iPon Hírek

Jön az LG 20.7 megapixeles mobilkamerája

Dátum | 2014. 10. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az LG ezúttal nem egy új okostelefont, hanem annak csak egy alkotóelemét, egy új kamerát leplezett le. A gyártó a Korea Electronics Show-n (KES 2014) mutatta be legfrissebb termékét.
Balra az LG megoldása, jobbra pedig a Samsung 16 MPixelese.
Az újonnan érkező kameramodul az LG Innotek részlegének gyümölcse. Az egység 20,7 megapixeles és optikai képstabilizátorral is el lett ellátva. Ami elsőre szemet szúrhat az érdeklődőknek az az, hogy felbontás tekintetében jelentős előrelépés történt. Mostanáig az LG a különböző felsőkategóriás okostelefonjait legfeljebb 13 megapixeles főkamerával látta el, úgyhogy 50%-os ugrásról beszélhetünk. Az új képpontszám egyébként kísértetiesen hasonlít arra, mint amit a Sony IMX 200 és IMX 220 szenzorok nyújtanak, és ez nagy valószínűséggel nem a véletlen műve. Vélhetően az említett Sony érzékelők valamelyike adja az LG új kamerájának alapját. Bár ezt persze hivatalosan nem erősítették meg, de az LG évek óta a japán versenytársának partnerségét élvezi ilyen téren, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha most is Sony érzékelő lapulna az újdonság belsejében. Csak hogy pár példát mondjunk a múltból: az LG G2 zafírüveggel védett kamerájának lelke egy Sony IMX 135 szenzor, az lézeres fókusszal operáló LG G3 esetében pedig a Sony IMX 214 van használatban.
Ezúttal is lelki társak lesznek a Sony és az LG kamerái?
A másik fontos paramétere a friss modulnak, amit nyilvánosságra hoztak, hogy optikai stabilizátorral van ellátva. Nos, ez tényleg sok vállalatnál lenne kiemelendő, de egyébként az LG berkeiben már egyáltalán nem új a dolog. A dél-koreaiak az elsők között mutattak be olyan okostelefont, amiben a főkamera munkáját egy optikai képstabilizátor is segítette a mindennapok során. Nevezetesen az LG G2-ről van szó, ami még tavaly nyáron került kereskedelmi forgalomba – giroszkópos korrekciót pedig már ennél is régebbi csúcsgépeknél is használtak. Ez persze közelről sem azt jelenti, hogy ne lenne már hová fejlődni, és ezt az LG Innotek a tervei szerint be is fogja bizonyítani a mostani termékkel. Ebben lesz a piac egyik, ha nem a legjobb optikai képstabilizátora. Hatékonyabban fog dolgozni, mint a G3-ban alkalmazott OIS+, mert a korrekciós szöge 0,5-ről 0,7-re növekedett, sőt mi több, túlszárnyalhatja majd a Galaxy Note 4 által bevetésre küldött megoldást is. A Samsung az aktuális óriásánál már dupla korrekciós szöget használ annak érdekében, hogy a fotók rövidebb záridő mellett is élesek maradjanak, a videók pedig teljesen simán mozogjanak. Néhány fontosabb részletre még nem derült fény az egység kapcsán, így például nem tudjuk biztosan, hogy mekkora az alkalmazott szenzor fizikai mérete, valamint a hozzá társítható lencséről sem esett szó, így homály fedi az apertúra mértékét, valamint a lencserendszer összetételét is (lencsék száma és anyag). Mindezek komolyan beleszólhatnak majd a képminőségbe, így egyelőre nem feltétlenül lehet azt kijelenteni, hogy a legjobbak közé fog besorolni az LG megoldása. Azt sem árulta el az LG Mobile, hogy melyik készülékével karöltve kerülhet először bevetésre ez a kameraegység. Minden bizonnyal a jövőre debütáló LG G széria új tagja már ezzel lesz felvérezve, de ennek az érkezése még messze van, így nem zárható ki, hogy hamarabb is bemutatkozik a kamera egy újdonságban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. KisDre
2014.10.19. 19:51
A 8 megapixelt nem használja ki az átlag user, főleg telefonban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2014.10.19. 20:01
Ilyen kis szutyok kamerák még 100MP-en se érnek semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. RoadRunner...
2014.10.19. 20:18
Ennek annyi haszna van, mint a belépőszintű grafikus kártyának a 20 GB Ram
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gpety
2014.10.19. 22:19
Ez tényleg szép teljesítmény és hasznos is, remélhetőleg tovább nő majd a pixelszám. Az ok, amiért jó: telefonnál a méretek miatt nagy és bonyolult lencserendszer nem lehet, így az optikai zoom kilőve. Marad a digitális, ami gyakorlatilag úgy működik, mintha az eredeti képből vágnánk ki részletet, vagyis zoomoláskor mintha csökkentenénk a pixelek számát. Tehát minél nagyobb a pixelszám, a digitális zoom annál inkább használható. Persze aki lefitymálóan nyilatkozik, annak hiányoznak az alapvető fotós ismeretek és hát valljuk be a magyar ember imád fikázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csakanybel... Gpety
2014.10.19. 22:37
Bár valóban szép és előremutató a pixelszám növelés, és logikus is a digitális zoomra vonatkozó előnye, ez azonban sajnos csak akkor használható ki, ha a kép élességét nem az optika korlátozza. Attól tartok azonban, hogy itt pont erről van szó, az optika miatt nem fog eléggé javulni a zoom... Egy 10 éves, 6Mpixeles DigitalRebel cserélhető objektíves gépen persze sokat dobna egy ilyen fejlődés. Lehet, hogy itt is hoz valamit a konyhára, de pont az optika az, amiről még most keveset tudunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.19. 23:00
A szenzor ugyan az az 1/2.3"-as méretű, mint a legtöbb korábbi telefonnál, kompakt, vagy bridge kameránál. Tehát ha az optika olyan is marad, mint korábban, akkor is hatalmas lépés a használható digitális zoom felé. Ennek itt ez a lényege, mert telefonnál nem igen fognak a méretek miatt az optikára gyúrni. A Digital Rebel - vagy nevezzük inkább europai nevén EOS 300-nak - egy APS-C méretű szenzorral szerelt gép volt, felesleges is itt említeni. A pixelszám növelése az ilyen kis szenzorok esetében csak egy hátrányt hozhat, mégpedig a zaj növekedését, de mivel telefonnal jellemzően alacsony ISO érték mellett, nappal szokás fényképezni, ezért itt ez sem olyan sarkos, mint pl. egy drágább ultrazoom bridge gép esetében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomboy013 pdx06
2014.10.20. 22:16
Akkor nézd meg a Lumia 1020-as által készített képeket és láss csodát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!