iPon Hírek

Jön a világ első 9 dolláros pici számítógépe

Dátum | 2015. 05. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Dübörög a miniszámítógépek piaca Egy ideje egyre komolyabb tempóban fejlődnek a kifejezetten kompakt, olcsó, ARM alapú SoC egységekre támaszkodó miniszámítógépek, amelyek méretük és árcédulájuk miatt hamar nagy népszerűségre tettek szert. Sokan választják ebben a kategóriában a Raspberry Pi valamely kiadását, amit akár még költséghatékony HTPC építésére is be lehet fogni, de rajta kívül számos klón is jelen van kereskedelmi forgalomban – gondoljunk csak a Banana Pi-re, vagy éppen az Orange Pi-re. Aztán ott vannak a "kulcsrakész" opciókat kedvelő felhasználóknak szánt androidos miniszámítógépek is, amelyek TV felokosítására éppúgy bevethetőek, mint alacsony fogyasztású, internetezésre használható költséghatékony számítógépként. Érkezik egy új, ígéretes szereplő Legfrissebb hírünk főszereplője kivitele miatt inkább a Raspberry Pi jellegű megoldásoknak állíthat konkurenciát. A 40 x 60 milliméteres méretű C.H.I.P. kompaktsága ellenére egy egészen jól felszerelt ARM alapú számítógépnek tekinthető.
A rendszer lelkét egy 1 GHz-es magórajelen ketyegő Allwinner A13-as SoC egység alkotja, amely Mali400-as GPU-val is rendelkezik. Utóbbihoz OpenGl ES 2.0-s és OpenVG 1.1-es támogatás egyaránt jár. A rendszermemória szerepét 512 MB-nyi DDR3-as RAM tölti be, adattárolásra pedig 4 GB-nyi NAND Flash tárhely használható.
A fedélzeten találunk még egy Realtek gyártmányú chipet, ami 802.11 b/g/n WiFi, illetve Bluetooth 4.0-s támogatást egyaránt kínál, így az OTA (Over The Air) frissítésben rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak. A C.H.I.P. kiválóan használható különböző projektekhez, hiszen SPI, I2C és UART támogatással egyaránt rendelkezik, sőt, még 8 digitális GPIO és egy PWM pin is van rajta. A rendszerhez a MIPI-CSI jóvoltából kamera is csatlakoztatható, valamint extraként natív LCD támogatás is rendelkezésre áll 4,3 hüvelykestől egészen 8 hüvelykes képátlóig (Paralell LCD kivezetés).
Szükség esetén persze VGA vagy HDMI kimenet is varázsolható a termékre: előbbivel 19 dollárba, utóbbival már 24 dollárba kerül a C.H.I.P. – mindkét opció külön kiegészítő adapter-lapkával valósítható meg. A C.H.I.P. a felsoroltakon kívül kapott még egy micro-USB és egy USB portot, egy kompozit videó kimenetet, valamint egy fejhallgató kimenetet és egy mikrofon bemenetet is. A hardver gyakorlatilag nyílt forráskódú, így igény esetén bármikor bővíthető, valamint módosítható is, hiszen a tervrajzok és a különböző dokumentációk szabadon hozzáférhetőek a felhasználók számára.
Szoftver tekintetében egy teljesen ingyenes, nyílt forráskódú, Debian Linux alapú operációs rendszer áll rendelkezésre, amihez több ezer ingyenes alkalmazás áll rendelkezésre. Ez az operációs rendszer rendkívül gyorsan bootol, ami ugyancsak fontos szempont lehet.
A C.H.I.P. a fenti paraméterekkel 9 dollárba kerül, de igény esetén lítium-polimer akkumulátorral is kiegészíthetjük, ami 10 dolláros felárat jelent. Ekkor a 3,7 voltos, 3000 milliamperórás, egyetlen cellával ellátott energiaforrás jóvoltából nagyjából ötórányi mobil üzemidőhöz juthatunk, ami nem hangzik rosszul. Emellett extraként kijelzővel és QWERTY billentyűzettel ellátott kivitelben is elérhető lesz a termék: ekkor PocketC.H.I.P. névre hallgat. A speciális kiadás 49 dollárba kerül, maga a C.H.I.P. lapka pedig az eszköz hátuljára illeszthető, és bármikor szabadon eltávolítható. Az előlapon a QWERTY gombsor felett egy 4,3 hüvelykes képátlójú, 470 x 272 pixeles natív felbontású rezisztív érintőkijelző működik, a ház belsejében pedig egy akkumulátor is helyet kapott, ami felhasználástól függően nagyjából ötórányi üzemidőt kínál. Ötletes megoldás, hogy a házon található lyuk és egy ceruza használatával függőleges pozícióban is használható az apróság, mint ha állványon állna.
Természetesen a C.H.I.P.-hez hasonlóan a PocketC.H.I.P. mögött húzódó hardver is nyílt forráskódú, azaz szabadon módosítható, illetve bővíthető. Kirobbanó siker A C.H.I.P. a jelek szerint rendkívül népszerű már most is, hiszen a Kickstarteren zajló kampány keretén belül villámgyorsan sikerült elérni az 50 000 dolláros célösszeget – hírünk írásakor a lelkes támogatók már 710 000 dollárral járultak hozzá a projekt sikeréhez, illetve a gyártás elindításához. És még 25 nap hátravan a kampányból.
Amennyiben minden a terveknek megfelelően halad, akkor a C.H.I.P. kernel hackereknek szánt példányait már szeptemberben szállíthatják, az első végleges változatok pedig decemberben válhatnak elérhetővé az első 5000 támogató számára. Mindenki más a következő év elején juthat hozzá a termékhez, amiről továbi információ itt olvasható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. MZperX75
2015.05.11. 19:53
Egyszerű a képlet kell egy olyan okos telefon amivel ugyanezt megtudom csinálni és nem kell szarozni,ez itt hobby hülye gyerekeknek
de így ,max régi TV-re okosításnak de csak max.(VGA+alap+billentyűzet)
9$+19$+30$ billentyűzet =58$ =16-17ezr Ft+fa így szódával elmegy....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim
2015.05.11. 20:03
Érdekes, hogy a hardver pontosan a Win10 ARM alapkövetelményeit adja. Arra nekem tökéletes lenne, hogy a Win10 x64-es és ARM verziói közötti szinkronizációs lehetőségeket teszteljem, mielőtt kiadnék több tucatszor ennyi pénzt egy Win10-es telóra.

szerk.: Ha arra nem válik be, akkor retró játékkonzol lesz belőle! Tyrian 2000 befigyel a kickstarteren, örök kedvenc!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. 5hR3kY
2015.05.11. 20:44
Semmit nem érsz azzal hogy Debian fut alatta mert ez a chip is ARM. Az x86-ra írt programok ugyanúgy nem futnak alatta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp Asagr...
2015.05.11. 21:42
Tyrian 2000 - az örök kedvenc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gombabacsi
2015.05.11. 22:06
nem teljesen értem ezeket a cuccokat. még innen az iponról vettem 2 éve android sticket, 2 mag, több memória mint ennek. valami 15k ft volt.
ma már ennyi pénzért 4 magos, sokkal több memóriás cuccot lehet kapni.

hdmi-re lehet dugni, usb-s egeret, billentyűzetet kezel meg bármit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer
2015.05.11. 22:54
Atom SOC-al tökre vennék egy ilyet. Tennék rá egy Windowst, és kulcstartónak használnám.
ARM nekem nem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nec6610
2015.05.11. 23:07
Drága kommentelők. Úgy látom senki sem ismeri itt a beágyazott rendszerek előnyeit. Aki azt gondolja hogy linux disztribúciókra nincsenek jó programok, azoknak felesleges ide kommentelni. Mindenki el van lustulva ebben a világban, és azt várják, miután elindult rajta a rendszer, hogy katt-katt és valami app storeból lehessen csemegézni, a szebbnél szebb appok között. Nem, fogad egy terminál promt és ha van kitartásod akár scratch alól vagy phyton scripttekkel (vagy amilyen fejl. környezeted van) megcsinálsz magadnak egy otthoni vezérlő, monitorozó rendszert, vagy mini robotot, ami egy szenzorral figyeli hogy van-e előtte pl egy üdítős-üveg, hogy egy motorral, és egy "kupakfogóval" kinyissa a gyenge nagymamádnak az ásványvizét....

Ezekben ez a csodálatos, hogy értelmes dolgokat is tudsz művelni velük...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Malkon
2015.05.12. 01:13
Pont ilyen "gépek" kellenének idehaza az általános sulikba is csak picivel komolyabb hogy hálózatba lehessen építeni őket. S lőn nyáron 10 fokkal hidegebb vala az infótermekbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim nec66...
2015.05.12. 03:34
"Mindenki el van lustulva ebben a világban, és azt várják, miután elindult rajta a rendszer, hogy katt-katt és valami app storeból lehessen csemegézni, a szebbnél szebb appok között."

Akkor most tessék szépen ellátogatni a kickstarter oldalukra, és elolvasni a PR szöveget, mert erre IS ajánlják.

Nézd el mindenkinek, ha nem arduino/raspi trónfosztót lát benne rögtön, mikor ott már teljesen telített a piac, és nagyobb a választék hardverfelszereltséget tekintve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MZperX75
2015.05.12. 05:21
Olvasd el mielőtt félreértenél,egyszerűbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!