB munkacsoportot is létrehoztak, amelynek az új szabvány kifejlesztésével kapcsolatos teendők elvégzése lesz a legfőbb feladata.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Meteorhead
2013.09.09. 20:49
Bocsánat, hogy ilyen bugyuta kérdést teszek fel, de egy drótnélküli USB szabvány hogyan lehet kompatibilis a 2.0 és a 3.0-val? Vagy itt csak a szoftveres réteg interfészéről van szó? De akkor miért kell az új API? Érti ezt valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. nemlehet
2013.09.09. 22:05
Azért nem rossz dolog a szabvány. A mérnökök igen csak izzadhatnának ha nem léteznének és szerintem a hétköznapi emberek is örülnek, hogy nincs mindenből 500 féle. A vezeték nélküli USB dolog tetszik. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. LechooEdy
2013.09.09. 22:13
Ha egy irodában, csak rádugod a dokkolóra, ami a géptől pár méterre van, az illető már másolhat is. Max ennyi értelme lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. budspencer
2013.09.09. 23:39
"Az újítás rengeteg új lehetőséggel kecsegtet, aminek a felhasználók döntő többsége egészen biztosan örülni fog."

Persze, hiszen fingjuk nincs róla, milyen potenciális veszélyforrásokat rejt és mennyire nem üzembiztos a rádiós jelátvitel. És megint cserélhetnek alaplapot/laptopot/IO kártyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. thedevelop...
2013.09.10. 01:22
Mióta várom én ezt! Végre a korosodó dokkolókat is le lehet majd húzni a lefolyón.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gabesz7630
2013.09.10. 08:51
Szuper.
Egy ujabb lehetseges radio freki.
Ok hogy en nem hasznalom de a szomszed bombazza vele e gyerekszobat ahogy a ku#@a wifijevel is.
Aminek a "nem karos" hatasat erdekesen vizsgaltak es ertekeltek ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gabesz7630
2013.09.10. 08:53
.. vele a gyerekszobat ahogy..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Meteorhead
2013.09.10. 08:55
@budSpencer Miután a WiFi Allience-szel fejlesztik, ezért egészen biztosan nem kell hozzá új IO kártya.

A Bluetooth 4.0 nagy újítása, hogy képes WiFit használni az adatok továbbítására, hogy felgyorsítsa az adatfolyamot. Akkor meg mire a Bluetooth, ha úgyis más frekit fog használni és más IO módot? Egyfelől visszafele kompatibilitás, másfelől meg a WiFi-re és a BT-re is kitaláltak olyan protokollokat, amik csak egy szűk használati célra jók.

BT-on van fájl küldés, internetmegosztás, hang küldés, média vezérlés, nyomtatás, és slussz. WiFi detto. Kitaláltak egy pár protokollt, és ha olyasmire használnád, ami nincs közötte, akkor egy vérspecifikus drivert kell írnod, ami sosem lesz meg a küldő és a fogadó félnél is egyszerre, hátmég egy hordozható módon.

Ennek a szabványnak a nagy újdonsága, hogy az USB egy baromi generikus BUS, és nem specifikáltak rajta protokollokat, hanem azt csinálsz vele, amit akarsz. Van rajta egy pár szabvány, de ki lehet belőle törni azzal, hogy rápatkolsz egy külön drivert, nem kell az USB drivernek értelmezni a rajta átmenő adatokat. Azzal, hogy megengedik, hogy a drótot lecserélje a WiFi adód, azzal tényleg csak a drótot tüntetik el.

Aki a vezetéknélküli dolgok biztonságától fél, az nyílván nem fogja használni, de azt arról is nehéz lenne meggyőzni, hogy ez tök biztonságos, még akkor is ha tényleg az. Hozzáteszem nagyságrendekkel könnyebb ellesni a monitorod tartalmát, vagy a billentyűzetet miközben gépelsz, mint ilyen dolgokat lehallgatni. Mindenki tudta, hogy BT 1.0-ra nem kötünk billentyűzetet, mert titkosítatlan az adatfolyam. Azóta ez már nem így van, és ennél sem lesz másképp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. budspencer gabes...
2013.09.10. 09:10
Sosem értettem, minek kell egy 30-50 nm-es lakásba wi-fi. Pláne, egy géppel használva, helyhez kötve. Járok néha ilyen helyen és nehéz visszatartani a röhögést, ahogy szopnak vele. Mondom nem lenne egyszerűbb kihúzni egy madzagot? Nem, azt nem akarja, mert ronda. Gondolom magamban: a falra gányolt router mennyivel szebb, de ha neked ez kell, nézzed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Smooth44 budsp...
2013.09.10. 09:17
+1
asztali gépet (akár PC, akár "telepített" noti) wifin csatlakoztatni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. budspencer Meteo...
2013.09.10. 09:20
Még nem láttam olyan rádiófrekis vagy optikai átvitelű eszközt, ahol ne lett volna probléma az átvitellel, sem a számítástechnikában se a távközlésben. Óriási a rádiózaj, ez még egy lapáttal rátesz. Mivel a gyártó idővel csak ilyen nyomtatót, stb-t fog gyártani így kénytelen leszel használni, ha akarod ha nem, főleg, hogy nálam nincs semmilyen wi-fi. A drótos átvitel a legstabilabb.

Adatbiztonságról ne beszéljünk egy vezeték nélküli eszköznél, az a vicc kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zodiac83
2013.09.10. 09:42
Ezek tükrében kicsit értetlenül állok a hír előtt:

http://www.hwsw.hu/hirek/33812/Wireless_USB_vezetek_nelkuli_osszekottetes_kereskedelmi_termekek.html
http://www.hwsw.hu/hirek/33628/Alereon_UWB_lapka_vezetek_nelkuli_USB_chip.html
http://www.hwsw.hu/hirek/31566/rajtra-kesz-a-vezetek-nelkuli-usb.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thedevelop...
2013.09.10. 09:45
budspencer: Nézz be hozzánk, itt semmi baj az N-es Wifi-vel. És a 802.11ac-vel sem lesz. Biztonság: egy 50 karakteres WPA2 PSK-t senki nem akar (tud) visszafejteni.

Költői kérdés: Honnan tudod, hogy a szolgáltatód nem használ valahol a saját hálózatában mikrohullámú, vagy wifi átvitelt? TELCO-ban dolgozom egy ideje, úgyhogy nem légből kapott a kérdésem.
Áramkörnek nevezik a szolgáltató oldalán kezdődő és végfelhasználónál végződő szolgáltatást. Egy ilyen áramkör szakaszokból áll. Minden szakasz lehet más típusú (fizikailag és logikailag is). Arról nem is beszélve, hogy átívelhetnek szolgáltatók között is.
Egy szakasz hordozójának típusa lehet például réz vagy optikai kábel, de akár mikrohullám is. Utóbbi is képes Gbps nagyságrendű átvitelre, mielőtt valaki szóba hozná.
A szakaszok logikailag is változatosak, lehet benne szolgáltatók között például valamilyen bújtatóprotokoll, pl.: PPTP.

Költői kérdés: nem kell rá válaszolni, csak érdemes elgondolkodni, hogy ha annyira félted a rádiós közegen áthaladó adataidat, akkor jó tudni, hogy tőled teljesen független tényezők is befolyásolhatják annak sebezhetőségét, mivel nem csak a végfelhasználónál van lehetősége egy harmadik félnek belehallgatni az átvitelbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim budsp...
2013.09.10. 09:56
1: Vezetéknélküli hálózat, billentyűzet, egér, bluetooth aktív 3 eszközzel, még egyelőre semmiféle késleltetést nem észleltem, WiFi nem dobálózik.

2: Veszek tizen-x méter kábelt, átfúrom a falakat (sok szerencsét annak akinek tapétája van) persze ha nincs fúróm az illetőnek se ártana némi ellenszolgáltatás akit elhívok fúrni, mert az hétszentség hogy téglafal átfúrására alkalmas eszközt csak úgy kölcsönadogatni nem fognak már csak az ára miatt is, aztán veszek kábelcsatornát, tiplit, csavarokat ... és ott tartok hogy ennyi pénzből még a kutyámnak is vehettem volna WiFi adaptert, meg öreganyámnak akinek gépe sincs ráadásul nem is itt lakik, a WiFis router meg semmivel nem drágább mint az anélküli.

3: Toltam egy resetet a routerre, beállt alapra titkosítatlan hálózatra, miután csatlakozni akartam rá WiFi adapterrel, a Windows 7 kapásból kiírta, hogy kéri a 8 jegyű PIN kódot a router aljáról, merthogy ez egy új router ami még nincs beállítva (a reset miatt ugye), és automatikusan beállított nekem egy WPA2-PSK titkosított hálózatot, felajánlva hogy USB kulcsra menti a hozzáférési adatokat hogy másik gépen is percek alatt be tudjam lőni. Nekem ugyan erre nem volt semmi szükségem, de ebből tisztán látszik, hogy annak aki nem ért hozzá a Windows alapból segítséget nyújt egy (féligmeddig) biztonságos hálózat létrehozásához, gondolom ilyenről Linuxon még hírből sem hallottál, ahol egy rohadt 3G USB sticket is 3 lépésben kell telepíteni terminálból ha alapból nem ismeri fel, egyszer az USB csatolófelületet, egyszer a 3G modemet, aztán a SIM slotot (tapasztalat).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2013.09.10. 10:16
gabesz7630: Félsz a wifitől meg a ettől.. gratula, de had kérdezzem meg: Mennyire van leárnyékolva a lakásod a rádiójelekre? Tudsz mobilt használni a lakásban, vagy beltéri antennát tudtál használni? Mert ha igen bármelyikre is, akkor sajnálattal közlöm hogy a wifi a leggyengébb sugárzás ami bejut a lakásba.

ui.: Bocs ha összetörtem benned egy világot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44 Szefm...
2013.09.11. 13:01
Mennyire van leárnyékolva a lakásod a rádiójelekre? Tudsz mobilt használni a lakásban, vagy beltéri antennát tudtál használni? Mert ha igen bármelyikre is, akkor sajnálattal közlöm hogy a wifi a leggyengébb sugárzás ami bejut a lakásba.

Ha körülötted bagóznak, akkor már Te is nyugodtan rágyújthatsz...
Ha van egy illegális szemétlerakat a város szélén, akkor már Te is odaboríthatod (alig látszik meg rajta).

Én spec nem vagyok oda különösebben a rádiós dolgokért, de nem zárkózom el. Mobileszközeink miatt nekem is van wifi routerem - de amit lehet, azt vezetéken kötök rá, a többinek pedig úgy helyeztem el és úgy optimalizáltam az erősségét is, hogy az éppen szükséges szintet üsse meg (x-y óra között pedig kikapcsolja a sugárzást - ezt, szerintem, ma már azért elég sok eszköz lehetővé teszi).

Amúgy nem a wifivel van probléma, hanem a felesleges "wireless-mániával".
Ott a géped az asztal alatt (vagy az asztalon - kinek hogy), és az asztallapon ott egy USB HUB, egy kártyaolvasó, billentyűzet, headset stb. Még a headsetnél meg tudom érteni, hogy valakinek szüksége van a szabad mozgásra, de én spec nem fogom töltögetni a nyomorultat, amúgy meg 2,5m kábel nem nagyon akadozik be sehova, súlya nem sok, szerintem nem zavaró. De egy fix pozícióban használt billzet? Vagy egy kártyaolvasó/HUB? Miért kell, hogy egy, a gép mellett használt USB-s eszköz wireless legyen? Az, hogy a billentyű+egér kombó, amivel a kanapéról vezérled a TV-re kötött HTPC-t wireless, az megint érthető. De olyan eszközöknél, aminél ott kell ülnöd a gép mellett, ahol a monitorra szükség van...?

Jó, igaz, ha nincs rá szükségem, ne használjam, de legalább megvan a lehetőségük erre olyanoknak, akiknek elengedhetetlen.
De azzal a ráfordítással, amivel ezt megalkották, csinálhattak volna valami hasznosabbat is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Smoot...
2013.09.11. 13:24
"De egy fix pozícióban használt billzet? Vagy egy kártyaolvasó/HUB? Miért kell, hogy egy, a gép mellett használt USB-s eszköz wireless legyen? [...] Az, hogy a billentyű+egér kombó, amivel a kanapéról vezérled a TV-re kötött HTPC-t wireless, az megint érthető."

Az meg totálisan elképzelhetetlen, hogy az asztali PC-met vezéreljem kanapéról, vagy akár ágyból filmet nézve, ugye? Marhára nem mindegy az se, ha öt könyv meg két A4-es lap van előtted, és úgy el tudod helyezni a billentyűzetet meg az egeret, hogy se ne feküdjenek rá a könyvek a vezetékükre, és a vezetékek se takarják a szöveget. Vagy mondjuk ha már a tizenkét hátlapi USB-ből már csak egy szabad, ráadásul úgy hogy az egyikben egy hétportos USB hub van, nem kell feltekerni másfél méter hasztalan kábelt, hanem bedugod a vevőegységet a hub-ba az asztalon aztán szevasz ...

A vezetéknélküliség kényelmi szempont, semmi több, de annak piszkosul hasznos!

Aki meg routertől a fél méterre levő asztali gépre wifit dug, úgy hogy működik az Ethernet, és nem azért mert sokat cipeli a gépét, az szimplán hülye, 200 Ft az UTP kábel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Asagr...
2013.09.12. 14:06
El tudom képzelni, hogy az asztali PC-t vezérled (jelenleg még nekem sincs dedikált HTPC-m), de szerintem ott a lényeg egy és érthető volt.
Én ilyen célra tartok külön egy K400-as logit. De kb 4szer volt eddig a kezemben. Gépre meg vezetékest kötök.
Nekem a vez.nélküli bill/egér/headset dologgal a legnagyobb bajom a töltés. Sz*harakodjon vele a fene. Szóvl, ha ezt nézem, nekem semmiképp sem kényelmesebb - kép mellett használva.

De pl ennek mi előnye lesz a wifivel szemben? Mondjuk egy wifi pendrive vagy wifi HDD rack stb esetében?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Smoot...
2013.09.12. 14:28
Töltésről annyit, hogy áprilisban vettem egy vezetéknélküli Rapoo 9050 billentyűzetet, amiben még nem cseréltem elemet, közben legépeltem rajta 2 szakdolgozatot, meg fordítással, tehát gépeléssel keresek pénzt. Logitech egerekre is jellemző volt a másfél év elem kihordási idő.

Nyilván a gamer cuccok eddig nem bírják, de engem még nem akadályozott meg abban egyetlen vezetéknélküli eszköz sem, hogy akár a legnehezebb fokozaton sikeresek teljesítsek egy játékot, a "gamer" meg egy olyan szegmens, ahol nem látom értelmét a vezetéknélküliségnek, (max egérnél), mert nyűg.

A vezetéknélküliségnek viszont van egy olyan további előnye, hogy nincs használódó csatolófelület. Nekem van például egy DataTraveler 400-as Kingston pendrive-om amibe beleakadtam és szimplán letört a csatlakozója, de az elektronikája még teljesen ép, persze így nem tudom használni.

Olyan is előfordult már, hogy sikerült a kábelnek beakadnia, ami lerántotta az eszközt az asztalról, de ha már asztal, direkt úgy kellett elrendeznem az asztalomon egy DVD írót, egy külső merevlemezt, egy SATA dokkolót, meg egy 7 portos USB hubot, hogy figyelembe kellett vennem a kábelhosszakat, de a gépházamat se tudtam oda rakni ahova szerettem volna, mert a G13 gamepad kábele éppenhogy elér az asztal mellett közvetlen jobboldalt levő gépházhoz, úgy hogy a G13 az asztalon bal kéz felől van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!