iPon Hírek

Jönnek a valószínűségprocesszorok

Dátum | 2009. 02. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Soha eddig nem látott újdonságot mutatott be a houstoni Rice Egyetem: egy valószínűségszámításon alapuló processzort. Az egységet röviden PCMOS-ként emlegetik, ami teljes hosszában kibontva "valószínűség-alapú kiegészítő fém-oxid félvezető"-t jelent.

Nevéhez híven a legfőbb különlegessége az, hogy egy az egyben szakít a jelenleg használatos processzorok és/vagy Boolean-logikájával, és helyettük a mindig a legvalószínűbb helyes válaszra alapozó számításokra hagyatkozik. Ennek eredményeképp a válaszok természetesen nem lesznek 100%-ig pontosak, ám sok olyan alkalmazás lehetséges, ahol ez nem is feltétlenül szükséges - és így az egység energiafelhasználása is nagyban lecsökken: mintegy 70%-al egy hagyományos, azonos képességű CMOS-processzorhoz képest.

Mivel pedig kevesebbet is kell várnia  a válaszokra, így egyben hétszer gyorsabb is jelenlegi vetélytársainál, és kiemelkedően alkalmas olyan matematikai feladatok elvégzésére, ahol a pontatlanság észrevétlen maradhat, vagy akár egyenesen kívánatos is. Az egyetemi gárda elgondolásai szerint a PCMOS remekül beválhat otthoni használatra szánt mobiltelefonoknál, videókártyáknál és más, beépített processzorokat alkalmazó készülékeknél is.

A technológia - amelynek kifejlesztésében segédkezett egyébként a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem is - még a kezdeti szakaszában tart, de a feltaláló, Krishna Palem professzor meglátása szerint az elkövetkező négy éven belül már sor kerülhet a tényleges sorozatgyártására is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. XiX
2009.02.10. 15:14
Vagy belépek vele az adóhatósághoz vagy nem tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. eXploRe4ct...
2009.02.10. 15:14
Nagyon jól hangzik, valóban sokszor fölösleges a pontos érték és macerás az és/vagy boolean megoldás-sal bíbelődni! Én látok benne fantáziát és jövőt! Főként a sebesség miatt; a kisebb tévesztések sok helyen elférnek, megvan a helyük.

Anno az egyik programom egy részének véletlenszerűen kellett működnie: elvoltam vele, mint a befőtt. Persze nem megoldhatatlan. Minden esetre kíváncsi leszek erre, mi lesz ebből...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. FeherZolta...
2009.02.10. 15:37
Végre egy előrelépés a Végtelen Valószínűség Hajtómű megvalósulása felé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zolleee93
2009.02.10. 16:11
De ugye azt írja hogy nem mindíg pontos...Magyarul akkor kapunk majd egy olyan terméket (gondolom elég húzós ára is lesz) ami még nem is pontosan dolgozik.Mondjuk ezekben annyira nem vagyok otthon, de olyat minek piacra tenni ami nem végez pontos munkát? Vagy mik azok a feladatok amikhez nem pontos munka kell???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mihaszna
2009.02.10. 16:44
Zolleee93: passzolok, át kell gondolni.

De ha belegondolsz, am ai procik az elágazóutasításokat is megbecsülik. Gondolmo valami olyasmi.

(Hardveres, szoftveres és a kettő vegyítéséből adódó becsléseket végeznek a mai procik.)

De első hallásra nem elvetemült ötlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Fary
2009.02.10. 17:00
ezt a nem pontosságot ne úgy képzeld hogy a pontatlan végeredménynek köze sincs a helyes eredményhez. pl ha egy értéket számolunk ami egy és ezer között változik és nekünk meg van engedve a +-3 eltérés akkor jó ez a proci. amúgy is jó csak akkor ellenőrizni kell a számítást egy mai hagyományos procival, és a visszaellenőrzés meg sokkal gyorsabban megvan mint a kiszámolás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ossyni
2009.02.10. 17:10
Szerintem a processzor óriásit fog robbanni a játék 3d piacán.

Példa: Tehát ha meg van engedve egy épület összeomlása script akkor nem kell minden "tégla" fizikáját kiszámolni, hanem megenged egy opciót, hogy 1. téglaessen úgy ahogy az "akar" hiszen a 2.mellette lévő így esik akkor a 3.másik meg úgy akkor sacc per kb ennek ide kell esnie.

Valahogy így lehet értelmezni a cikket.

Persze segghülye vagyok hozzá, de így van értelme egy ilyen fejlesztésnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Fary
2009.02.10. 17:11
"Vagy mik azok a feladatok amikhez nem pontos munka kell???"

szinte az összes feladathoz megfelel egy majdnem pontos érték kiszámítása, amin nem múlnak emberéletek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mihaszna
2009.02.10. 17:14
Fary: hmm nagyon okosat mondtál, nekem tetszik. Ez akkor egy kiegészítő processzor lenne? Tetszik az ötlet.

Hát ha a hibaarány ismert és megengedett, akkor valóban jó. Gondolom elsősorban tudományos számításokhoz kell (így kiváltják a sokgépes támogatást - tudjátok, képernyőkímélőben is van ilyen, hogy ha nem hazsnálod a géped és van ilyen képernyőkímélő, akkor addig az erőforrásokat fel tudják hazsnálni tudományos területeken.)

Majd ahogy lent is írták, egy mai procival (illetve többel) meg pontosítják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gebana
2009.02.10. 17:40
crysis 30 helyett 210 FPS el megy majd, csak néha tök nem azt csinálja majd a gép amit én mondok neki. hát. lol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jadam92
2009.02.10. 18:40
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jadam92
2009.02.10. 18:41
majd igy be épitik a proci mellé hogy ö majd keresi a virust miközben játszol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ossyni
2009.02.10. 20:12
valószínűsíthető, hogy nem tudja majd mit csinál.

Azért olyan nem hinném, hogy hibát csinál, inkább csak adott algoritmikus értékeken belűl valószínűlegbeni értékeket fog számolni.
Itt nem igenre vagy nemre kell gondolni, hanem komplett számítások leegyszerűsítésére.
A hiba ki van zárva, hacsak nem hibás a proci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr...
2009.02.10. 20:18
Tehát akkor, ha jól értem, ez kiszámít egy körülbelüli értéket (7× gyorsabban), amit egy hagyományos proci gyorsan leellenőriz (az ellenőrzés gyorsabb min a számítás ahogy Fary mondta), és esetleg pontosít.

Ha ez így működik, egy hagyományos proci részeként tudom elképzelni (mint ahogy most az L3 cache, és a közeljövöben beépítésre kerülő grafikus vazérlő), és egyáltalán nem rossz ötlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. homeware
2009.02.10. 21:49
A méretét elnézve, Phantomstranger véleménye felé húzok, elég pici ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Hunsziszi
2009.02.10. 22:30
Szerintem van ráció a cikkben de a megfogalmazás szerintem nem túl precíz, legalábbis nem értem. "Szakít a Boolean logikával?" El se tudom képzelni akkor mit csinálhat, az egész számítástechnika ezen meg a 2-es számrendszeren alapul. A pontosság is elég relatív, pl az összeadás, szorzás elég alapvető dolog egy processzor utasításkészletében, most hogy nem pontos, az egy dolog hogy pl 100 helyett 101 lesz az eredmény de kettes számrendszerben nem mindegy hogy egy bájt, melyik bitjét bénázza el nemde?
A másik amit nem értek: "mindig a legvalószínűbb helyes válaszra alapozó számításokra hagyatkozik" most akkor mégis van számítás, akkor csak boolean lehet, meg honnan tudja mi a legvalószínűbb? egy komolyab valószínűségi számítás elég sokáig tart (várható érték szórás, statisztika stb.) nameg a valószínűség sem 100% szóval megvan annak is az esélye hogy a proci valószínűleg a valószínűtlenebb számítást fogja alkalmazni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _PicuR_
2009.02.11. 12:51
Szerintem itt nem az egyszerü müveleteknél lesz a hangsúly.... 5500x6500= valuszinü mi lesz a várható vágeredmény ? naggy számoknál ahol valóban nem számit 3-5%
Az emberi szem 4096 szint tud állítólag megkölönböztetni. Nos akkor mizus a többivel ? Szal lesz hol nagyon hatékonyan tudjon dolgozni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Joachim21
2009.02.11. 13:59
Elképzelem ahogy a NASA is beszerzi az első ilyen processzorokat! Az első görbületi hajtóműves űrhajóba már ezt is építik be, és elindulnak vele a marsra, aztán kiszálnak a Jupiter egyik holdján! MAjdnem oda érkeztek :lol: Űrtávolságokban ez a kis tévedés semmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. d311c
2009.02.11. 19:11
Talán a Fuzzy logikával hasonlatos üzemre tervezik. Egyik legnehezebb feladat a felprogramozás lehet, mert jó kérdés, hogy hogyan adhatsz meg statisztikákat. Megoldás lehet az önprogramozás/önfejlesztés, de akkor - legalábbis kezdetben - pontatlanabb lenne - mintegy mellékhatásként.

Másik problémájuk, hogy szimulálni ezt lehetséges pontosan számító processzorokkal, de mit kezdene egy ilyen processzor a pontosan definiált feladatokkal? Leginkább érdekes a válasz az eldöntendő kérdésekre: Parancsra betölti a programot - vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pidzse
2009.02.12. 15:49
Tiszta oltás valószinüleg az 5+5 az 10 de ha jol meggondolom mondja a processzor lehet akár 9 is vagy majdnem 11. Kell ez nekünk most komolyan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.02.16. 17:25
pidzse, ez nem matematikai feladatokra fejlesztett modul.
Nem számításokra hanem számítások összességére tett és állított modul.

A processzor az élethű-ségre lehet optimalizálni, mint ahogy az életben sem történik meg kétszer ugyanúgy minden, csak nagy valószínűséggel ugyanúgy fog történni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!