iPon Hírek

Jönnek az erőterek és a holofedélzet

Dátum | 2008. 10. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Sok más különlegességhez hasonlóan ez a technika is Japánból érkezett, konkrétan a Tokiói Egyetem végzőseinek keze munkája: egy ultrahang-kivetítőről van szó, ami egy láthatatlan, de tapintható, tetszés szerinti felületet képes "kivetíteni" a levegőbe, igény szerint mozgatva vagy forgatva azt.

Semmiféle kesztyű vagy egyéb kiegészítő készülék nem szükséges hozzá, a kivetített felületek puszta kézzel, vagy bármi mással (mondjuk egy papírlappal, mint a lent látható demonstrációs videón) érzékelhetők, megfoghatóak - köszönhetően az úgynevezett "akusztikus sugárzás-nyomás" nevezetű "nemlineáris ultrahang-jelengségnek", ami lényegében annyit tesz, hogy az ultrahanggal jól körülhatárolt nyomáskülönbséget hoznak létre egy területen, ami így szilárd felületként érzékelhető.

Egyelőre persze a dolog még meglehetősen gyerekcipőben jár, tekintve, hogy mindössze 30 köbcenti térfogaton belül (tehát egy kb. három centi élhosszúságú kockában) képes alakzatok létrehozására, és azt is csak 1 cm térfelbontással, dehát valahol el kell kezdeni. Bizonyára néhány hónapon-éven belül már jóval finomabb felbontásra is képes lesz, nagyobb területen. Onnantól pedig a felhasználási lehetőségeinek csak a képzelet szab határt.

Nem is szólva arról, ha mindezt valóban sikerül kombinálni még valamiféle térbeli képkivetítéssel is, ténylegesen "kézzelfogható" hologramokat alkotva a'la Star Trek holofedélzet...

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások