iPon Hírek

Jönnek az Intel Broadwell alapú apró asztali számítógépei

Dátum | 2015. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ahogy a noteszgépek, úgy az apró asztali számítógépek is megkapják az Intel legfrissebb processzorait, a Broadwell SoC egységeket. A szóban forgó SoC-ok előnyeiből egyebek mellett az Intel NUC sorozatának tagjai is profitálhatnak majd, méghozzá rövidesen.
Három generációnyi vékony NUC – a jobb széleső a legújabb
Az új NUC konfigurációk kétféle kiszerelésben kerülnek az üzletek polcaira, extraként pedig speciális M.2-es bővítőhelyet kapnak, ami a megszokottal ellentétben nem PCI Express 2.0 x2-es, hanem PCI Express 2.0 x4-es adatátviteli sávszélességet kínál. Az újdonságok kétféle házzal lesznek elérhetőek: az egyik mindössze 31 milliméteres magassággal bír, ami a Haswell alapú modellekhez képest látványos előrelépés, a másik pedig picivel magasabb lesz, így az M.2-es mellett 2,5 hüvelykes adattároló is elférhet benne. A magasabbik kuckó elődjénél kisebb alapterülettel rendelkezik, ám a gyártó a bemutató alkalmával nem hozta magával az előző generációs magas modellt, így nincs mód direkt vizuális összehasonlításra.
Cserélhető fedlap – Fotó: The Tech Report
Mindkét kivitel esetén cserélhető lesz a fedlap, ami számos új lehetőség előtt nyit utat. A speciális fedlapok jóvoltából NFC támogatással bővíthető az adott NUC repertoárja, de olyan fedlap is lesz, amelyben egy Hauppauge TV tuner lapul. Persze dizájnos, több színben is elérhető, különböző logókkal ellátott fedlapok egyaránt érkeznek, sőt, a fedlap 3D-s terve úgyszintén elérhetővé válik, így akár 3D nyomtatóval is készíthető egyedi Broadwell NUC fedlap. A Core i3-as Broadwell SoC egységgel szerelt változatok még ebben a hónapban elérhetővé válnak, a Core i5-ös példányok érkezésére azonban márciusig várni kell. Aki Core i7-es processzorral szerelt Broadwell NUC-ra vágyik, legkorábban is csak áprilisban juthat hozzá. Érdekesség, hogy a Core i7-es példányok csak magas házban lesznek elérhetőek, a Core i3-as és Core i5-ös példányokból azonban magas és alacsony kivitel egyaránt készül. Az i7-es NUC-ok Iris Pro helyett csak Iris sorozatú integrált videó vezérlőt használnak.
Üzleti változat – Fotó: The Tech Report
Az Intel a konzumer szegmensbe szánt Broadwell NUC-ok mellett üzleti példányokat is piacra dob, amelyek a kereskedelemben jöhetnek jól. Ezek a konfigurációk két darab Mini-DisplayPort videó kimenetet kapnak, plusz eDP tüskesor is lesz rajtuk, így akár három kijelző kezelésére is képesek lesznek. Ezek a NUC-ok márciusban érkeznek, de csak magas kivitelben. Árazás tekintetében az Intel szerint arra számíthatunk, hogy a Broadwell alapú megoldások ugyanazokat az árszinteket foglalják majd el, amelyeken Haswell alapú társaik jelenleg is kaphatóak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!