iPon Hírek

Jövőre érkeznek az Intel Optane DIMM családjának tagjai

Dátum | 2017. 05. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel 3D Xpoint memória-technológiája csak nagyon lassan terjeszkedik a piacon, de egyre több termékben tűnik fel, és hamarosan memóriamodul-formátumban is felbukkanhat, így egyfajta hidat képezhet a memóriamodulok és a NAND Flash alapú adattárolók között.
A bemutatott konfiguráció
Az újdonságokkal kapcsolatban egy ideje nagy a csend, de az elmúlt hét folyamán végre megtört a jég, ugyanis az SAP Sapphire konferencia alkalmával feltűnt néhány Optane DIMM, amelyek az SAP HANA memória-analitikai platformjában teljesítettek szolgálatot. Annyi biztos, hogy a termékek működnek, az viszont egyelőre rejtély, hogy pontosan milyen teljesítményt nyújtanak és ez hogyan viszonyul a DDR4-es memóriamodulok, illetve a gyors NAND Flash alapú adattárak sebességéhez. Az mindenesetre biztató, hogy az Optane DIMM sorozat tagjai rövidesen kereskedelmi forgalomban is kaphatóak lesznek.
Intel Optane DIMM
Az Intel és a Micron által kifejlesztett 3D Xpoint memórialapkák jóvoltából az Optane DIMM modulok strapabíróbbak lesznek NAND Flash alapú társaiknál, sebességük pedig a DDR4-es memóriamodulokéhoz hasonlít majd. Nagy előny, hogy a DDR4-es memóriamodulokhoz képest olcsóbbak lesznek és nagyobb adatsűrűséget nyújtanak, azaz egy-egy ilyen modul több adat kezelésére lesz képes, ráadásul nem-illékony módon. Az Optane DIMM család tagjai komoly lendületet adhatnak a HPC, a virtualizációs és a felhő iparágnak, ahol egyre nagyobb szerepet kapnak a memórián belül elvégzendő feladatok. Az Optane DIMM modulok várhatóan 2018 folyamán érkeznek, méghozzá az Intel Xeon Scalable Platformjának frissített változatával, a Cascade Lake-kel egy időben.
DC P4800X
Az átmeneti időszakban továbbra is a 3D XPoint alapú DC P4800X Optane SSD-k kapják a főszerepet, amelyek a Memory Drive Technológiával karöltve komoly előnyöket kínálnak a piac szereplői számára. Az említett szoftverrel, amit egyébként külön licencdíj ellenében lehet elérni, a DC P4800X SSD tárterülete egyetlen nagy memória-tárterületként jelenik meg az adott operációs rendszer előtt, így könnyedén fogható munkára. Mivel a Memory Drive Technology jóvoltából sem operációs rendszer, sem pedig alkalmazások terén nincs szükség extra optimalizációra vagy módosításra, a termék könnyedén használható, ellentétben más hasonló próbálkozásokkal, amelyeknél a memória-címtér kibővítéséhez jelentős módosításokat kellett eszközölni mind platform, mind pedig szoftver szintjén.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!