iPon Hírek

Jön az ASRock legjobban felszerelt Z77-es alaplapja

Dátum | 2012. 05. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock mérnökei egy új, felszereltség tekintetében még a Z77-es Fatal1ty Professional modellt is felülmúló alaplapot készítettek, amelynek megtervezésekor az volt a legfőbb szempont, hogy az ATX formátumú deszka felületének minden négyzetcentiméterét hasznosan, különféle csatlakozók és szolgáltatások biztosításához használják fel. Hogy ez sikerült-e? Nos, ezt az alábbi pár sor alapján mindenki döntse el maga.

Az új alaplap az ASRock Z77 Extreme9 típusjelzést kapta. A friss jövevény 8+4 fázisú tápellátással érkezik, csak úgy, mint a szerényebb felszereltségű Z77 Extreme6-os modell. A tápáramkör MOSFET-jeit viszonylag nagy mérettel rendelkező hűtők hűtik, amelyek között hőcsöves kapcsolat húzódik, a PCH-n pedig egy különálló, szintén nagyméretű passzív hűtőborda lapul. A PLX PEX8747-es PCI Express 3.0-s hídchip hűtéséről is passzív megoldás gondoskodik. Ez a hídchip a processzortól érkező 16 darab PCIe 3.0-s sávot fogadja és összesen négy darab PCI Express 3.0 x16-os ot meghajtásáról gondoskodik. A deszka természetesen három és négyutas SLI és CrossfireX támogatást egyaránt kínál. A bővítőhelyek között található további két darab PCI Express x16-os slot már 2.0-s szabványra épül – ezek a bővítőhelyek a Z77-es PCH-hoz kapcsolódnak.


Ahogy az sejthető volt, a Z77 Extreme9-es modell rendkívül jó felszereltséggel érkezik. Először is kapunk hat darab SATA 6 Gbps-os portot, amelyek közül kettőt a Z77-es PCH, négyet pedig ASMedia vezérlők biztosítanak. A kínálatban találunk még négy darab SATA 3 Gbps-os portot is – ezekről a Z77-es PCH gondoskodik. Természetesen eSATA 6 Gbps-os port is rendelkezésre áll, ám ez az egyik ASMedia vezérlő által kínált belső porton osztozik. USB 3.0-s portokból is rengeteget kapunk: nem kevesebb, mint 12 darab USB 3.0-s csatlakozó kiaknázására van lehetőség, amelyek közül négyet a Z77-es PCH kezel, a maradék nyolc pedig Etron EJ188-as típusú négyportos USB 3.0-s vezérlőkhöz kapcsolódik. A videó kimenetek között ezúttal csak HDMI kimenetet találunk – DisplayPort csatlakozó jelenlétére semmi sem utal, így Thunderbolt támogatást sem kapunk.

A kánaán itt persze még egyáltalán nem ért véget. A deszka tartalmaz még egy 8+2 csatornás HD audió vezérlőt, két darab Gigabites Ethernet vezérlőt, 802.11 b/g/n típusú WiFi adaptert, Bluetooth 4.0-s adaptert, FireWire portot, USB 2.0-s hátlapi portokat és egy PS/2-es portot is, amelyhez billentyűzet vagy egér kapcsolódhat.


Az alaplap dobozában egy rendkívül különleges kiegészítőt is találunk. A Wi-SB névre keresztelt megoldás egy 3,5 colos külső bővítőhelyre illeszkedő kis előlapi panel, amely két darab USB 3.0-s potot kínál, de ezen felül WiFi antennaként is funkcionál, sőt, még 2,5 colos SSD meghajtó, vagy merevlemez számára is biztosít helyet.

Az ASRock prémiumkategóriás Z77-es alaplapjához járnak a már megszokott exkluzív technológiák is, mint például az XFast USB, az XFast RAM és az XFast LAN, de ezek mellett még a LucidLogix Virtu MVP technológiájában rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak.

Az ASRock legjobban felszerelt Z77-es alaplapja hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 400 dollár magasságában fog elhelyezkedni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. devilhun
2012.05.16. 18:12
Tetszetős darab

De azt nem tudom, hogy jobb az asus-nál vagy az msi lapoknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. langward
2012.05.16. 20:10
jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. _DiEGO_
2012.05.16. 20:21
Amikor már GIGABYTE is ASRock-ot akarja beérni , nem kell többet mondani ... Az első háromban ott van . Azt kinek mi a sorrend - egyéni ...

Nagyon fullos , mutatós és remek darab . Nincs elcsicsázva - szép darab mindenképp .

Grat a srácoknak - érdemes volt pár éve ASUS-tól el /megválni - azóta szárnyal a csapat és minőség lett . Én MSI párti voltam - ASRock -nál kötöttem ki ... és nagyon nem bántam meg !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. marosy
2012.05.16. 20:33
Jól néz ki, de sajnos problémák vannak az Etron USB 3.0 portokkal. Gyakran kékhalált okoznak. Guglizzatok rá:

Etron USB 3.0 BSOD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm
2012.05.16. 20:59
végfelhasználói ára pedig 400 dollár magasságában fog elhelyezkedni.

Ez már prémium kategóriás ár!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zvigh
2012.05.16. 21:59
Mik ezek rajta, kagylók, vagy ekék? Ritkán írok ilyet, de szerintem mérsékelten ocsmányul néz ki ez a lap. És akkor most jöhet a sok komment hogy "há nem mindegy hogy néz ki" stb, stb.
De, mindegy.
De attól még nem tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tixem
2012.05.17. 06:25
Ez az etron nem tudom mennyire reális probléma, nekem egy p67 extreme 4 van tőlük, semmiféle kékhalál nincs. Az ASRock meg nem szar mint azt sokan gondolják, szerintem simán felér az Asus/MSI szintre. És jóval olcsóbb egy két ugyanolyan tudású lapuk mint az előbb említett két gyártóé. Az meg hogy miként néz ki: most őszintén, nem édes mindegy? Beteszed a házba rárakod a hűtőt, vga-t, RAM-ot úgyse látszik. Bár lehet valaki erre utazik, hogy játék közben percenként nézi az alaplapot és arra élvez el
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Georg17
2012.05.17. 07:06
Én nem szoktam percenként megnézni az alaplapomat, csupán átlagosan napi kétszer. Ha már egyszer építettem magamnak egy igényes masinát és még ablak is van rajta meg világítás is, igenis megnézem. S nem mindegy mit látok. De az sem, ha megmutatom valakinek és akkor netán ott figyelne egy vízipisztoly a hűtőborda helyén. Az ugye hát.... szóval....... na!

Az alaplapok kevés kivételtől eltekintve minőségben nem nagyon különböznek már. Ami különbség van, az a szolgáltatásokban van akár szoftveres, akár hardveres oldalon. Illetve kinézetben. Ha nem lenne szempont a kinézet, nem szenvednének ennyit vele a gyártók.

És igen. Van olyan gépem is, amiben olyan lap van, amilyen. Tök mindegy hogyan néz ki. 11E Ft volt, de az egész gép nem volt tán 50E Ft se. Viszont amire kellett, tökéletesen jó. Ez az alaplap meg önmagában drágább.

Egy igazi számítógép-rajongó, akinek ráadásul meg is vannak az anyagi lehetőségei, hogy olyan gépet rakjon össze magának, ami kinézetre is tetszik neki, nem csak teljesítményre... Szerintem az igenis szokta nézegetni a gépét. Biztos vagyunk itt a fórumon páran, a sűrűn előforduló nevek közül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. marosy
2012.05.17. 07:41
#8 tixem
Lehet, hogy neked nincsenek gondjaid az Etron USB 3.0 -al, de attól még másnak lehet. Van aki jó chip-et fog ki, van aki hibásat. Ilyen az élet.

Itt olvashatsz egy összefoglalót a hibákról:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ashiaor666
2012.05.17. 11:02
Nekem is AsRock lapom van (fx 990 extreme3), és ezen is voltak csicsás díszek a passzív hűtésen. Nem egészen harminc másodperc alatt el is távolítottam azokat, a helyükre 40mm-es ventillátor került. Szóval azok a kagylók sem okoznának nekem sokáig problémát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _DiEGO_
2012.05.17. 21:29
marosy

Nálam is rendben minden ...és a sebessége naggyon jó. Jah persze aki nem frissíti a BIOS-t és nem szedi le a friss drivert - úgy kell neki ha kezdeti gondjai vannak . Sok az user error ebben ...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2012.05.17. 22:09
Nah érdemes volt USB3 -ról beszélni, le is jött a frissebb driver 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. yodamester...
2012.05.17. 23:33
Én is szoktam nézegetni a gépemPláne hogy ilyen szép lett,és én építettem.És meg kell védjem az asrock ot mert nagyon jó!Boldog tulaja vagyok 1 extreme 4 nek,szuper ssd vezérlő,stb,9 sec alatt botol a win 7.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2012.05.18. 10:50
yodamester SATA 3 Gbps corsair 120Gb i3-al is max 10 masodperc!Ez mar nem ujdonsag!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!