iPon Hírek

Jövőre érkeznek a hatmagos Phenom II-esek

Dátum | 2009. 09. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD hatalmas mérnöki bravúrt hajtott végre azzal, hogy nemrégiben hatmagos Opteron processzorokat dobott piacra, méghozzá olyanokat, amelyek azonos fogyasztás mellett üzemelnek, mint négymagos társaik. A hét elején a vállalat kínálatában 40W-os ACP-vel rendelkező hatmagos Opteron is megjelent, ami költséghatékony energiafelhasználás mellett üzemelő szerverek építésére nyújt lehetőséget.

A szerver piacon a dolgok jelenlegi állása szerint már elindult a hatmagos processzorok terjedése, no de mi a helyzet az asztali processzorok piacán? Az AMD egyelőre nem osztott meg olyan információkat a nagyközönséggel, amelyek szerint hatmagos Phenom II-es processzorok érkeznének, ám különböző ipari források szerint már nem kell sokat várni az asztali hatmagos processzorok érkezésére sem. A Thuban névre keresztelt hatmagosok a következő év harmadik negyedévében kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, ezek az újdonságok gond nélkül használhatóak lesznek a jelenlegi Socket AM3-as alaplapokkal is, ám egy BIOS frissítésre azért mindenképpen szükség lesz. A termékek DDR3-1333 MHz-es memória modulok fogadására lesznek képesek és a Phenom II-es termékcsaládban kapnak helyet (Phenom II X6?).

Thuban processzorok, Leo platform: támad az AMD

A hatmagos Thuban processzor felépítése.
Az újdonságok összesen 9 MB-nyi gyorsítótárral lesznek felvértezve: ez 6 x 512 KB-nyi másodszintű- és 6 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárból adódik össze. A felsőkategóriás asztali megoldásokkal egy időben egy új platform, a Leo is debütál, amely a Dragon utódjául szolgál. A friss platform hatmagos Phenom II-es processzorból, AMD 890FX vagy 890GX északi- és SB800-as déli hídra épülő alaplapból, valamint DirectX 11-es, Evergreen sorozatba tartozó videokártyából áll. Az új platform érkezésével egy időben az AMD Fusion és Overdrive szoftverei is kapnak egy-egy lényeges frissítést.

A Leo platfrom felépítése.
Az új platformban helyet kapó SB800-as déli hidak esetében már natív Sata 6 Gbps-os és USB 3.0-s támogatás is jelen lesz, sőt a termékekben integrált BroadCom MAC Ethernet interfész is helyet kap. Érdekesség, hogy a Leo platform részét képező 8-as sorozatú lapkakészletek és a hatmagos Thuban processzorok nem egy időben kerülnek forgalomba: az új processzorok csak valamivel a friss alaplapok megjelenése után lesznek elérhetőek.

Az Intel megint egy lépéssel előrébb jár...

Ezzel egy időben az Intel is dolgozik saját hatmagos asztali processzorain, amelyek Gulftown kódnévre hallgatnak. A termékek 32 nm-es csíkszélességgel készülnek és a HT támogatás jóvoltából egyszerre 12 szálon tudnak majd dolgozni. A Gulftown processzorok is használhatóak lesznek a jelenlegi X58-as alaplapokban, ám ezek a processzorok egy negyedévvel korábban, 2010 második negyedévében kerülnek a boltok polcaira.

Hatmagos AMD processzorok: mire fel a nagy késés?

Az X-bit labs munkatársai az AMD termékeivel kapcsolatban egy meglehetősen érdekes kérdést tettek fel: Vajon miért vár a vállalat egy évet az Istanbul Opteron processzorok startja után azzal, hogy piacra dobja első hatmagos asztali processzorait? Az AMD szerverprocesszorokat érintő útiterve adja meg a kérdésre a választ. Az Istanbul Opteronok csak DDR2-800-as memóriavezérlővel bírnak, ugyanis az AMD maradt a jól bevált Socket F platformnál, amely DDR2-es modulok használatát teszi lehetővé. A gyártó jövő év folyamán piacra dobja DDR3-as memóriatámogatással ellátott Opteronjait is. A hírek szerint így a Thuban processzorok nem az Istanbul, hanem a következő generációs Lisbon hatmagos processzorok asztali leszármazottai lehetnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. ByrDer
2009.09.03. 15:57
Valami azt súgja ezek nem 40 wattosak lesznek lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gedezoli
2009.09.03. 16:35
Jobban várom Intel processzorát, de remélem jól sikerül AMD-nek és sikerül komoly versenyt kialakítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. janamo
2009.09.03. 16:44
én úgy tudom hogy a 125W-os és a 140W-os TDP kategóriákba érkeznek persze biztos lesz energia takarékos változatuk majd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. norman81
2009.09.03. 17:20
Mert lehet addigra már támogatni fogják a 4+ magot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pluto
2009.09.03. 17:46
Norman, u.így a videókártyákhoz is lehetne jobban optimalizálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Joachim21
2009.09.03. 21:20
Oliba
Azért, mert ez AMD, és nem "szemét" Intel. Ennek biztos racionális oka van, és azért valljuk meg, ez nem fog 12 szálon dolgozni, szóval ez még égy ésszerű ésszerűtlenség? :lol: Nekem is feltűnt, h most nem halljuk az alapítványi kórust!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. homeware
2009.09.03. 22:00
Én azt mondom, hogy jó, hogy fejlődik a technológia és egyre modernebb, nagyobb teljesítményű hardverek készülnek, csak az a szomorú, hogy a szoftvergyártók nem képesek lépést tartani. Mostanra eljutottunk odáig, hogy sok játék képes profitálni 2 magból és még néhány a 3., vagy 4. magból, de sajnos mire oda jutunk, hogy ezek a processzorok kihasználhatóak lesznek játék közben, olyan sok idő fog eltellni, hogy már jön is a következő generációs sorozat és akkor még ki sem használtuk a 6 magos processzorunk. Legalábbis az én szemszögemből így néz ki... persze ez csak személyes meglátás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hayate
2009.09.03. 22:15
Ahogy korábban is írták egyáltalán nem a játékok végett vesz valaki 4/6 magos processzort. Videókódolás, és szerkesztés, egy kis hobbi 3d grafikai munka, tervezés(pl keresztanyám házakat tervez gépen ahol kell a kaka
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. norman81
2009.09.04. 01:02
pluto : 1etértek,nagyon is lehetne,sőt nagyon is kellene........
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jani00
2009.09.04. 08:21
üdv

Skacok érdekes módon nekem pl egy 4 magos intel van ,de néha sajnos ez is kevés hihetetlen mert akár csak játékbol renderelek valamit közben böngészőben olvasok egy tutorialt és közben pedig photoshop egyszóval annyira nem irreális a 6 mag szügsége ,de mivel én kb 2 évig tuti nem fogok fejleszteni ezért én már csak a 12+ magos procit fogom megvenni ha 1x kijön
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2009.09.04. 18:49
Akkor feltételezem a Thuban már csak AM3-as lapokban megy majd és kikaparják belőle a DDR2 vezérlőt...

Attól függetlenül sajnálom ezt a Q3 dolgot. Elég sokan ki fogják szvsz hagyni, miután egy negyedévre rá már jön is a Bulldozer. Bár, ha Q3 alatt Júli elejét értjük, akkor nem lesz annyira gond ebből, de jobb lett volna, ha az új Radeonokkal eltudják őket startoltatni. Így mehet majd 10Q3-ig a Deneb órajelnövelgetés. :mellow: Jó lett volna, ha úgy egyként tud érkezni az egész platform, mint a Spider, és nem úgy szétzilálva, mint a Dragon.

oliba:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2009.09.04. 19:58
Welcome back Leviske, rég láttalak errefelé!

Megnézegettem kicsit ezt a 6magos lapkát, vagy legalábbis amit annak sejtenek, és ... egyszerűen 2 magot hozzátoldottak a most is létező P II X4hez. Az előzetes szerint semmi egetrengető változás ezen kívül, ugyanúgy 6MB L3 cache + 3MB L2. Számomra nagy kérdés hogy milyen órajellel érkezik, hogy mekkora fogyasztása lesz, és milyen hűtő kell majd rá. A fórumok többségében egyetértenek abban, hogy nem játékok alatt fogja a legelőnyösebb arcát mutatni, inkább olcsó tudományos számításokra használt gépek, és high-end munkaállomásokban lehet nyerő választás.

Egy kis AMD-s humor, vagy nem is annyira humor... olvassátok el, könnyed rövid kis olvasnivaló.
Bulldozerről is vmi, hogy mire készüljetek.
AMD saját fóruma, innen is lehet olvasgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2009.09.04. 23:07
Néked is üdvözlet Joachim.

Igen, plusz két magot hozzátoldottak. Nem tudom mi ezen a szörnyű. Az Intel 6magosa is csak a 32nm miatt lesz másabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Joachim21
2009.09.05. 00:10
Szóval nem mondtam hogy szörnyű, csak hogy ha már 2 mag pluszt hozzáadtak, akkor figyelhetek volna a cache/mag arány megtartására is. A gulftown 32nm mellett új utasításkészleteket, és nagyobb L3 cache-t is magában foglal.
Játékokban meg nem a processzor a mérvadó, hanem a videókártya. Hány olyan tesztet láttunk már, ahol játékokban akármelyik procit véve is (core2, phenom II, core i7) 1-2 fps eltéréssel mind ugyanazt produkálta? DX11el változhat vmit a kép, de alapvetően egy processzor megítélésénél nem a játékteszteklesznek döntőek. Nemtudom elolvastad-e a linkeket, amiket beraktam, főleg az első nagyon érdekes olyan szempontból, hogy egy AMD fejes blogjából van, és ... és olvassátok el. Nem vagyok senki pártján, és senki ellen. Csak nemhiszem hogy most majd minden AMD-s rohanni fog 6 magos prociért a boltba ha ez kijön. Gulftownból sem fog sokat eladni az iPon, sztem ebből sem, legalábbis otthoni használatra, inkább lesz ez egy jó "céges" proci, mint otthoni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!