iPon Hírek

Jóval több magma van a Yellowstone alatt, mint hitték

Dátum | 2013. 10. 31.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Legalább két és félszer annyi magma van közvetlenül a Yellowstone Nemzeti Park alatt, mint azt korábban feltételezték. Ennek ellenére a területen továbbra is inkább a földrengések jelentik a legfőbb veszélyforrást, nem pedig egy esetleges kitörés. A vulkanikus aktivitásáról híres régió egy úgynevezett forrópont fölött helyezkedik el: a köpeny aljából kiinduló hőoszlopban felfelé áramló magma a kéregbe mélyen behatolva fűti a park gejzírjeit és forrásait. A magma legnagyobb része egy gigantikus kamrában található, pár kilométerre a felszín alatt. A legújabb felmérések szerint ez a kamra nagyjából 80 kilométer hosszú és 20 kilométer széles, ezzel a legnagyobb ismert összefüggő magmatest a kéregben, mondta el Robert Smith, a Utahi Egyetem geofizikusa. Az Egyesült Államok nyugati részén található nemzeti park szíve az a kaldera, amely egy 2,1 millió éve bekövetkező vulkánkitörés során keletkezett, amikor a vulkán önmagába roskadt.

A szakértők több mint 4500 földrengés adatai alapján térképezték fel a felszín alatt húzódó magmatömeget. Mivel a szeizmikus hullámok az olvadt kőzetekben lassabban haladnak, mint a szilárd rétegekben, a rengések tanulmányozása révén pontos kép alakítható ki arról, hogy mi is rejtőzik a mélyben. Az adatok alapján a kamra leginkább egy 4000 köbkilométer térfogatú szivacsra emlékeztet, amelyet 6−8 százalékban tölt ki a magma. A kamra nagyrészt a kaldera alatt helyezkedik el, illetve északkeleten enyhén túlnyúlik azon. A kamra fölötti 5−10 kilométeren a kéreg jelentősen hűvösebb és ridegebb, így a rengések során könnyen megreped. A területen nem is egyedi földrengések, hanem rengéssorozatok a jellemzőek: a kutatók mérései szerint kisebb rengések minden másodpercben jelentkeznek. Az állandó földmozgásoknak köszönhetően a vulkáni gázok és a magma okozta feszültség folyamatosan enyhítődik. A Yellowstone területén utoljára 640 ezer éve volt nagyobb kitörés, azóta pedig 50−60 kisebb kitörés következett be, a legutóbbi 70 ezer éve. Ahogy már említettük, a térségben sokkal gyakrabban enyhítődik kisebb-nagyobb földrengések formájában a kéregben felgyülemlett feszültséget, mint kitörésekkel. Ezen rengések közt pedig katasztrofálisak is akadnak. A legutóbbi nagyobb esemény 1959-ben volt, ekkor egy 7,3 magnitúdós rengés 28 ember halálát okozta. Smith elmondása szerint tehát a mamutkitörések helyett inkább a földmozgásoktól kell félni, hiszen ezek a régió természetéből jóval gyakoribbak.
A hévizek egyike, a 69,8 °C-os Morning Glory Pool, amelyből a szeizmikus aktivitás hatására időnként gejzír tör elő
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Zsoooooti
2013.10.31. 21:37
Jó nagy patti. Az életemben maradjon még ott ahol van és az ufók se jöjjenek + a föld se melegedjen fel és a jégkorszak is elmaradhatna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. homeware
2013.11.01. 07:21
+1 Zsooooooti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. benifasio
2013.11.01. 12:23
De az "UFO"-k miért ne jöjjenek? Már késő ilyet kívánni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szilagyiv
2013.11.01. 12:24
Ezt megmondta Woody is a "2012" filmben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. uristen
2013.11.02. 22:15
Az UFO -k már köztünk vannak, én már láttam néhányat, de külsőleg nagyon emberinek néznek ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Powerdream urist...
2013.11.03. 12:59
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!