iPon Hírek

Jönnek a Broadwell-DE alapú Xeon D processzorok

Dátum | 2015. 03. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel viszonylag ritkán jelent be új integrált platformot, most viszont pont egy ilyen ritka alkalomra van példa, ugyanis a vállalat bemutatta a Xeon D platformot, ami a Xeon E3-as szerverprocesszorok és az Atom C2000-es sorozatú SoC egységek közötti szakadékot tömi be. A Xeon D az említett szegmensek pozitív tulajdonságait egyesíti, így hatékony alternatívát kínál az alsókategóriás szerverpiac azon részein, ahol az energia- és költséghatékonyság, illetve a hálózati kommunikációs képességek kapják a főszerepet.
A Xeon D egységek Broadwell-DE kódnévre keresztelt lapkára támaszkodnak, amely maximum nyolc darab nagyteljesítményű asztali Broadwell processzormagot és egy PCH-t is tartalmaz – ezek egyetlen lapkán foglalnak helyet, ami 14 nm-es csíkszélességgel készül. Az új lapka energia- és helytakarékos kivitelben kínál olyan funkciókat, amelyek a Xeon és Avoton sorozatú szerverprocesszorokra jellemzőek. A Xeon D azért is nagy durranás, mert az Intel szerint ez az első igazi Xeon SoC platform.
A Xeon D család leggyorsabb tagja a Xeon D-1540-es modell, amely összesen nyolc darab Broadwell processzormaggal rendelkezik és egyszerre akár 16 szálon is dolgozhat, hála a Hyper-Threading támogatásnak. Minden egyes processzormag 32 KB-nyi elsőszintű adat- és 32 KB-nyi elsőszintű utasítás gyorsítótárat kap, de emellett 256 KB-nyi másodszintű, illetve 1,5 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárhoz is hozzáférnek.
Az új SoC egységek DDR3L és DDR4-es memóriavezérlőt egyaránt kaptak. A Xeon D sorozat tagjai UDIMM memória esetén 64 GB-nyi, RDIMM memóriamodulok alkalmazásakor pedig 128 GB-nyi rendszermemória használatára képesek – természetesen ECC és non-ECC módon egyaránt. Fontos megkötés, hogy processzoronként maximum négy memóriafoglalat használatára van mód, ami memóriacsatornánként két memóriafoglalatot jelent. Ahogy az a lenti ábrán is látszik, a processzormagok elrendezésre crossbar helyett inkább gyűrűs topológiát követ.
A SoC klasszikus értelemben vett északi hídja 24 darab PCIe Gen 3-as sávot kínál, amelyek x16/x8 formában érhetőek el, de igény esetén akár x4/x4/x4/x4/x4 bontás is megvalósítható, ha a platform szolgáltatásai ezt megkövetelik. Ezen felül az integrált PCH is kínál még 8 darab PCIe sávot, de ezek már csak Gen 2-esek – összesen nyolc darab x1-es eszköz/vezérlő kiszolgálására használhatóak. A PCH jóvoltából a rendszert négy darab USB 2.0-s és négy darab USB 3.0-s porttal, valamint 6 darab SATA 6 Gbps-os orttal is fel lehet szerelni.
Hálózati támogatás tekintetében egy-egy SoC képes lesz két darab 10 GbE kapcsolat közvetlen kiszolgálására. Fontos előny, hogy az integráció jóvoltából a driveres támogatás menedzselése egyszerűbbé válhat a külön külső vezérlőt alkalmazó megoldásokéhoz képest. A 45 wattos TDP-vel rendelkező SoC egységek fedélzetén található PCH nagyjából 7-13 wattnyi TDP-t fedhet le, így a különböző I/O eszközökkel és a hálózati vezérlőkkel együtt nagyjából 20 wattnyi TDP esik ki, a maradék 25 watt azonban a processzormagoké. Emiatt a nyolcmagos D-1540-es modellnél elég magas, 2 GHz-es alapórajel van érvényben, a négymagos D-1520 pedig 2,2 GHz-es magórajellel gazdálkodhat – persze szükség esetén mindketten képesek akár 2,5 GHz-es órajelen is ketyegni, hála a Turbo funkciónak.
Az új SoC platform természetesen a szerverpiacon, illetve az üzleti felhasználóknak szánt megoldások piacán szükséges szolgáltatásokat is támogatja, így a virtualizáció,a kívülről történő rendszervezérlés és a RAS funkció egyaránt biztosított. A Xeon D modellek néhány téren így is lemaradásban vannak a Xeon E5 v3-as modellekhez képest, de az Atom C2000-es sorozatú termékeknél jóval komolyabb RAS támogatást nyújtanak.
Teljesítmény tekintetében is komoly előrelépést nyújtanak a Xeon D modellek az Atom C2000-es sorozat tagjaihoz képest. Az Intel szerint a leggyorsabb Xeon D SoC egység az Atom C2750-es modellhez képest – amely nyolc darab Silvermont CPU maggal gazdálkodik – egészen pontosan 3,4x nagyobb teljesítményt nyújt, amihez 1,7x jobb wattonkénti teljesítmény társul – azaz energiahatékonyság terén is látványos a javulás.
Ez persze nem is csoda, hiszen az új Xeon D processzor a Broadwell architektúra jóvoltából komoly előnyben van, plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy az említett Intel Atom SoC csak nyolc szálon tud dolgozni, míg a csúcs Xeon D a Hyper-Threadyng bevetésével tizenhat szálon végzi a munkát. Az is sokat számít, hogy a Xeon D olyan architektúra köré épül, ami a Haswellhez képest órajelenként 5,5%-kal több művelet végrehajtását teszi lehetővé. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a két sorozat között csíkszélesség-váltás is volt, ami energiahatékonyság tekintetében komoly előnyöket hoz (22 nm vs. 14 nm). Így nagyjából ki is jönnek az Intel által emlegetett különbségek.
A Xeon D esetében a rendelkezésre áll TSX támogatás, valamint teljes AVX 2.0-s, dual FMA és AES-NI utasításkészlet-támogatás is. Fontos megemlíteni, hogy a Xeon D SoC egységek Hardware Power States funkcióval is rendelkeznek, azaz operációs rendszertől függetlenül, a processzormagok aktuális paramétereitől függően képesek a teljesítmény hatékony szabályzására. Ezáltal a processzormagok sokkal gyorsabban válthatnak terhelés végeztével üresjáratba, mintha külön szoftver vezérelné őket, de a különböző teljesítményállapotok közötti váltás is sokkal finomabb, sokkal gördülékenyebb, ami pozitívan hat a rendszer rugalmasságára – és fogyasztására is.
A Xeon D-1500-as sorozatú SoC egységek a Data Center Edge szegmensben kezdenek, azaz első körben adatközpontokban találnak maguknak helyet, de később, az év második felében a Network Edge szegmensben, azaz a hálózati megoldások területén is feltűnnek majd. A termékek e területeken főleg olyan helyzetekben jöhetnek jól a vásárlók számára, ahol az Atom C2750-es platform már nem képes elég teljesítmény biztosítására, a Xeon E3-as platform pedig nem kellően költséghatékony. Ezzel együtt az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) szegmensben történő felhasználás is szóba jöhet az év második felében. A Xeon D családdal kapcsolatban itt találhatóak további információk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. tibaimp
2015.03.11. 20:54
Az a 45W a 8 magra + a teljes déli hídra nem semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mythbuster
2015.03.11. 22:47
Mindeközben az AMD -nél az emberek, a fejükkel bontják a falat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.12. 00:17
Az a 25W ami marad kb a procira. Ebbol meg teljesiteni is tudnak. Ez tenyleg nem semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. djgeg
2015.03.12. 00:34
Szép szép, de azért ne felejtsük már el, hogy 14nm erről beszélünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. siriq djgeg
2015.03.12. 01:36
Most akkor hurrogjam le mert mar 14nm en vannak es ilyet kepesek kihozni? Mekkora benak mar! 25W kell , hogy ilyet kivitelezzenek cpu oldara. Pedig 1W sokkal jobban hangzana. Igy mar jobb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gabest
2015.03.12. 06:03
Kéne már valami, amivel kiváltom a régi ős-atom d525-öm a nas-ban, kicsit köhög rajta a windows szerver. J1800/J1900 azért nem jó, mert egy alaplapon sincs 4 sata és állandóan megvariálják notebook ramokkal is. AMD meg nem 10 Wattos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LengyelFer...
2015.03.12. 08:36
#6 gabest:
Hasonló célra az [ASROCK QC5000-ITX/PH] (AMD A4-5000, 15W) néztem ki (itt jelenleg nem elérhető)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. djgeg siriq
2015.03.12. 12:23
Senki se mondta, hogy le kell hurrogni, csak nem akkora hatalmas szám 14nm eres technológiával és egy kis odafigyeléssel, hogy ennyit fogyaszt miközben TDP ről beszélünk btw.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop... djgeg
2015.03.13. 07:01
"14nm eres" Ezen jót nevettem így reggel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.13. 11:23
"eres" Jól van na, így jött össze
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp djgeg
2015.03.13. 14:51
Az OK, de a 14nm-et ki is kellett ám fejleszteni. A konkurens bérgyártók olyan messze vannak még tőle, mint az a bizonyos Makó.
14nm-en a Samu tud gyártani, ők is csak arm telefon procikat, ami szerintem lényegesen kevesebb tranzisztorból áll, mint egy ilyen xeon cpu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!