iPon Hírek

Jönnek a LED-villanykörték

Dátum | 2008. 01. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Olyan új fejlesztéssel álltak elő nemrégiben a Glasgow-i Strathclyde Egyetem és a Fotonikai Intézet kutatói, amely újabb mérföldkő lehet az otthoni energiatakarékosság terén - nevezetesen a LED-villanykörtékkel. Becsléseik szerint ezek három éven belül le is válthatják a jelenleg forgalomban lévő elődeiket.


Ez az újítás talán kézenfekvőnek tűnik, de a megvalósítást sokáig gátolta az a tény, hogy a hagyományos LED-ek nem bocsátottak ki elegendő fényt ahhoz, hogy teljes szobákat bevilágítsanak. A Glasgow-i tudósok pedig éppen ezt az akadályt küzdötték le - ráadásul anélkül, hogy ehhez akár csak egyetlen wattal is több áramot vettek volna igénybe. Mi több, az új LED-alapú technika még kevesebb áramot is fogyaszt, mint a jelenleg épp nagyban propagált energiatakarékos izzók.


A fejlesztés lényege abban áll, hogy mikroszkópikus lyukakat ütnek a LEDek felületén; ennek eredményeképp a fényerősség jelentősen megnövekszik, miközben az energiafogyasztás változatlan marad. Ezt az eljárást nano-imprint litográfia néven emlegetik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. J.o.k.e.r
2008.01.02. 13:20
Jó az ötlet, ideje volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!