iPon Hírek

Jönnek a 12- és 16 magos Opteronok

Dátum | 2009. 04. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD a szerverpiaci terveivel kapcsolatban a tegnapi nap folyamán osztott meg részleteket a nyilvánossággal. A vállalat állításai szerint a 12 maggal rendelkező Magny-Cours processzorok 2010 első negyedévében indulhatnak hódító útjukra, míg a 16 maggal ellátott termékek, amelyek a Bulldozer architektúrára épülnek és 32 nm-es csíkszélességgel készülnek, 2011 folyamán érkezhetnek.

Első körben az AMD bejelentette, hogy Istanbul kódnévvel ellátott processzorainak megjelenését előbbre hozzák, így a hatmagos egységek várhatóan június folyamán kerülhetnek forgalomba. A kettő-,  négy- és nyolc processzorfoglalattal ellátott rendszerekbe is passzoló termékek a hat mag ellenére ugyanolyan TDP-vel bírnak majd, mint a jelenlegi négymagos Opteronok, ám azoknál 30%-kal gyorsabbak lesznek.

A jövő év első negyedévében egy frissített szerver platform kerülhet forgalomba a 12 magos Magny-Cours processzorokkal karöltve. Az AMD az egységes Socket F foglalattal felvértezett platform helyett két különböző megoldást kínál majd, amelyekbe különböző kategóriájú Opteron processzorok passzolnak, különböző teljesítménnyel és szolgáltatásokkal.


A Magny-Cours modellek lesznek az Opteron 6000-es sorozat első tagjai. A kettő- és négyprocesszoros konfigurációba szánt modellek négycsatornás DDR3-as memóriatámogatással lesznek ellátva, foglalatonként 12 darab memória slot kezelésére lesznek képesek és négy darab HyperTransport 3.0-s sávot tartalmaznak. A vállalat összesen kilencféle 8-12 magos Magny-Cours processzor piacra dobását tervezi, az egységek 55W-os, 75W-os és 105W-os ACP-vel fognak rendelkezni. Ezeket a CPU-kat a Maranello platform szolgálja majd ki és G34-es foglalatba lesznek illeszthetőek.


Az egy- és kétprocesszoros szerverek piacán az Opteron 4000-es sorozat kap helyet. A termékek a San Marino platform részei lesznek és C32-es foglalatba illeszkednek majd. Az első ilyen processzorok Lisbon kódnévre hallgatnak, és 4-6 magos kivitellel kerülnek forgalomba. Fogyasztás szerint 40W-os, 55W-os és 75W-os változatok készülnek.

A Bulldozer architektúra megjelenésére 2011-ben kerül sor: az újítás a 32 nm-es 16 magos Interlagos processzorokban lesz jelen elsőként. Az egységek a G34-es platformmal kompatibilisek lesznek. Az Opteron 4000-es család esetében a Lisbon modelleket a 32 nm-es Valencia processzorok váltják fel, amelyek már 6-8 maggal rendelkeznek.


Az AMD jól láthatóan nagymértékű teljesítménynövekedést kíván elérni, főként a Magny-Cours modellek segítségével, amelyek közel kétszer akkora Integer teljesítményre lesznek képesek, mint az Istanbul processzorok. A vállalat a Bulldozer architektúrától azt várja, hogy segítségével az elődökhöz képest jelentős növekedés lesz elérhető lebegőpontos számítási teljesítmény tekintetében. A Bulldozer architektúra az asztali processzorok piacán szintén 2011-ben debütálhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. v.tom
2009.04.23. 13:39
VISSZA A HIRHEZ

idén nyáron 6 mag? Nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2009.04.23. 16:25
v.tom: Még nem biztos, hogy nem jön ki a Hydra (az Istanbul desktop változata)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Stormrage
2009.04.24. 00:21
hát kinek mi... nekem pl óriási lebegőpontos számítási kapacitásra lenne szükségem, jelenleg azért van intel, mert ilyen téren AMD eléggé elvan maradva, noha ezek a szerverprocik nagyon ígéretesnek hangzenak, de nem mindegy, hogy milyen áron fognak forgalomba kerülni, és hogy mennyire lesz beszerezhető...

pl szerver ddr3 ram (reg+ecc, ami normál ramokba nincs) 4GB-s modul 50-80ezer huf között mozog...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!