iPon Hírek

Jövőre hatalmasat fejlődik a Bluetooth technológia

Dátum | 2015. 11. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Bluetooth Special Interest Group felvázolta, jövőre milyen főbb változásokra lehet számítani Bluetooth fronton: lényegében az IoT eszközök minden eddiginél hatékonyabb kiszolgálása lesz a legfontosabb cél. Persze nem is csoda, hogy az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) szegmens ennyire komoly hátszélre számíthat, hiszen óriási növekedési potenciál szunnyad a területben, amit az elkövetkező évek során egyre nagyobb lendülettel próbálnak kiaknázni. A Bluetooth szabvány 2016-os újításai lényegében megágyaznak a bővülésnek: az IoT eszközök hamarosan gyorsabban kommunikálhatnak egymással és a helyi infrastruktúrával, plusz jelentősen nagyobb lefedettséggel gazdálkodhatnak, mint eddig, ami új lehetőségek előtt nyit kapukat. A tervek szerint a Bluetooth Smart esetében akár négyszeres hatótáv-növekedés is elérhetővé válik, ami új szintre emelheti az okos otthonokat és az őket kiszolgáló infrastruktúrát, valamint a kültéri megoldások is új lendületet kaphatnak. Ezzel együtt 100%-os sebességnövekedésre is számíthatunk, méghozzá úgy, hogy a fogyasztás nem növekszik, ami rendkívül jól hangzik.
Az újítások hatására jelentősen felgyorsulhat az adatforgalmazás, ami a kritikus alkalmazási területeken – mint például az egészségügyi eszközök szegmensében – kiemelten fontos. Az extra sávszélesség ezzel együtt jótékonyan hat a reszponzivitásra és a késleltetést is jelentősen csökkenti. A Bluetooth alapú eszközök a Mesh Networking technológia jóvoltából egymáshoz csatlakozva hálózatokat hozhatnak létre, ezek a hálózatok pedig lefedhetnek egy teljes lakást vagy házat, de akár ipari felhasználás esetén is jó szolgálatot tehetnek. Az efféle hálózatok új szintre emelhetik az otthoni és ipari automatizációs rendszerek funkcionalitását. A Bluetooth SIG szakemberei természetesen minden segítséget megadnak majd a fejlesztők számára annak érdekében, hogy az új IoT szolgáltatások mögött erős fejlesztői háttér épülhessen ki, hiszen ez a siker egyik kulcsa. Ennek keretén belül egyebek mellett frissülni fog a tagok számára nemrégiben elérhetővé tett Bluetooth Developer Studio nevű fejlesztőeszköz is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. djkissmrt
2015.11.12. 11:13
A hatótávolságát tényleg nem ártana növelni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam djkis...
2015.11.12. 11:53
Most is vannak Class 1 eszközök, csak a fogyasztás miatt nem építik be. (na meg ha nem NYÁK-antennát használnának, az is sokat dobhatna)


A Mesh networkingnek kifejezetten örülök. A zigBee piszok drága, és botrány, hogy a BT még most is csak egy eszközzel tud egyszerre foglalkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Reinkz dbela...
2015.11.12. 16:13
Én nem vagyok otthon a BT világában de tudok filet küldeni mi közbe megy a bt-s fejhallgatóm,
itt akkor az adat csomagok sorba állnak? vagy hogy hogy nem tud foglalkozni két eszközzel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sola
2015.11.13. 08:40
Ez jól hangzik, de az IOT-hoz a BT kommunikációs chip ára is le kellene menjen 1 dolcsi környékére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!