iPon Hírek

Kaby Lake-G sorozatú CPU-k HBM2-vel és AMD dGPU-val?

Dátum | 2017. 04. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nemrégiben egy érdekes pletyka röppent fel, amely az Intel Kaby Lake sorozatának egy új, Kaby Lake-G névre keresztelt ágáról szól. Ebben a családban speciális, BGA tokozással készülő processzorok lapulnak, amelyek alaplapra forrasztva találhatnak helyet maguknak a különböző noteszgépekben, egybegépekben vagy kompakt asztali számítógépekben.
Különlegesség, hogy az új processzorok moduláris felépítéssel rendelkeznek, azaz Multi-Chip-Module formájában készülnek: a 10 nm-es csíkszélességgel készülő processzormagok mellett 10 nm-es csíkszélességgel gyártott grafikus processzor és képfeldolgozó egység, 14 nm-es kommunikációs lapka és egy 22 nm-es „egyéb technológiákat” bevető lapka is lapul. Hasonló dizájn már korábban is alkalmazott a gyártó, gondoljunk csak a Clarkdale processzorokra, amelyek egy 32 nm-es CPU lapkát, valamint egy 45 nm-es GPU és memória-vezérlő lapkát tartalmaztak.
A Kaby Lake-G esetében a lapkák közötti kapcsolatot már nem a régi, egyszerű felépítésű, de alacsony adatátviteli sávszélességű interconnect biztosítja, hanem az EMIB (Embedded Multi-die Interconnect Bridge), ami egy elegánsabb, a modern kor kihívásaihoz is passzoló összekötő-technológia.
Az EMIB a hagyományos 2.5D megoldásokhoz képest – mint amilyet az AMD is használt a Fiji lapkák és a HBM memória között – egy sokkal kisebb hídlapka, amely több vezetőréteget is tartalmaz, így remek egyensúlyt képvisel költséghatékonyság és adatsávok terén, ezzel együtt pedig kiválóan passzol a heterogén architektúra igényeihez is. Az EMIB jóvoltából kiváltható a költséges, TSV alapú interposer réteg, ami kedvező hatás gyakorol a gyártási költségekre.
A dolgok jelenlegi állása szerint a Kaby Lake-G család tagjai egy Kaby Lake sorozatú CPU lapkát használnak a fentebb már említett összetevők társaságában, extraként pedig egy dGPU is helyet foglal a tokozáson belül. TDP terén ez 65 és 100 wattos értéket jelent, modelltől függően, ami mindenképpen magasabb a Kaby Lake-H sorozat 45 wattos TDP kereténél. Ez az extra fogyasztás felvet néhány kérdést, amelyek közül a legfontosabb talán az: pontosan mi lapul a tokozáson belül?
Egyes források szerint AMD dGPU-ról van szó, amihez némi HBM2-es fedélzeti memóriát is társítottak. Utóbbi azért lehet jó, mert ezzel a módszerrel nem csak gyors, de elegendő mennyiségű VRAM is biztosítható a GPU-nak, ami jótékonyan hat a grafikus teljesítményre. Ez elég meredek pletyka, és a kiszivárgott diákon semmiféle utalás nincs se a HBM2-es memórialapkák, se az AMD GPU IP-t használó grafikus processzor jelenlétére – a táblázat csak GT2-es osztályú iGPU-ról tesz említést, ami tipikus Inteles GPU elnevezés.
Lapkaméret terén érdekesség, hogy a Kaby Lake-G család tagjai 58,5 x 31 milliméteres kiterjedéssel bírnak, ami jelentősen nagyobb, mint az asztali Kaby Lake-S modellek alapterülete, hiszen azok „csak „ 37,5 x 37,5 milliméteresek – de az újdonságok még a Kaby Lake-H modelleknél is nagyobbak, hiszen utóbbiak is csak 42 x 28 milliméteresek. Az extra helyre elméletben elférhetne egy komolyabb GPU a hozzá tartozó „sallangokkal”. A moduláris felépítés mindenképpen ad némi szabadságot gyártás és tervezés terén, hiszen a különböző modulokat különböző gyárak, különböző csíkszélességgel gyárthatják, ami jótékonyan hat a kihozatali arányra is, hiszen nem kell egy hatalmas, mindent tartalmazó, komplex lapkát gyártani, ahol sok a hibalehetőség. Ugyanakkor a különböző igények kiszolgálása is egyszerűbb lehet a beépítésre szánt modulok variálásával, a gyárak kihasználtsága pedig javítható, hiszen a termelés elosztható a különböző csíkszélességet használó gyártósorok között. A fenti pletyka kapcsán egyelőre túl sok a homályos terület, így rengeteg a nyitott kérdés is – reméljük, hamarosan tisztul a kép.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. s_otto
2017.04.04. 08:19
Hát erre kíváncsi leszek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tibaimp
2017.04.04. 11:44
Én nem bánnék egy erős Intel AMD kooperációt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Szefmester tibai...
2017.04.04. 12:21
Vicces lesz majd olvasni a fórumokat. "Fúúúj X cég éljen Y"... az hogy y vga van x cpuban, és fordítva nem fogja összezavarni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. developer
2017.04.04. 12:49
Ha a PS5-ben ilyen fog ketyegni, tőlem jöhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. FaL
2017.04.04. 13:55
Ennek a hírnek az AMD-s része most vagy itt maradt április 1-ről, vagy tényleg akkora szarban van az AMD, hogy az Intel már meg kell mentse (ezzel elkerülve a monopol helyzet kialakulását, ami neki ugye végtelenül rossz lenne).

Ez kb olyan, mintha a Coca-Cola bejelentené, hogy piacra dobnak egy új Coca-Colát, csak éppen a Pepsitől veszik hozzá a receptet és Pepsi íze lesz.

#Makesnosense
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. s_otto FaL
2017.04.04. 14:11
Az Intelt már nem darabolnák szét az AMD nélkül. Inkább attól fél, hogy nehogy az nvidia vegye meg. Majd duplája a készpénz állományuk mint amit az amd ér, és nagyon erős, hitelképes cég.
Az NVidia aratja az autó piacot, ami a pc/konzol piacnál jóval nagyobb. Ráadásul undorító haszonkulccsal lehet dolgozni. Pénze van doszt.
Simán jóvá hagynák a bizniszt, hisz pont az Intel van a mérleg másik oldalán, aki uralja a cpu piacot.

Egyébként csak találgatás megy, ami biztos hogy az intel új alapokra helyezi a cpu + vga kérdést, de senki nem erősítette meg hogy az amd van mögötte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. thestock
2017.04.04. 14:35
Gondoltam hogy a cikk pár embernél felerősíti a jövőbelátás képességét
Amikor az AMD-s alaplapon Nvidia grafikus chip figyelt akkor az AMD mentette az Nvidia-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. s_otto thest...
2017.04.04. 14:39
A kis, elhanyagolható különbség az volt, hogy az nvidia nem táncolt a csőd szélén, mint az amd már vagy 2-3 éve. Amúgy minden jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Cathaya s_ott...
2017.04.04. 14:47
És ez téged miben zavar? Vannak AMD -s részvényeid?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. simsi
2017.04.04. 14:56
A HBM2 mindenütt kizárták túl bonyolult volna mégh egy interposer is a chipbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thestock s_ott...
2017.04.04. 15:37
Tehát ha a két cég közül az egyik a csőd szélén áll akkor megmentésről,és nem együttműködésről van szó? Ha az AMD nem lenne ilyen anyagi helyzetben akkor biztos hogy nem dolgoznának együtt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. s_otto thest...
2017.04.04. 15:44
Szerintem nem. Ha az AMD segít az intelnek egy erős APU-t csinálni, mit kezd a sajátjával? Pl. a raven ridge-el? Ki van zárva hogy az intel annyi pénzt adjon azokért a gpu-kért, amennyiért el tudná adni az amd egyesével. És a volumen is nagyon kérdéses. Míg az intel millió számra értékesíti a termékeit.

Ergo HA igaz a hír, az AMD megint előre menekül, mint anno a konzol gpu-k esetében. Minimális profit, de nagy volumen, és elkaristolt belőle 2 évet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Bihus
2017.04.04. 15:47
Én inkább úgy látom, hogy pont ezzel tudják megint lelépni az AMD-t, hiszen egy lépéssel előrébb járnak, ha HBM-es IGP-t tudnak integrálni a prociba. Ráadásul megoldják az interposer problémát is. Gondolom nem tőlük fogják venni a GPU-t, hanem csinálnak maguknak.

Az a kérdés ötlött fel bennem, hogy a HBM-et lehetne a proci memóriájához is használni, vagy a sima DDR4(5)-öknél azért lassabb? Hogy van ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thestock s_ott...
2017.04.04. 16:01
Értem. Nem tudtam hogy az ipon fórumán bennfentesek is vannak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. B_Real
2017.04.04. 16:06
Látom van itt 1 (esetleg 2) közgazdász.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. s_otto thest...
2017.04.04. 16:20
Mihez kell bennfentesnek lenni? Az AMD is elismerte, hogy nagyon kicsi a profit a konzol gpu eladásokon.
Amikor azt mondtam abból vegetált az elmúlt időben, csak arról beszéltem amit az interneten lehetett olvasni a cikkekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba Bihus
2017.04.04. 16:45
Lehetne használni proci memóriának is, de semmi értelme.
Egyrész túl széles a busz, másrészt nagyobb a késleltetése, mint a DDR3/4-nek.
Erre van spec ram a HMC, ami viszont dettó drága, eddig csak a XeonPhi-ben volt/van. Az 5x gyorsabb a DDR4-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thestock s_ott...
2017.04.04. 17:00
Ahhoz hogy ilyen határozottan megszakértsd ekkora cégek döntéseinek a hátterét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rfj1989
2017.04.04. 21:14
Mivel az Apple most csinálja ki az Imagination céget (esett vagy 70% ot a részvények ára nemrég), azt kellene megvenni most az intelnek és arra építeni a grafikus magokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!