iPon Hírek

Jönnek a 42GB-os DVD-k

Dátum | 2008. 06. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Hasonlóan a már említett három fejlesztéshez, ez az újdonság is egyértelműen a határozottan kellemes japán alkotások körébe tartozik - elvégre ugyan ki ne örülne a jelenlegi kapacitásuk közel tízszeresét elbíró DVD-knek?

A Tohoku Egyetem Fejlett Anyagok Multidiszciplináris Kutatóintézetének egyik kutatócsoportja ugyanis egy olyan DVD-t fejlesztett ki, ami pontosan erre képes - mindössze egy olyan egyszerű trükk segítségével, hogy a DVD adattároló felületébe nem a megszokott lapos, hanem V-alakú mélyedéseket lyuggattak. Ez pedig máris jóval nagyobb adatrögzítési felületet eredményezett, minden további cifrázás nélkül.


Persze az újdonság nem való teljesen minden hátrány nélkül: a megváltozott adattároló-felületből következik természetesen az a tény is, hogy a jelenlegi DVD-lejátszók az új szuperkorongokkal nem tudnak majd mit kezdeni, így külön meghajtóra lesz szükség hozzájuk. Blu-ray-rajongók számára pedig szomorú hír, hogy a Blu-ray korongokat nem lehet ezzel az eljárással tovább turbózni.

Összehasonlításban tehát az új DVD-k az egyrétegű (25GB-os) Blu-ray korongokat minden további nélkül felülmúlják, viszont kicsivel elmaradnak a kétrétegűek mögött. A kulcskérdés innentől már természetesen csak az ár és a sebesség lesz: ha ez az új megoldás olcsóbban kínál jobb teljesítményt, úgy nem kizárt, hogy a Blu-ray ismét számíthat egy riválisra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. leviske
2008.06.27. 15:05
Szerintem a DVD-ket már bőven felesleges így tovább fejleszteni... onnantól, hogy új meghajtó kell hozzájuk, máris elvesztették a harcot a Blu-Ray-el szemben. :rolleyes: Nem hinném, hogy a több millás berendezéseiket csak úgy kidobálják a filmstúdiók. Pedig egy ilyen formátum elterjedése leginkább rajtuk múlik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Iceman
2008.06.27. 20:40
Világos amit írsz, de, ha egy kedves barátod elmegy hozzád, majd elordítja magát:
"Hö nézd má bazze, vonza a mágnes a terás winyódat" (ami persze tele van) akkor Te így konkrétan késbe d?lsz. Viszont, ha a dvd-n próbálja meg azt nem fogja vonzani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Iceman
2008.06.27. 23:09
Kedves kisbálint.
Már ne is haragudj, de Te drótkefével szoktál a haverokhoz járni? Mert én nem... Biztosan én vagyok ilyen régi módi, de valahogy ez nem volt eddíg szokásom.
u.i.: "a Te mágnessel jársz haverokhoz hozzászólást" megelőzendő mondom, hogy nem, nem azzal járok, de mindenkinek van hangfal a szobályába
u.i.2: tudom, hogy nem írtad volna ez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!