iPon Hírek

Jövőre jönnek az újgenerációs Atom-ok

Dátum | 2008. 09. 07.
Szerző | Freeman07
Csoport | FŐ EGYSÉG

A következő generációs Atom processzorokba már GPU-magot és memóriavezérlőt is integrálnak az Intel szakemberei.

2009 harmadik negyedévében várhatók az új Atom processzorok - derült ki az Intel Developers Forum 2008-on kikerült Intel útitervből. A Pineview kódnevű központi egységek egy- és kétmagos változatokban fognak piacra kerülni.

A mai alacsony fogyasztású Intel CPU-k a Silverthorne mikro-architektúrára alapulnak, az egy év múlva piacra kerülők pedig a Lincroft-ra. A legnagyobb különbség az, hogy a Lincroft alapra épülő Atom-ok már grafikus gyorsítóegységgel és memóriavezérlővel integráltan érkeznek. Hogy ezt konkrétan hogy oldják meg az Intel mérnökei, az még egyelőre nem publikus.


A vártnál jóval nagyobb kereslet már hiányt idézett elő az Atom processzorokból. Néhány gyártó már arra kényszerült, hogy Atom helyett más alsókategóriás központi egységgel szerelje a netbook-jait. Például az Asus már kénytelen volt Celeron M processzort építeni a kisebb Eee PC-ibe (700-as sorozat). A készletek normalizálását, és ezzel együtt a hiány orvoslását idén őszre ígéri az Intel.

Ebben a hónapban fog piacra kerülni az első kétmagos Atom processzor is. Azonban kétséges, hogy a Windows XP-t futtató netbook-okban helyet fog-e kapni, ugyanis a Microsoft csak egymagos netbook-okon engedélyezi az XP használatát. Ugyanakkor egy új konkurensre is fel kell készülnie az Intelnek még idén, ez pedig az Athlon 2650e és az Athlon X2 3250e.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások