iPon Hírek

Jönnek a kapcsolattartó botok

Dátum | 2010. 12. 03.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

2015-re minden tizedik online ismerősünk egy úgynevezett "közösségi bot" lesz a Gartner legfrissebb előrejelzése szerint; egy olyan automata eszköz, melynek segítségével a különböző vállalatok és szervezetek folyamatosan tarthatják a kapcsolatot mindenkivel, aki akár csak érintőlegesen is feléjük néz.

Azért ne így képzeljük el a dolgot, a botok szoftverek
Meglátásuk szerint az ilyen botok elkészítése és aktiválása azért elkerülhetetlen, mert az egyre népesebb közösségi színtereken egyre nehezebb az ezekkel foglalkozó vállalati és szervezeti közönségkapcsolati alkalmazottaknak lépést tartaniuk több (tíz-, száz-)ezer (vagy több) érdeklődő bejegyzéseivel - főleg úgy, hogy még személyre szólóan is tudjanak válaszolni mindenkinek. Sok esetben az ilyen közönségkapcsolati megnyilvánulásokat csak egy hajszál választja el a közönséges sablonreklámoktól.

Ezt a problémát oldanák meg tehát - legalábbis bizonyos mértékben - az előrejzett botok, melyek a Gartner meglátása szerint rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tehetnek szert. A fent említett 10%-os arányt nézve tehát ha az valakinek 2015-re mondjuk 250 ismerőse lesz a Facebookon, akkor abból akár 25 is lehet ilyen bot.

Ami valóban nem is olyan képtelen ötlet, tekintve, hogy a chatbotok rohamosan fejlődnek, és volt már olyan, "aki" sikeresen vette a Turing-tesztet is (vagyis meg tudott győzni egy vele chatelőt arról, hogy ő valójában ember). Innen már valóban nincs messze a PR-ra való felkészítésük sem.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Ikaros
2010.12.03. 11:26
Csodás... most már nem csak virtuális közösségek,játékok,oktatás stb. lesz, de már a "barátok" szerzését is leveszik az ember válláról a virtuális barátokkal. Tényleg abba az irányba tartunk, hogy a végén csak egy biológiai energiaforrások leszünk és az "életünk" sem lesz más mint egy programozott szimuláció. Arról nem beszélve, hogy hiába csinálnak hiper szuper értelmes chat robotot mindig lesznek laikusok úgymond
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajthabala...
2010.12.03. 11:54
Hamar beborulna (vagy legalábbis megbillenne) a Facebook, ha kiderülne, hogy már most hány ilyen felhasználója van...

Az egész reklámvilág csődjét jelentené, ha tömegesen terjednének a kattintó-robotok, onnantól nem lehetne eladni egy reklámhelyet "10.000 letöltés" vagy "1.000 átkattintás" cimke alatt, és átalakulna a webes reklámozás MLM-é: Ha a te oldaladról kattintottak arra az oldalra, ahonnan aztán rendeltek, kapsz %-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan
2010.12.03. 22:35
Tudtommal a Turing teszten átmenő program nem tudott értelmes mondatokat létrehozni MAGÁTÓL, "csak" a kérdezőt ismételte, plusz hozzátett néhány szót - amit mondtak neki, arra kérdezett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2010.12.04. 11:07
Bot-ok... Es en bolond majd 1 even keresztul fogok egy ertelmes Bot -al beszelgetni, amit addig nem is veszek eszre. De nagyot nevetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!