iPon Hírek

Jönnek a Full-duplex wireless hálózatok

Dátum | 2011. 02. 28.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A rádiózás - és ezáltal a WiFi - egyik kellemetlen hátulütője, hogy egy adott frekvencián egyszerre csak egy irányba mehet az adás. Ezt a mobilhálózatok is csak gondos tervezéssel és költséges megoldásokkal tudják megkerülni - amelyek nem is lennének kifizetődőek más wireless hálózatoknál. A Stanford Egyetem kutatóinak új megoldása a régi problémára azonban olcsó, hatékonyk, és gyors, így mindenhova jól jöhet.

Az egyirányúság oka egyszerűen az, hogy ha egy rádió egyszerre ad és vesz is, akkor a kisugárzott jelei több milliószor, vagy akár milliárdszor is erősebbek, mint a beérkező jelek; olyan, mintha az ember egy suttogást akarnak meghallani, miközben ő maga teli tüdőből ordít.

Három elektromérnök-hallgató, Jung Il Choi, Mayank Jain és Kannan Srinivasan erre a problémára egy olyan egyszerű és kézenfekvő megoldást talált ki, hogy annak hallatán a rangidős kutatók is azt hitték, hogy ez már régen eszébe jutott másoknak is, csak nem jártak vele sikerrel, és ezért nem alkalmazzák mindenütt: miután az adó értelemszerűen tudja, hogy mit is sugároz épp, azt az adást a vevő könnyen kiszűrheti, és így már nem is zavarja a többi jel vételét.


Szerencsére azonban a rangidős kutatók tévedtek, a hallgatók pedig sikeresen megalkották az első teljesen duplex rádiót, mely összesen három antennát használ: két adót és egy vevőt, mely utóbbi pontosan félúton helyezkedik el a másik kettő között, így azoknak a jelei gyakorlatilag kioltják egymást a vevőnél; nem teljesen, de ahhoz eléggé, hogy a vevőt már ne zavarják a külső jelek fogadásában.

E megoldás legfőbb előnye értelemszerűen az, hogy helyből megduplázza az adott idő alatt forgalmazható információ mennyiségét, de más területen is hasznát lehet venni - például a légiforgalom-irányításnál.

Persze van még mit fejleszteni a technológián, mielőtt bevetésre kerülhet a WiFi-hálózatokban is: növelni kell a jelerősséget és a hatótávot. Ezen jelenleg is dolgoznak, és maguk is izgatottan várják az új megoldásukon alapuló, az egyidejű, kétirányú kommunikáció előnyeit teljes mértékben kiaknázó hardvereket és szoftvereket. A fejlesztést már tavaly bemutatták a MobiCom alkalmával, kaptak rá (egyelőre csak ideiglenes) szabadalmi védelmet, jelenleg pedig a kereskedelmi forgalomba hozatalán munkálkodnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Szerzetes
2011.03.01. 20:46
Csak a piszkálódás miatt: a képen 2*2 antenna van. Hol a harmadik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mandris90
2011.03.01. 21:14
2ad 2 vesz nem nehéz 4 antennát tenni egy routerbe vagy egy laptopba vagy akár 6 ot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mandris90
2011.03.01. 21:14
2ad 2 vesz nem nehéz 4 antennát tenni egy routerbe vagy egy laptopba vagy akár 6 ot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!