iPon Hírek

Jövőre változnak az üreshordozó-díjak – már a táblákra is fizetni kell

Dátum | 2013. 12. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Artisjus ma hivatalos közlemény formájában jelentette be, pontosan milyen változásokra kell számítani a következő év januárjának első napjától kezdve, már ami az üreshordozó-jogdíjakat illeti. A jogkezelő egyesület legfrissebb intézkedése alapján érezhető változásokra kell számítani a következő év januárjának első napjától kezdve, ugyanis a mobiltelefonok esetében 30%-kal, a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök esetében pedig 20%-kal csökken az üreshordozó-díj, cserébe viszont új elemként a táblákat is bevonják majd a díjfizetésre kötelezett eszközök körébe. Hogy mi is az üreshordozó-díj? Egyfajta kompenzáció: ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolatok készítését, akkor ezzel egy időben kompenzálnia kell az alkotókat, az előadókat és a kiadókat a másolás következtében kieső bevétel miatt. A kompenzációt képviselő díjat a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába építik be, méghozzá sávos, adattároló kapacitástól függő árszabás meghatározása mellett. Erről a gyakorlatról 1982 óta magyar jogszabály, 2001 óta pedig európai uniós irányelv is rendelkezik. Annak érdekében, hogy az indokolt díjterhelés mértékét hatékonyabban lehessen megállapítani, a szerzők, előadók és kiadók jogkezelői idén először egy nagyobb gazdasági felmérést készítettek. A tanulmány kimutatta, hogy a szabad zenei magánmásolások által generált fogyasztói többlet társadalmi szinten több mint 10 milliárd forint – azaz maguk a zenehallgatók, zenerajongók legalább ennyire értékelik azt a szabadságot, amit az üreshordozó-díj jelent nekik. Ez a többlet lényegesen meghaladja az üreshordozó-díj bevételeket (2012: 3,6 mrd Ft), amik tehát összességében az Artisjus felmérése alapján nem tekinthetők magasnak. A kimutatás alapján emellett arra is fény derült, hogy a magyar díjrendszer európai összehasonlításban kevés adathordozó-típust fed le, amelyeket pedig lefed, azokra fajlagosan viszonylag magas díjat terhel. Emiatt 2014 január elsejétől változik a korábbi díjszabás: a mobiltelefonok üreshordozó-jogdíja 30%-kal, a set-top-box eszközöké pedig 20%-kal csökken, ahogy az a lenti táblázatokból is kiderül.
A kép nagyítható!
A kép nagyítható!
A kép nagyítható!
A kép nagyítható!
Új elemként viszont a táblagépek is bekerülnek a jogdíjfizetésre kötelezett eszközök sorába. Utóbbira azért volt szükség, mert a legutóbbi reprezentatív felmérés eredményei alapján kiderült, hogy 2013-ban a magyar táblagép-használók 93%-a rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely a szerzői jog által védett alkotások tartós másolásával, tárolásával jár. A táblákra vonatkozó díjszabásról az alábbi táblázat rántja le a leplet.
A kép nagyítható!
A kép nagyítható!
Hogy a befolyó bevételeket ki kezeli? Nos, az Artisjus mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda, a Filmjus, a Hungart és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége. A felsorolt egyesületek juttatják el a beszedett díjakat a szerzőkhöz, előadókhoz és előállítókhoz. A 2013-as évtől kezdve új szabály, hogy a fentebb taglalt díjakból befolyó összegek 25%-át kötelezően kulturális célra kell fordítani – ebben a Nemzeti Kulturális Alap segédkezik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

66. RCAy1ZSpT5
2013.12.27. 17:59
Undorító.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Riddick77
2013.12.27. 18:02
Elméletben nincs is ezzel gond,ha nem cseszegetik az embert ha letölt valamit,csak ésszerűen csinálják,és az alkotók is kapjanak belőle,ne csak ezek a jogvédő szervezetek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. valamas
2013.12.27. 18:25
"Alkotmány 57. § (2): A Magyar Köztársaságban senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg."

Ennek alapján fordult meg a fejemben az a kósza gondolat, hogy vajon nem alkotmányellenes-e az Artisjus által kikényszerített matrica, melyeket üres adathordozókra kell ráragasztani és csak azzal együtt lehet kereskedelmi forgalomba hozni?

Tegyük fel, hogy én egy információtolvaj vagyok és ellopom a Zorán zenéjét és suttyomban azt hallgatom itthon. Erre azt mondom, hogy igen, tolvaj vagyok, meg kell büntetni az ilyet és közmunkára ítélni - vagy egyéb.

Mási esetben - ami gyakoribb - tegyük fel, hogy bemész Te egy elektornikai boltba és megveszed a fényképezőgéped az SD-kártyával együtt. Te nem vagy egy tolvaj - mint én -, mert kfizeted a gépet is, a kártyát is és még csak eszedbe sem fog jutni a fotógépeden zenéket, filmeket vagy esetleg lopott képeket tárolni. Ugye? Mert átlagos embernek ilyen nem nagyon jut eszébe.

Ez utóbbi esetben is fizetsz szerzői jogdíjat, aminek az ára be van építve az SD-kártya árába. Végülis, ha nem vagy tolvaj, akkor miért kell fizess érte?

Ha meg szerzői jogdíj és csak a saját szellemi termékeidet tárolod rajta és csak a saját szellemi termékeid előállítására és módosítására használod az eszközt, akkor miért kell neked szerzőis jogdíjat fizetni? Másrészt mivel a fotógéppel Te is szerzővé váltál, hogyan fogsz részesülni a beszedett szerzői jogdíjakból?

Lehet, hogy az én fejemben van a gubanc - ez esetben javítsatok ki -, de úgy látom, hogy az adathordozókon lévő szerzői jogdíj azt fejezi ki, hogy

a) Te lopni fogsz - ergó bűnös vagy eleve... ilyet pedig Magyarországon csak a bíróság állíthat

b) az Artisjus nem adja oda neked a téged megillető szerzői jogdíj részesedésed, s így az Artisjus lop vagy sikkaszt. Ez meg büntetendő cselekmény.

c) ?

by:http://rendszergazdak.blog.hu/2010/01/27/alkotmanyellenes_az_adathordozokra_ragasztando_matrica
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Xenio
2013.12.27. 18:48
Valamas, szerintem kár ilyenen fennakadni, mert nem hiszem el, hogy egy darab zenéd vagy filmed sincs a netről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. FRK
2013.12.27. 18:55
Jobb lenne, ha itt is 64 milliókra büntetnék az embereket egy zeneszám miatt? Szerintem a gond inkább azzal van, hogy nem egy szervezet végzi ezt, hanem már 6, így mire mindenki leveszi a működési díját, nemigen sok marad azoknak, akiket képviselnek.
Persze lehetne, hogy ezeket eltörlik és senkit nem néznek potenciális tolvajnak, hanem sorra törnek rá emberekre és foglalják a gépet átvizsgálás miatt, aztán mehetnek az esetleges büntetések és a géped vagy viszont látod vagy nem. Még ha nem is találnak semmit talán évek alatt vissza lehet szerezni, vagy még azután sem. Ha valaki szerint ez lehetetlen, ne feledje, hogy a névtelen feljelentők országa vagyunk, így indokot lehetne találni egy razziára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. partxxx
2013.12.27. 19:05
igen, itt a baj azzal van hogy kézről kézre jár a jogdíj olyan szervezeteken keresztül akiket senki sem kért fel és a végén a szellemi tulajdon atyjának marad a nagy büdös 1-10%
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. prohlep
2013.12.27. 19:31
TILTAKOZOM!

"Valamas, szerintem kár ilyenen fennakadni, mert nem hiszem el, hogy egy darab zenéd vagy filmed sincs a netről."

Fényképezőgépemben lévő 16 gigás SD kártyát is terhelik azzal az alaptapan jogi váddal, és bírósági ítélet nélküli fizetési kötelezettséggel, hogy én védett zenei tartalmakat veszek rá.

A fényképezőgép optikai rendszere nem alkalmas zene felvételére.

Valamas-nak igaza van, pontosan ahogyan idézi:

"Alkotmány 57. § (2): A Magyar Köztársaságban senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg."

Ráadásul az is érdekes, hogy "Az Artisjus ma hivatalos közlemény formájában jelentette be, pontosan milyen változásokra kell számítani a következő év januárjának első napjától kezdve, már ami az üreshordozó-jogdíjakat illeti."

Kicsoda micsoda jogforrás az az Artisjus?

Miért nem az országgyűlés szavazza meg és jelenti be? Vagy a kormány?

De az Artisjus az csupán egy pénzéhes jogi terrorszervezet!

Kádár idején elő nem fordulhatott a nép ilyen jogi-anyagi terrorizálása.

És a népnek volt munkahelye tömeges elbocsájtások helyett, és volt nyugdíja, nőknek 55 évesen!

Persze tessék gyűlölettel gondolni a Kádár korszakra, részben jogállami kötelezettséged, alkotmányos kényszer alatt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. patrik2991
2013.12.27. 19:36
Engem az zavar, hogy a szerzői jogdíjakat nem azok kapják, akiknek torrentezem a zenéjét, hanem ezek a suttyó magyar taknyok... vonják le, és adjanak mellé 1 kérdőívet, hogy én kinek szeretném adni, és akkor majd jogosnak tartom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. gabest
2013.12.27. 19:36
Be a közösbe, aztán ki a csókosoknak. Komcsi modell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. ChoSimba
2013.12.27. 21:04
1.
A díj miatt az emberek egy jó része külföldről rendel SD kártyát meg DVD-t és ezzel csökkentik az itthoni forgalmat. Ergo forgalomkiesés tapasztalható miatta. Az Artisjus kompenzálja e miatt a kereskedőket ?

2.
A díj ezért van ugye: "...ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolatok készítését"
Akkor ezek szerint tiszta sor, hogy a letöltés nem bűn (FTP-n mondjuk, mert torrentnél van visszatöltés elvileg, ami már büntethető).
De mégis azt látod úton-útfélen óriási betűvel hogy "az illegális letöltést a törvény bünteti"
De a fentiek alapján nincs olyan hogy illegális letöltés, mert a letöltés a matrica miatt nem illegális ! Az csupán magánhasználatra történő másolatkészítés.
Kicsit sem fogalomzavar. Annál inkább megfélemlítés !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. FRK
2013.12.27. 21:24
@prohlep

"A fényképezőgép optikai rendszere nem alkalmas zene felvételére."

A fényképezőgépek igen nagy százalékával video is készíthető, mely hangot is felvesz, így igenis alkalmas zene rögzítésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. mikej95
2013.12.27. 21:41
Ez is egy módszer, csak ugye működnie is kéne. Jó maga a kezdeményezés, hogy nem millió dollárokra büntetnek warezpistákat kirakat- és előre eldöntött perek keretében. Amikről tudják, hogy sohasem tudnak majd fizetni és csak remélik, hogy megfélemlítik az embereket( persze van ellenpélda is szerencsére), viszont azt figyelembe kell venni, hogy az ilyen perek a demokrácia hazájában zajlanak, ahol szabadalmaztatni lehet a kerekített téglalapot és megvédi a céged a bíróság, hogyha kémkedsz vagy a (külföldi) konkurenciától lopsz.
Idehaza szerencsére ez a földhözragadt, realista megoldás van, aki letölt nem bűnös, hanem az aki ipari mennyiségben megoszt.

A gond ott jön, hogy ez a pénz sohasem fog eljutni a gazdájához. Elnyeli a sok élősködő(szebb szóval "jogvédő" ) .

Meglátszik, hogy csak módszerváltás volt, ahogy gabest is írja. Más kérdés, hogy mostantól aki teheti, az tabletet is a komáromi híd túloldalán vásárol, mert ugye benne vagyunk ebben az EU dologban.

Mindenesetre gratulálok, ezzel is a hazai gazdaságot gyengítik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. kiskoller
2013.12.27. 21:49
Persze hogy alkotmányellenes, persze hogy semmi értelme sincs ennek. Sajnos ezen én már nem akadok ki, anno 1 éve végigrágtam magam az ügyön amikor megemelték a HDD-k díját.

Egy kis réteg beszedi a tizedet, pont mint a középkorban a keresztény egyház, ők meggazdagodnak, de előrébb nem jutunk semmivel sem.

Ez van, ezt kell szeretni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Xenio
2013.12.27. 21:50
prohlep,
Ők ezt nem tudják, hogy te mire használod azt az adathordozót, amit vettél, de ez nem is lényeg!Ezt a kieső jogdíjak miatt találták ki és mivel nem fogsz szerintem minden hétvégén sd kártyát venni így kibírod, viszont aki sokat írogat dvd-re, vagy tárolni akarja ezeket valamin(pendrive, winyó stb.) az bezony jobban hozzájárul ehhez!De ha neked jobban tetszene az, hogy ebből a hitvány fizetésből, ami itthon van, még filmeket és zenéket is kellene venned 2-3-4000 Ft-ért és, ha letöltesz egy filmet a netről már kopogtatnak a jogvédők, akkor lázadj csak! Mert pusziért nem adnak semmit, valahogy fizetni kell érte!
A gond inkább ott van, hogy nem azokhoz kerül a pénz java, akikhez kellene!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. FRK
2013.12.27. 21:52
@mikej95
Más kérdés, hogy mostantól aki teheti, az tabletet is a komáromi híd túloldalán vásárol, mert ugye benne vagyunk ebben az EU dologban.

Viszont az eurozónában nem vagyunk benne. Ismerős pont a komáromi híd túloldaláról akart tévét rendelni. Honlapon volt 1 hét kiszállítási idő és 5000 Ft-al olcsóbb az eszköz. Egyeztetés után kiderült 4-6 hét a szállítási idő és mire megrendelte volna, hopp 2000 Ft-al felment az ára a forintgyengülés miatt, erre még rájött a kiszállítási díj. Ez azt jelentette, hogy jobban járt a magyar webshoppal és ingyenes kiszállítással.

Szóval amit nyerni lehetne az adathordozói díjon, azt elviheti a forintingadozás + futárköltség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. kiskoller
2013.12.27. 22:28
Az egész kalózkodás azért van, mert szimplán kényelmesebb. Nem kell CD-t venni, nem kell bankkártyával szarakodni, nem kell DRM-t megkerülni, stb. Olyan módszereket kell kitalálni, amiknél a kalózkodás nem kényelmesebb.

Az egyetlen sorozat, amit legálisan nézek, a South Park. Miért? Mert a készítők honlapján fennt van az összes rész, 1-2 perc reklámidővel. Akkor nézhetem meg őket, amikor akarom, nem kell őket letölteni se, fasza a minőség, az a pár perc reklám meg igazán nem zavar.

Zenét viszont alig hallgatok mostanában illegálisan. Miért? Mert a Spotifyt kényelmesebb használni, mint torrentekkel bohózkodni és lokálisan tárolni a fájlokat. A minőség sajnos nem olyan jó, viszont bármilyen számot bármikor meghallgathatok. Megint full ingyen, de ha zavar a reklám, akkor havi pár forinttért.

Nah ilyen módszereket kell kitalálni, és akkor nincs kalózkodás.

Skyrim hiába van a polcon, inkább letorrentezem 40 megabittel a becsomagolt, felpatchelt, DLC-kel megpakolt, hülye DRM mentes verziót, mint hogy steam-el szarakodjak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. folcsab
2013.12.27. 22:37
Troll on:
Minden kedves díjjal egyetértőnek üzenem, hogy jövőre minden 1GB/hó adatforgalom feletti GB-onként, ill. napi 1h netezés után részemre 100Ft/GB, ill. 50Ft/h díj fizetésére kötelezem.
S hogy miért? Csak...mert nekem jó, és ez részetekre minimális kiadás.
Mit kaptok érte cserébe? Elégedetten mosolygok, minden befizetés után...
Híreket olvasni elég 1Gb/hó, ill. napi 1 óra netezés. A felette eső rész már biztos jogvédett tartalmat foglalhat magában...
A számlaszámot pü-ben megadom.
Troll off.

Sajnálom magunkat... vajon hol fognak még lehúzni minket???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. HUFEUR
2013.12.27. 23:11
prohlep:

Olvass el egy történelemkönyvet a Kádár-korszakról.

Egyébként nem tudom jól értem-e a cikket meg ezeket a táblázatokat.
Azt írja pl. a tableteknél, hogy 16 GB - 3360 ft. Ez azt jelenti, hogyha veszek egy 16 gigás XY tabletet, akkor nekem 3360 forinttal többet kell fizetnem, és ez az Artisjus (ja bocs, a művészek) kezébe fog landolni?
Azt tudtam, hogy amire már egy bit elfér díjat kell fizetni az Artisjus-nak, de ennél kevesebb összegre számítottam.

Illetve a gyártónak maga az alkatrészt beszerezni majdnem ennyibe kerül, egy 16 gigás NAND Flash 20 dollárból simán megvan, de lehet már egy 32 gigás is, és egy közel 100%-os díjat rádobni erre elég pofátlannak hangzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. VikMorroHu...
2013.12.27. 23:30
partxxx: Igen, nekem is az tetszett az egyik ilyen jogvédő nyilatkozatakor, hogy őket semmilyen módon nem támogatja az állam, tehát kénytelenek levonni a beszedett jogdíjak egy részét, hogy fedezzék a működési költségeiket, és a maradékot továbbítják az előadóknak. Pont ugyanaz az elv, mint amikor valaki "jótékonykodik", csak éppen az összegyűjtött pénzből levonja a saját költségeit, és a maradékot adja oda a rászorulóknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. VikMorroHu...
2013.12.27. 23:36
kiskoller: Igen jó példát választottál a Skyrim kalózpéldánnyal. Ugye akkor egy db. beépülőt sem töltöttél le hozzá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. mythbuster
2013.12.28. 01:37
Egyet értek azzal, hogy a filmesek nem ingyen dolgoznak. Azzal is, hogy így valamilyen szinten kárpótolni lehet őket, DE akkor legyen legális az ingyenes letöltés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. sks7891
2013.12.28. 01:47
NEVETSÉGES!

Amúgy tudtok valami jó zenét, vagy filmet torrentről?

Troll Off... :R
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. tamaspolga...
2013.12.28. 01:55
sajnos ez ilyen, kocsira is kötni kell kötelező biztosítást. cserébe legalább nem csesztetik az egyszeri embert százezres perekkel két olyan dvd miatt, aminek nem találja az eredetijét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. user12
2013.12.28. 04:36
Ezek ellen fizikai ököl összefogás kell, a sok duma helyett. Ott gyorsan lenne eredmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. FRK
2013.12.28. 07:52
@HUFEUR

"Olvass el egy történelemkönyvet a Kádár-korszakról."

Na igen, a Kádár korszakot éltetők elfelejtik, hogy a mai vezetés is még a KISZ kisdobos meg egyéb kommunista agymosótáborban nevelkedtek fel. Tehát ők még bőven a Kádár rendszer "termékei". Plusz akkor még az NDK-ból kellett csempészni a műszaki cikket, mert itt éveket kellett várni rá, ha egyáltalán volt.

@kiskoller

"Az egész kalózkodás azért van, mert szimplán kényelmesebb"

Részben ezért is, amiért írod, másik része már pénzügyi ok. Persze hozzáteszem, cigi és pia helyett filmet is lehetne venni, de be kell látni a közmunkások országában havi 35-70 ezer forint fizetésért (előbbi közmunkásbér, utóbbi minimálbér) nem a legális tartalmak felé fognak mozogni az emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. kopidoo
2013.12.28. 10:47
Kérdés:
Ha egy rendezvényen (pl. esküvő), az elhangzott zenékért, versekért! szerzői jogdíjat szednek be, de a szerző nem tagja az artisjus szervezetnek (pl. japán, vagy chilei, de lehet akár amerikai is), akkor hogyan jut el hozzá az őt megillető pénz???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. FRK
2013.12.28. 10:52
Gondolom elszámolják fenntartási költségnek és sehogy, mivel ő nem tagja a "védett személyeknek". Mondjuk a "mulatós" stílus is érdekes, ahol 1 "zenét" vagy szöveget már 68. feldolgozásban adja elő egy playbackhuszár. Az "Aranyeső" jogdíja például kit illet? Csak mert énekelte azt Bódiéktól kezdve, Bangón át, Traktoros Sanya, Böllér Tihamér, na meg a Komák, Apósok, Nászasszonyok, Unokatestvérek stb. fantázia nevű formációkig mindenki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Simba
2013.12.28. 11:41
Még mindig jobb, mint a fizess ~100 ezret egy zeneszámért. A legnagyobb gond az átláthatósággal van, nem látjuk hová megy a pénz, ha művészekhez menne a java még szívesen fizetném is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Asagrim Simba
2013.12.28. 11:55
Ezért kell online zeneszolgáltatónál fizetni a havidíjat prémium fiókért, ott biztos lehetsz benne hogy sokkal de sokkal többet kap az előadó, mintha bemennél boltba és megvennéd az Artisjus címkés műsoros hanghordozót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. budspencer
2013.12.28. 13:10
Nagyon szépen kérem a cikkírót, hogy egészÍtse ki a csatolt báblázatokat az SD kártyák/Pendrájvok/CD DVD BR lemezek/ HDD SSD meghajtók (úgy tudom ezen is van ilyen dij) áraival! Úgy gondolom mást is érdekel.

Köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. budspencer
2013.12.28. 13:19
"Kádár idején elő nem fordulhatott a nép ilyen jogi-anyagi terrorizálása."

Nem a fenét!


Pártállástól függetlenül (am. nincs pártállásom, mindet gyűlölöm), felhívnám a figyelmed, hogy Kádár elvtárs és bandája léptette be az országot az IMF-be... mert minden fillért elb.sztak... persze erről az átlag proli nem tud(ott) semmit, mert éppen Bécsben volt Gorenje hűtőért meg Milka csokiért... Országomat egy Gorenjéért... 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Asagrim budsp...
2013.12.28. 13:24
+1 ... még ha nem is változtak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. DogTheDog
2013.12.28. 16:02
Azert ezek utan mar siman osztogathatnak a gyari nyomott cd-ket ingyen is,mert kb ketszer-haromszor kifizeti oket az is,aki meg az eloadorol sem hallott.
A reszemrol mar egy ideje lemondtam a penzert vasarolt zenei tartalomrol,filmek kozott is kb 3-4 akad egy evben,amit megtisztelek egy mozijeggyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. TomGambler
2013.12.28. 17:20
Érdekesek vagytok ti is, itt éltek az uniós szabad piacon, és egy lokális adó miatt bosszankodtok. Rendeljétek meg az adathordozót más országból, Szlovákia vagy Ausztria egy köpésre van, és felkopik a Fekete Pákók, meg Delhusa Gjon-ok álla, akik a hülyeségből meg a 20 éves slágereikből húzott jogdíjakból éldegélnek. Én ezt teszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. TomGambler
2013.12.28. 17:20
(Természetesen ettől még az Artisjus sz*rjon farfekvéses sünt, de legalább van mód kikerülni őket.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Stormrage
2013.12.28. 18:02
hiaba van altalany dijjazas es matrica, ha irott cd-rol zenelsz (fuggetlenul attol, hogy legalis-e vagy sem a rajta levo zene) es nem kertel a mahasztol cd-kent 3000-ert matricat, akkor illegalisnak minosul, hiaba van mar rajta az artisjus-os media sarc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. gombabacsi
2013.12.28. 21:26
egy kezdő jogász bedönthetné ezt az egész artisjust
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kiskoller
2013.12.28. 23:05
""Az egész kalózkodás azért van, mert szimplán kényelmesebb"

"Részben ezért is, amiért írod, másik része már pénzügyi ok. Persze hozzáteszem, cigi és pia helyett filmet is lehetne venni, de be kell látni a közmunkások országában havi 35-70 ezer forint fizetésért (előbbi közmunkásbér, utóbbi minimálbér) nem a legális tartalmak felé fognak mozogni az emberek."

Ezért hoztam a South Parkot meg a Spotify-t példának. Spotify-on meg más music stream szolgáltatásokkal kényelmesebb zenét hallgatni, emellett ugyanúgy ingyenenesek. Az a pár reklám igazán kibírható. South Park detto. Ilyet kell kitalálni a sorozatokra (amerikában asszem erre való a Netflix), meg a filmekre, és máris nincs értelme letölteni a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. vivanto TomGa...
2013.12.28. 23:35
Az olcsó kártyák meg lemezek esetében ez nem is gond. Na de ha már táblákat akarnak megsarcolni, akkor már elgondolkozik az ember hogy kockáztat a külföldi garival, vagy inkább lenyeli a sarcot.

Meg ha ilyen lazán megteszik ezt, mi lesz a következő? Az összes notebookra, sőt, nextgen konzolra is ráteszik a kezüket? (Mondanám, hogy komplett PC, de azt nálunk úgyse veszik) Még jó hogy nem matricázzák fel az iskolafüzeteket is, mert arra is lehet kottát írni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. _DiEGO_
2013.12.29. 10:05
A jogkezelő egyesület legfrissebb intézkedése ...
vicccc
Hogy mi is az üreshordozó-díj? - egyfajta kompenzáció: ha egy ország szabaddá akarja tenni a zenei és filmes magánmásolatok készítését...
akkor hajrá én benne vagyok és tudomásul veszem a díjváltozást . De akkor valóban legális legyen és nem büntetendő cselekvés .

prohlep - 2013-12-27 19:31:39Xenio - 2013-12-27 21:50:42

Neked is van igazad -

mythbuster - 2013-12-28 01:37:44

Ne , ne legyen legális , de bizonyos szintig ne legyen büntetendő cselekmény ... vegyék azt is figyelembe , hogy MO-n mennyi mozi bezárt . Sok-sok helyen szinte elérhetetlen a mozizás , illetve nagy többletköltség árán lehetne megoldani utazás odavissza 100Km stb ... illetve sokan megsem engedhetik maguknak a drága mozizást ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. kiskoller
2013.12.29. 11:34
Mondjuk tegnap mentem moziba, hatalmas tömeg nézte meg a Wall Street farkasa c. filmet. 2 nappal vetítés előtt csak az utolsó sorban kaptunk helyet, szóval nem kell a rizsa a mozikról. Ha jók a filmek akkor elmennek az emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Gpety
2013.12.29. 12:46
Kicsit magasak ezek a díjak és visszás az egész rendszer: a jogsértők ellen nem akarnak tenni, meg az munka is lenne, így inkább fizessen boldog, boldogtalan. Sőt, nekik így az a jó, minél többen sértik a jogokat, annál több adathordozó fogy...
Amúgy felvetődik bennem az a kérdés, hogy mikortól tablet egy telefon és mikortól telefon egy tablet. Én nemrég vettem egy Concorde Kronos-t, elsődlegesen telefonnak. Ha úgy nézem, akkor egy nagy képernyős telefon, ha másként, akkor egy GSM funkciós tablet. Nem véletlen, hogy a jogalkotók azonos díjszabást hoztak mindkét kategóriára, lehet nekik sem ment a megkülönböztetés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. mythbuster
2013.12.29. 13:26
_DIEGO_

Ha már fizetsz érte akkor kapd is meg a terméket, vagy ne fizess pótlékot az adathordozókba! Az, hogy fizetsz a semmiért, nálam nem játszik. A mostani rendszerrel az a baj, hogy a blu-ray lemezek alapból drágák, a filmek is, a DVD meg már nem játszik a picon a szar minősége miatt. Viszont van nagy sávszélességű 50-100Mbittes internet mindenhol, ha meg akarsz nézni egy filmet éjfélkor mennyivel lazább letölteni percek alatt a full-hd tartalmat, mintsem elmenj a legközelebbi TESCO Hypermarketig ami tőled 10km -re van, fizess szép nagy összegeket, mire haza érsz reggel van. Én soha nem vásároltam lemezes filmet, de ez nem azt jelenti hogy egyet értek azzal, hogy a filmesek ingyen dolgozzanak. Természetesnek tartom hogy az adathordozók árába pont ezért beépítenek egy jogdíjjat, de akkor hadd töltsem már le a filmet annélkül hogy a hatóságok beleugatnának. Még egy pontrendszert kéne összehozni, hogy minden filmes ne egyenrangúan kaszáljon a lóvéból, mert vannak ritkaszar filmek, és az idő előrehaladtával sajnos egyre több van a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Tibike1993
2013.12.29. 15:09
Hányan fizettek eddig az itt lévők közül illegális letöltés miatt? Már csak azért, mert mindenki úgy beszél, mintha őt már büntették volna.
Ez lehúzás, ennyi. Nem kell itt magyarázni semmit. Eddig is illegális volt, mégse volt semmi belőle. Hány embernek kopogtattak az ajtóján, mert letöltött egy filmet? Vagy 10, vagy 50, vagy 100 filmet??
A másik, nem tök mind1 kihez megy a pénz? Mit tudtok vele csinálni? Egy fórumon beszélünk erről, de igazából ki foglalkozik vele? Na ugye... mi ide kicsik vagyunk, a nagyok meg lenyelnek minket.
Eddig se sűrűn vettem DVD-t, ezután se fogok. Pendrive még előfordulhat, meg winchester.. de ezen kívül más nem nagyon. Telefont úgy is ott veszek, ahol a legolcsóbb, azt az 5000 Ft-ot megtudom fogni egy sufni GSM boltban, táblát meg nem tervezek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. asdsa
2013.12.29. 16:19
@Tibike1993
A magáncélú letöltés tulajdonképpen legális jogi értelemben, csak a feltöltés/visszaseedelés nem az.
Ha megveszel valamit, azzal meg az a baj, hogy mondjuk 3500Ft egy lemez, abból lejön 1000-1500 a boltnak, párszáz Ft a jogvédőknek, a maradék fele elmegy a gyártásra, szállításra meg ha nem saját kiadású, a kiadó is lenyúl belőle, így a művészek szerintem örülnek, ha a bolti lemezek bevételének negyedét-harmadát kézhez kapják.
Szóval nem is az a baj, hogy mennyit, hanem hogy milyen pofátlanul fölözik le mások munkáját. Veszel valamit, párszáz forint Artisjus haszon nem sok, de abból a sok kicsiből sok összegyűlik és tuti nem sokat látnak belőle a művészek, miután átmegy a szervezetek szövevényes rostáján - akik így kb. a semmiből maffiozzák össze a jövedelmüket.
(Persze én nem látok bele a rendszerbe, lehet hülyeség az egész, amit írtam..)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. asdsa
2013.12.29. 16:26
Minden esetre engem - azon kívül hogy kamu pénzmosó intézetek -, nem zavarnak annyira, pl. a kiadók általában sokkal többet nyúlnak le, mint az Artisjus és társai.
Cserébe lehet viszonylag szabadon letölteni, mégis közvetve-közvetlen mindenki fizet ezekért a tartalmakért(HBO,tv,reklámnézegetés,mozi,koncert,net,CD-pendrive, vagy megveszed boltban, stb).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kiskoller
2013.12.29. 16:36
mythbusters: Filmeket nem lehet online vásárolni/streamelni? Azzal sem kell lemenni a Tescoba, mégse illegális és az alkotó is kap belőle, mivel kevesebb az infrastruktúra költsége (DvD legyártása, tárolása, árulása)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Balucsek
2013.12.29. 18:02
Hát azért vigyázzatok mielőtt agyon magasztalnátok az Artisjus-t, hogy ezért cserébe ingyen tölthetsz-e le. Az eléggé kérdéses, hogy illegális forrásról lehet-e magán célú másolatot készíteni... Pl. a németeknél egyértelműen nem lehet csak legális forrást másolnod. Azaz ha megveszed CD-n a hullapelyhes fehér hót akkor vannak olyan nagylelkűek, hogy ezért cserébe meghallgathatod az MP3 lejátszódról is, vagy ha nem érsz haza a foci meccsre vannak olyan nagylelkűek, hogy a médiaboxoddal felveheted... Szerintem itthon is lenne az az ügyvéd és bíróság amelyik a matricás CD-vel a kezedben is rátok vágná a 10 millás bírságot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. 5hR3kY
2013.12.29. 19:00
A mi egyesületünk jogtörténeti kuriózum lett, mert mi voltunk az elsők akik másodfokig vittük a pert az Artisjussal. De ne várjatok happy end-et mert nincs, buktuk az egészet úgy ahogy van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. kiskoller Baluc...
2013.12.29. 19:35
Ezt szerintem senki sem vitatja. Ha jogvédett szoftvert töltesz le, vagy jogvédett zenét, filmet osztasz meg másokkal, az büncselekmény, függetlenül ettől a matricától. És igen, rá is törnek a rendőrök egykét kalózra, csak ők se hülyék, nem az egyszeri torrentezőt cseszegetik, hanem a megélhetési illegális FTP szervert üzemeltetőtek, hisz azok lecsukásával még el is érnek valamit.

Te mondjuk havi 100 giga adatot osztasz meg, ők 100 terabájtot. Melyiket éri meg üldözni? Pont ez megy a másik kamu bűnözéssel, a drogkereskedéssel. Ott is a dílereket üldözik, nem a használókat.

Ebből a szempontból ez a matrica nem oszt, nem szoroz, ez csak szimpla lehúzás, nem más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror
2013.12.29. 19:55
Ezt a fogalmat hivatalosan "védelmi pénznek" hívják. Ugyan semmitől nem véd meg, viszont jelképesen nem is vernek szét. Két dolgot tehetsz, befizeted és mosolyogsz, vagy Robin Hood módjára elveszed a gazdagoktól és magadnak adod. Kinek mi a szimpatikusabb. Viszont a prédikáló nothinghami alkalmazottaktól mindig elkap a hányinger, akik szerint akkor is de mégis de húdenagyon fizetned kell mindenképpen. Nem. Nekünk is megvannak a módszereink.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kiskoller
2013.12.29. 20:20
Én amúgy ha tehetném eltörölném az egész jogvédő rendszert. Legyen minden szellemi alkotás publikus, bárhogyan manipulálható.

Szoftverek esetén legyen minden nyílt forráskodú. Ha szoftvercég profitot akarjon termelni, akkor szolgáltasson jó supportot a termékéhez. Lásd RHEL-CentOS. A Red Hat egész jól megél az operációs rendszeréből, holott egy az egyben ott a nyílt forráskódú verzió CentOS néven, csak azt nem egy megavállalat supportálja. A kód viszont 99%-ban ugyanaz. Emellett zárt kódú program szimplán gáz, aki ezt az NSA botrány után nem látja át, az elmélkedjen még egy picit.


Ha zenész vagy, szedj be pénzt a gyűjtői lemez kiadásokból (ahogy sok zenész csinálja) vagy legyél milliomos a koncertekből (lásd Lady Gaga).

Ha filmgyáros vagy, élj meg a gyűjtői kadásokból, a mozibevételből, továbbá a reklámokból ahogy felrakod a netre jó minőségben a filmedet. Apám hébe hóba kalózkodik, bátyám reggel este 0-24-ben, aztán mégis mindkettő ha teheti moziba jár.

Ha író vagy, gazdagodj meg a könyveidből. Ha jó könyvet írsz, úgy is megveszik a fanok, még ha le is kalózkodják premierkor az angol verziót. Azért könyvben más az egész.

Ha festő vagy, add el a képeidet, nincs mit rajta kalózkodni.

Ha tudós vagy, akit egy megavállalat pénzel, akkor kötelező vagy kiadnod a kísérleteid, elméleteid eredményeit, a vállalat úgy is meggazdagodik belőled, mire a konkurencia sikeresen lemásolhat téged.

Itt nem az a lényeg, hogy mi igazságos (a jognak semmi köze az igazságossághoz), hanem az, hogy mi praktikus a társadalom számára, és mi kivitelezhető. Kalózkodni így is úgy is fogunk, ezt fel kell fogni, meg kell érteni. Ez alapján kell átalakítani a jogszabályokat. Lehet hogy egy ilyen törvényváltoztatás után visszaesne a művészi alkotások mennyisége egy rövid időre, de biztos vagyok, hogy hosszútávon sokat javulna a művészek, alkotók és a fogyasztók sorsa.

Open Source szoftverfejlesztés nem tenne keresztbe a kapitalizmusnak, tekintve hogy sok cég open source szoftverek fejlesztéséből él meg, azokat nyomja. Például a Linuxot sem hétvégente hobbiból programozó kockát írják, hanem multik dolgozói, főállásban. Attól még hogy belelátok a Noveau (Linuxos opensource driver nvidia kártyákhoz) gépi kódjaiba, nem jelenti azt, hogy holnap össze tudok magamnak rakni otthon a garázsban forrasztópákával egy Fermi alapú kártyát.
Ellenben ha piacra dob egy cég egy böngészőt, OS-t, vagy akár egy API-t, akkor biztosak lehetünk benne, hogy 1. nem kémkedik ezerfele 2. stabil, mert ezer hájas kocka otthon hétvégén átnyálazta a kódot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. SzAdamAndy
2013.12.29. 22:21
@TomGambler

No, akkor privátban kérek szépen pár webshop linket hol tudnék külföldről ilyen árucikkeket venni/rendelni BP-re szállítással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. SnowCat
2013.12.30. 06:05
@kiskoller
Ez mind szép és jó, de akkor felejtsed el hogy bármilyen új gyogyszer megszületik.
Hiszen egy új gyógyszer kifejlesztésének, és klinikai tesztelésének az árához képest eltörpül a gyártásának az ára.
Tehát ha valaki kifejleszt egy új gyogyszert jó drágán, utána közzéteszi, akkor a konkurenciájának már csak a gyártási költségek vannak, és nem kell behoznia a kifejlesztés költségeit mint annak aki kifejlesztette.
Innentől kezdve senkinek nem éri meg új gyógyszert fejleszteni.

És ez valószínűleg sok más iparágban is hasonlóan van. De azért szép utópia amit leírtál, csak nem kapitalizmusban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kiskoller SnowC...
2013.12.30. 06:20
Miért, a mostani rendszer működik?

Most leszarja a gyógyszergyártó, és így az egész egészségipar nagy része, hogy hogyan is tudnál kigyógyulni, a lényeg, hogy vegyél több gyógyszert, mert ebből van a haszon.

Ellenben ha nem a gyógyszergyártók maguk, hanem a kórházak, vagy az állam pénzelné őket, és a cél nem a több gyógyszer eladása, hanem a betegek számának csökkentése, akkor máris van motivációja a gyógyszergyárnak, hogy valami hasznosat is kifejleszzen.

A mai gyógyszerek nagy része full hasztalan, a legtöbb krónikus betegség kigyógyulásában nem segítenek, max a panaszukat enyhítik. Ennél sokkal többre lenne képes a nyugati orvoslás, csak az egész kapitalizmus megmérgezi. Jó dolog a kapitalizmus, csak nem az egészségügyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pal07
2013.12.30. 08:23
még jó külföldröl nem kell ilyen baromságal fogalkozni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.30. 08:52
A betegségeket szándékosan fenntartó, ezen nyerészkedő gyógyszeriparról szóló elmélkedéseket mindig mosolyogtatónak, de egyben rettenetesnek is találom. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy az emberi test annyira összetett, hogy lehetetlen valamit úgy megváltoztatni, hogy sokezer más dolog ne változzon.

Persze helye van a léleknek is a gyógyulásban, no meg a természetes hatóanyagoknak is, de csak jelezném, hogy a gyógyszerek döntő hányada természetben előforduló hatóanyagokra épül, azt manipulálják. Pl. a kakukkfű nagyon jó fertőtlenítő, és ha elemzed az összetételét, simán meg lehet mondani, mely fenolos vegyületek felelősek érte, sőt azt is, hogy szinergikusan mik működnek együtt. A természet is csak molekulák sora.

Aki meg nem hisz a nyugati orvoslásban, költse kuruzslókra és ismeretlen "kínai" csodaszerekre a pénzét. Ha rámegy, utána úgysem fog fórumozni, hogy elmondja. Sőt, azt sem fogja megtudni, amúgy ráment volna-e, ha mást használ. A csapda

Koller: jelenelg ennyit tudunk. És nagyon sokmindenről tudjuk, hogy még nem tudjuk. És ez, bármilyen furcsán hangzik, hatalmas eredmény, mert célt ad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. LoGA
2013.12.30. 09:42
Én nem bánom, ha jogdíjat fizettetnek minden adathordozóra, lejátszóra. De akkor bármilyen zenét/filmet letölthetek a netről, hisz előre megfizettem a szerzői jogdíját?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szaszyka
2013.12.30. 15:06
Ejj, ezt a jogvédős dolgot sem én találtam ki . Pedig ha nekem jut előbb eszembe, már réges régen Monaco-ban, vagy egyéb adóparadicsomban élnék, és néha csurgatnék egy kis lóvét a művészeknek, a többit pedig befektetném.
Erről is lemaradtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2013.12.30. 15:59
Kiskoller,a gyogyszeripar altalanosit,termeszetesen nem mindenkinek jo az o gyogyszeruk,de a nagy tobbsegnek igen.
A gyogyszeripart pedig a gyogyaszattal kell egyutt emlegetni,mert gyakorlatilag egy es ugyanaz.Nem egyszeruen azt kapod,ami elerheto a te bajodra,hanem abbol is csak azt,amit az orvosod felir a szamodra,ami nem feltetlenul jelenti a legjobb megoldast.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2013.12.30. 16:39
Van rá megoldás, minden üres adathordozót egy ReadMe.txt fájlal kell eladni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. palacsa
2013.12.30. 16:55
akkor az irodai papírra is rá lehetne tenni ezt a terhet mert mi van ha valaki fogja és tollal elkezdi lemásolni a jegyzetömbbel társított zeneanyagot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog palac...
2013.12.30. 17:25
Vagy ami meg rosszabb,adjak a festovasznat is dragabban,hiszen akar arra is masolhatok sokmillios festmenyeket,nem?
Meg a toll,jegyzetfuzet kombo,amivel lemasolhatok konyveket,es eladhatom a masolatokat olcsobban
Kb ennyire ertelmes ami a film-zene vonalon megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller Fada
2013.12.30. 18:40
Olyat ne adj a számba, amit nem mondtam.

Szerintem az egyetlen járható út a nyugati orvoslás, nem bízok a "holisztikus" alternatív módszerekben. Az sem mondom, hogy a gyárak direkt, szándékosan betegségben tartják a népességet, hanem azt, hogy őket a kapitalizmus nem a ténylegesen meggyógyító gyógyszerek/módszerek, hanem a panaszkezelő tabbletták kifejlesztésére és eladására motivál. Pont ezért nem szabadna a gyógyászatnak szerepelnie a kapitalista piacon.

Így az az érvelés, hogy az én elképzelésem pusztán vágyálom, mert a gyógyszeripar nem működne jól, egyszerűen téves. Hisz most sem működnek jól, nem lenne hosszútávon kártékony a nyílt információmegosztás orvosok között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szpisti
2014.01.01. 20:42
Sosem értettem ezeket a megállapított veszteségeket, hogy az illegális, vagy "legális" másolással ennyi, meg ennyi milliárdokat veszítenek el a jogdíj-tulajdonosok. Még ha meg is tudnák állapítani pontosan, hogy mennyi ez az összeg, honnan tudják, hogy aki ingyen "megszerzi" a dolgot, az valójában megvenné-e, ha lehetetlen lenne a másolás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.04. 01:53
Ráadásul tévéje majdnem mindenkinek van,szóval HBO, RTL, TV2 megveszi a licenszeket és te ellenszolgáltatást nyújtasz nekik azzal, hogy előfizetsz, vagy reklámokat nézel, tehát lehet hogy letöltesz egy Avatart, vagy egy Bud Spencer-filmet, ugyanakkor lehet, hogy közvetve fizetsz is érte a tévézésen keresztül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!