iPon Hírek

Július elsejétől elérhető a Windows Thin PC

Dátum | 2011. 06. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Microsoft Windows Thin PC névre keresztelt új operációs rendszeréről néhány hete már beszámoltunk, ám a szoftver most végre újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis RTM fázisba lépett és július elsejétől így mindenki számára elérhetővé válik.

A Windows Thin PC elkészítése mögött egy rendkívül egyszerű, ötletes koncepció rejlik, amelynek lényege annyi, hogy lehetőséget kell biztosítani a régi, elavult alkatrészekből álló konfigurációk újrahasznosítására, amelynek segítségével csökkenthetőek a kiadások. A régi konfigurációk újrahasznosítása a felmérések szerint a vállalatok közel 60%-át érdekli, így a Windows Thin PC szoftver valóban rendkívül nagy jelentőséggel bír. Az elavult asztali konfigurációk a WIndows Thin PC segítségével vékonykliensekké alakíthatóak, amelyeken különböző alkalmazások futtatására van lehetőség (pl.: biztonsági, menedzsmenttel kapcsolatos, stb...). A konfigurációk emellett médialejátszásra, webböngészésre, azonnali üzenetküldők használatára és egyéb feladatokra is használhatóak, sőt, a Remote FX segítségével távoli munkaasztalként is bevethetőek.

A Win TPC-vel kapcsolatban az elmúlt időszak során rengeteg visszajelzés érkezett a különböző felhasználóktól és közösségektől, így a fejlesztők az említett körök által megfogalmazott igényekre válaszolva három fontos újítással bővítették az operációs rendszert.

Ezek az alábbiak:


Az új, Windows 7 alapokon nyugvó operációs rendszer segítségével a rendszergazdák és az informatikusok a vállalati felhasználók számára sokkal jobb szolgáltatást tudnak majd nyújtani, de ezzel együtt az üzemeltetési költségeket is alacsony szinten tudják tartani, ugyanis a régi, elavult konfigurációk hatékonyan újrahasznosíthatóvá válnak.

A Win TPC-vel kapcoslatban további információk itt találhatóak. A témával foglalkozó korábbi hírünk pedig itt olvasható.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

44. benczeb90
2011.06.12. 10:12
hát, nem mintha érintene a dolog, de azt hiszem, hogy ennek van értelme. ha a régi ratyi gépeket valaki fel tudja használni a munkájához, akkor ahhoz nem kell feltétlenül új konfigot venni. ha valami segíti a felhasználót abban, hogy a még benne rejlő hasznosságokat kiaknázza, az mindenképpen pozitív. biztos van ennek az oprendszernek a cikkben említetteknél több előnye mondjuk egy xphez képest. feltételezem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. bagi1992
2011.06.12. 10:17
netframework 3.5 kéne bele, de nemlehet telepíteni se rá. Emiatt sok progi nemfog indulni rajta, tapasztaltam....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. ByrDer
2011.06.12. 10:23
Engem érdekelne egy olyan windows verzió ami az idő múlásával nem zabál fel 20 gigát (vagy többet, és ezzel arányosan lassul is a rendszer) minden különösebb ok nélkül. Sajnos ilyen rendszert még nem talált ki a microsoft...

Az is király lenne ha nem kerregtetné végtelenül a HDD-t amikor nem csinál semmit a gép, szintén minden különösebb ok nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Kajafun
2011.06.12. 11:08
ByrDer
Meg van annak az oka, csak utána kellene nézni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Terror
2011.06.12. 12:00
Akkor fogalmazzunk úgy, hogy jó lenne egy olyan verzió, amelyben ezek az okok nem állnak fenn...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. axe
2011.06.12. 12:13
Billentyűzet szűrő - akármelyik mostani rendszerben akármit le lehet tiltani a végletekig...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. bszoke88
2011.06.12. 13:10
LOL, h az ms a vista-val meg a win7-tel csak fullos konfigokon megy, utána meg leesett nekik, h nem mindenkinek van erre pénze.

a legtöbb helyen elég lenne a vékony kliens rendszer 1-2 erős szerverrel, dehát ahhoz túl sok ész kell...
a másik, h linux...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. prohlep
2011.06.12. 14:51
"A Windows Thin PC elkészítése mögött egy rendkívül egyszerű, ötletes koncepció rejlik, amelynek lényege annyi, hogy ... ... ... Az elavult asztali konfigurációk a WIndows Thin PC segítségével vékonykliensekké alakíthatóak, amelyeken különböző alkalmazások futtatására van lehetőség ..."

BME Mat. Intezet mintegy 6-8 eve atallt a LINUX ALAPU VEKONYKLIENSEK alkalmazasara (laborjaink ilyenek, es a legtobb tanar most mar ilyet ker a szobajaba is).

260 ... 600 MHz, nem AMD vagy Intel, hanem embedded kaliberu procikon siman fut egy Debian Linux, amelyre feltelepitjuk a Linux Terminal Server projekt univerzalis csomagjat, amin keresztul akar Linux akar Windows szerverhez lehet grafikusan csatlakozni, azaz onnet egy rendszerhozzaferest huzni, + a helyi Linuxon futhat ez-az, amire esetleg helyileg szukseg van.

Microsoft-nak mar megint sikerult valamit egy fel tucat ev kesessel lemasolni. Idobe kerul, mig annyit modositanak a koncepcion, hogy kikeruljek a licenszalasi gondokat, ... nevezetesen hogy a vekony kliens temakor a hozzaertok koreben mar regota leragott csont, csupan a Microsort az, ami mindig mindenhova kesessel jut el, ... es aztan persze jon az egyenieskedo valtoztatasokkal, ... es a windows-fuggo felhasznalok fuggosegenek kihasznalasaval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Antiserver
2011.06.12. 14:52
"a win7-tel csak fullos konfigokon megy"
??????
nem tudtam, hogy a régi pentium 4-esem, meg az atomos netbookom "fullos konfig", de mostmár akkor örülök neki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Antiserver
2011.06.12. 14:55
Most komolyan emberek. Eddig mindenkinek az volt a baja, hogy az MS nem foglalkozik a régi konfigokkal. Ezúttal direkt erre ír egy rendszert, most ez a baj.
Valami legyen már jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. prohlep
2011.06.12. 15:14
"Eddig mindenkinek az volt a baja, hogy az MS nem foglalkozik a régi konfigokkal. Ezúttal direkt erre ír egy rendszert, most ez a baj."

Egyreszt ahogy talalja, mint valami ujdonsagot.

Masreszt a tipikus MicroSoftos HOZZA NEM ERTES.

Miert is ir KULON rendszert????

Linux eseten UGYANAZT hasznalod, akar egy 4 ezer forintos router beagyazott rendszererol van szo, vagy egy 11 ezer forintos router beagyazott rendszere, vagy egy 30...90 ezer forintos halozati meghajto beagyazott rendszere, ... vagy a sajat kliens geped, ... vagy a csaladi szervered, ... vagy munkahelyi szervered, ... vagy egy nagyvallalati kozpont, ... vagy mondjuk egy CERN magkutato kozpont hatalmas rendszere, ... vagy Google kaliberu azaz a teljes lakott vilagot egyszerre kiszolgalo rendszerrol van szo!

UGYANAZT!

Az emberisegnek felbecsulhetetlen mennyisegu folosleges fejlesztesi munkat es eroforras pocsekolast, azaz vegulis KORNYEZET KAROSITAST okoz az, amit a MicroSoft fejlesztes cimen muvel, es utana pedig az emberekre rasozza a korabbi evtizedek soran kialakitott fuggoseggel visszaelve.

Vicc, hogy ma mar egy 40 gigas SSD-t nem eri meg microsoft fuggo felhasznalonak megvenni, mert a win7+office alapkiepitesben 32 giga, ami ugye egy 40 gigas SSD-nek mar sok.

Ugyanakkor egy full-extras Linux is alig kepes a 10 gigat tullepni. Tipikusan 1 giga egy rendesen, de nem eltulzottan felszerelt Linux a Debian eseten. Ubuntu vagy mas ultra-kenyelmesnek szant disztro eseten ez felmehet 2, esetleg 3 gigara, de akkor mar nagyon sok minden felrakasat kerte a laikus felhasznalo.

Azaz mig windows eseten lassan nem szabad 40 gigas SSD-t sem megvenni, addig Linux eseten a 16 gigas SSD is, ha elegendoen gyors lenne, bosegesen sok lenne.

HAT EZ NEM KORNYEZETSZENNYEZES A MICROSOFT RESZEROL??? 30-szor akkora boot-wincsi szukseglet! 30-szor annyi szendioxid. 30-szor annyi oserdot vagnak ki. ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. prohlep
2011.06.12. 15:32
MicroSoft minoseg:

Majus 7 ota, azaz ot hete nem kapcsoltam be azt a win7-es gepet, amivel mar oly sokat szivtam a microsoft szoftver raid1 miatt.

Most junius 12-en bekapcsoltam, frissitettem + kozben a java is frissitersert nyafogott, ... ujra kellett bootolni, ... baromi lassu az ilyesmi, ... de most kulonosen, ... elmegyek ebedelni, ... utana latom vegre van bejelentkezesi ablak, ... csak hogy vorosen izzik a wincsi led, ... MIERT? ...

... mert a dragalatos MicroSoft minoseg az 5 hetes szunet utani frissites soran valahogy ugy dontott, hogy nincs szinkronban a raid1, ... es nekiallt ujraszinkronizalni, ...

... ami Linux eseten nem is lenne baj, csak MicroSoft eseten ez a vilag vege, ... rettenetesen belassul a gep, ... es ha nem piszkalom a gepet, akkor is eltart 7 1/2 oraig 2x2TB RAID1 eseten.

Es ez mar a sokadik UJRASZINKRONIZALAS ugy, hogy februar ota, miota probalkozom a microsoft raid rendszerrel, azota ezt a gepet meg nem hasznaltam semmi ertelmesre, csak kiserletezesre.

Hogy lehet egy ilyen microsoft szoftver raid-es gepre szamitani, ha az ember nem kiserletezni akar, hanem rendesen dolgozni???

Elhihetitek, hogy ezek utan ez a mostani hir valahogy bosszanto: bo tucat ev kesessel lemasol a microsoft egy koncepciot, ... ahelyett, hogy a microsoft szoftver raid1 total alapveto szolgaltast tennek vegre rendbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. prohlep
2011.06.12. 15:36
Linux minoseg:

mivel szinte alig van szerver, amiben nincs raid1 vagy raid5, ezert SZINTE OSSZES linux szervert ugy installaljuk, hogy INSTALLALAS KOZBEN, AZZAL PARHUZAMOSAN fut az installalas elejen definialt raid tomb szinkronizalasa, ... es ennek ellenere az installacio ugyanolyan ruganyos tempoban folyik, mintha nem is futna vele parhuzamosan raid tomb szinkronizacio.

Ezt csak azert irom le, mert szamtalan sok Windows-ONLY embernek fogalma sincs arrol, hogy minosegben hol tart a Linux vilag a MicroSoft elott!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. JackFeryll
2011.06.12. 17:32
Én a játékok miatt kénytelen vagyok Windows-t használni. Netezős gépre viszont Ubuntu. Ha pedig valaki nagyon nem képes alkalmazkodni semmihez, akkor Kubuntu.
Még nemigen volt velük problémám (Linux rendszerekkel). Azt, hogy az MS rendszereivel mennyi probléma van azt hiszem nem kell bemutatnom.

A cikkhez: Óhohhó csak nem sikerült csinálni valamit amit már régen megcsináltak ? Ja majd pont ezt fogják venni amikor ott a jobb és ingyenes Linux...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. nattila77
2011.06.12. 17:44
vékonykliensre windows az évszázad baromsága... miért fizetne valaki arra is licenszdíjat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kiskoller
2011.06.12. 17:49
én már a játékokat is linuxon futtatom, dx9-es játékok rendesen futnak wine-ról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. sanyix
2011.06.12. 17:52
vékonykliensre valami minimál linux, gnome desktoppal (de semmi hozzá tartozó program telepítése), és rá az a remote desktop kliensprogram amivel rdp-zni lehet, vnczni, mindenezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Movolif
2011.06.12. 19:02
linuxhoz kb mennyi parancssori utasítást kell ismerni, hogy elboldoguljon az ember? (kezdő kérdezi, nekem fogalmam sincs, így gondoltam felteszem itt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Azrael
2011.06.12. 19:43
Ha nincs gond a hardverrel, akkor nullát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. prohlep
2011.06.12. 21:40
"Linux-hoz kb mennyi parancssori utasítást kell ismerni, hogy elboldoguljon az ember?"

SEMENNYIT! Semennyivel sem kell tobbet tudni, mint egy windows hasznalathoz.

Probald ki: http://www.ubuntu.com/

Ha valaki nagyon nem ert a windows-hoz SEM, akkor nemigen tudja megkulonboztetni ezt az ubuntu rendszert egy windows rendszertol, hiszen mind a kettoben ELEGENDO bamba arcot vagva az egerrel hadonaszni, azt kesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. prohlep
2011.06.12. 21:46
Egyetlen dolog, de nemtrivi gond van a Linux es altalaban a szabad rendszerek korul: TELI VAN A VILAG WINDOWS-ONLY CUCCOKKAL.

Ez a windows-only dolog olyasmi, mint amikor valaki egy diktatorikus orszag teruletere van vasfuggonnyel bezarva.

Es megengedik neki, hogy utemes vas-tapssal koszontse a diktator minden kis tusszenteset.

Ha lazadni akarsz a jelen kor tortenelme ellen, akkor hasznaljal szabad szoftvert.

Ez egy ertelmes lazadas. Mas embert nem tamadsz meg ezzel. Reszedrol megis egy ferfias tett.

Es ha egyre tobben megteszik, akkor a kerekparos CRITICAL MASS jelleggel megkerulhetetlenne valik a mai informatikai vilagrendet biralo velemenyed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. thedevelop...
2011.06.13. 00:04
prohlep: Én azért megemlíteném a rengeteg linux disztrót, meg azt, hogy ezek között nem olyan sikamlósan sima az átjárás, mint ahogy te ezt lefested.
Meg azt is, hogy config file-ok verzióról verzióra átkerülnek egy másik helyre, meg azt hogy az embernek mindegy 40 kapcsolót kell fejből tudni amikor particionálja a hdd-jét.
- Az ext4 is arra jó, hogy a grub2-vel időnként összeakadjon.
- A grub2 pedig arra jó, hogy emberünk nehogy megtalálja a hozzá tartozó config file-okat.
- Csomagfrissítés? Nem probléma egészen addig, amíg meg nem változik egy függőség verziószáma, mert akkor jön a pokol.
- Csomagfüggőség frissítés -> random kernel panic + sérült ext4 kombináció. nyami

Stabil a linux? Ne vicceljünk már ilyennel. Elég megadnom egy fix mount-ot boot során, és ha nem találja a meghatót, amit mount-olnia kellene, akkor egy üres fekete képernyő a jutalmam!

Egy nyomorék cron-nak/crontab-nak miért van legalább 3 féle konfigurációs file-ja?

Jah, meg a felhasználóbarátság addig terjed, amíg be nem kell állítani olyan egyszerű dolgot, mint a nyomtatás (igen, apple-féle CUPS ftw..).

Persze azt is említsük meg, hogy egy linux-os probléma megoldása kb. heteket vesz igénybe, mert az ember 200 fórumot is elolvas.

Nincs driver? Meg is értem. Ilyen szerteágazó rendszerre történő fejlesztésre nem érdemes annyi energiát fektetni.

Ha linux-ra driver kell, akkor SuSe-ra, Debian-ra, RedHat-ra, stb-re kell driver. .rpm, .deb.. Kinek ér meg ennyit? Ráadásul úgy, hogy a felhasználók kb. mindössze 8%-ának fut valamilyen linux a gépén.

És mindezzel nem szóltam le a linux-ot, de nem is kell túl hype-olni.
(Nekem is van otthon egy kis debian-os szerver-em, kitűnően működik, de desktop-ként soha nem használnám.)

Mikrobi: a linux addig vezérelhető egérrel, amíg meg nem hal az X window, vagy az ablakkezelő. (Mitől halna meg? Óó, hát az ok egészen változatos tud lenni. A leggyakoribb pl. a disztro frissítés, videokártya driver frissítés, stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Azrael
2011.06.13. 10:01
A konfig fájlok sok különféle helyen vannak, igen, de nem mintha a Windowsnál ez nem így lenne, csak van egy registry ami ezeket kezeli. Ennek a GNOME-os megfelelője a gconf-editor például.

Csomagfrissítés pedig okozhat bajokat az tény, de ez csak disztribúciófrissítéskor szokott előjönni. A megoldás hogy éles rendszert nem akarunk direktbe frissíteni, ha meg mégis akkor tudd, hogy vannak kockázatok. Ha csak a biztonsági frissítéseket pakolod fel akkor nem lesznek ilyen bajok.

A driverekről amit írtál meg nettó hülyeség, a drivert nem az OShez írod, hanem a kernelhez, tehát nem kell megírni minden disztróra külön.

És végül megint a disztribúció-frissítésről. Igen, van hogy hibákat okoz. Sosem frissítünk a disztribúció új változatára éles rendszeren. Először mentünk, majd esetleg megpróbálkozunk a disztribúció-frissítéssel, ha jó örülünk, ha gondok vannak, akkor tiszta telepítés.

A programok telepítése meg persze hogy teljesen más, mint Windows esetében. Mivel nem Windows. A csomagkezelést meg kell tanulni mire való, és sajnos ezt nem az iskolában fogja megtanulni senki, mert ott is Windows only dolgok vannak csak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. thedevelop...
2011.06.13. 11:22
Csak az a különbség, hogy a "windows-only" rendszerben a felhasználónak tényleg nincs szüksége semmiféle parancssorra, mert a beállítási lehetőségek 90%-a ugyanúgy megtalálható a GUI-n is.
Ellenben nézzük csak a linux-os frontend-eket. (Egyébként ezzel a mondattal máris kihúztam az összes linux-ra írt program 70%-át a listáról, merthogy az meg csak command prompt-only; vagy terminal power user-only ha az jobban tetszik..)

Szóval linux-os frontend-ek. Egy részük ablakkezelő függő, egy részük nem működik az irányítandó új csomaggal, mert máshol vannak és máshogy néznek ki a config file-ok.
Persze azért is lehetnek máshol a config file-ok, mert más disztribúcióról van szó.
Ezen UI-k sokszor 2-3 nyelven próbálnak beszélgetni a felhasználóval, aki a német programot magyarul használja ugyan, viszont néhány rendszerelem alapból angol (Ein, Rendben, Cancel)

És ha ez mind nem lenne elég, a vezérelni kívánt program funkcióinak kb. 2%-át fedik le a grafikus felületen megadható beállítások. Ergo, ha valaki már nem csak az ablak színét akarja beállítani, annak irány a terminál és persze a fórumok.

Tulajdonképpen nincs is olyan operációs rendszer, hogy "linux". Olyan van, hogy Debian, Ubuntu, RedHat, CentOS, SuSe, és még sok száz másik!

Ha valaki ért az egyikhez, lehet, hogy nem ért a másikhoz. Persze az 'ls' mindenhol megy, de pl a csomagkezelők már különbözhetnek.

A Windows és a MacOS ereje is abban rejlik, hogy a készítők egyszerűen belátták, hogy nem lehet minden alrendszert egy verziófrissítéssel lecserélni.

Persze most mondhatnátok, hogy "dehát a Windows XP és a Vista kb. ég és föld". Igen, nade hány év is telt el köztük? Az Ubuntu LTS-ek csak úgy repkednek évente. Alsa kukázva, Grub1 -> 2, ext3->ext4, OpenOffice kukázva, stb. Ami egy 9-es Ubi-n elmegy, lehet, hogy nem megy el a 10-esen.

Egy olyan Linux rendszert szépen lehetne terjeszteni, ahol a disztóhoz dedikálva lenne néhány fontos csomag/ rendszer. pl.: Grub, Gnome, PulseAudio, Synaptic, stb..

Minden! programhoz tartozna értelmes frontend, a terminal-os dolgok nagy részét pedig teljesen elrejtenék a user elől.

(driver-ek tekintetében a forrásból történő telepítésre gondoltam of course )

Persze a linux egy nagyon szép rendszer, de a "terminal felett futó grafika" elv miatt még egyelőre a játszótéren várja a kíváncsi otthoni felhasználókat.

A server-ek világában viszont verhetetlen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror
2011.06.13. 13:30
Miért lenne szükséged egységességre, ha konstansan egy disztrót használsz? Sehol nem érint, hogy van tíz másik... A Microsoft azon nyer, hogy egy maffia. Nem csak hogy megveteti a licenceket minden intézménnyel, zsebbe meg megy a kenőpénz, de még elő is írja, hogy mást használni nem lehet. Mennyit spórolna a magyar állam, ha mindenhol valami free cuccot használnának, és nem virítana ott a Ringyóz logó a legutolsó Celeronon is. A gyerek az iskolában már első osztálytól Windows-t tanul (hogy minek, fel nem foghatom, egy fogyatékos kecske is tudja használni oktatás nélkül is). Sőt, Internet Explorer, MS Office és Outlook a default. Amikor rákérdeztem, hogy mi a [mod], a válasz az volt, hogy "ez az előírás"... Szóval előírás az MS termék, az adófizetők pénzéből. A kínaiak már megunták ezt a [mod], és saját cuccot fejlesztenek, nem véletlenül. Linuxban sem kell járatosnak lenni, csak rakj fel egy kubunbtut. Abszolút mindenre ki van írva hogy mi micsoda, mihez mit csinálj, akárki el lehet vele anélkül, hogy egyszer is terminált kellene, hogy nyisson, frissítenie sem kell, mert garantáltan nem veszi észre a különbséget az alapállapot és több giga frissítés installálása után. Bárhol lehetne használni egy Openoffice-szal karöltve, de nem, ingyen nem elég olcsó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. prohlep
2011.06.13. 13:35
"de a "terminal felett futó grafika" elv miatt"

Pont ez az elv teszi olyan hasznalhatova a Linuxot.

Win2008 szerverben is az a vicces, hogy amikor az ember pucerra vetkoztetett Core Server-t akarja hasznalni, az a szerencsetlen AKKOR IS GRAFIKUSBA MEGY, es onnet igyekszik egyetlen, karakteres terminalra emlekezteto ablakot nyitni.

Ez nem csak vicc, hanem sok problema forrasa is. De szerencsere megkerulheto a sok problema, ha az ember a Win2008 Core Servert nem siman futtatja, hanem egy Linux-ba feltelepitett VirtualBox program altal letrehozott virtualis gepen.

Egyre tobb emberrol hallok, aki a sima haztartasi windows igenyet is ugy elegiti ki, hogy Linuxos VirtualBox-ba telepiti bele, es akkor sokkal jobban a kezeben vannak a dolgok ahhoz kepest, mintha egyenesen Windows-ra bizna a teljes gepet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Azrael
2011.06.13. 15:17
Plusz még egy hozzászólásom lenne a kezdeti flamere
Milyen az az ablakkezelő-függő program? Rengetegen keverik az ablakkezelőt a grafikus eszközkészlettel, pedig igencsak más dologról van szó. Windowson is brutális mennyiségű eszközkészlet van, amelyek teljes mértékben különbözőek, pl. winAPI, SWT, WxWidgets hogy csak pár példát említsek, és ezek mind ugyanazzal a ablakkezelővel futnak.

Hasonlóan Linux alatt is bármilyen ablakkezelővel használhatsz GTK+ és Qt alkalmazásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. thedevelop...
2011.06.13. 15:40
prohlep:
Igen, ez teszi olyan használhatóvá a linux-ot Server gépen, és ugyanez a hátránya egy desktop-on. Aminek már a nevében is benne van, hogy a kutyát nem érdekli, hogy milyen utasításokat hajt végre a háttérben, csak csinálja jól.

Újonnan üzembe helyezendő server gépekre valóban linux-ot kell telepíteni, pénzt lehet vele spórolni és 100%-ig testreszabható.
Persze olyan rendszereket, amik csak windows-on futnak és az üzemeltető ragaszkodik a futtatásukhoz, vagy legacy rendszerek esetén nincs mit tenni, karban kell tartani a windows server-t és szívni a fogunkat.


Terror:

Először is, már írtam, hogy az a probléma, hogy disztribúciónként! cserélgetik a legfőbb csomagokat. Pl. Nem emlékszem, hogy 8-as ubuntuban lett volna Plymouth, és akkor még az Alsa felelt a hangért és Grub 1.x a boot-ért, nem volt Unity, stb..

A kubuntu is egy ubuntu csak Gnome helyett KDE-t használ ablakkezelőként. Ettől még a lenti problémák fennállnak.

Sokan azt hiszik, amit te is, miszerint egy friss és ropogós újonnan telepített Ubuntu maga a gyönyör. Valóban szép és teszi a dolgát. Egészen addig, amíg a kedves felhasználónk nem szeretné kiaknázni a teszem azt az usb-s hangkártyájának optikai kimenetét 7.1-es hangrendszer meghajtására. Na, itt kezdődnek a gondok. Emberünk már első nekifutásra megállapítja, hogy a GUI felejtős.
Jöhetnek a fórumok, modprobe, "megvan az xy.so?", "dev -ben megvan a kütyü?", nem ütközik másik megszakítással? , stb.. Nem folytatom, aki akarja, az megértette.
A szép és kiválóan működő linux ebben a pillanatban válik emberünk számára egy megoldhatatlan feladvánnyá. És mivel "Windows install time" < "Linux-os probléma megoldási idő", így nem is kétséges, hogy mi fog következni.

Egyébként hasonlítottál már össze egy OpenOffice-t / LibreOffice-t egy MS Office 2007-el? (A 2010-ről nem is beszélek). Trabant <-> Mercedes. De van igazságod, mindegyik gurul.

Ha nem lenne előírás, akkor minden iskolában a rendszergazda kedvenc linux-át tanulnák a nebulóknak. Az jobb lenne? Hogy valahol SuSe-t tanítanak a yum -ostól mindenestől, valahol meg Ubuntu-t sudo apt-get -estől meg synaptic-ostól?
Lecserélik a rendszergazdát, következő félévtől már BeOS a menő? Valóban sokkal jobb.

Az sem véletlen, hogy mai napig a középiskolák nagy részében fixen Pascal-al kezdik el tanítani a programozást. Mert egyszerűbb!

Azrael:

Milyen az ablakkezelő-függő program? Mondjuk olyan KDE-re készült frontend, ami egyszerűen nem fut Gnome-on. Olyan.
Ablakkezelők? Hát csak néhányat említve: KDE, Gnome, XFCE, Fluxbox, WindowMaker, XGL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror thede...
2011.06.13. 16:23
Developer: Nem mondtam, hogy maga a gyönyör. Sőt, a 10.4-es a minap olyan szép kernel panicot nyomott a képembe frissítés közben, hogy öröm volt nézni. Egyáltalán nem állítottam, hogy linuxszal nincsenek problémák. Én csak azt mondom, hogy amilyen alapon minden másodpercben tejelnek valahol egy licencért, azért, hogy teljesen alapvető dolgokra használják a gépet, ilyen erővel használhatnának ingyeneset is. Az Office részével az a helyzet, hogy konkrétan MS Office-ra inkább csak a nagyvállalatoknak van szüksége, ahol kemény beágyazás van, bonyolultabb novell networkon keresztül megy az adat jobbra-balra, egyszer többen frissítenek/olvasnak valamit, makrózás, pivot tábla, stb, igen, ott nem mindegy, mert könnyen beszarhat a rendszer már attól is, ha MS Office-on belül két verzió írja a file-t. De a sarki közértesnek minek? Vagy Pistának, aki írt egy listát excelben a játékairól, minek? Iskolába minek, amikor a létező legbonyolultabb dolog, amit a kölykök elé raknak, ugyanúgy megvan az összes létező office toolban.

Te most azt mondod, hogy sok a disztró, bekavarhat a suliban, de ahogy előírás a Win (még csak nem is a 7-es, hanem az XP, ami egy nagy FAIL), ilyen alapon lehetne előírás a Debian, amire a legtöbb disztró épül, és akkor a nebuló úgy jön haza a suliból, hogy tud használni egy ingyenes cuccot, esetleg be tud lőni egy hálózatot, ami mellé felrak egy Wint, ha esetleg játszani akar, és azt iskolai oktatás nélkül is tudja használni. Nekem sem tanították.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. bszoke88
2011.06.13. 17:17
"Egészen addig, amíg a kedves felhasználónk nem szeretné kiaknázni a teszem azt az usb-s hangkártyájának optikai kimenetét 7.1-es hangrendszer meghajtására."
speciális probléma
értem ez alatt, h linux-ra a legtöbb hardverhez van BEÉPÍTETT driver. ha a gyártó nem képes segíteni az open-driver fejlesztést, akkor igen, szutyakolni kell vele. de ez sem feltétlen olyan nagyságú, h egy mai kicsit is hozzáértő ne tudja megcsinálni, ha mást nem, sz.gép üzletbe kell vinni, hátha oda már eljutott a felvilágosodás.
a gyártót szidja mindenki, ha nincs xp-s, vista-s, stb. driver, ha linuxos nincs, akkor meg szar a linux...

"hasonlítottál már össze egy OpenOffice-t / LibreOffice-t egy MS Office 2007-el?"
nem, de nem is akarok. ahogy megláttam, a 2007-es gui-t, meg 1x egy olyan gép elé ültem le, sőt még az egyetemi tanárok közül is volt, aki nem találta a dolgokat és prog.infó-n vagyok...
hozzáteszem nagyon keveset használom őket, mert nincs rá szükségem. nem kell 3-500 vagy még több MB helyet foglalnia, ha nem használom. nem vok biztos, de sztem a LibreO is azért lett berakva, mert jóval kisebb az erőforrásigénye.

"Ha nem lenne előírás, akkor minden iskolában a rendszergazda kedvenc linux-át tanulnák a nebulóknak. Az jobb lenne?"
Igen. illetve az lenne a jobb, ha legalább 5 különböző oprendszert ismernének meg.
pascal-t meg el kéne felejteni.

"Egyetlen tényt kell nézni, ami magáért beszél. 2011-ben sok évi létezés és fejlesztés után a Linux elterjedtsége 0.91%-on áll. (A Windows-énak közel századrésze) Ennek valami oka van"
1 milliárd ember NEM TÉVEDHET!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bszoke88
2011.06.13. 17:48
"nincs az a nagyvállalat amelyik és nincs az a kenőpénz, amivel az egész világot le lehetne fizetni"
*khm* kőolaj *khm*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. thedevelop...
2011.06.14. 00:21
bszoke88: Speciális probléma? Semmivel sem speciálisabb, mint egy TvTuner, vagy egy WLan kártya. Kicsit is hozzáértő? Nyilvánvalóan nem ütköztél még bele olyan problémába, aminek a megoldása egy hetet vett el az életedből, de kívánok egy ilyen élményt is. Számítógépüzletbe vinni? Hát én nem tudom ez melyik bolygón lehetséges, de ahol én élek, ott az úgynevezett 'számítógépüzlet-szakemberek' az eladáshoz, illetve a Windows telepítéshez értenek.

Egy gedit-nek még kisebb az erőforrásigénye. Ha egy irodai szoftvercsomagnál ez az elsődleges szempont, ám legyen. De ez olyan, mintha egy 'hc gamer'-nek azt mondanád, hogy underclock-olja a processzorát és legyen 'zöld'.

Egyik diák sem ismerne meg 5 különböző rendszer-t, hanem mindegyik másikat. Ez véleményem szerint semmire nem lenne jó. Amit Terror mond, annak még van értelme, miszerint pl. a Debian-t kellene egységesen tanítani.

Pascal-t elfelejteni? akkor mit tennél a helyébe? C-t? Legszívesebben én is, de ilyenkor mindig visszaemlékszem az osztályomra. Egy DOS-os batch megírása is problémát jelentett nekik és nagyon nem is érdekelt senkit. A C logikájával és szintaxisával szerintem büntetni lehet általános-, de még középiskolában is.

Bár az olajipar már tényleg nagyon OFF topic, de nem muszáj tankolni. Vagy mégis? Így van ez a Windows-al is. Én is szeretnék látni alternatívákat, még fizetnék is értük valamennyit, de előbb-utóbb úgyis felkerül a gépre egy Windows, mert a szoftverek nagy része kizárólag azon fut.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. prohlep
2011.06.14. 18:34
Szerintetek mennyire becsuletes dolog, hogy az adofizetok kozpenzebol eltartott, kozponti feladatot ellato http://www.hirado.hu/ hirportalon, ha egy hir viedot meg akasz nezni, akkor azt az utasitast kapod, hogy "Install Microsoft (*) Silverlight (*)"!

MicroSoft azert tudott egyeduralmi diktaturat kiepiteni, mert eloszor a 90-es evek derekan az USA osszes adofizetoi penzbol eltartott allami irodanak egysegesen az Office hasznalatat vezette ben, ... aztan jottek a csatlos allamokban, igy nalunk is az allami szintu MicroSoft tamogato nyomulasok, ...

... es most akkor tapsoljunk, mint Rakosinak, hogy ELJEN Július elsejétől elérhető a Windows Thin PC!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2011.06.14. 20:08
Most ennek mi köze van az adófizetőkhöz? Jesszusom, és ha JavaFX-es lenne?
Mond valamit az, hogy RIA? Segítek: Rich Internet Application.
Mindenki eldöntheti, hogy a videolejátszó alkalmazását Flash/Flex, Silverlight, vagy JavaFX alapokon írja-e meg. Szíve joga.

Én is szeretem a Silverlight-t, mert ha már egyszer megtanultam a C#-ot, akkor miért ne használjam? Vagy a flash kedvéért tanuljam meg az AC3-at is?

Különben is, ha jól látom az egész oldal ASP.NET -re íródott, csakúgy, mint a hőn szeretett ETR Neptun halgatói információs rendszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Terror
2011.06.14. 21:56
Ha nekem egy weboldal olyat ír ki, hogy telepítsem a quicktime-ot, silverlight-ot, divx-et, internet explorert, babámkínját, akkor egyszerűen bezárom a tabot, és szépen elfelejtem, hogy egyáltalán ott jártam.

Ha meg olyat ír ki, hogy engedélyezzem az activex tartalmat, vagy cookie-t, különben meg sem nézhetem, hogy mi van, akkor megy az oldal a blokkolt címek közé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gyik
2011.06.14. 22:46
"Windows-ra vált vissza Linuxról a német külügyminisztérium
szerző: Sting , idő: 2011.02.15. 08:00"

"Svájcban is inkább Windows 7-re állnak át Linux helyett (2010.09.20.)
Befuccsolni látszik Oroszország Linuxra váltása (2009.11.16.)"

"A közigazgatás Linuxra ill. a nyílt forrású szoftverekre történő átállítása korábban már Nagy-Britanniában, Ausztriában, Svájcban és Franciaországban is elbukott, ahol az illetékesek mind hasonló indokokat hoztak fel a projektek sikertelensége mellett."

És ezek mind, mocskos kommunista és korrupt országok.

Na ennyit a linuxról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror gyik
2011.06.14. 23:09
Idézd be azokat az indokokat is, amik miatt visszaváltottak, ha már utaltál rá.

- Milyen érdekes, hogy a servereken továbbra is linux van, és csak a klienst cserélik. Vajon miért? Mert csak felhasználói oldalon vannak problémáik, azért. Sajna a HR-oldalon van seggnyalási és polkorrektségi és divergencia-teszt, de IQ-teszt az nincs, mert az nem kell. Ellenben külön tanfolyamot indítanak a másság elfogadásáért az alkalmazottaknak. HAHA. Megélhetési rettegők.
- Driverhiány: nettó hülyeség, még nem láttam olyan hardware-t, amire linuxot pakolva nem működött minden. Meg lehet, hogy a hálót nem egy ECDL-vizsgás "informatikussal" kéne belövetni, hát istenem...
- Ja, hogy nincs directx, és a majmok nem tudnak munkaidőben játszani... Sajnálatos, komolyan. Két napot töltöttem el egy müncheni irodában, egész nap fél órát dolgoztak, egy óra ebédidő, egy óra kávészünet, a többi játék és folyosón beszélgetés. 9-kor jöttek be, 3-kor már mentek haza. A melót meg majd elvégzi a kelet-európai rabszolga, és elküldi nekik online.
- Nem tudtak költséget csökkenteni. Hát ők nem is, de ha a kormányzat nem fizetne ki 400.000 licencet, aztán az embereket nem kéne külön oktatni rá, akkor van egy olyan tippem, hogy rögtön megugrana a büdzsé...
- Kirúgták a projektvezetőt. Remek döntés, minek vakolja le a házamat valaki ingyen, ha egyszer lehet közbeszerzést indítani az adófizetők pénzén, a lé egy részét meg szétosztjuk zsebben.


És ha jártál már Németországban, Franciaországban vagy éppen UK-ben (amit kétlek), akkor láthattad, hogy egy ingyenélő, lusta disznó sznob banda, aki inkább ott döglik éhen, ha a sütő nem automata.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thedevelop...
2011.06.14. 23:53
Egyátalán nem meglepő, hogy a server-eken linux fut, és ezzel senki nem is vitatkozik.

Desktop-on viszont:
Nem csak a DirectX-ről van itt szó. A linux egy moduláris felépítésű operációs rendszer, informatikusok készítik informatikusoknak. Egy halandó felhasználó, egy project manager, vagy a főnök, aki csak e-mail-ezik és filmet néz, soha nem fog kernelt fordítani...
Minek is tenné. A linux többek között ezért tökéletesen alkalmatlan egyszerű feladatok támogatására. Való igaz, hogy még a dvd meghajtó tálcájának kiadásáért felelős csomagot (eject) is agyon lehet paraméterezni, de kit érdekel?

Most komolyan, kinek van erre szüksége? Ezek a felhasználók elvárják, hogy az operációs rendszer láthatatlanul tegye a dolgát, ne tegyen fel olyan kérdéseket, hogy "Milyen titkosítást használ az xy nevű wifi hálózat?", "Mi a root jelszó?", vagy "Szeretné-e a frissíteni a Gnome-ot?", vagy hogy "Hol található az apache2 config file?", stb..

Ez teher. Teher minden felhasználóknak, akik az operációs rendszeren futtatott alkalmazásokat szeretné használni, nem pedig azzal foglalkozni, hogy az éppen csatlakoztatott pl. Broadcom wlan stick-hez ndiswrapper-rel hogyan lehet windows-os driver-t telepíteni.
Eleget szívtam én már az ilyen úgynevezett "felhasználóbarát linux"-okkal ahhoz, hogy tudjam, hogy ez a fogalom csak egy nagy ellentmondás.

Terror, az általad felsorolt országokban nincs szükség költségcsökkentésre, megtudják fizetni a jót. És amíg vannak ilyen balkánon élő jómunkásemberek, mint például mi is, addig nem is fogank változtatni ezen szokásaikon.

A másik meg a web-es technológiák.. Ha a flash fel van telepítve a gépedre, akkor a pár MB-os Silverlight plugin miért zavarna?
ActiveX-ről meg egy munkahelyi példát tudok felhozni. Röviden, tömören: MS Exchange Server. A web-es felületének összes lehetőségét csak ActiveX-es plugin-nel tudja biztosítani, így ehhez mindenképpen IE kell.

Lehet szeretni meg nem szeretni, nade ennyire gyűlölködni nem kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror thede...
2011.06.15. 00:18
Nem gyűlölködtem, csak leírtam, mit gondolok. Az ár, amit kérnek érte, irreális. Plusz kiadásként emlegetik azokat a szoftvereket, amik licenceltek, mert sok ilyen van. No de Windows alá nem kell? Egy ismerősöm a minap a kezembe adta a laptopját, mert vállalati szinten váltanak XP-ről 7-re, rakjam fel, nem ért hozzá, nem akarja elbaszni. Mondom oké, fél óra, odarakom, aztán majd ha végzett, szól. No de nem dvd-ről ment a dolog, hanem usb-s winyóról. Amikor megnéztem, akkor láttam, hogy az image file, amiről bootol a tákolt keretrendszer, van vagy 9 giga. Install közben már látszott, hogy a dolgok nagy része, amiket felrak, csupa ilyen Novell cucc, a nagy részéről azt sem tudtam, hogy micsoda. Az összes splashscreen szerkesztett volt (a windows-é inkluzíve), vállalati logós, akármis. Egy jó részét még install közben töltötte le netről, amikhez külön jogosultságot kellett kérni, 12 karakteres kulcsokat generált, amiket vissza kellet neki írni, meg ilyen baromságok. Ezek egy része megmaradt használat közben is, mindenhez be kell jelentkezni valahova.

Szóval elgondolkodtam azon, hogy amíg erre a sok baromságra betanítják az alkalmazottaikat, mindezt csak azért, hogy legyen egy hálózatuk windows alatt, nem-e lehetett volna ezt az időt valahogy értelmesebben is eltölteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2011.06.15. 01:28
#39: Linux ---> Win7

Sajnos az utobbi idokben IQ felhigulas figyelheto meg az informatikai szektorban.

Erdemes egy picit pontosabban korultekinteni, hogy a frissen vegzo informatikusoknak miben van gyakorlata es miben nincs gyakorlata, ugy nagy atlagban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2011.06.15. 01:38
#41: Linux desktopra nagy turo

Fikazod, es kozben amit mondasz, latszik nincs valodi tapasztalatod.

Kernel forditassal riogatod a laikus nepet, ... mikozben mar 2002 ota leszoktam a kernel forditasrol, ... mert mas Linuxrol attertem a Debian linuxra es ott az aktualis kernel mindig mindenhova bejott. Azt elismerem, hogy a 90-es evekben alapfunkcio volt a kernel forgatas, legalabbis nalam.

Nem megyek vegig mondatrol mondatra, fiktiv remkepekkel riogatod az embereket a linuxtol.

Aztan dol beloled a windows-only SZUKLATOKORUSEG:

pl: "Ha a flash fel van telepítve a gépedre, akkor a pár MB-os Silverlight plugin miért zavarna?"

Azaz csak a windows vilag hataraig latsz el.

Ki es mikor szeret Linuxra rainstallalni SilverLight akarmit???

Mellesleg a MicroSoft nem is kepes Linuxra ilyen plugint adni!!!

MicroSoft-rol azt tapasztaltuk meg, hogy a technologiai "ujitasok" gyakran egyuttjarnak SZANDEKOS INKOMPATIBILITASOK LETREHOZASAVAL, ... majd pedig a windows fanok el kezdik fikazni a nem windows rendszereket, hogy ezt sem tudjak meg azt sem tudjak, ...

... ugye ilyen szandekos drog fuggosegi technologia az ActiveX, ... keves egyedi haszna van, ... az igazi ertelme az, hogy minden mas konkurenciaval INKOMPATIBILIS, ... tehat lehet kiszoritosdit jatszani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2011.06.15. 01:49
Most ejjel is a MicroSoft programozasi hibai miatt maradok fonn ejjelezni.

1: Win7-nel SEHOL NEM TALALOM, hogy mikepp tudja egy MANAGER, BROKER, POLITIKUS szintu felhasznalo a sata hot swap bedugott sata wincsit ELTAVOLITANI???? ... emiatt adatvedelmi strategiat kellett valtanom, ... ket windows alapbol ujra install

2: a RAID1-es Win7 mar megint ossze-csinalta magat, ... belekezdett egy ujabb 7 1/2 oras ujraszinkronizalasba, ... amit leallitottam, ... pontosabban Win7-ben nincs modja a korrekt leallitasnak!!!, hanem fogtam egy Linux Live CD-t, felbootoltam, es lenullaztam a wincsit!

3: ujratelepites total lenullazott wincsivel es total kanonikus hardverrel is egy komoly kihivas: a service pack 1-be egyes gepek belehalnak "Windows 7 - Fatal error C000003A applying update operation ..." http://noldgxpert.blogspot.com/2011/04/windows-7-fatal-error-c000003a-applying.html ... es mit csinal az, akinek NINCS MASIK gepe, amin az interneten utana nezhet annak, hogy az egyik gepe miert valt sukette a Win7 install es frissites kozben?

?: 3 1/2 oraja installalom a Win7-et, es meg epp valaszuton vagyok: most fogom kiprobalni, hogy az imenti linken javasolt javitas megoldja-e a MicroSoft-ek altal elrontott dolgot, ... vagy pedig kezdhetem elolrol

?: es milyen meglepetesek jonnek meg?

A valasz egyszeru: barmikor barmilyen meglepetes beuthet.

Elmult ket evtizedben a windows sokkal tobb karbantartasi es hiba hajkuraszasi idomet rabolta el, mint a linux. Ez rideg teny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop...
2011.06.15. 11:06
1: Van tapasztalatom.

2: Ha laikus a nép, akkor valószínűleg azt sem tudják mi az a kernel fordítás, így nem riogatok senkit sem. (Abban igazad van, hogy felnagyítottam a problémát, ellenben egyátalán nem fiktív amit írtam)

3: Silverlight miatt lennék szűklátókörű? Érdekes módon a JavaFX-re nem reagáltál, pedig tudomásom szerint az sem megy még se Linux-on, se Solaris-os. Viszont a Silverlight-nak van már linux-os megfelelője Moonlight néven, igaz, nem a Microsoft készítette. De hát miért is tették volna? Egyik linux rendszer sem az ő termékük.

4: Igen, az ilyen óriási vállalatok megtehetik, hogy kizárólagosan a saját fejlesztésű termékcsoportjaikat támogatják. (~Apple).
A főnökök helyében valószínűleg Te sem pazarolnál erőforrásokat olyan rendszerek támogatására, amik nyúlfarknyi piaci részesedést tudtak csak kiharcolni maguknak.

5: Azért az várható, hogy egy rendszerfrissítés elronthatja a software! RAID-et. Nem home-made RAID-et kell üzemeltetni, hanem hardver-eset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Azrael
2011.06.16. 08:55
JavaFX van, annyi hogy a JavaFX2.0 nincs még, de az még béta. Majd ha kijön a végleges, akkor jön ki a Mac OS X és a Linux változat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!