iPon Hírek

Jönnek a világ első MRAM gyorsítótárral ellátott SSD meghajtói

Dátum | 2013. 11. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Buffalo szakemberei új, meglehetősen vonzó SSD meghajtókkal rukkoltak elő, amelyek gyorsítótárként nem DDR3-as memóriachipet, hanem STT-MRAM típusú memóriachipet használnak. Az új SSD meghajtók az SS6-os sorozatban kapnak helyet és mindannyian az Everspin STT-MRAM technológiájára alapozó gyorsítótárra támaszkodnak. Az MRAM típusú memóriák előnye, hogy azok nem illékonyak, azaz az üzemi feszültség megszűnésekor sem „felejtik el” tartalmukat. Az MRAM alapú megoldások esetében az adattárolásról mágneses rétegek gondoskodnak, ezekből a rétegekből pedig cellánként kettő van, amelyek együttesen egy bitnyi adatot képeznek. A cellán belül az egyik réteg polaritása állandó, míg a másik réteg polaritását áram hatására meg lehet változtatni, így a cella tartalma változtatható. Az új memória további előnye, hogy kikapcsolt alapállapottal rendelkezik, így mind üresjáratban, mind pedig üzem közben nulla szivárgási áramot produkál – ehhez speciális energiagazdálkodási trükkök bevetésére sincs szükség.

A fentiek miatt az STT-MRAM alapú gyorsítótárat alkalmazó SSD meghajtóknál nincs szükség extra kondenzátorok alkalmazására, hiszen hirtelen áramszünet esetén az adatok nem tűnnek el a gyorsítótárból, így nincs szükség arra, hogy azokat NAND Flash területre mentse a rendszer. Az új SSD meghajtók EMD3D064M típusú, 64 Mb-es kapacitású STT-MRAM memóriachipe(ke)t használnak, ami tökéletesen kompatibilis a DDR3-as memóriachipek által használt csatolófelülettel, sőt, hozzájuk hasonlóan az Everspin megoldása is WBGA tokozással érkezik. A Buffalo SS6-os SSD meghajtó sorozatának tagjai SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeznek és az üzleti megoldások piacát veszik célba. A vállalat az SSD meghajtókkal kapcsolatban egyelőre nem árult el részleteket, így a specifikációk mellett a megjelenés pontos dátumát és az újdonságok pontos árait is homály fedi.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Cannapeace
2013.11.23. 17:29
Már épp ideje volt ennek a hatalmas fejlesztésnek, nem is értem mért nem ezzel kezték az egészet. HDD mozgó alkatrészek nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. andris05
2013.11.23. 19:08
Én inkább azt nem értem, hogy miért nem SST-MRAM alapú az egész meghajtó. Ehelyett megy a bénázás, a lehúzás még egy jó ideig azzal a NAND-Flash-el, amelyik már a születése pillanatában is elavult volt (elfáradás)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. enisherpa
2013.11.23. 19:09
Ha a gyorsítótárat megnövelnék úgy 250 GB-ra, akkor a NAND flash részt el lehetne hagyni, és sokkal gyorsabb lenne az egész. Ez lenne a következő logikus lépés. Az ára meg majd lemegy, és jól megveszem.
szerk.: Megelőztek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thedevelop...
2013.11.23. 19:53
Az lesz a vége, amit mondtok. Persze addig is, be kell érni az ilyen hibrid megoldásokkal.
Nem kell sok és módosulnak a Neumann-elvű gépek. Nem lesz külön memória és háttértár, csak nem-felejtő memória. Ekkor a gép akár statikusan, akár dinamikusan dönthet arról, hogy ennek a tárnak mekkora részét szánja memória, és mekkorát a hagyományos értelemben vett háttértár funkciók ellátására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. eligor
2013.11.23. 20:41
thedeveloper: de, sok kell. a nem felejtő memóriák technológiája egyelőre kettő nagyságrenddel lassabb a ramoknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tibaimp
2013.11.23. 23:49
üzleti szegmensbe jön, úgyhogy csillagászati ára lesz, és az is marad egy jó pár évig még sajnos, az tuti, addig is megy a lehúzás, ahogy lentebb már írták...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thedevelop...
2013.11.24. 00:37
eligor: "egyelőre".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szviri
2013.11.24. 02:29
És nincs reboot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. eligor
2013.11.26. 00:14
thedeveloper: 10-12 évvel ezelőtt ez a különbség egy nagyságrend volt, tehát a ramok sebessége gyorsabban emelkedik, mint a háttértáraké, tehát az egyenlőség még nagyon messze van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Meteoreso
2013.11.26. 10:46
Ez így igaz amit mondasz, csak azt ne feledjük el, hogy a gazdasági válság miatt már nem érvényesül a régi másfél évente duplázódik minden tendencia.
3 éve is 1-2 terrás wincsik voltak forgalomba meg most is, így persze hogy behozza.
és én is azzal értek egyet a "Modern számítógépben" nincsenek mozgó alkatrészek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2013.11.26. 11:12
eligor: Amit írsz, azzal az a gond, hogy itt szó sincs háttértárakról. Ez mind csak memória. Az SDRAM-nak feszültségre van ahhoz szüksége, hogy megtartsa a tárolt információt, az MRAM-nak nincs. Tömören ennyi az összes különbség, tehát memóriákról beszélünk.

Az nem igaz, hogy nagyságrendekkel lassabb lenne egy MRAM. Már a fejlesztés korai stádiumában is sikerült demózni, hogy olvasási idejük 1-2ns, az írási nyilván elmarad a flip-flop alapú memóriák írási sebességétől, de itt is kb. csak kétszeres sebességről beszélünk ez utóbbiak javára.

Azt is elfelejted, hogy nem érdekes, ha az írási sebességük elmarad a mostani SDRAM-ok sebességétől, hiszen ezek nem felejtenek és az olvasási sebességük közel azonos a mostani memóriákéval.
Ebből az következik, hogy minden be van töltve a memóriába, amit egyszer felmásolsz a háttértárra.
El lehet felejteni a "Betöltés" feliratokat, hiszen a programkód és az összes adat is, amin a kód dolgozni fog már eleve egy gyors elérésű nem-felejtő memórián ülnek.

"Although MRAM is not quite as fast as SRAM, it is close enough to be interesting even in this role."
Forrás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. eligor
2013.11.26. 12:24
Értem amit írsz, de ez a megoldás operatív memóriaként való használata akkor is visszalépés. Fontos, hogy az összehasonlítás ceteris paribus legyen, azaz ne egy 16 csatornás vezérlőt hasonlíts egy 2x64 bites DRAM-hoz.

Ha viszont csak a végfelhasználási sebességet nézzük, akkor egy videokártyán lévő 256 bites memóriarendszer ma kb. 50-60 Gbit/seccel olvas. Hol van ehhez az MRAM?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2013.11.26. 17:12
A videokártyán lévő memória nem tudom hogy jön ide, hiszen azt most sem használhatja a rendszer általános célú memóriaként. Tehát egy RAMDrive például nem jöhet létre videomemóriában (kivéve hobbykertész módon létrehozott linux-ra írt szoftver segítségével).

Azt írod, hogy érted, amit írok, de szerintem nem. Ha pusztán MRAM lenne a gépben, nem lenne olyan, hogy "operatív memória". Ezért írtam, hogy megszűnne a Neumann elvű felépítés. Amit felmásolsz a meghajtóra, az egyből az általad említett, hagyományos értelemben vett operatív tárba kerülne. Innentől kezdve _minden_ mai megoldás csak lassabb lehet.

Gondolj csak bele, azt írod, hogy lassan olvas az MRAM az SRAM-hoz képest. Csak azt felejted el, hogy az SRAM-ban csak akkor van bármi is, ha előtte feltöltjük.


Mai módszer:
- Adat és programkód tárolása a háttértáron.
- Programkód végrehajtása előtt a kódot a memóriába töltjük. Ez azt jelenti, hogy a lassú háttértárról olvasunk.
- Adat feldolgozása előtt azt is betöltjük a memóriába, szintén a lassú háttértárról.
- Process-váltáskor a regisztereket elmentjük
- Ha elfogyott a fizikai memória, vagy az adott blokk már régóta idle, lapozunk (swap).
- A lapozás során adatot írunk és olvasunk a lassú tárolóra/ról.

MRAM esetén:
- Adatot és programkódot tárolunk a nem-felejtő memóriában.
- Végrehajtjuk a kódot a már memóriában lévő adatokkal
- Process váltáskor process-t váltunk, hiszen a memória nem felejt, nincs mit menteni
- Ha elfogy a fizikai memória, az azt jelenti, hogy betelt a nem-felejtő memória. Ez ellen nincs mit tenni, helyet kell felszabadítani.
- Nem lapozunk, hiszen nincs értelme egy 120GB-os, vagy még nagyobb memóriában lapozgatni.

Nem azt mondom, hogy ez 1 év múlva így lesz, csak azt, hogy valamikor a jövőben így lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!