iPon Hírek

Júniusban debütálnak a Mozilla mobiljai

Dátum | 2013. 04. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az AllThingsD szaklap által megrendezett Dive Into Mobile konferencián Gary Kovacs többek között a megjelenéssel kapcsolatban közölt részletes információkat a kérdező riporterrel. A beszélgetés során elhangzott a bemutatkozásra kiszemelt hónap és az első körben érintett országok nevei is. A Firefox OS-t futtató okostelefonok júniusban, egyszerre öt országban kerülnek kereskedelmi forgalomba, és még további 11 régióban az év végéig - árulta el a Mozilla vezérigazgatója. Kovacs rámutatott, hogy először a feltörekvő piacokon szeretnének megjelenni. Ezt jól tükrözi az általa megnevezett országok listája is, amin az európai Lengyel, Spanyol, Portugál trió mellett Venezuela és Brazília sorakozik. Sajnos hazánk nevét nem hallhattuk a beszélgetés során, pedig korábban szó esett a hazai forgalmazásról is, amiben a Telenor lesz a partner. A fentiek fényében valószínűleg csak a későbbiekben kerül erre sor. Előzetesen egyébként még júliusi rajtot hangoztattak, tehát jobban haladnak a dolgok a tervezettnél. A HTML5 alapokra épülő operációs rendszert az olyan jelentősebb piacokon, mint az Egyesült Államok, csak jövőre láthatjuk feltűnni. De ennek nem csak az az oka, hogy más a piaci stratégiájuk, mint a legtöbb próbálkozónak, hanem hogy kidolgozott ökoszisztémával szeretnének a domináns területekre érkezni. A Mozillának még rengeteg tapasztalatot kell gyűjtenie ahhoz, hogy a versenytársakkal egy lapon említhessük őket, és ezt a jelek szerint ők is nagyon jól tudják - ezért választották a megfontolt előrehaladás útját. A Firefox OS lassan tehát kész, de még most is tud újdonságokat mutatni. Nemrégiben Kumar McMillan, a rendszer egyik fejlesztője beszélt arról, hogy egy új webes fizetési mechanizmust is kapunk a Mozilla termékével, ami a Google Wallet API-jára alapoz ugyan, de a terveik szerint összességében jobb lesz annál. Ennek az első felhasználási területe valószínűleg a saját alkalmazásboltjuknál lesz keresendő, ám ezen felül több tervük is van (pl. reklámmentes webes tartalmak). A lényeg hogy ezek mind kisebb tranzakciók lesznek, és a lehető legegyszerűbben mennek végbe. Kapunk majd egy felugró ablakot, itt megadjuk a biztonsági kódunk, és már kész is.

Sok-sok érdekes dolgot hoz tehát a Firefox OS, és remélhetőleg nekünk sem kell már sokat várni arra, hogy berobogjanak a határon az első modellek. Ezek egyébként a ZTE és az Alcatel berkeiből érkeznek majd - később pedig a Huawei és a Sony is csatlakozhat a sorhoz -, a masinák képességiről korábban már beszámoltunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Gioka26
2013.04.18. 14:20
Mozilla mobil? Facebook mobile?! Mi jöhet még Coca Colca mobil? Esetleg DUREX Mobile? Amit videón láttam erről az OS-ről még az Android is veri a több 10ezer virussal amit már össze lehet szedni vele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2013.04.18. 14:26
Ebből még háború lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. NimKorko
2013.04.18. 14:40
Gioka26: Ez android alapon nyugszik és biza nem smartphone-nak van tervezve, hanem featurephone OS-nek. Minek összemérni egy Smartphone-al?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Petrosz007
2013.04.18. 15:06
Én az ubuntu os-re vagyok kíváncsi, az elég tetszetős
De ha ilyen kicsi és gagyi mobilokon lesz firefox os akkor nem lesz nagy siker

(Ha ki fog derülni hogy ezek a mobilok erősek akkor nem szóltam )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hakosh2
2013.04.18. 15:16
@NimKorko: tévedsz, ez is smartphone OS, alkalmazásokkal, bolttal meg mindennel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. NimKorko
2013.04.18. 15:50
Mintha featurephonera nem lennének alkalmazások. Még anno a Mozilla jelentette ki, hogy nem smartphone pályán akarnak indulni ezzel.
Az android alap miatt vették át a boltot, de az alkalmazások erősen korlátozott számban lesznek elérhetőek. Legalábbis régebben ezt mondta a kedves Mozilla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hakosh2
2013.04.18. 19:38
Ilyet nem jelentett ki. Kezdettől fogva azt kommunikálják, hogy az alsó kategóriás smartphone-okra hozzák el a felső kategória "élményét". Attól, hogy android az alap, még nem kell bolt is hozzá. Azért van, mert így egyszerű az alkalmazások terjesztése... merthogy ez egy smartphone OS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!