iPon Hírek

Jönnek az új Nokiák, de csak jövőre

Dátum | 2016. 11. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Már biztosak lehetünk abban, hogy jönnek az Android operációs rendszerrel szerelt Nokiák, viszont jobban megvárakoztatják az érdeklődőket, mint ahogy arra korábban számíthattunk. Bár már most bemutatkozhatna olyan androidos mobil, amin a Nokia brand díszeleg, erre már szinte biztos, hogy csak jövőre fog sor kerülni.
Nokia N1
Az emberek már nagyon várják, hogy milyen okostelefon látja meg a napvilágot az Android zászlaja alatt, ami igazából érthető, hiszen vannak, akik mondhatni sok éve számítanak erre a lépésre. Az első pletykák az androidos Nokia mobilokról jóformán öregebbek, mint maga a Windows Phone 7 operációs rendszer, hiszen már 2010 előtt mindenki arra várt, hogy Androidot futtató Nokiák érkezzenek a symbianos gépek után. Most persze már tudjuk, hogy végül a finnek a Windows Phone-nak szavaztak bizalmat 2011-ben, és megkezdődött a Lumiák pályafutása. Miután a Microsoft és a Nokia páros nem tudott olyan népszerűségre szert tenni, amire korábban számítottak a felek, a redmondi alakulat úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi a dolgokat, és 2013-ban bejelentette, hogy felvásárolja a Nokia mobilos részlegét, melynek eredményeként a Microsoft logója került a Lumiákra. Ez volt az a pont, amikor újra felerősödtek a pletykák, hogy a Nokia márkanév újra fel fog tűnni a piacon, csak már az Androiddal, és lényegében nem sokkal később így is lett. 2014 novemberében reflektorfénybe lépett a Nokia N1. Az N1 az Androiddal karöltve futott be, viszont nem okostelefon volt, hanem egy OEM táblagép a Foxconn gondozásában. Idő közben kiderült, hogy a Nokia jogi akadályok miatt egészen 2016 negyedik negyedévéig, vagyis mostanáig el volt tiltva attól, hogy a márkanevét okostelefonon feltüntesse – ezt még a Microsoft kötötte ki a felvásárláskor.
Így jutottunk el ide, és ezek tükrében lehet igazán érezni azt, hogy mekkora nyomás van most a Nokián, illetve azokon a vállalatokon, akik időközben bejelentkeztek a Nokia márkanév használatára. Hogy kikről is beszélhetünk? Nos, tavasszal derült ki, hogy egy finn vállalat, a HMD global Oy vásárolta meg azokat a jogokat, amik az új okostelefonok piacra dobásához szükségesek, és ők egy kínai partnerrel vágnak neki a cseppet sem sima útnak. A FIH Mobile, a Foxconn egyik leányvállalata lesz a finnek partnere az androidos mobil létrehozásában. A FIH feladata lesz a gyártás és a terjesztés, valamint a fejlesztés java is, a HMB pedig a márka építése mellett a szabadalmak menedzselésért és az ügyfelekkel, a partnerekkel a kapcsolattartásért fog felelni. Így lett megoldva, hogy a Nokia gyakorlatilag finnként tér vissza a piacra, de a színfalak mögött bőven ott van Kína. A HMD vezetőségében olyan ismerős nevek is feltűnnek, mint Arto Nummela, aki még a Microsofthoz is követte a Nokia mobilos részlegét, Florian Seiche, aki szintén dolgozott egyebek mellett a Nokiánál is korábban és Pekka Rantala, ő pedig évekig a Nokia marketing részlegét erősítette 2011 előtt. A HMD ráadásul kizárólagos jogot kapott a Nokia név használatára 2025-ig, így amit most letesz az asztalra, az igencsak hosszú távon határozhatja meg a brand sorsát.
Néhány hónappal ezelőtt mindenki arra számított, hogy már az idei évben reflektorfénybe kerülhet az első Android operációs rendszert futtató Nokia, most viszont már tisztán látjuk, hogy erre csak 2017-ben fog sor kerülni. A HMD global Oy a lehető legjobb alkalomra vár, ami most úgy fest, hogy a Mobile World Congressen fog eljönni. Az MWC 2017 az eddigi szokásokhoz hűen február végén nyitja meg a kapuit, és Barcelonában kerül megrendezésre, ahol már biztosan feltűnik majd a kiállítók között a HMD is. Ennek kapcsán érdekesség, hogy a Nokia vezérigazgatója, Rajeev Suri is bejelentette, hogy tartani fog egy tájékoztató eseményt, és – talán nem véletlenül – ezt sokan már össze is kötik az Androidot futtató eszköz érkezésével.
Azt továbbra sem igazán lehet biztosan kijelenteni, hogy mire számíthatunk, de jelen állás szerint elképzelhető, hogy nagyjából egyszerre három okostelefon is debütálhat a visszatérő márkanév alatt. Két Nokia csúcsmodellre számítanak a szaklapok, melyek fémből készült házzal léphetnek piacra, és minden tekintetben az élvonalat fogják képviselni, illetve jöhet egy középkategóriás megoldás is, ami korábban a Nokia D1C néven bukott le egy teljesítményteszten, és akkor részletesen be is számoltunk róla.
Állítólag ez lehet a Nokia D1C.
2017 februárja még messze van, de minden bizonnyal addig fogunk hallani az érkező androidos Nokia okostelefon(ok)ról, ami(k)re valószínűleg most többen kíváncsiak világszerte, mint a következő generációs Apple iPhone-okra. A HDM global pedig minden bizonnyal nagyon örülne neki, ha legalább akkora kereslet lenne az újdonság(ok)ra, mint az iPhone 7 párosra – de persze erre azért vajnyi kevés esély van, ha őszinték akarunk lenni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. noPublicFG
2016.11.23. 22:09
Megérkezik a régi/új Nokia, mint az ezeregyedik androidos telefon. Micsoda változatosság!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. straylight
2016.11.24. 10:46
3...2...1... Mikrofos... Elop... Trójai faló... :D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2016.11.28. 16:02
Szerintem igen jó esélyekkel indulnak majd a szezonnak!
Én mindenesetre egy középkategóriás indítást egy belépő szintel követném és végül egy CSÚCS hardvert hagynék a végére!

Nagyon sok ismerősöm mondta, ha lenne egy számára megfelelő NOKIA alternatíva Androiddal, gondolkodás nélkül váltanának rá!
A márka még mindig nagy név a szektorban és ha azt nézzük annó is csak az volt vele a baj, hogy nem tartotta a lépést a piaci trendekkel akkor most, ha tanulnak a múlt hibáiból ismét egy sikeres brand-ot építhetnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2016.11.28. 16:14
Windows-os verziókra ne is számítsunk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!