iPon Hírek

Júliusi Greenpeace-jelentés az elektronikai cégekről

Dátum | 2009. 07. 09.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A Greenpeace International időszakos jelentésében a nagy elektronikai cégeket osztályozza az alapján, hogy mekkora erőfeszítést áldoznak a mérgező anyagok kivonására termékeikből, mennyire tesznek eleget a visszavételi és újrahasznosítási követelményeknek a feleslegessé vált termékek iránt, illetve működésükkel és termékeikkel mennyire vannak hatással a klímaváltozásra.

A legelőször 2006 augusztusában megjelent kiadvány óta rengeteg minden változott. Egyes cégeknek sikerült megfelelnie az előírásoknak, ezért jobb helyre küzdötték fel magukat, mások pedig a trehányságuk, vagy éppen az ígéreteik megszegése miatt kerültek hátrébb a listában. A háromhavonta megjelenő értékelésben nyilvánosan elérhető, többnyire weboldalakon megtalálható információk alapján számítják ki a pontokat az egyes cégekhez. Természetesen ha egy cég nem tesz konkrét lépéseket a korábban kiadott környezetvédelmi stratégia teljesítéséért, akkor azt az elkövetkező kiadványokban negatív ponttal jutalmazza a Greenpeace.


A lista legelső helyét a Nokia szerezte meg a maximális 10 pontból 7,45-öt elérve. A második helyre a Samsung került, ami a károsanyag-kibocsátás csökkentési elkötelezettsége miatt került feljebb. A harmadik helyen lévő Sony Ericcson, valamint az utánna lévő LG Electronics, Toshiba és Motorola két helyet ugrott előre a három hónappal előbbi eredményéhez képest. A legnagyobb vesztes a Sony, mely hét helyet esett hátrébb, az ötödikről a tizenkettedikre. A leggyengébb eredményt a Nintendo érte el, mindössze 1 pontot elérve a 10-ből. A részletes jelentés, valamint a vizsgálati kritériumok részletes leírása a Greenpeace honlapjáról, a Guide to Greener Electronics részlegből tölthető le.

A Greenpeace korábban az áprilisi Guide to Greener Electronics jelentésével, a Cool IT Challenge kezdeményezésével illetve konzol-értékelésével szerepelt oldalunkon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. hpeter105
2009.07.09. 20:44
VISSZA A HIRHEZ

asszem ezért használok még samsung porszívót is meg csak nokia tellát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danee91
2009.07.09. 22:25
Sajna a Lenovo hátul kullog, pedig imádom a notebookomat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!