iPon Hírek

Jövőre indul a Google óriási könyvesboltja

Dátum | 2009. 10. 16.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Várhatóan a jövő év első felében indul be majd a keresőóriás Google Editions nevezetű univerzális online könyvesboltja, amely bármely olyan készülékről hozzáférhető lesz, ami képes egy modernebb böngésző futtatására (így tehát még akár az Amazon Kindle-jéről is).

Más online könyvszolgáltatókkal ellentétben a Google boltja lehetővé teszi a könyvek eltárolását, hogy netkapcsolat hiányában is olvashassuk azokat. A jelek szerint pedig lesz is miből válogatni, mivel már induláskor mintegy 400-600.000-es választékkal nyit majd a bolt.

Ezek egy része természetesen a Google ellentmondásos online jogregiszterének folyománya, amelyet már sokat támadtak, de amit a Google továbbra is meglehetős sikerrel védelmez, rámutatva egyrészt arra, hogy enélkül számos könyv egyszerűen elveszne, másrészt pedig arra is, hogy ha egy addig ismeretlennek hitt író jelentkezik és bizonyítja, hogy ez meg az a könyv az ő műve, akkor természetesen intézkedni fognak a jogdíjak ügyében.

A bevétel valamivel több, mint a fele a jelenlegi tervek szerint a kiadókhoz vándorolna, a Google pedig a maradékot fölözne le magának (45%-ot, úgy tűnik). Az azonban még kérdéses, hogy átlagosan mennyibe kerülnének majd az egyes könyvek, és hogy konkrétan milyen formátumban is lesznek majd elérhetőek. Remélhetőleg ez is kiderül nemsokára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!