iPon Hírek

Jönnek az önjavító chipek

Dátum | 2011. 03. 18.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

A chipek szakadatlan miniatürizálásának egyik hátránya, hogy minél kisebb valami, annál sérülékenyebbé válik, és annál könnyebben is hibásodik meg. Ezt a problémát igyekeznek orvosolni holland, német és finn kutatók egy önjavító chip kifejlesztésével.

Mielőtt azonban túlzott illúziókba ringatnánk magunkat, szögezzük le, hogy az "önjavító" némileg túlzó jellemzés: fizikailag ugyanis az égvilágon semmit nem csinál magával a kutatók által fejlesztett új chip, csak folyamatosan figyelemmel kíséri a saját teljesítményét, és ha valahol hibát érzékel, akkor átszervezi a belső folyamatait, kivonva a forgalomból a meghibásodott részt.

Ezt pedig a többmagos alapelv újraértelmezésével oldják meg; itt ugyanis a több mag célja nem pusztán a teljesítmény fokozása, hanem egyben a redundancia is: ha valamelyik magnál hibát érzékel a chip, akkor az addig oda irányított feladatokat átirányítja a többi, még kifogástalanul működő magba. A kutatók ezt a megoldást "méltóságteljes elöregedés"-nek nevezik, mivel így az egység hosszabb ideig marad működőképes.

A fejlesztést két egyetem és négy vállalat munkatársai végzik a CRISP konzorcium égisze alatt. A chipek várható érkezésének időpontja még ismeretlen, egyelőre csak egy bemutatkozásra futotta a Grenoble-ben megrendezett DATE2011 konferencia keretein belül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Szerzetes
2011.03.18. 09:15
Van értelme ilyen fejlesztésnek? Ahány ilyen magot belezsúfolnak okés, hogy annyiszor hibatűrőbb, de annyiszor többet is tudna dolgozni és ha elromlik cserélik.
Hogy tesztelik az ilyen alkatrészt? Nem olyan, hogy csak kihúzok egy kábelt és nézzük meg, hogy a másik irányba megy-e...
Mi történik ha a teszter hibásodik meg? A diagram szerint az nem redundáns
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Fzoltan
2011.03.18. 09:28
Szerzetes: Szerintem az elv az SSD-hez hasonlítható. Ott is "öregednek" a csipek. Valószínűleg itt is az lesz, hogy egy bizonyos méret alatt annyira megnő a meghibásodás lehetősége, hogy megéri inkább az, hogy legyártanak egy processzort, aztán szép lassan csökken a teljesítménye 100%-ról mondjuk 95%-ra. Ami azért lássuk be: nem olyan vészes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Vendég-Ven...
2011.03.18. 09:44
"és ha elromlik cserélik"

Már ha akkor még kapható a chip. A csere költsége is vsz. magasabb, mint egy kis beépített redundancia. A kieső üzemidő meg sokszor lényegesen drágább, mint a kis plusz redundancia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Runo
2011.03.18. 09:59
Ez nagy mértékben jó lehet olyan helyeken ahol nem éppen könnyű kicserélni egy chippet, pl. műhódok, meg ilyenek...
Szerintem nem rossz ötlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. rootshaper
2011.03.18. 10:02
mar eleve tok felesleges ilyenben gondolkozni, amellett, hogy a chipek ilyen utemben fejlodnek, es havonta jonnek ki az ujabb es ujabb procik. ugyan mar. a mostaniak kibirjak (mint az enyem is) tobb mint 4 evig gond nelkul... ennel tobb hova kell? mar bosegesen raferne egy csere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester
2011.03.18. 10:11
olyan helyeken ahova költséges eljutni kicserélni... gondolom én, és ahogy előttem is említették ilyenek a műholdak, de gondolom egyes mélytengeri műszerek is amiket csak lepottyantanak egy helyre aztán várják belőle az infót, vagy a műholdakhoz hasonlóan a bolygókutató "robotok", most is van a főbb rendszereknek backupja de ha ilyen chipekkel lenne felszerelve akkor méginkább növekedhet az élettartam, és a működési biztonság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. LoGA
2011.03.18. 10:21
Szerintem ez egy egyáltalán nem felesleges fejlesztés. Ugyanis a magok mind dolgoznak. Amikor valamelyik meghibásodik, akkor nem lesz használhatatlan az egész chip, csak lekapcsolja azt a magot. Ezáltal időt lehet nyerni a cserére. Arról nem is beszélve, hogy a mai Intel és AMD processzorok is használnak olyan technológiát, amivel kevesebb dolgoztatott mag esetén emelni tudják a frekvenciát. Így akár az is elképzelhető, hogy jelentős lassulás nélkül átvészel a chip egy olyan meghibásodást, ami korábban automatikusan kukát jelentett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Turai
2011.03.18. 12:12
Szefmester

Teljesen egyetértek veled.
Ez a technológia inkább olyan helyen fogják használni ahol a biztos/kompakt működés fontosabb a hatalmas teljesítményű helyigényes megoldásoknál.
A példák amiket írtál teljesen jól szemlélteti a jövőbeli felhasználási területeket is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rvn
2011.03.18. 12:27
Feleslges szerinte. Hamarabb cseréli az ember a cuccait az informatikában, mint hogy azok elromoljanak, legalábbis a többség így van vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nyunyo19
2011.03.18. 14:06
Egyáltalán nem haszontalan és felesleges. Nem arra kell gondolni hogy lecseréljük e vagy sem, hanem hogy haladunk az atomi szint felé ahol igen csak sérülékenyek lesznek a dolgok hiszen az IBM már 4-6 nm méretekről és technológiáról is beszélt, és ha ott leszünk nem állhatunk a technológia előtt üres kézzel. Addigra ki kell ennek a dolognak is fejlődnie, járni kell az úton, mert szükség lesz rá, hogy ne láss minden pillanatban kék-halált
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Fzoltan
2011.03.18. 14:36
nyunyo19: +1
Így látom én is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. _DiEGO_
2011.03.18. 14:39
Miért is csak a számítástechnikát emlegetitek ... (?) egy ilyen cuccos inkább nonstop működésű berendezéseknél lesz kiváló , egy hiba miatt nincs leállás... repülőgépek vezérlésénél - milyen jól jött volna sokszor egy hasonló dolog ... de lehetne sorolni az eszközöket ahol nagy szükség volna az ilyen állapotra/ működésre .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kajafun
2011.03.18. 14:47
Sztem ez egy nagyon jó dolog!
Az itt hozzászólóknak tuti volt már olyan, hogy valami bonyolultabb cuccuk (telefon, tv, stb.) a szemük láttára halt meg. Namár most mennyi pénzt takaríthattak volna meg ha később romlik el az a cucc?! Mongyuk 3 évvel később! ... és csak átlag felhasználó fejjel gondolkoztam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _DiEGO_
2011.03.18. 15:17
Sz+ámítástechnikában sem üzlet az , hogy valami túl sokáig bírja ki A garanciaidőt + 1-3 hónap , oszt annyi ... háztartási eszközöket sem hosszútávra gyártanak ... nézz pl. egy porszívót , ha elromlik - nem lehet javítani... vagy annyiba lenne majdnem mint az új... Nem a mindennapi átlag használati eszközökben fogunk ezzel találkozni - legalábbis még jó ideig .... szerény véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyunyo19
2011.03.18. 15:27
Na jo de ez nem direkt van így. A piacon lévő gyártók tömegtermelést hajtanak végre, ami azt jelenti hogy gépek gyártanak gépeket, marha gyorsan és sokat, tömegcikkbe. Ha elromlik nincs tömegjavító gyár ahova bevidd, szakképzett munkaerőnek kellene vele foglalkozni, így nyilván drága a javítás, és viszonylag olcsó a gyártás... ezt mindenki átláthatja egy trónolás közben . Ergo nem direkt gyártanak olyan terméket ami netán kevés ideig birja, hanem mert a tömeg termelés ezt követeli meg, hiszen drága cuccból nem lehet sokat eladni, azt pedig hogy mely termék mehet a tömegtermelésbe a piac határozza meg. Mellesleg az informatikában meg kicsit nehézkes is lenne a javítás, és ez olyan mértékben a tömegcikkek tárháza hogy a javítás és gyártás közti különbségek egetverőek, pláne amilyen szakképzettség kellene a javításhoz, azt meg ugye megint csak meg kell fizetni, gyártás oldalon meg nyilván nem hegesztők szerelik be a tranyót egy vezérlőbe na erről ennyit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2011.03.18. 16:13
Soha ne fordítsunk le olyat, hogy "graceful degradation"! Ennek ez a neve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Turai
2011.03.19. 10:13
nyunyo19

Ahogyan te is írtad vannak olyan esetek amikor a gyártás gazdaságosabb mint a javítás.
Egyik (komoly) gyártónak sem áll érdekében, hogy az általa készített termék tönkre mennyen pár használat után.
Egyébként az LCD alapanyag piacon mutatkozik meg a legjobban, hogy milyen veszélyekkel jár ha olyan gyártok is vannak akik a tömegtermelést/eladásokat a megbízható (minőségi) hosszútávú működés elé helyezik.

Utána lehet olvasni milyen következményei lettek a pazarló hozzáállásnak...
ritka földfémek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Drider
2011.03.20. 14:46
Ez olyan, mintha a CAN busz öndiagnosztizáló folyamatát ültették volna át chip-en belülre, ugyanis ott is pl., ha autóban elromlik az ABS, akkor a többi rajta működő eszköz észleli és elizolálják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!