iPon Hírek

Jövőre már nem büntetik a warezt a briteknél

Dátum | 2014. 07. 23.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Váratlan fordulat következett be az Egyesült Királyság warez ellenes politikájában. Az utóbbi években a folyamatos szigorítás volt jellemző az országra, így például előfordult, hogy a warez tartalmak letöltésével vagy megosztásával lebuktatott felhasználóknak lelőtték az internetkapcsolatát, és adatbázisokat hoztak létre róluk. Ennek azonban vége. A Voluntary Copyright Alert Programme (VCAP) a brit kormány, az internetszolgáltatók, különböző szervezetek és a film- valamint zeneipari képviselők tárgyalásai nyomán alakult ki, lényege pedig, hogy gyakorlatilag teljesen eltörli az illegális letöltők, fájlmegosztók büntethetőségét. A programhoz csatlakozott az ország összes nagy internetszolgáltatója, így a BT, a TalkTalk, a Virgin és a Sky is, a kisebbek pedig várhatóan hamarosan beszállnak. 2015-től kezdve a rendszeresen filmes, zenei, vagy videojátékos tartalmakat megosztó felhasználók legfeljebb négy figyelmeztető levelet kaphatnak, melyben tájékoztatják őket, hogy tevékenységük illegális. Ha azonban a felhasználók ezeket a leveleket figyelmen kívül hagyják, úgy további intézkedés nem történik ellenük. Geoff Taylor elmondta, az egész VCAP lényege, hogy meggyőzzék akit meg tudnak győzni, például azokat a szülőket, akik nem is tudják, gyermekeik milyen forgalmat bonyolítanak az internetkapcsolatukon. "A VCAP nem arról szól, hogy megvonjuk az internetelérést, hanem arról, hogy megváltoztassuk az emberek hozzáállását, és felhívjuk a figyelmet a problémára, így mindenki meghozhatja a helyes döntést".
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. horlaci
2014.07.23. 10:33
URISTEN
Ezek megpróbálják (felelős döntésre képes) felnőttnek nézni az embereket!
naivitás....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Riddick77
2014.07.23. 10:46
A lényeg ott van,hogy nem küldik rá az emberekre a rendőrséget,mert letölt. Végre elkezdtek úgy gondolkozni,hogy ha letölti,akkor jó eséllyel nem venné meg a 98%-át. Ezért nem okoz kárt De,ha bejön neki akkor ,akár online formában később van esély rá ,hogy vásárolni fog majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mikej95
2014.07.23. 11:09
Ez sokkal jobb rendszer, mint a német "beszarsz-befosol a csekktől" vagy a magyar "a letöltő adózik az adattár után, a feltöltőt meg bezárjuk 10 évre", de elég gyenge. Gyerekeket és felnőtteket próbálnak meggyőzni arról, hogy ne warezoljanak, komolyan? Manapság már nincs demó, a nyílt béta ritka és kamu, az early access értelemszerűen fizetős, a nagyobb tesztoldalak le vannak fizetve, csak a torrentbolt által tudja letesztelni az ember, hogy megéri-e a pénzét az adott játék vagy film.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Magrathea Riddi...
2014.07.23. 11:13
"Ezért nem okoz kárt"

Ez azért elég vitatható. Valóban nem néznél filmeket és sorozatokat, csak évente 1-et vagy kettőt (amit meg is veszel), ha így lenne? Egy idő után ritkulna a szűrőd és "vacakabb" cuccokat is megvennél. Vagy elkezdenéd venni a tescoban az 500 ftos dvd ajánlatokat vagy pedig más szórakozás után néznél, esetleg a megvett szuper jó filmedet vagy játékodat lennél kénytelen 20x végignézni/játszani. Más szórakozás esetében meg valószínűleg szintén költenél pénzt (semmi sincs ingyen), így a társadalom hosszú távon jobban járna. =)

Nem azért mondom, én sem vagyok szent (töltöttem már filmet/sorozatot), de magamból kiindulva kábé ez a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Magrathea mikej...
2014.07.23. 11:15
Ez sajnos így van, a demók hiánya engem is eléggé aggaszt. Mondjuk még így is ott vannak a kritikák (hadd fényezzem kicsit magunkat ) és a tengernyi gameplay/stream, amik mostanában elképesztően népszerűek. Szóval azért nem teljesen a sötétben tapogatózol ha vásárolsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Zabalint Magra...
2014.07.23. 11:26
Én valószínűleg nem néznék sorozatokat, mint ahogy nem is néztem azelőtt, hogy nem volt internetem.

Ami viszont még biztosabb, hogy nem is ismerném a kedvenc zenekaraimat, valószínűleg egyáltalán nem hallgatnék zenét, mert tizenéves koromban, mikor csak a mainstream pophoz férhettem volna hozzá, egyáltalán nem is hallgattam, a zenei ízlésem meg úgy alakult ki később, hogy nézelődtem neten, keresgéltem, letöltöttem sokfélét, és ami megtetszett, azt elkezdtem hallgatni. Így viszont alkalmanként fizetek is a zenéért, vannak eredeti albumaim is, még ha hallgatnék is mást, ezeket az albumokat biztosan nem vettem volna meg, mert hagyományos utakon biztosan nem jutnak el hozzám, nem ismerem meg őket, valamint koncertekre, fesztiválokra sem mennék, ahol nyilván ezek a zenekarok a gázsiját is a jegybevételekből és a fogyasztásból fizetik ki.

Én természetesen pártolok mindenféle olyan kezdeményezést, hogy bármi legyen legálisan ingyen kipróbálható, meghallgatható, és utána olcsón meg lehessen venni (több ezer Ft albumonként az nem olcsó, ennyit csak úgy vagyok hajlandó kiadni egy albumért, hogy csak a legjobbakat veszem meg, a többi warez). De miről beszélünk, mikor Németországban élő bátyámnak mutatni akartam egy jó számot Youtube-on, akkor az ott nem volt elérhető, mert hogy kalózkodás, holott pont az lenne az egyik lehetséges csatorna a megismerésre, hogy megnézi, és ha tetszik neki megveszi. Szóval inkább kontra produktív amit a németeknél csinálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Riddick77 Magra...
2014.07.23. 12:16
A filmekre ,sorozatokra utalva,elég gyorsan"elévülnek" szerintem. Pl. elég sok sorozatot nézek hd-ban. De,nemrég feltűnt,hogy megnézem felirattal,vagy angolul,és pár hét múlva elég sok sorozatot elkezdtek leadni kábeltévén szinkronnal is,és a nézők csak a kábel-tv előfizetésüket fizették ki. Persze,ha minden fizetős lenne SOKKAL jobban szelektálna az ember,ez tény. De,szerintem nem érdemes az árral szemben úszni. A mai fiatalok a NET mellett nőnek fel már,és mint egy "közműként" tekintenek rá. A kiadók kapzsisága tehet róla,hogy elkezdtek harcolni a letöltőkkel,ahelyett,hogy potenciális vásárlót láttak volna bennük. Ha,akarták volna,megteremtették volna azt a környezetet már rég,hogy kevés pénzért hozzád tudj jutni mindenhez amihez szeretnél. Akár egy átalánydíjas torrent megoldással,akár az internet szolgáltatás díjának egy részének a szerző felé történő juttatásával. Minnél többen töltik,annál több pénzt kapna a szerző. Egyszer lehet megéljük,ezt a trendet is. De,pl. ha kijön a Elite Dangerous,és megfizethető lesz,és hozza azt a játékélményt,amit elvárok,akkor szó nélkül kifizetem,mert a kiadó nélküli fejlesztő megérdemli a pénzt,ha alkotott egy remekművet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. eriol Zabal...
2014.07.23. 12:20
+1 az egész zenei vonalhoz. Pontosan így alakult az én zenei ízlésem is, és ezért tudtam aztán koncert és fesztivál jegyekkel támogatni az aktuális kedvenc zenekart. Warez nélkül megragadtam volna a Scooternél és a viva zenei csatorna szintjén, aztán az érdektelenség homályába halt volna az érdeklődésem a zene iránt.

Filmes oldalról ugyanez. Nem ecsetelném az okát, de nem szeretem a mozit, soha nem szerettem. Egy frissen megjelenő filmért pedig 7-12 ezer forintot nem adok ki, hogy megnézzem DVD -n, Bluray -en, tetszik e. Innentől maradt volna az rtl klub és tv2 választéka az agybomlasztó adalékokkal...
Ehelyett most nincs bekötve itthon kábeltv, minden kontinensről, minden érából a művészfilmektől az akciókig beható ismeretanyaggal rendelkezem és ingyenreklámozom minden érdeklődőnek a filmeket, bármilyen fórumon. Hajlandó vagyok pénzt áldozni már látott, jó filmekért, hogy bekerüljenek a gyűjteménybe. Pontosabban voltam a dvdk fénykorában. Megtenném blurayel is, ha nem kéne 10 percet azzal vacakolni minden film elején, hogy megnézem a kötelező reklámot, meg a warningokat, és hibamentesen, gyorsan működnének együtt minden normális lejátszóval. De ha kijön valami használható média/formátum/donation rendszer ismét hajlandó leszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dobko Riddi...
2014.07.23. 12:39
Én is valahogy így látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. dobko
2014.07.23. 12:54
Egyébként nem tudom más országokban mennyire megy az "ingyé letöltöm" effektus, de ha belegondolok annyira nem is drágák a tartalmak java. Zene, játék, film, szoktam nézegetni mi mennyibe kerül. Ha pl az átlag kereset annyi lenne, mint Németországban, lehet alig lenne illegális letöltés. Inkább a fizetésünk kevés Magyarországon ezekhez az árakhoz. Nálunk virágzik a torrent és egyéb megosztó oldalak. Egy kezem megszámolom hány olyan ismerősöm van, aki már fizetett valamiért életében.
Most őszintén, ki vacakolna a torrenttel ha 2000Ft lenne egy Assassin Creed ? Annyit kibír mindenki akinek konzolra vagy PC-re telik.

A cikkhez ez nem feltétlen kapcsolódik, szóval kis off, de azért érdekes ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. madcaptain
2014.07.23. 13:12
Az angol fizubol boven meglehet hozni a helyes dontest. Viszont jelenleg egy legalis szolgaltatas se nyujtja adott idoben adott valasztekot filmekbol sorozatokbol, zenekbol mint a torrent ezert fogjak hasznalni anyagi helyzettol fuggetlenul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mikej95 Magra...
2014.07.23. 13:28
Az iPon-os tesztekkel nincs is gond, objektívek és az agyonreklámozott/agyonimádott játékokról is megmondjátok a tutit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zabalint dobko
2014.07.23. 14:26
Nem csak az ár gond, hanem az elérhetőség. Ami a zenét illeti, már napokkal a hivatalos megjelenés előtt ronggyá szoktam hallgatni a kedvenceim albumait, és amúgy pillanatok alatt megtalálom google segítségével a letöltő linket vagy a torrentet, ennél egy sokkal hosszadalmasabb procedúra megvenni, és ha albumot rendelek, a megjelenés után hetekkel hallgathatom meg (őszintén szólva, amit eleve meg akartam venni, hallgatás nélkül is, azt is leszedtem előtte, mert tudtam, hogy nem ér ide túl hamar).

Filmeknél, de különösen sorozatoknál meg nincs is mindig itthonról lehetőség, hogy legális úton megnézhessem, vagy csak sokkal később, gyenge magyar szinkronnal TV-ben, de eleve összevethetetlen az, hogy mondjuk keddenként este 7-kor leadja egy csatorna, és talán egyszer a héten ismétli, mint ha akkor nézem meg, amikor akarom. Többek között ezért nincs is TV-m, a műsorszórás már nem felel meg a 21. század követelményeinek, és nem azért, mert fikáznám a "szennyműsorokat", amit amúgy azoknak sem kötelező nézni, akik rendszeresen fikáznak, de érdekes módon ismernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. predike07 Magra...
2014.07.23. 16:03
Én csak úgy vagyok vele,hogy szeretem kipróbálni azt amiért pénzt adok.Ha kocsit veszek,kipróbálom előtte,ha bicajt kipróbálom,ha zenét,meghalgatok egy kis részletet belőle és még sorolhatnám.
Pont egy játékért adjak ki pénzt vakon??vagy bízzak egy kiadott gameplayban ami nagy valószinüséggel nem is tükrözi majd a valóságot???
Meg ha tőkrözi is videónézés alapján nem tudom eldőnteni,hogy na ez nekem bejön e vagy sem.Demo nincs ,innetől marad a torrent.Ennyi.
És való igaz az online tartalom miatt aki megakarja venni az úgy is megfogja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester
2014.07.23. 18:48
A gameplay videók meg amúgy is zsákbamacskák. Túl ritkán találkozok olyannal ahol nem merül fel bennem a két gondolat valamelyike: 1) béna az irányítás; 2) béna a játékos. Ameddig ezt nem tudom eldönteni a saját bőrömön nem mernék befektetni. Valamiért a lelkes gameplay feltöltők játékosnak csapnivalók.
Ez olyan mintha a legmárkásabb konyhai felszerelést egy olyan ember prezentálna élesben, aki egy rántottát sem tud odaégetés nélkül elkészíteni.

A zenészek értelmesebbjei már rájöttek egy ideje, hogy a lemezeladások nem épp nekik kedveznek anyagilag ellentétben a koncertekkel. Szóval nekik kifejezetten érdekük a szélesebb közönséghez az eljutás.

Filmek.... jó poén... a közösségi filmezés sajnos nem épp a legigényesebb módszer -szerintem-, így moziba nem járok.

Sorozatok: Amit meg akarok nézni azok rendre olyan szériák amiket már lelőttek a kiadók, vagy az ország közelében sem járnak. Ha tudom hogy jó a sorozat akkor nem szívesen várnék hónapokat a szünetekben, és napokat két rész között (főleg a cliffhangereknél), az meg hogy a régi dicső magyar szinkron jóformán kipusztult csak a hab a tortán.
Épp elég volt 4-5 sorozatnál végigszenvedni azt hogy a második évadnál becsatlakozok majd megélnek 7-8-x évadot.

Az amerikai sorozatok készítői pedig úgyis nagy ívben lesajnálják az usán kívüli nézőket. Nem egy sorozat "bukott" meg kint, miközben a világ többi részén rajongtak érte. Aztán ott van az is hogy a kábelszolgáltatóknál minden hulladékra elő kell fizetni egy két normális csatorna miatt, de még a normálisak is rommá darabolják és cenzúrázzák a reklámaikkal és a karikáikkal. A logókat és a karikákat is elkerülöm ha lehet, mert felnőttként cseppet sem érdekel hogy a következő műsor pisiseknek nem való. Persze megnézném melyik az a 12 év alatti aki ősszel hétköznap éjfél körül még tévézik... Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a készítők nem tudhatják hogy valójában hányan nézték meg, hiába van már digitális műsorszórás, ha a szolgáltatók nem jegyzik hogy mikor melyik adót néztem. Ha meg rögzítik akkor milyen alapon teszik, és már meg is a balhé a megfigyelésről....

De ha mutat valaki egy csatornát ahol meg tudom nézni a Surdát haverral enyhén besörikézve akkor ne titkolja az infót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bebokbarni
2014.07.23. 18:52
lehet rájöttek, attól hogy megbüntetnek valakit még nem lesz pénze és/vagy nem fog minden szart megvenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. otherl
2014.07.23. 19:34
Kedves InGen!

edit: Eredetileg egy sokkal mogorvább hangvételű hozzászólást akartam írni, de semmi kedvem hozzá.

Mindenesetre:

"Jövőre már nem bűn a warez a briteknél"
vs.
"...figyelmeztető levelet kaphatnak, melyben tájékoztatják őket, hogy tevékenységük illegális."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Magrathea other...
2014.07.24. 10:18
Inkább arra gondolt, hogy nem büntetik, ebből eredeztette, hogy nem bűn. A szó szoros értelmében persze igazad van. Köszi az észrevételt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Magrathea Zabal...
2014.07.24. 10:23
Mondjuk a zenére ma már tök jó megoldásokat találtak ki. Az előfizetéses szolgáltatások, amik havi 1-2 ezer (?) forintért rendelkezésedre bocsátják a teljes kínálatukat és azt hallgatsz amit akarsz, eszméletlen jók. Meg a net rádiók is, amik hozzád igazodnak folyamatosan. Ilyenek már vannak kis hazánkban is, már csak a netflix hiányzik. Ha egy ilyen bejön, én biztos, hogy előfizetek és nem kell többet warázsolnom a sorozataimat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zorrobombe... Magra...
2014.07.24. 16:41
Proxy-val, vpn-el simán megy a netflix, és meg is tűrik, nincs belőle gond. Fizetsz, nézed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 5hR3kY Magra...
2014.07.24. 17:13
Én már így 2014-re régóta betiltottam volna az mp3-at mint tömörítési eljárást: [LINK]
Ezért sem fizetnék ilyen mp3-as hulladék szolgáltatásokért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kajla_hun 5hR3k...
2014.07.24. 17:46
Nekem bőségesen megfelel a 320-as MP3 Szerintem nem ér +40 MB-t egy veszteségmentes dal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint kajla...
2014.07.24. 17:54
Én is így vagyok, ráadásul én abba a 95%-ba tartozok aki nem hallja a különbséget, és nem abba a 4%-ba, aki hallani véli vagy abba az 1%-ba, aki hallja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kajla_hun Zabal...
2014.07.24. 18:05
Ugyanez velem is! megnéztem a videóját és már többször megpróbáltam veszteségmentest hallgatni, de nekem ugyanaz a kettő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hcsa
2014.07.24. 18:34
Én a zeneiparban látok egy olyan szimpatikus tendenciát (legalábbis Mo-n) hogy a bandák sokszor önszántukból alapban felteszik a Youtube-re a számaikat/klipjeiket (lásd Bori) és elmennek arrafelé, hogy a koncertekből próbálnak megélni. Kb. "ha tetszik a zenénk, gyere el a bulira, mi ott leszünk a színpadon, te meg jót szórakozhatsz." Munkás ugyan, de szvsz. azért meg lehet élni belőle - és nem is gagyi playback mint az korábban divat volt. A buliba meg úgysem mehet el helyettem senki...
Így van értelme az egésznek. Ha meg nagy fan vagy, még mindig megveheted a lemezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gyenesmart...
2014.07.24. 19:03
5hR3kY: Azért egy youtube videón összehasonlítani egy 320-as és egy FLAC fájlt igen nagy hülyeség. Ha jól tudom a Youtubenak 192kbps-es hangsávja van.
Egyébként zene válogatja meg mennyivel jobb a flac. Van aminél semmi különbség még youtube,hoz képest is van aminél rengeteg (pl system of a down vagy Amaranthe vagy Serj Tankian)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY gyene...
2014.07.24. 20:16
A youtube-nak nincs hangsávja, maximum a feltöltött videónak, de az maximum 96000Hz és 256 kbit/s lehet az AAC-LC féle audio formátum szerint. Ellenben az tényleg igaz hogy a köcsög youtube áttömöríti 192 kbit/s-re. Amúgy nem arról szólna a videó hogy halld meg a kettő között a különbséget, hanem a harmadik hangsáv amit előállít a két file-ből az a kettő különbsége, azt kell figyelni! (Bár sajnos a bitráta miatt nem hallható 100% pontosan a dolog, tuti még ütősebb lenne élőben)
Ha valaki kísérletező kedvű akkor egy normál audio CD kell hozzá, egy mp3 tömörítő és egy lossless tömörítő, na meg valami elfogadható hangcucc amin visszahallgatja az ember, mert egy alaplapi hangkártyán 1500 Ft-os hangszórókkal nem biztos hogy lehet hallani. ( Szerk.: Ott is lehet valamennyire hallani, csak oda már kell fül is! )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!