iPon Hírek

Jönnek a hajlékony chipek

Dátum | 2008. 03. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Olyan új fejlesztéssel álltak elő az Illinois-i egyetem kutatói, amivel újra reflektorfénybe állították a szilikont: most már ugyanís hajlékony chipeket is elő tudnak állítani.


Tény és való, hogy a chipek merevsége eddig sok esetben komolyan korlátozta a felhasználásukat, így például a fejlett orvosi érzékelő-műszerek esetében. Az egyetemi csapat új alkotásának köszönhetően azonban a szilikon-rétegeket most már el lehet helyezni egy gumiszerű műanyaglapon, amit aztán már lehet nyújtani (mintegy 15%-al) és hajlítani is anélkül, hogy ez a műveletvégző egységeket károsítaná.

Ami pedig a felhasználási lehetőségeket illeti, a hajlékonyságnak köszönhetően nemsokára kialakíthatnak belőlük bármiféle, a szó legszorosabb értelmében véve hordható és viselhető elektronikát, vagy épp repülőgépeket láthatnak el külső érzékelőkkel, a burkolatuk bármekkora területén. Az Illinois-i csapat saját elképzelései szerint pedig minden eddiginél hatékonyabb agyi érzékelőket lehetne alkotni, amiket ténylegesen a megfigyelni kívánt terület köré tekerhetnek sebészi úton.

Az új fejlesztésről egy rövid demonstrációs video is megtekinthető a YouTube-on.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások